Last news in Fakti

6 Март, 2024 05:39 1 776 15

Ердоган предупреди Израел за "сериозни последствия", ако блокира мюсюлмански свети места

  • ердоган-
  • турция-
  • израел

Предаваме посланията си на съответните органи относно необходимостта да се предотвратят провокации преди предстоящия месец Рамазан, заяви турският президент

Ердоган предупреди Израел за "сериозни последствия", ако блокира мюсюлмански свети места - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган снощи заяви, че Израел ще бъде изправен пред "много сериозни последствия", ако забрани на палестинските мюсюлмани да влизат в светите места през предстоящия месец Рамазан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Предаваме посланията си на съответните органи относно необходимостта да се предотвратят провокации преди предстоящия месец Рамазан", каза Ердоган на съвместна пресконференция с палестинския президент Махмуд Абас в Анкара.

"Исканията на радикални израелски политици за ограничаване на достъпа на мюсюлманите до Харам аш Шариф са пълна глупост. Последиците от предприемането на подобна стъпка несъмнено ще бъдат много тежки", добави турският президент.

Плановете на Израел да отдели ивицата Газа от останалите палестински територии или да я окупира са неприемливи, заяви пък палестинският президент Махмуд Абас, цитиран от ТАСС.

"Ивицата Газа е зона на отговорност на властите на Държавата Палестина и ние не можем да приемем плановете на Израел да я отдели от Западния бряг, включително Йерусалим, или да я окупира отново изцяло или частично", подчерта Абас, като добави, че целият израелски военен контингент трябва да бъде изтеглен от анклава. Палестинският президент изтъкна, че неговото правителство работи усилено, за да осигури доставката на хуманитарна помощ в Газа и да спре израелските военни набези на Западния бряг и в Йерусалим, особено преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който тази година започва на 11 март.

"Ще продължим да работим за обединяване на палестинските движения в съответствие с плановете, изготвени от Палестинската национална власт", заяви още Абас, подчертавайки, че оглавяваната от него структура е "единственият легитимен орган, представляващ интересите на палестинския народ". Той също така изрази увереност, че политическото решение на кризата се крие единствено в предоставянето на държавата Палестина на статут на пълноправен член на ООН и на международни гаранции по въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердо еничаря

    9 21 Отговор
    И какво ще им направите ?

    Коментиран от #10, #14

  • 2 Акула

    9 3 Отговор
    Малко повече от месец след като военният министър Тагарев обяви, че "Операцията е в ход", българската бронирана техника вече се товари на жп гарата в Нови Искър. Сред бронираната техника има и машини БРДМ-2 и САУ.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЗОРО

    8 16 Отговор
    Празни приказки за пред тълпата! Турция, СА, Катар, Египет, Йордания - абсолютни американски марионетки!

    Коментиран от #6

  • 5 лупка ли те лупка ли те

    3 11 Отговор

    До коментар #3 от "Лумпен":

    по$$ран султан от zaт
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Относно Окрайна

    7 5 Отговор
    След снимката която едвам публикувах за приликата между нацисткия символ и символа на азов ми се струва, че пишещите в подкрепа на запада са намалели (дано да е така) дано поне някой от тях са се замислили и са разбрали.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ффф

    10 18 Отговор
    Интеересно Ердоган какво си мисли , че може да им направи на евреите , ако спрат достъпа на палестинците до джамията в Ерусалим , на него какво му направиха , когато не да спира достъпа , а направо превърна християнската църква “Света София“ в джамия и то в мирно време , а не във военно както е Израел . ...да погледне себе си какво направи спрямо християните , а не да плаши Израел , защото те не се плашат изобщо .

    Коментиран от #11

  • 10 Израел

    5 13 Отговор

    До коментар #1 от "Ердо еничаря":

    Мюсюлманки чалъми

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тити

    5 16 Отговор
    И кой го казва човека който превърна църква в джамия.
  • 13 12345

    16 1 Отговор
    На еврейските изроди още не им се вярва,че турците ще ги разнасят като куцо пиле домат.
  • 14 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ердо еничаря":

    Явно е ,че Ердоган и този път яко ги разочарова !! Почти съм уверен , че очакваха , той да подходи с радикални религиозни мотиви към конфликта на Израел с Хамас ! На петъчната молитва на 27 октомври в ръката на председателя на религиозния отдел на турското правителство, който водеше молитвата, беше голата сабя на пророка Мохамед !? На парада на Турските Военноморски Сили през Босфора на 29 октомври по случай деня на 100 годишнината от обявяването на Република Турция , генералите които бяха до Ердоган също бяха с голи саби в ръка !?.. Това са много силни символични месажи , които бяха открито демонстрирани от турската дълбока държава !!!...Ердоган още в началото на този делириум,много ясно очерта бъдещето на Израел ! Той каза всеобщото мнение на всички турци , че когато евреите пак останат сами и преследвани от целия свят, ... пак ще дойдат и се приютят при турците ...в Турция !!!... Че съвестта на Запада е гузна и Европа се чувства задължена на Израел !...Съвестта на Турция и турците е чиста и те не са длъжници на Израел !!!
  • 15 Българските турци

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Израел":

    До коментар 1 от "Ердо еничаря":

    Господа , всички пропускате най важното !...Палестинците не искат помощ от никого !!!...Те искат само достойно и с доблест , да отстояват своето право над това, което им принадлежи !... Турците са търпелива и упорита нация , нищо не забравят и никога не злобеят , а само, когато му дойде времето и моментът , просто правят това което е необходимо и "легитимно" !...Кръстоносците не са за първи път в Йерусалим !...И няма да бъдат прогонени за първи път от там !...Иран и персите не са потомците на Саладин и не са ония, които са призвани да бранят свещените земи на трите религии ! Колкото и да не ви се иска да приемете , фактите показват, че Ердоган говори с думите на съвестта на човечеството !!!...Рано или късно справедливата участ настига потисниците !!.....
Новини по държави: