Last news in Fakti

19 Март, 2024 05:07 731 8

Байдън посреща лидерите на Япония и Филипините през април

  • джо байдън-
  • сащ-
  • япония-
  • филипини

САЩ и Япония внесоха резолюция в Съвета за сигурност на ООН за забрана на разполагането на ядрени оръжия в космоса

Байдън посреща лидерите на Япония и Филипините през април - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джо Байдън ще бъде домакин на първа по рода си тристранна среща на върха с лидерите на Филипините и Япония на 11 април във Вашингтон, на която ще бъдат обсъдени икономическите отношения в Индийско-тихоокеанския регион, съобщи в изявление Белият дом, цитиран от Франс прес и Ройтерс, предаде БТА.

Японският министър-председател Фумио Кишида, филипинският президент Фердинанд Маркос-младши и президентът на САЩ "ще обсъдят тристранното сътрудничество за насърчаване на приобщаващ икономически растеж и нововъзникващи технологии, постигане на напредък във веригите за доставка на чиста енергия и сътрудничеството в областта на климата, както и укрепване на мира и сигурността в Индо-тихоокеанския регион и по света", каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер и добави, че тримата лидери заедно ще защитават "споделена визия за свободен и отворен Индо-тихоокеански регион".

АФП отбелязва, че нарастваща мощ на Китай в региона тревожи САЩ и много от техните съюзници. Фердинанд Маркос-младши заяви миналата седмица, че суверенитетът на страната и териториалната юрисдикция са основни принципи, от които зависи възобновяването на преговорите с Китай за съвместно проучване на ресурсите на Южнокитайско море.

Междувременно САЩ и Япония внесоха резолюция в Съвета за сигурност на ООН, в която се подчертава, че държавите трябва да изпълняват договора, с който се забранява разполагането на ядрени оръжия в космоса, като изглежда, че това представлява послание, насочено към Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вашингтон смята, че Москва разработва базирано в космоса противоспътниково ядрено оръжие, детонация от което би могла да причини хаос като наруши всичко от военните комуникации до телефонните услуги за превоз, каза запознат с въпроса източник.

Русия е страна по Договора за космическото пространство от 1967 г., който забранява разполагането "в орбита около земята на каквито и да било обекти с ядрени оръжия или каквито и да било други оръжия за масово унищожение", посочва Ройтерс. Тя казва, че се противопоставя на разполагането на ядрени оръжия в космоса.

Руският министър на отбраната също така отрече, че страната му разработва подобно оръжие.

Разполагането на ядрено оръжие в космоса е забранено, но не и разработването му.

В резолюцията, видяна от Ройтерс, САЩ – единствената страна, използвала ядрено оръжие във война – и Япония – единствената страна, атакувана с такова оръжие – призовават страните, подписали договора, да не разполагат такива оръжия в космоса и да не ги разработват.

Съобщения, че Русия може би разработва такова оръжие, се появиха след като на 14 февруари американски законодател републиканец публикува загадъчно изявление, в което предупреди за "сериозна заплаха за националната сигурност".

Най-явният публичен знак, че Вашингтон смята, че Москва разработва такова оръжие, бе коментар от 15 февруари на говорител на Белия дом, който каза, че писмото на законодателя е било свързано противоспътниково оръжие с космическо базиране, което Русия разработва, но не е разположила и което би било в нарушение на Договора за космическото пространство.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОМБРЕ

    4 0 Отговор
    да беше поканил МАО ДЗЕ ДУН и ХО ШИ МИН
  • 2 Иконом

    4 0 Отговор
    Дъртия що си прави сметката за гости през Април, може и да не издаяни дотогаз.
  • 3 Посреща…

    5 0 Отговор
    Ако не забрави дотогава, че Май е далече още.
    Той едва ли помни преди малко какво е правил.
  • 4 Така Така

    2 0 Отговор
    Жалко за Япония, онези са ясни за шепа долари са готови на всичко, но Япония при тях явно има някакъв друг проблем. Няма как да служиш на унищожителите си доброволно.
  • 5 Умирам от смях

    0 0 Отговор
    ще посреща ако е жив през Април. На неговата възраст няма смисъл да си прави планове дори какво ще закусва утре
  • 6 Тази среща...

    0 0 Отговор
    ...сме я гледали във филма "Смотаняци2". Лойд Бриджис беше в ролята на Джо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Цитат

    0 0 Отговор
    "Дядовци, отслабващи всеки ден, с несигурна походка в състояние на упорита деменция, едва разбиращи за кого и за какво става дума, се прегръщат с весели к..ви, които са в образа на вдовици на починали руски екстремисти."