Last news in Fakti

23 Януари, 2014 10:20 1 096 1

Екзекутираха мексиканец в Тексас въпреки дипломатически натиск

  • мексико-
  • сащ-
  • екзекуция-
  • убийство

Едгар Тамайо беше умъртвен със смъртоносна инжекция

Екзекутираха мексиканец в Тексас въпреки дипломатически натиск - 1
Снимки АП/БТА

Мексиканец бе екзекутиран  днес в щата Тексас за убийството на полицай, въпреки възраженията и политическия натиск от страна на мексиканските власти и Белия дом, съобщава Би Би Си.

Защитата очакваше до последния момент помилване от губернатора на Тексас, но това не се случи.

46-годишния Едгар Тамайо беше умъртвен със смъртоносна инжекция късно снощи. Изпълнението на присъдата - първоначално насрочено за 18:00 часа местно време в сряда (полунощ по Гринуич в четвъртък) - бе отложено, тъй като служители в затвора чакаха вест от Върховния съд на САЩ по жалбата Тамайо да остане жив. Няколко часа по-късно Върховният съд обяви, че е отказано спиране на изпълнението. Тамайо беше обявен за мъртъв в 21:32 часа ( 03:32 по Гринуич).

Той беше осъден на смърт за убийството на 24-годишния полицай Гай Гадис през януари 1994 година в Хюстън. Гадис опитал да арестува Тамайо за кражба.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери направи рядък политически ход като поиска от Тексас да отложи екзекуцията.

Правителството на Мексико също направи всичко възможно екзекуцията да бъде отменена, позовавайки се на международната конвенция, предоставяща право на Тамайо да бъде съден в собствената си страна. Мексико заяви, че изпълнението на присъдата нарушава международното право, тъй като Тамайо не е заявил правото си да поиска юридическа помощ от мексиканското консулство, когато е бил арестуван.

Изпълнението на присъдата бе наблюдавано от майката и четирима други роднини на жертвата. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    0 0 Отговор
    Добър и поучителен урок за всички ПСЕВДО-филатропи тук,
    за мангу...те-крадци и шефа на полицаите-така се ЗАЩИТАВА ЖИВОТА на хората в униформа при изпълнение на служебният дълг!
    Този път-БРАВО,Тексас!