Last news in Fakti

24 Март, 2024 05:09 997 9

"Хамас": Заложник почина от липса на храна и лекарства

  • хамас-
  • израел-
  • заложник

Генералният секретар на ООН призова за незабавно спиране на огъня

"Хамас": Заложник почина от липса на храна и лекарства - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Палестинската групировка" Бригади Изедин ал Касам", военното крило на движението "Хамас", твърди, че един от израелските заложници, държани в ивицата Газа, е починал поради липса на храна и лекарства, гласи изявление, публикувано от групировката в Телеграм, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Той оцеля при бомбардировките на израелската армия, но липсата на храна и лекарства го погуби", се казва в изявлението, придружено от видеоклип, за който се твърди, че съдържа обръщение, което починалият уж е записал по-рано.

На 7 октомври 2023 г. бойци на Хамас проникнаха на израелска територия от Ивицата Газа и заловиха над 240 заложници. Оттогава насам в ивицата Газа продължават пълномащабни боеве.

Междувременно вчера генералният секретар на ООН Антонио Гутериш застана до дълга опашка от чакащи камиони и заяви, че е време "наистина да се наводни Газа с животоспасяваща помощ", като нарече глада в анклава "морално безобразие", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Той призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и "Хамас".

Гутериш говори от египетската страна на границата, недалеч от южния град Рафах в Газа, където Израел планира да започне сухопътна атака въпреки широко разпространените предупреждения за потенциална катастрофа. Повече от половината от населението на Газа е намерило убежище там.

"Всяко по-нататъшно нападение ще влоши нещата още повече - ще влоши положението на палестинските цивилни граждани, на заложниците и на всички хора в региона", каза Гутериш.

Гутериш неколкократно отбеляза трудностите при доставянето на помощи в Газа, за които международните хуманитарни организации до голяма степен обвиняват Израел.

"Тук, от този контролно-пропускателен пункт, виждаме съкрушение и бездушие ... дълга опашка от блокирани камиони с помощи от едната страна на портите, дългата сянка на глада от другата", каза той.

Около 7000 камиона с помощи чакат в египетската провинция Северен Синай, за да влязат в Газа, гласи изявление на губернатора Мохамед Абдел-Фадейл Шуша.

Гутериш добави: "Време е Израел да поеме твърд ангажимент за пълен ... достъп на хуманитарни стоки до Газа, а в духа на състраданието по време на Рамазана е време и за незабавно освобождаване на всички заложници."

По-късно той заяви пред журналисти, че хуманитарното прекратяване на огъня и освобождаването на заложниците трябва да се случат едновременно.

Запитани за коментарите на Гутериш, от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху се позоваха на публикация в социалните мрежи на външния министър Израел Кац, в която той обвинява ръководителя на ООН, че е позволил световната организация да се превърне в "антисемитска и антиизраелска".

По приблизителни оценки 1,5 млн. палестинци сега са намерили подслон в Рафах, след като са избягали от израелската офанзива в други райони на ивицата Газа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Израел е в правото

    7 2 Отговор
    си да се защити. Беше изненадващо нападнат от ХАМАС на 7 октомври 2023г. Отвори се война, при нея едната страна губи. Щом държат още заложници и не се предава, ХАМАС ще бъде унищожен.

    Коментиран от #5

  • 2 Мюслюманин

    5 2 Отговор
    Египет е 110 милионна държава, толкова ли не могат да ги приберат тия палестинци, не виждат ли, че Израел си иска земите обратно. Египет и палестинците нали са братя по вяра, мюслюмани и т.н. братски народи - колко му е да си ги приберат за да спрат да умират палестинци, деца - всичките бежанци. Очевидно няма друго решение.. те са на египетската граница. Освен да се измятат в морето или какво? Тоя свят тотално пощуря. Египет незабавно трябва да си отвори границите и да приюти бежанците! Европа приютява векове наред и в момента милиони и милиарди мигранти, а Египет огромна и мощна държава не може да прибере малък брой бежанци, братя и сестри по вяра? Срамота. Айде по сериозно!
  • 3 Лумпен

    2 7 Отговор
    Изолация и санкции за Израел!
    Съд за евреите убийци!
    Блокада по въздух суша и вода на Израел!

    Коментиран от #4

  • 4 Евреите

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Лумпен":

    като изкарат от дупките и избият мюслюманските терористи и всичко утихне пак ще заобичате евреите - все пак ще настъпи мира
  • 5 Петърчо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Израел е в правото":

    Ще се предадат. Просто чакат папата да ги окуражи, че да им дойде смелостта на патканите да развеят белия барак. Ама той, папинко, що тъй се бави, не знам?

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Богатите арабски

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Петърчо":

    държави поддържат ХАМАС, финансово и снабдяват с оръжие.Особено богатият Катар. Не виждам при това положение скоро терористите да се предадат.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Изолатора

    0 0 Отговор
    и3раел е гнусна държава създадена на чужда територия.Коя точно земя си е тяхна ? ... Според някаква книжка там от преди 3000 години земята им била принадлежала. Стига глупости моля, ако започнеме така с разни тъпи книжляци от преди хилядолетия световната карта трябва да се преначертае яко. Света обаче вижда колко далече от човешките ценности са всички фанатици живеещи на заграбената земя и няма да прости .... този път настъпиха мотиката "богоизбраните"