Last news in Fakti

4 Април, 2024 09:34 1 012 44

Израелската армия е обвинена, че целенасочено е стреляла по колата с хуманитарни работници

  • израел-
  • израелска армия-
  • хуманитарни работници-
  • газа-
  • обвинена-
  • целенасочено-
  • стреляла

Ръководителят на организацията заяви, че това е било правено системно

Израелската армия е обвинена, че целенасочено е стреляла по колата с хуманитарни работници - 1
Снимка: БГНЕС

Според изявление на ръководителя на организацията World Central Kitchen, Хосе Андрес, израелската армия в Ивицата Газа е извършвала систематични нападения срещу конвоя с хуманитарни работници, които загинаха преди няколко дни, съобщава бТВ.

Обстрелът в понеделник уби седем члена на организацията. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е било грешка и това се случва по време на война. Според Андрес това е далеч от истината.

Стрелбата по хуманитарните работници не е била грешка, а израелските власти са знаели за движението на автомобила с хуманитарна помощ, твърди шефът на организацията.

Конвоят е бил ударен на излизане от склад в Деир Ал-Балах, където „екипът е разтоварил повече от 100 тона хуманитарни помощи под формата на храна“. Конвоят се състоял от три автомобила, два от които бронирани – всички коли били брандирани така, че да се забелязват. И трите автомобила са били ударени по време на атаката.

„Това не е лош късмет“, казва Хозе Андрес пред Ройтерс. „Това е директна атака на очевидно маркирани автомобили, чиито движения се знаят от всички в израелската армия“, допълни той.

Това не е първото обвинение срещу израелските военни, че пречат на доставката на хуманитарна помощ в Ивицата Газа. Ударът по работниците беше жестоко критикуван от целия свят, включително и от най-големия съюзник на Израел – Съединените щати.

Заради удара по конвоя, организацията е спряла дейността си на територията на Ивицата Газа. От ООН също обявиха, че трябва да оценят ситуацията преди да продължат с доставките. Друга НПО организация, която доставя хуманитарна помощ за палестинците, обяви пред Би Би Си, че също спира операциите си на територията на Газа.

От израелска страна побързаха да отхвърлят обвиненията. Нир Баркат, който е член на военния кабинет, заяви пред Би Би Си, че твърденията на Андрес са „нонсенс“.

„Израел изключително много съжалява за случилото се. За жалост, по време на война приятелският огън се случва“, допълни той.

„С цялото ми уважение към г-н Андрес, но няма начин Израел да се прицелва в хора, които са дошли да носят хуманитарна помощ“, каза още Баркат.

Шефът на израелската армия Херзи Халеви нарече инцидента „огромна грешка, която не трябваше да се случва“ и обвини удара върху „погрешно идентифициране на автомобилите“.

Изказванията на шефа на организацията само допълват предишни твърдения, според които израелската армия умишлено забавя хуманитарните конвои за Ивицата. Израелското правителство е силно критикувано от организации по цял свят, че спира камиони с помощи да влизат в Газа, използвайки редица юридически пречки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Про3д

    53 2 Отговор
    За тях няма санкции, няма Хага, при тях е демократично убиване на цивилни, не е като при другите - недемократично!
    Е.б...м ти и стандартите и ценностите!

    Коментиран от #8

  • 2 Питам:

    52 1 Отговор
    Що за ненормален изверг трябва да си когато знаеш каква е съдбата на предците ти в католическа Испания, в нацистка Германия и да вършиш същите зверства спрямо народ, който живее в собствената ти държава, да правиш стени и гета ? Или ВАЖНОТО Е ДА ПАДАТ ПАРИ по стар еврейски обичай ?

    Коментиран от #20

  • 3 Тома

    29 3 Отговор
    Само хитко не сгреши с евреите
  • 4 провинциалист

    33 0 Отговор
    И сега всички атлантути ще ревнат, че в Газа всички са на 100% терористи, включително децата и НПО-тата като пострадалите, които не може да не са внасяли оръжие нелегално.
  • 5 ПриАди

    36 1 Отговор
    Много са грешни евреите, но ще си платят за всяка грешка!
  • 6 бай Иван

    31 1 Отговор
    Разбира се ,че е целенасочено.колите са били брандирани и дори от въздуша са се виждали означенията. Израел да чака удар и от Иран за посолството. Няма да им се размине. Жалкото е,че ще загинат не виновниците за тези удари.
  • 7 израил военнопрестъпник

    26 2 Отговор
    Натанях на въжето!
  • 8 бай Иван

    38 1 Отговор

    До коментар #1 от "Про3д":

    За тях няма санкции, няма Хага, при тях е демократично убиване на цивилни, не е като при другите - недемократично!
    Е.б...м ти и стандартите и ценностите!

    Няма и наказания за спортистите. Само ,че олимпиадата в Париж да не стане втори Мюнхен ? Няма да допуснат Беларус, който в никакви действия не участва, но ще допуснат Израел.?
  • 9 Даааа

    26 2 Отговор
    Само че Израелската армия е обвинена във много повече ако сте го забравили. За геноцид и военни престъпления в Хага.
  • 10 Вражалец

    18 0 Отговор
    Защо ли до сега МНС спи?
  • 11 ХАЙЛ Хитлерях-Натанях !

    24 0 Отговор
    Хич не ми пука. Ние Израел сме нацист номер 1
  • 12 Ксаниба

    29 0 Отговор
    исраелските фашисти и терористи провеждат геноцид в най голямот гето в света - Палестина, та чак сега разбрахме, че са стреляли целенасочено!! А бомбиха и разстрелваха опашките за хуманитарна помощ нецеленасочено, на посоки!??
  • 13 Нафтатаааа

    29 2 Отговор
    Няма ли най-накрая някой да спре тия кръвожадни и3раелци ... 100 пъти се видя, че тия не са х0р@. Само изолация, ембарго и б0йк0т докато не изсъхнат тия и3р0ди.
  • 14 не може да бъде

    26 1 Отговор
    Според мен всичко е наред .Значи Израел се извини. след като САЩ го дръпнаха за ухото/леко разбира се/ и засегнатите държави изразиха "дълбоко огорчение"!Сега се говори че САЩ като наказание ще намалят военната помощ за Израел от 18 млрд.долара -сумата ще бъде намален с10 долара ,а някои сенатори предлагат даже много повече-100 долара!?Така че сега Израел може да продължи с изтребването на палестинците -преди всичко жени и деца!....Искам все пак изрично да кажа че на 7 октомври Хамас извърши едно отвратително,гнусно нападение ,заслужаващо ответна мярка!Но не така като отвърна Израел,защото сега излиза-Израел,Хамас -от един дол дренки!Аз лично съм потресен,защото винаги съм имал високо мнение за евреите и считах Израел за много цивилизована държава!??
  • 15 Ротшилд и компания

    20 1 Отговор
    Тези проклети демони, пак ще търсят обетованата земя, само че този път във вечните ловни полета.
    Нормалните хора на тази планета, този път няма да им простят.
    101%.
  • 16 Отврат

    26 1 Отговор
    Само наивник би повярвал на глупостите и "извиненията" на ционистите, че било случайно! Съвсем целенасочено са ги убили за да всеят страх у всички останали, които искат да помагат на обикновените палестинци подложени на нечуван геноцид през 21 век!
  • 17 Механик

    18 1 Отговор
    Както е обвинена, така ще бъде и оневинена.
    За евреите всичко е позволено. Света си затваря очите за техните зверства.
    п.п.
    Е, на всеки 1000 години си ги отваря и евреите почват да скитат из пустинята. После историята се повтаря.
  • 18 оракул

    19 1 Отговор
    Израел показа грозната си страна. Това е потресаващо. Липса на цивилизованост. Да убиваш цивилни хора е гнусно. А още по- гнусно е да убиваш деца , жени и възрастни.
  • 19 Ъхъъ

    18 0 Отговор
    „Нищо не се е променило“: Белият дом подкрепя Израел след убийството на чуждестранни хуманитарни работници
    Администрацията на Байдън удвои пълната си подкрепа за израелския геноцид в Газа в сряда, след като израелските сили систематично и умишлено убиха седем чуждестранни хуманитарни работници от World Central Kitchen в понеделник. Попитан дали има „някакви промени в политиката на президента спрямо Израел и Газа в резултат на вчерашния удар“, говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че „нищо не се е променило“.
  • 20 Механик

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Питам:":

    Ти сам си си отговорил на въпроса. Но просто си объркал словореда.
    Тия неща са им се случвали в Испания, Германия, Рим, Египет и къде ли не, точно поради фката, че са изверги по душа.
    Така е било и така ще бъде, докато не изчезнат те или не изчезнем ние.
  • 21 Ъхъъ

    13 0 Отговор
    В интервю за Ройтерс ресторантьорът Хосе Андрес, основателят на World Central Kitchen, каза, че работниците са били атакувани „систематично, кола по кола“.
    Андрес каза, че Израелските отбранителни сили (IDF) са били положително информирани за движенията на групата. „Това не беше просто ситуация на лош късмет, когато „упс“ хвърлихме бомбата на грешното място“, обясни той. Той продължи: „Това беше над 1,5, 1,8 километра, с много дефиниран хуманитарен конвой, който имаше знаци в горната част, на покрива, много цветно лого, с което очевидно много се гордеем.“ Той добави, че е „много ясно кои сме и какво правим.
    „Те бяха насочени към нас в зона за деконфликт, в район, контролиран от IDF. Те знаеха, че нашите екипи се движат по този път ... с три коли“, каза той.
  • 22 Ъхъъ

