Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Март, 2024 10:52 2 062 35

"Отцепниците" и опциите, които Путин си държи отворени

  • владимир путин-
  • южна осетия-
  • путин-
  • гагаузия-
  • украйна-
  • молдова-
  • война-
  • приднестровие-
  • кремъл-
  • ссср-
  • армения

Кремъл държи цели държави като заложници

"Отцепниците" и опциите, които Путин си държи отворени - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Приднестровието, Гагаузия, Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия - всички те навремето са били част от Съветския Съюз, но след разпадането му се отцепиха от нововъзникналите национални държави с въоръжени конфликти, които продължават да тлеят и днес, нерядко подклаждани от Русия.

Кремъл държи цели държави като заложници

Още новини от Украйна

Тези „замразени конфликти“ са добре дошли за Русия, която се възползва от нестабилността на тези територии, за да държи държавите, в чиито граници те попадат, като заложници и да ограничава суверенитета им, пише Силвия Щьобер за германската обществена медия АРД. Русия използва “мироопазващи сили”, за да си осигури военно присъствие против волята на съответните национални държави.

Моделът, по който действа Кремъл, се видя още през 2014 година, когато Русия разпали напрежението сред рускоезичното население в Крим и Източна Украйна, след това провокира военни сблъсъци, а накрая анексира тези територии. Оттогава има опасения, че Кремъл може да повтори този сценарий и по други места със спорен статут.

Но между въпросните региони има големи разлики, включително в начина, по който Русия се възползва от тях. Конфликтите показват и това какви сметки си прави близкото обкръжение на Путин по отношение на тези региони. АРД разяснява по какво си приличат и по какво се различават Приднестровието, Гагаузия, Южна Осетия, Абхазия и Нагорни Карабах.

"Гагаузия и Приднестровието имат за цел да дестабилизират Молдова"

Засега Русия изглежда няма намерение да анексира Приднестровието, поне докато Украйна успява да устои на руските нападения по своята сухопътна, въздушна и водна граница с молдовската територия, коментира АРД.

По-скоро се очаква политическа намеса на Москва в президентските избори в Молдова през есента. Тогава проевропейската президентка Мая Санду най-вероятно ще се изправи срещу някой проруски политик, например срещу бившия президент Игор Додон. В деня на изборите молдовците ще гласуват също и за това дали страната им да се присъедини към Европейския съюз.

Молба за помощ и от Гагаузия

Ръководителката на автономния молдовски регион Гагаузия, Евгения Гуцул, която е с проруска ориентация, също поиска защита от Русия. Нейната формулировка обаче бе лишена от всякаква конкретика и заприлича на молбата за помощ, отправена от Приднестровието към Москва. Депутатът Оазу Нантой, който е от партията на Мая Санду, описва пред “Ройтерс” ситуацията така: “Гагаузия и Приднестровието си поставят една и съща цел - да дестабилизират допълнително положението в Молдова”. Самият Путин изобщо не спомена молбата на Приднестровието в своето обръщение към нацията на 4 март.

Русия си държи отворена опцията за анексия на Южна Осетия

Сходна е ситуацията с отцепилия се от Грузия регион на Южна Осетия. След войната през 2008 година Русия я призна за независима държава и я постави под свой военен контрол. През 2022 година тамошният лидер Анатоли Бибилов обяви провеждането на референдум за присъединяване към Руската федерация. Като аргумент той изложи факта, че жители на региона участват в руската война срещу Украйна. Но Кремъл така и не обърна внимание на молбата на Бибилов. В крайна сметка референдумът беше отменен. На Путин очевидно му стига, че има военно присъствие на 50 километра от грузинската столица Тбилиси. Руският президент обаче продължава да си държи отворена опцията за анексия на Южна Осетия, коментира Силвия Щьобер.

Тайна разпродажба на Абхазия

Населението на разположената на източния бряг на Черно море Абхазия пък се противопоставя на идеята за присъединяване към Русия. Кремъл, от своя страна, се възползва от голямата финансова зависимост на региона и инвестира чрез богати бизнесмени в стратегически важни обекти като неизползваното досега летище. Те може да донесат ползи на Русия в контекста на продължаващата война срещу Украйна. В Абхазия предстои да бъде изградено пристанище, което ще даде възможност за транспортиране на стоки, които попадат под санкции, от Турция към Русия. Военните кораби също биха могли да хвърлят котва там, ако натискът над руския Черноморския флот около Крим се засили допълнително.

