Last news in Fakti

10 Март, 2024 04:18 951 6

Байдън: Нетаняху повече вреди на Израел, отколкото му помага

  • сащ-
  • израел-
  • джо байдън-
  • бенямин нетаняху

От Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци изрази предпазлив оптимизъм относно възобновяването на международното ѝ финансиране

Байдън: Нетаняху повече вреди на Израел, отколкото му помага - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви снощи, че според него израелският министър-председател Бенямин Нетаняху "повече вреди на Израел, отколкото му помага" с подхода в своята война в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Американският лидер изрази подкрепата си за правото на Израел на самозащита след нападението на радикалното палестинско движение "Хамас" срещу израелска територия на 7 октомври миналата година, но каза по адрес на Нетаняху, че "той трябва да обърне повече внимание на изгубения живот на невинните хора, който е бил последствие от предприетите действия".

Байдън, който от месеци предупреждава Израел, че ще загуби международна подкрепа заради растящия брой на цивилните жертви в ивицата Газа, даде интервю за Джонатан Кейпхарт от телевизионния канал "Майкрософт Ен Би Си". АП посочва, че тези негови изявления говорят за обтегнатите му отношения с Нетаняху.

По повод броя на жертвите в Газа, които според здравното министерство на контролиращата анклава групировка "Хамас" вече е около тридесет и една хиляди души, Байдън каза, че "това противоречи с позицията на Нетаняху". "И аз мисля, че е голяма грешка", каза американският държавен глава.

Той добави, че евентуално нахлуване на израелските сили в граничния с Египет град Рафах в ивицата Газа, където са намерили убежище над 1,3 милиона палестинци, за него е "червена линия".

Междувременно ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини изрази предпазлив оптимист относно възобновяването на международното ѝ финансиране, след като Канада и Швеция обявиха, че отново ще осигуряват парична помощ, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Имам чувството, че редица страни, които решиха да замразят финансирането ни, са в процес на възстановяване на предишната си позиция, заяви Лазарини за швейцарската телевизия Ер Те Ес (RTS).

Тези негови думи последваха изявленията от Отава и Стокхолм от вчера, че възобновяват помощта си за агенцията.

Много страни замразиха финансирането си за агенцията за палестинските бежанци, след като през януари Израел обвини дванадесет от служителите на Лазарини в ивицата Газа в участие в кървавото нападение, осъществено от радикалната палестинска групировка "Хамас" на 7 октомври миналата година в Южен Израел, предизвикало настъплението на израелските сили към населения с палестинци анклав.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че обвиненията, основани на предварителната информация, представена от Израел, звучат достоверно. Той обеща ООН да изясни ситуацията. Няколко служители на агенцията за палестинските бежанци бяха уволнени, като са в ход две независими едно от друго разследвания.

Канада реши да възобнови финансирането си поради "катастрофалната хуманитарна ситуация" в Газа.

Междувременно американската армия спусна от въздуха пети пакет хуманитарна помощ в ивицата вчера, предаде Франс прес. Хранителната доставка се е състояла от четидиресет и една хиляди порции, гласи информация от Пентагона.

Помощта е включвала и двадесет и три хиляди бутилки с минерална вода". Пратките са били пуснати от въздуха над северната част на анклава, уточняват от американското военно министерство.

ДПА на свой ред предаде още, че според радикалната палестинска групировка "Хамас", която ивицата, от 7 октомври досега войната е причинила щети за 30 милиарда долара в анклава, като около 80 процента от сградите в град Газа са разрушени. Агенцията прави уговорката, че тази информация не е проверена по независим път.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рускиня

    19 3 Отговор
    Това, че Натаниаху вреди, всички хора го виждат, но какви санций наложи Байдън на Израел?

    Коментиран от #6

  • 2 НЕЛОВКИ, ЖАЛКИ ОПИТИ

    18 1 Отговор
    АБСОЛЮТНА БУТАФОРИЯ , ЛЪЖИ . ТЕ КАЗАЛИ , ТЕ ОБВИНЯВАЛИ НАТАНЯХО И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ТЕ КАКВО ПРАВЯТ ТАМ , А ТОВА НЯМА КАК ДА БЪДЕ СКРИТО.
  • 3 Сопола .

    12 0 Отговор
    Бай Дън най - после да каже нещо смислено, стига до не преиграва.

    Със сигурност Зеяра НЕ в Сибир!
  • 4 ВСИЧКИ СМЕ ОТ

    8 0 Отговор
    ПРЕДИ ДА ПРОПЕЕ ПЕТЕЛА ТРИ ПЪТИ ЩЕ СЕ ОТРЕЧЕШ ОТ МЕН
  • 5 Емо

    10 0 Отговор
    Е, да ама ти ги въоръжаваш. Както и киевския фашист.
  • 6 МХтоМХто

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рускиня":

    Бай Пън не подкрепи резолюцията на ООН. За пред света говори едно, а по телефона сигурно го четка и подкрепя. От друга страна може и да бърка Израел с Украйна. При дядото никога не можеш да бъдеш сигурен