    12 0 Отговор
    Андрес отхвърли твърденията на САЩ, че ударите са били неумишлени, като каза: „Категорично не“. Той добави: „Дори и да не бяхме в координация с (Израелските отбранителни сили), никоя демократична страна и никоя армия не може да атакува цивилни и хуманитарни лица.“Декларациите на Белия дом, че ще продължи безусловно да подкрепя офанзивата на Израел в Газа, независимо от мащаба на неговите военни престъпления, показва истинското съдържание на декларацията във вторник от президента на САЩ Джо Байдън, че той е „възмутен“ от убийството. Подобни изявления имат за цел просто да прикрият факта, че геноцидът се извършва с пълното одобрение на Съединените щати.В изявление за очевидното, един съветник от Белия дом каза пред Times , „Израел, който разследва себе си, няма да доведе до никакви значими последици за замесените войници на IDF“.
  • 23 Ъхъъ

    11 0 Отговор
    Във вторник Франческа Албанезе, специалният докладчик на ООН за окупираните палестински територии, предупреди, че убийството на хуманитарните работници от Израел има за цел допълнително да забави навлизането на храна в Газа, за да доведе по-бързо до гладуване на населението.„Знаейки как действа Израел, моята преценка е, че израелските сили умишлено са убили WCK работници, така че донорите да се изтеглят, а цивилните в Газа да продължат да гладуват тихо“, пише Албанезе.
    Точно това се случва. В сряда ООН обяви, че е спряла движението на своя персонал в Газа през нощта поради опасения за безопасността, след като на ООН беше забранено да извършва доставки на храна в Северна Газа.
  • 24 Ъхъъ

    12 0 Отговор
    След убийствата конвой с храна, предназначен за Газа от Кипър, беше върнат, оставяйки 240 тона храна неспособни да бъдат доставени. Хуманитарните работници тъкмо бяха приключили с доставката на 100 тона храна и се връщаха, за да доставят останалите 240 тона, когато бяха убити.„Никога досега не сме виждали такова бързо влошаване до масово гладуване“, съобщи миналия месец Сали Аби Халил, регионален директор на Oxfam за Близкия изток и Северна Африка. А масовият глад в ръцете на Израел само се засилва.
    Гладът е „предвиден и неизбежен“ в Северна Газа, според подкрепен от ООН доклад за глада в региона, докато броят на хората, изправени пред „катастрофални“ нива на глад, се е удвоил през последните четири месеца.
  • 25 Даааа

    12 0 Отговор
    Най-малко 27 деца са починали от недохранване досега, като се очаква броят им да нарасне още по-рязко със засилване на глада.
    Към днешна дата 32 957 жители на Газа са били убити, включително 14 500 деца, според правителствената медийна служба на Газа. Хиляди други остават в неизвестност или са блокирани под развалините, което означава, че реалният брой на загиналите вероятно е над 40 000.
    Най-малко 2 милиона палестинци са вътрешно разселени и повече от половината от тях са били болни от инфекциозни заболявания поради липса на храна, вода, хигиена и лекарства.
  • 26 Тонката

    4 2 Отговор
    Всичко ще си дойде на мястото....ЦРУ е информирало Израел, че Иран ще ги атакува в рамките на следващите 48 часа с дронове и крилати ракети....🤔
  • 27 Тодор Живков 1982 г

    15 1 Отговор
    ========Пълна солидарност с палестинският братски народ. Израел са нацисти и терористи извършващи апартейд и геноцид. САЩ са съучастници във всички престъпления на ционисткият-нацистки режим на Израел======Тодор Живков, октомври 1982 г
  • 28 Посланикът на Израел Йоси Леви Сфари

    11 1 Отговор
    Трябва спешно да бъде изгонен и посолството на Израел в България закрито докато нормална държава Израел не станат. Нито един израелец не трябва на територията на България да бъде допускан
  • 29 След като

    6 0 Отговор
    и двете организации,доставящи хуманитарна помощ за цивилното население в Газа ,прекратяват доставките,то атаката над хуманитарния конвой е умишлена.
  • 30 Правоверен Евроатлантик

    10 1 Отговор
    Израел е държава военно престъпник и сериозно обезсмисля съществуването на ООН. По-нагло погазване на международното право никой друг не си е позволявал, дори най-силните. Да бомбардираш умишлено посолство на друга държава, да убиваш целенасочено хуманитарни работници, да убиваш умишлено журналисти, които показват еврейските престъпления и целият организиран геноцид срещу палестинците няма нищо случайно в тия деяния. Те са следствие от чувството за богоизбраност и безнаказаност, както и дехуманизирането на всички съседи в най-лошите нацистки традиции.
    Израел се превръща в държава престъпник, враговете му се множат и укрепват. Това ще свърши зле за еврейската държава. Дори САЩ са принудени да се дистанцират от самоубийствените гадости, които евреите вършат. Най-лошото е, че не личи евреите да осъзнават престъпленията си, да се срамуват заради тях. Те са фанатици, при това опасни...
  • 31 Това е Израел

    6 0 Отговор
    От 1948 до сега, все е така ! Прилагам визуализация:

  • 32 Санкции и международна изолация

    9 1 Отговор
    За престъпната държава Израел са нужни. Спешно!
  • 33 Нищо не остана от Газа хорааа...

    8 0 Отговор
    Шефът на агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), Филип Лазарини, официално го обяви..... ""Израел извършиха престъплението на века""
  • 34 ПРОСТО КИРО И ШАЙКАТА НИ УНИЩОЖАВАТ

    9 1 Отговор
    ЮДЕЙТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ НАЦИСТИ, ФАШИСТИ. НЕ СЛУЧАЙНО СА ГОНЕНИ В МНОГО ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ ОЩЕ ОТ 14 ВЕК! СЕГА ПОКАЗАХА МРАКОБЕСНАТА САТАНИНСКА ФИЗИОНОМИЯ! БИЛИ БОГОИЗБРАНИЯ НАРОД! НЯМА ТАКОВА НЕЩО. ТЕ ОТ ВРЕМЕ ОНО СА СИ САТАНИСТИ! ПРЕДАТЕЛИ НА ИСУС ХРИСТОС.
  • 35 Филип Лазарини:

    8 1 Отговор
    """...Израел извършват геноцид !!!!
    И това трябва да се повтаря и повтаря. Изтриване на Палестина.......
    Това, което се случва в Палестина, вече не може да бъде описано като геноцид или дори етническо прочистване. Това е отвъд масовото изтребление – то е пълно изтриване....."""
  • 36 Вижте

    6 0 Отговор
     картата на ООН (актуализирана през август 1950 г.), след признаването на Израел за държава показваща, че палестинците към 1950 г. все още притежават 94% от земите. Сега притежават 0% Сми преценете какво извършва Израел...

    Коментиран от #42, #43

  • 37 Израел са престъпник и нацист

    5 1 Отговор
    Това клане трябва да спре и всички отговорни за престъпленията, извършени срещу населението на Газа и срещу целия палестински народ, живеещ под окупация, трябва да бъдат подведени под отговорност в съответствие с принципите, установени на Нюрнбергския процес през 1945-46 г. Трябва да бъдат приложени същите санкции, наказания и присъди както по времето на Нюрнбергския процес. 1/1 !

    Коментиран от #41

  • 38 111

    2 4 Отговор
    Лаете ли бъхливи помияри - лайте си ... да видим дали израелския керван ще спре.
  • 39 тоест 5-6 човека

    3 1 Отговор
    Които са наши хора са по важни от 30000 кусур нагоре от които поне 14000 деца така ли?

    Запада удари не дъното ами нм. После тези същите ще ми говорят за човешки права и свобода на незнам си какво. Направо ми се повръща от тези двулични подобни същества!
  • 40 Християни събудете се

    2 2 Отговор
    Явно в Европа ще има нов Политически Ред. Щом почнаха да лаят срещу Израел ще се смени статуквото. Някакви паразити почнали да лаят и да вършат глупости. Колкото и да мразиш или харесваш евреите и да ги подкрепяш или не, в момента са прави. На 7-ми октоври ИЗРАЕЛ беше вероломно нападнат от терористите на ХАМАС, които извършиха невиждан по размери погром. Убийства, изнасилвания, отвличания и за капак изпичане на бебе във фурна пред очите на неговите родители. Ужас! Не им ли узря главата на Европейците, че тия племена където идат искат да се спазват техните правила и обичай. Искате да почнете да ходите забулени и в дълги дрехи посред лято. Да не пиете, да си стоите без нищо и по цял ден да се кланяте на Изток. Да ставате в 05,00 часа и да се молите и така 5 пъти на ден. Толко ли ви се иска да се върнем в 7 век.
  • 41 Палестинците са терористи

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Израел са престъпник и нацист":

    за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Отговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение. Да изпечеш бебе във фурна пред изпадналите в ужас вързани родители, това какво е? Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въобще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора
  • 42 Историк

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Вижте":

    Призната държава Палестина няма. Нито Газа. Това са чергари от западна Африка нагло настанили се по земите на Исус и Моисей по време на османската империя.Призната от ООН държава е Израел прието от общото събране през 1948г.
  • 43 Историк

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Вижте":

    Израел не е окупатор и няма геноцид. За какъв геноцид говорите, след като няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина.
  • 44 Апел

    2 2 Отговор
    Господин Нетаняху стига вече, време е! Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с терористичнта групировка ХАМАС. С терористи не се преговаря!