Русия предаде арменците в Нагорни Карабах

По отношение на Нагорни Карабах властта в Кремъл беше готова да плати висока цена, за да разреши конфликта в сегашния му вид. Когато през 2020 година президентът на Азербайджан Илхам Алиев с помощта на Турция започна война за овладяването на региона, Путин се застъпи за прекратяване на огъня, но това стана чак когато във владение на арменците остана една съвсем незначителна част от оспорваната територия.

Към условията за примирие беше добавено и изпращането на руски “миротворци”, които да защитават арменците. Ръководството на Нагорни Карабах официално заложи на “русификацията” на региона – много арменци взеха тогава руски паспорти с надеждата, че Москва ще ги защити. Армения вече не беше в състояние да се отбранява срещу Азербайджан, а и не искаше да загуби собствената си неприкосновеност заради Нагорни Карабах. Но арменците бяха силно разочаровани от Русия. През 2023 година Алиев реши да овладее Нагорни Карабах изцяло, а руските “миротворци” го допуснаха, в резултат на което арменците масово бяха принудени да се изселят.

Най-важна за Путин остава Украйна

И макар Путин окончателно да загуби статута си на защитник на Армения, държавата продължава да е икономически и военно зависима от Русия. Правителството в Ереван предприема стъпки, за да ограничи тази зависимост, а останалите държави в региона следят с интерес как ще се развие този процес, пише още Щьобер в АРД.

Русия обаче явно е готова да плати тази цена в името на добрите си отношения с Азербайджан, на когото гледа като на важен партньор. Също така Москва иска да избегне директна конфронтация с Турция, а стабилността в региона е изключително важна за Кремъл. Нарушаването ѝ все още може да доведе до масивен военен конфликт, а и би застрашило онази инфраструктура, от която Русия се нуждае като алтернатива на пътищата към Европа.

Украйна има за Путин изключително важно историческо, политическо и стратегическо значение, което е несравнимо по-голямо от това на изброените вече региони със „замразени конфликти“. Но докато Владимир Путин продължава да си държи там всички опции отворени, населението на тези региони ще си остане негов заложник, обобщава АРД.

Автор: Силвия Щьобер ARD


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    9 13 Отговор
    Гледа като теле....

    Коментиран от #14

  • 2 В.В.П.

    8 13 Отговор
    Такива държави НЯМА..
  • 3 Районите

    13 11 Отговор
    Които са изредени В статията не са русофилски настроени а са населени с руснаци би ли са част от Русия и сега пак са част от нея
  • 4 Аятолах Хомейни

    21 5 Отговор
    Пак ще промиваме мозъци с пропаганда. "Руснаци живеещи в тези държави били проруски настроени". Успешната пропаганда е да кажеш половината истина и след това да извъртиш нещата, а не да пишеш само лъжи.
  • 5 Не бе

    7 3 Отговор
    В очакване е да дойде един аналлизатор като тебе.
  • 6 Пич

    14 10 Отговор
    Няма да се плашите ! Путин ще даде на атлантиците цяла Украйна , всички описани държави , и целият Сибир с всички полезни изкопаеми.........в този момент , насред Белият Дом , звъни будилника....... и сънят приключва !!!
  • 7 1945

    9 8 Отговор
    Отново гнусна соро соидна пропаганда на Доуче Зеле
  • 8 Истината

    12 12 Отговор
    Голямата грешка на Русия е ,че си изтегли войските от ГДР.
    Останаха само войските на краварите.
    Иначе сега такива нацистки пропагандни медии каро DW нямаше да пишат сатанински статии.

    Коментиран от #9

  • 9 Истината

    13 8 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Изтеглиха се от ГДР,щото свършиха деньгите.Щяха да измрат от глад.

    Коментиран от #12

  • 10 БЪЛГАРИН🇧🇬

    11 7 Отговор
    ФАЩ държат целия свят, като заложник.
    Или ще им играеш по свирката, ИЛИ САНКЦИИ.
    Това се нарича ТЕРОР.
  • 11 В.В.П.

    2 5 Отговор
    Такива държави ,като Нагорни Карабах ,Няма .!!
  • 12 БЪЛГАРИН

    7 8 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Нещо си пообъркала истината.
    Ако руснаците бяха останали в Германия, до ден днешен швабите щяха да ги хрантутят, защото просто нямат избор.Сега хрантутят войските на ФАЩ.И от кой се пазят?Кажи истината....хахахаха.

    Коментиран от #16, #25

  • 13 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    5 3 Отговор
    Дойче Веле - вместо истината получаваш "истината"...
  • 14 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Анализатор":

    Май в огледалото си виждал как гледа теле.
  • 15 В.В.П.

    5 5 Отговор
    Държави като Осетия и Гагаузия ,Няма..!!И Грузия нямаше да има ..

    Коментиран от #19

  • 16 Истината

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "БЪЛГАРИН":

    Отстранен е командващият военноморските сили на РФ.

    Коментиран от #17, #21

  • 17 БЪЛГАРИН

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Жив и здрав да е.Има кой да го замести.
    Явно всичко върви по план.
    Между другото и Залужни се пенсионира, но насреща е Сирски.
  • 18 В.В.П.

    2 3 Отговор
    ДВ си измисля истории за несъществуващи държави.Ахаха..Така не става ,несретници..!!
  • 19 РуззНаци

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "В.В.П.":

    И приднестровие и гагаузи и днр, лнр и бабаминр. Прав си..
  • 20 💠🔆♻️

    1 4 Отговор
    Британските "Чалънджъри" (2) потъват в калта в Украйна.
    кадри на британски танк, кацнал по корем в неназовано украинско поле.

    По-рано френският вестник съобщи, че украинските плъхове изяждат окабеляването (направено от царевица) в западните бронирани машини, извеждайки ги от строя.
  • 21 Три

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Да не се навърта около прозорци, че напоследък много нещастни случаи стават.
    И чай да не пие.
    И да не излиза сутрин на разходки, че инфарктите дебнат.
  • 22 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    4 4 Отговор
    Гадна рашистка мутра олицетворение на злото

    Коментиран от #23

  • 23 россиян..

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Скапан бандерски тиквеник..скоро ще минете под егидата на юнеско.
  • 24 🍋🍋🍋

    0 2 Отговор
    "нищо общо с НАТО"? “Не за НАТО "?
    никога за НАТО"? ,Украйна война?

  • 25 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "БЪЛГАРИН":

    "Сега хрантутят войските на ФАЩ."

    Явно си нямаш представа от абсолютно нищо: американските войски са нетен ВНОСИТЕЛ в местната хазна, там където има техни бази, не нетен ПОЛУЧАТЕЛ.

    Коментиран от #26

  • 26 Да знаеш

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Пълни глупости говориш - по договор, във всички държави където има хАмерикански войски,
    изхранването, заплатите на персонала и логистиката се заплащат от съответната страна!

    Коментиран от #30

  • 27 💠🔆♻️

    3 1 Отговор
    Приднестровието където са 250 000 етнически руснака са готови за война, имат подземни складове, укрития фрашкани с оръжие и боеприпаси и не им трябват никакви руснаци да им помагат, приднестровци решат ли ще превземат Молдова или в другата посока ще стигнат до Одеса.
    Мара Санду знае това но ги лиши от изборен глас защото е “Демокрация”?
    Войната в Приднестровието е следващата във времето!!
  • 28 Вий

    3 2 Отговор
    Гледай сега колко е невъзпитана тази Русия , не си дава териториите не дава краварите да я колонизират и разпарчетосат. , ами това в европа е ерес и е неприемливо за всяка демократична държава .
  • 29 💠🔆♻️

    1 1 Отговор
    Независимо дали става дума за умишлено продължение на американската политика или по друг начин, руско-украинската война постави европейските икономики в състояние на свободно падане, защото те бяха изградени на икономическата база на евтин природен газ от Русия.

    Засилва ли НАТО сигурността на държавите-членки?
    С неотдавнашното разпространение на пронатовска реторика не бяха проучени важни и противоречиви първи принципи, като например: защо сме в НАТО? Защо НАТО не се разпадна след 1991 г.? И колко "мир в Европа" наистина е осигурил НАТО?

    Защитниците на НАТО казват, че тя е запазила мира в Европа "от Втората световна война". това оправдание се разпада при минимален контрол. След Втората световна война европейските страни, които съставляват НАТО, имат общи интереси, ниски нива на национализъм и малко гранични спорове. По време на Студената война те бяха обединени, защото бяха изправени пред обща заплаха от Съветския съюз и Варшавския договор. Те биха имали това единство независимо от формалната структура на договора.

    За разлика от това, след края на Студената война приносът на НАТО за европейската колективна сигурност и световния мир е по-малко впечатляващ.

    Първо, всички европейски партньори значително намалиха военните си сили. Това направи защитата на техния колективен суверенитет още по-зависима от ядрените оръжия, чийто основен притежател са Съединените щати.

    Зависимостта от американския чадър за сигурност има както разходи, така и ползи
  • 30 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Да знаеш":

    Я дай си източника на тази информация и цитирай какво е записано в тези "договори".

    Ако не можеш, значи целенасочено се опитваш да пробутваш руски лъжи.
  • 31 💠🔆♻️

    1 1 Отговор
    Зависимостта от американския чадър за сигурност има както разходи, така и ползи за нас. Що се отнася до разходите, другите страни от НАТО не могат да направят почти нищо, за да помогнат на САЩ, а ние харчим неустойчиви суми за отбрана. Но от гледна точка на ползата, това споразумение прави Европа по-зависима от търговията със САЩ. Той "поддържа мира", но също така накърнява суверенитета, независимостта и самоуважението на европейските нации.

    Преди двадесет години Франция значително се противопостави на американските амбиции в Ирак и по друг начин изрази собствените си национални интереси. Трудно е да си представим Еманюел Макрон или Олаф Шолц да правят това днес. Последният дори не протестира срещу взривяването на мрежата за природен газ на страната си. Подобно на други социални случаи, техните нации са паразитни и отслабват гостоприемника, но те не забравят кой е шефът.

    Второ, НАТО не направи почти нищо, за да спре насилието по време на войните в бивша Югославия непосредствено след Студената война. Военна структура, търсеща мисия, президентът Клинтън се обърна към НАТО, когато ООН отхвърли предложенията на САЩ за смяна на режима в Сърбия. Под флага на НАТО през 1999 г.САЩ започнаха срамна атака срещу Сърбия, за да помогнат на косовските сепаратисти.

    Войната в Косово разкри НАТО като пълна противоположност на отбранителен съюз, а по-скоро като натрапчива и войнствена банда, чието лицемерие е станало трудно да се отрече. Това стана още по-очевидно,
  • 32 💠🔆♻️

    0 1 Отговор
    Това стана още по-очевидно, когато НАТО проведе подобна непровокирана война по фалшиви хуманитарни причини срещу Либия през 2011 г.

    Трето, разширяването на НАТО към границите на бившия Съветски съюз и след това към бившите съветски балтийски държави послужи като масивна и ненужна провокация. По това време Русия е некомунистическа, не-идеологическа и не-експанзионистична нация, която се отърсва от ужасните икономически условия и националното унижение от годините на Елцин.

    Дори когато Джордж Буш твърдеше, че е надникнал в душата на Путин, САЩ и НАТО не промениха курса си. Нашият апарат за национална сигурност разшири Алианса до границите на Русия, намекна, че Украйна и Грузия скоро ще станат членове, разположи системи за противоракетна отбрана в Източна Европа и дори подкрепи джихадистките бунтовници в Чечения. Взети заедно, всичко това направи Русия доста предсказуемо страхлива и враждебна.

    Тези политики също работеха за кръстосани цели с американските интереси в други части на света. Чрез насърчаването на фактически съюз между Русия, Китай и други нововъзникващи сили, нашата политика укрепва нашите противници и прави продължаването на статута на "единствена суперсила" все по-малко устойчиво.
  • 33 Смях

    1 0 Отговор
    Русия държала цели държави като заложници ... А България кой и като какво я държи?! ... Или плащате двойна цена за Ф16 и не ги получавате 10 години или ставате като индианцияте ... Или пращате помощи за Украйна или ставате като индианцияте ... И така мога да изброявам цял месец кой и как държи Българския народ като роби през последните 30 години. Я вижте Жан Виденов като кривна лееееко от "правия път" какво му спретнаха банкерите.
  • 34 Руснаците са 1/3

    0 1 Отговор
    от населението на СССР, което беше 290млн. Сега РФ е 146млн., а руснаците са не повече от 80-90млн. Другите са чеченци, дагестанци, якути, чукчи, буряти, тувинци... общо 84 автономни области. Докато всички си живеят в областите руснаците живеят навсякъде, във всички републики, области, окръзи и краища са определен процент от населението. Заемат всички управленски постове заедно с местните колаборационисти в държавната администрация, полиция, армия и други силови структури. Държат се и живеят там като господари и колонизатори, каквито са всъщност. Затова в другите републики, видяли какво е без руснаци - Казахстан, Азербейджан, Прибалтийските, Украйна и др. са нежелани и гонени. Ето това те смятат за фашизъм и национализъм и тръгват към реваншизъм. Затова и тъгуват за СССР и искат СССР2.0 да си дерибействат пак на воля. Това е пропито вече в техния национален характер - високомерни, нагли и нахални, всеки им е длъжен и трябва вечно да им е благодарен.
  • 35 Казуар

    0 0 Отговор
    Монголците са били 90 години в Москва.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания