Last news in Fakti

22 Март, 2024 05:02 1 350 8

Приднестровието призова властите в Кишинев да се откажат от претенциите си към анклава

  • молдова-
  • приднестровие-
  • европейски съюз

Парламентът на Молдова одобри призив за продължаване на усилията за присъединяване към ЕС, опозицията не участва в гласуването

Приднестровието призова властите в Кишинев да се откажат от претенциите си към анклава - 1
Снимка: Телеграм

Парламентът на Молдова одобри вчера призив за продължаване на усилията за присъединяване към Европейския съюз, но опозицията не участва в гласуването, а сепаратистите в региона на Приднестровието призоваха властите да се откажат от претенциите си към анклава, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът Мая Санду, според която Русия е най-голямата заплаха за сигурността на Молдова, превърна членството в ЕС в крайъгълен камък на нейната администрация в бившата съветска държава, която е сред най-бедните в Европа и се намира между Украйна и Румъния.

Отявлен противник на войната на Русия в Украйна, президентът Санду призова за референдум за членство в ЕС, който ще се проведе тази година.

След дебат, съвпаднал със срещата на върха на ЕС в Брюксел, парламентът прие с 54 гласа „за“ и нито един против декларация, в която се казва: „Само присъединяването към Европа може да осигури бъдещето на страната като суверенна, неутрална и пълноценна демократична държава“.

Законодателният орган определи интеграцията в ЕС като „основен приоритет в националния проект на Молдова".

Опозиционният блок на комунистите и социалистите, симпатизиращ на Москва, напусна пленарната зала.

В Приднестровието, ивица земя, което се отцепи от Молдова, когато Съветски съюз се разпадаше, местният лидер Вадим Красноселски призова молдовските власти да признаят независимостта на тази територия и да се откажат от всякакви претенции към нея.

"Няма друг изход", каза той по местната телевизия. „Не може повече да се говори за автономия. Трябва да се махнете от тази територия." Неговият регион, каза Красноселски, „не е сепаратистки“, а „нормален“съсед“, търсещ мир и стабилност.

Приднестровието, силно зависимо от Русия във финансово отношение, не е международно признато, дори от Москва. Регионът е на източната граница на Молдова в продължение на 30 години и с малко сътресения. Но напрежението се повиши, след като през януари властите в Молдова наложиха мита върху всички стоки, които влизат и излизат от региона. Миналия месец депутатите от Приднестровието се обърнаха към Москва с искане за дипломатически мерки за защита на региона.

Среща на върха на ЕС миналата година даде зелена светлина за преговори за членство както с Украйна, така и с Молдова, но не е оповестена дата за начало на преговорите, а на вчерашната среща в Брюксел не беше направено съобщение по въпроса.

Молдова е въвлечена в ескалиращ спор с Русия, свързан най-вече с войната в Украйна и с положението на Приднестровието. Миналата седмица властите в Кишинев на два пъти викаха руския посланик заради решението на Москва да отвори шест избирателни секции в Приднестровието за президентските избори в Русия. След това на руски дипломат беше наредено да напусне страната.

Молдова е изправена пред спорове и с втори регион в южната част на страната – Гагаузия, чиято лидерка Наталия Гуцул се срещна с руския президент Владимир Путин този месец и е свързана с избягалия в Израел проруски бизнесмен Илан Шор, осъден задочно на 15 години за измама в особено големи размери.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Такааа

    15 16 Отговор
    Има руснаци има проблеми

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 путин

    13 3 Отговор
    Преди много години , хората са се обединявали за да са по силни . А сега , ако е възможно всеки човек да си направи собствена държава и само той да си живее в нея .Какво става с хората
  • 4 Направо повярвах

    9 2 Отговор
    Дебатът СЪВПАДНАЛ случайно със срещата на върха на ЕС в Брюксел.....
  • 5 вацата

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Такааа":

    по точно - има Путин , има проблем
  • 6 свидетел

    8 6 Отговор
    половин молдова е рускоезична, а приднестровието - изцяло ! какви претенции, какви пет лева !? майа ще яде сопата !

    Коментиран от #7, #8

  • 7 ня йехува

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "свидетел":

    га гу еди ни рива.сигаш ривеш
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.