Last news in Fakti

15 Март, 2024 04:24 1 080 19

Нова касапница на опашки за помощи в Газа: Израелски удари убиха поне 29 палестинци

  • израел-
  • газа-
  • убити-
  • опашка-
  • помощи

Ранените са над 150, Израел разследва случилото се

Най-малко двадесет и девет палестинци са убити при два отделни израелски удара по опашки за хуманитарни помощи в ивицата Газа вчера, обяви здравното министерство на "Хамас", цитирано от Ройтерс, и БТА.

В първия случай са загинали осем души след израелски въздушен удар по пункт за раздаване на помощи в бежанския лагер "Нусейрат" в централната част на анклава, съобщават здравните власти на радикалната ислямистка групировка, която контролира крайбрежната територия.

По-късно най-малко двадесет и един палестинци са загинали и над сто и петдесет са били ранени, когато израелски военнослужещи са открили огън по опашка за хуманитарна помощ от камиони на кръгово кръстовище в северната част на ивицата. Първата информация на здравното министерство на "Хамас" бе за убити палестинци на кръгово кръстовище в град Газа.

Според изявление по въпросния случай израелски военнослужещи са взели под прицел хората, чакащи за помощи. В изявлението бе посочено, че най-малко единадесет тела и сто ранени са били докарани в болницата "Аш Шифа" в град Газа.

От израелската армия са казали за Ройтерс, че разследват и двата случая.

На 29 февруари над сто души бяха убити или ранени, докато чакаха на опашка за помощи в северната част на Газа, съобщи тогава здравното министерство на "Хамас". По повод онзи случай говорител на израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) заяви, че войниците не са атакували никого умишлено.

По данните на здравните власти на "Хамас" от началото на войната на палестинската групировка с Израел на 7 октомври миналата година, когато ислямистки бойци причиниха смъртта на близо 1200 души в Южен Израел (по израелски данни), в Газа са загинали над 31 000 палестинци.

Случилото се става на фона на призива към Израел на еврокомисаря по хуманитарни помощи и управление на кризи Янез Ленарчич да увеличи сухопътния достъп до ивицата Газа, за да компенсира липсата на пратки за крайбрежната територия посредством камиони, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той отбеляза, че палестинското население в анклава е на ръба на повсеместен глад.

"По въпроса за доставката на хуманитарна помощ по въздух и вода ще бъда пределно ясен: ние и наши партньори правим това по изключение, защото Израел не отваря повече сухопътни маршрути", каза Ленарчич, посочвайки, че най-добрият начин за доставки на помощи е по суша.

"Има опасност от повсеместен глад", обяви той пред представители на медиите. "Вече са налице ясни и неопровержими симптоми, че в ивицата Газа има цели зони, в които населението гладува", добави Ленарчич.

От началото на войната на Израел и радикалното палестинско движение "Хамас", започнала на 7 октомври миналата година, ивицата Газа се намира под израелска блокада, посочва Ройтерс.

По данни на ООН над половин милион души от населението на анклава от 2,3 милиона палестинци са на ръба на гладната смърт. Агенциите на ООН обявиха по-рано тази месец, че равнищата на недохранване при децата са "особено високи" в северната част на ивицата.

Ленарчич призова за отварянето на повече гранични пунктове по северната граница на Газа с Израел, през които да преминават камионите с хуманитарна помощ. Еврокомисарят отбеляза, че на 12 март ООН са доставили храна за северната част на крайбрежната територия за първи път от три седмици.

"Ясно е от какво има нужда: нарастване на хуманитарната помощ за Газа и достигането ѝ навсякъде в ивицата", каза Ленарчич.

Израел отхвърля твърденията, че възпрепятства хуманитарните доставки в Газа, като посочва причината за забавяне на помощите в недобрата организация от страна на агенциите за подпомагане. "Хамас" на свой ред обявява, че Израел използва глада на палестинците като оръжие в своята военна офанзива.

В контекста на нарастването на международния натиск върху Израл да се съобрази с гладуването на населението на Газа ЕС, ООН САЩ, Великобритания, Кипър, ОАЕ и Катар полагат усилия за отварянето на морски коридор за доставяне на хуманитарна помощ за Газа от Кипър.

Два кораба с около петстотин тона хуманитарна помощ вече са поели курс към крайбрежието Газа, където работещата в САЩ благотворителна организация "Уърлд сентръл кичън" е започнала да изгражда кей за разтоварване на пратките. По думите на Ленарчич САЩ ще помогнат за разширяването на дока следващия месец.

Ленарчич каза, че на конференция по хуманитарните въпроси, планирана в белгийската столица Брюксел в понеделник, неговият комисариат ще обяви отпускането на около 1,8 милиарда евро, предназначени за посрещането на нужди в глобален план през настоящата година.

Ройтерс припомня, че миналата година 27-те страни членки на ЕС обещаха съвместно с Европейската комисия общо 8,4 милиарда евро. Ленарчич се надява тази сума да бъде достигната или дори надмината тази година.

ООН обяви, че рекордните триста милиона души по целия свят се нуждаят от хуманитарна помощ, най-вече поради зачестилите въоръжени конфликти, като причина са и увеличаващите се климатични изменения. Според ООН за хуманитарни нужди са нужни още 50 милиарда долара. "Хуманитарната помощ има предназначението на спешното отделение в една болница. Това е първата помощ", заключава Ленарчич.

Австралия пък стана поредната страна, която ще поднови финансирането си на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на официално изявление от висш представител на държавата.

Австралийската външна министърка Пени Уонг обяви решението на правителството си днес. Това става почти два месеца, след като Австралия спря финансовата помощ за ръководената от Филип Лазарини агенция на ООН.

Редица държави го направиха след обвиненията на Израел, че служители на агенцията в ивицата Газа са участвали в кървавото нападение, извършено от радикалната палестинска групировка "Хамас" в Южен Израел на 7 октомври миналата година.

Тогава бе дадено началото на войната в населената с палестинци крайбрежна територия. В отговор на атаката на "Хамас" израелските сили започнаха настъпление към анклава.

Агенцията уволни някои свои служители във връзка с израелските обвинения, а генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви, че по случая са започнали две разследвания, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ну заец

    11 11 Отговор
    Тагренко и асенката там ли са,? Или само пеевски се оглежда за щетите?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    14 13 Отговор
    Даже в Рамадан не ги оставят, но има видовден, всвки ще си получи заслуженото!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЗОРО

    16 15 Отговор
    Ционисткият фашизъм няма край!
  • 6 Това е

    15 15 Отговор
    Просто избиване на ХОРА.Умишлен ГЕНоЦИД
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 И без това е пренаселена ивицата.

    12 12 Отговор
    Нуждае се от прочистване. А си има и приказка за случая :

    Да би мирно седяло не би чудо видяло.
  • 9 деменция

    9 6 Отговор
    Не се казва касапница , а това се нарича демократично и хуманно бомбене.
  • 10 дреме ми

    11 4 Отговор
    да се избиват нито за едните ци-ни ми пука нито за другите
  • 11 ЕДГАР КЕЙСИ

    12 5 Отговор
    ВЪЗМЕЗДИЕТО Е СПРАВЕДЛИВО ..............КАКВО ПОВИКАЛО , ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО ............... ФАКТ !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Целия

    8 1 Отговор
    Арабски свят си трае, с изключение на хусите. И никой не ги иска палестинците. Надяват се Биби да свърши гадната работа и за прочисти циганите

    Коментиран от #16

  • 15 гено

    0 6 Отговор
    цид, му се вика на това, колкото и да триете коментари. Животните убиват от глад, хората - за удоволствие и много много кинти
  • 16 Сух

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Целия":

    На арабския свят му е писнало от терористи, каквито са ХАМАС. Затова не обръща внимание на пропагандата им.
  • 17 Айде честито!

    1 1 Отговор
    Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас (Абу Мазен) назначи бизнесменът Мохамед Мустафа за министър-председател. Приоритетна задача му е възстановяването на Газа. Като питате за палестинската държава се сещайте за това.
  • 18 Бесен язовец

    6 1 Отговор
    Санкции трябва да има към палестинците и ХАМАС защото ,хората по света видяха кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 19 Българка

    5 0 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС