Last news in Fakti

5 Април, 2024 13:02 840 32

В Йерусалим са задържани осем мюсюлмани заради изразена подкрепа за тероризма

  • йерусалим-
  • мюсюлмани-
  • подкрепа-
  • тероризъм-
  • задържани

Задържаните са израелски граждани

В Йерусалим са задържани осем мюсюлмани заради изразена подкрепа за тероризма - 1
Снимка: БГНЕС

Осем мюсюлмански поклонници са арестувани в Йерусалим след сутрешната молитва на Храмовия хълм (наричан от арабите Благородното светилище), съобщи израелската полиция, цитирана от ДПА.

Задържаните, които са израелски граждани, са заподозрени в изразяване на подкрепа за тероризма и терористични организации. Става въпрос за четирима жители от доминираната от араби източна част на Йерусалим и четирима души от северната част на Израел, уточни полицията.

Израелските граждани от арабски произход съставляват около 20% от почти 10-милионното население на Израел.

В изявлението на полицията се казва, че е жалко, че израелски граждани злоупотребяват с религиозни поводи и свети места. Тяхното поведение оказа отрицателно въздействие и върху много други мюсюлмани, които не се включиха в призивите за терористични действия, добави полицията.

Хиляди вярващи се включиха в сутрешните молитви в последния ден от свещения мюсюлмански месец рамазан.

Според израелските медии, десетки от тях са скандирали в подкрепа на палестинската ислямистка организация „Хамас“, която контролира ивицата Газа и е във война с Израел от октомври, след една от най-големите терористични атаки срещу еврейската държава.

Според информация както от израелски, така и от палестински източници, израелската полиция е използвала сълзотворен газ с помощта на дрон срещу поклонниците.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъхъъъъъъ ционистки боклуци

    3 1 Отговор
    "изразена подкрепа за тероризма" ..... Всяка критика към нацизма и ционизма на престъпната държава Израел или е антисемитизъм или подкрепа за тероризма нали ? ...
  • 2 Иероним

    2 4 Отговор
    Една от най-интелигентните нации в света е въвлечена във война с някаква прослойка от търтеи и голяма част от светът аплодира търтеите.

    Коментиран от #4

  • 3 Всеки който на тема "демокрация и

    3 2 Отговор
    граждански права" в нацистки Израел си отвори устата моментално бива обвиняван в "изразена подкрепа за тероризма" Пълен абсурд .

    Коментиран от #9

  • 4 Ъхъъъъъъ мозък

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иероним":

    "интелигентна нация" ама дръжки. Митове и пръдни. 9-14% образовани....а иначе 72,3 от израелците са неграмотни де факто по всички международни критерии . А от тези 12-14 % с масурите ортодокса са точно на 99,9% функционално неграмотните. И впрочем Израел не са нация за информация да го знаеш
  • 5 Апел

    5 5 Отговор
    Господин Нетаняху стига вече, време е! Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с терористичнта групировка ХАМАС. С терористи не се преговаря!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Господин Нетаняху стига вече, време е!

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Апел":

    Да станете пациент на съда в Хага
  • 7 Израел

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Апел":

    Не може ! Всички знаят че Ние сме най- демократичната страна!

    Коментиран от #8

  • 8 Демократична

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Израел":

    страна е ИЗРАЕЛ така е, ама вижте как ХАМАС на 7 -ми октомври си хванаха 253 израелци и ги завлякоха в дупките на ГАЗА като заложници. Къде е светът да осъди тия примати? Напротив благодарение на ефективната ислямска пропаганда светът го настройват срещу Израел. Печелят по точки както се казва. Затова НИКАКВА МИЛОСТ. Пускайте помпите в тунелите на ГАЗА и приключвайта със зловещата терористична групировка ХАМАЗ. Това е.
  • 9 Палестинците са терористи

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Всеки който на тема "демокрация и":

    за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Отговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение. Да изпечеш бебе във фурна пред изпадналите в ужас вързани родители, това какво е? Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въобще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора
  • 10 Апел до Президента на САЩ

    4 2 Отговор
    Господин Байдън,
    Вие сте Президент на най мощната държава в света. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет,Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Турция, Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. Не забравяйте, че Турция е родината на палестинците, които се преселили в Газа и сега може да ги настани в Анадола. Освен това, палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет, се страхува от тях и затова е затворил границата. На всичкото отгоре, палестинките раждат като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС, САЩ и Червеният кръст. За мъжете да не говорим. Те въобще не полагат никакви грижи към децата, по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. В момента това правят. Време е Турция, розината на палестинците, Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и с

    Коментиран от #14

  • 11 израел

    2 3 Отговор
    се превърна в терористична държава, извършвайки геноцид спрямо палестинците. Няма какво да реве и да се чуди, защо вече целия свят е срещу нея. Управлението в Израел заприличва все повече на диктатура - нищо чудно, че всеки с мнение (без значение от вярата) е обект на преследване.

    Коментиран от #13

  • 12 Палестинците да мигрират

    3 2 Отговор
    в Турция, откъдето са дошли на времето в Палестина и в останалите арабски държави, Египет, Катар, Бахрейн, ОАЕ, Саудитска Арабия и т.н. Нямат работа по вече в ГАЗА и останалите градове на Палестина. До тук бяха. Те са терористи.
  • 13 ХАМАС нямат нищо човешко

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "израел":

    По същество те са терористи за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Отговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение.Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въбще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора.

    Коментиран от #17

  • 14 точно

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Апел до Президента на САЩ":

    това преследва като цел Натаняху - всички палестинци да бъдат изселени. Считам, че ако Запада, действително е радетел на някакви демократични ценности, следва да прибегне до обратния ход - да закрие държавата Израел (и без това генерирана с решение на ООН върху територията на Палестина) и да си прибере евреите като "по-добрите" имигранти. Така, твърдо всички ще са доволни.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 напротив

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "точно":

    това са исконни земи на древен Израел. Турция да си прибере палестинците, те от там са тръгнали за Палестина. Може и останалите арабски държави, ама там ходжите и емирите не разрешават. Изпращат мигрантите в ЕВРОПА за да я идляминизират.
  • 16 Историк

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "точно":

    Призната държава Палестина няма. Нито Газа. Това са чергари от западна Африка нагло настанили се по земите на Исус и Моисей по време на османската империя.Призната от ООН държава е Израел прието от общото събране през 1948г.

    Коментиран от #20

  • 17 израел

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "ХАМАС нямат нищо човешко":

    е света вода - никога с нищо не е обидил палестинците, не е завзел територията им и се отнася към тях с огромно уважение и доброта. Абе, какво да го говорим - мечтаните съседи! Просто палестинците по дефолт са лоши, не ги е направил такива живота в затвора под открито небе, не те са си лоши. Вероятно затова невръстните деца са възпитавани в духа, който описваш.
    Колко трябва да си нелеп, за да сътвориш подобен коментар. Бъди уверен, ако имаше взаимно уважение, а не унижение, изтласкване и овладяване на териториите им, палестинците нямаше да питаят чак такава омраза. А след последното "справедливо" избиване на палестинците - не вярвам някога подобна рана да зарасне. Евреите ще се принудят да напуснат незаконно окупираните територии. С мир или война, но един ден това ще стане.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 няма да стане

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "израел":

    Палестинците са скакалци от северо-западна Африка, които се установяват там по времето когато сме под Турско робство и тия земи са част от турската империя. Турция трябва да си ги прибере.Египет и другите арабски държави не ги искат в държавите си.
  • 19 Историк

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "израел":

    Явно не четеш! Никакви територии не е превземал Израел, не е окупатор и няма геноцид. За какъв геноцид говорите, след като няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина. Палестинските араби са придошли от Турция, която е тяхната Родина.

    Коментиран от #21, #22, #24

  • 20 историко

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Историк":

    преди да ръсиш глупостите провери резолюцията на ООН - №181 от 29 ноември 1947 година. Тя предполага създаването на две държави след изтичането на мандата на Великобритания в Палестина. По-точно е да се каже, че палестинците не признават резолюцията, защото не са съгласни да им разделят на две територията. И от там тръгват всички беди на тази територия. После започва войната през 1948 година и резолюцията (или поне нейният план), така и не се реализира. Проверрявай си фактите, преди да коментираш какви държави има признати и какви не.
    Обаче, което е генерирано с резолюция на ООН, може и да отпадне на същия принцип.
  • 21 израел

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Историк":

    само като ти прочетох коментарите, разбрах, че си трагичен казус. Дори не върви да ти се казва - чети бе, чети.

    Живей си в заблужденията! Не случайно, тези с отклоненията са едни от най-щастливите хора, ако имат късмета да не ги приберат в специализираните клиники.
    Само не се изявявай много-много, та да не лъсне състоянието на духа ти.
  • 22 5115

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "Историк":

    Едно време в Османската дърйава е имало облас България а българите са били само едно племе назовавано с името на територията българи.
    Да логично но защо са им дали държава съответно и на другуте племена като сърби, албанци, руминци и други.
    Дори на македонците.

    РазТълкуваи ми го.

    Коментиран от #23

  • 23 Историк

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "5115":

    Зле си с историята. Първо българите са дошли на Балканският полуостров, по времето на Римската империя. България е най старата държава в цяла Европа. Турците идват после.

    Коментиран от #25

  • 24 Кр€Тен

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "Историк":

    И българското племе е дошло на Балканите от запад но са им създали държава.
  • 25 5115

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Историк":

    Както и евреите нали а са им направили държава а къде са сега траките по Тракия.
    Кои ги е прогонил.
    Нещо като това дето се случва в Газа вероятно се е случило и тогава.
    Тогава не е имало турци или за това са виновни македонците?
    Дори те не са ви унищожили но траките ги няма.
    Затова държите страната на евреите.
  • 26 Ужас от ислямски мигранти

    5 1 Отговор
    арабските държавни ръководители умишлено не пускат палестинците да мигрират в други арабски държави. Целта е, да тормозят евреите и това евреите го знаят - арабите са съгласни да хранят палестинците, но да стоят в Газа. Възниква въпроса толкова ли е късогледа американската дипломация и късогледа европейска дипломация,че не виждат хитрата игра на чалмите? Оказа се, че арабските ръководители са по находчиви от нашите политици и прочие държавни ръководители. Омерзително е всичко това. Идете сега в кв. „Овча Купел“ и с очите с вижте какво става! След 19 часът хората от квартала се заключват в жилищата, въобще навън не излизат. По улиците ще видите само светещи светофари, патрулните коли на полицията и тичащи кучета. Също такова е положението в Харманли, където местните хора искат миграционният център да бъде изнесен от градът, но от пусто в празно. И там хората вечер след 19 часът не излизат от жилищата. Страхът е повсеместен! Е, до там го докарахме. Това е. Денков и Габриел спомогнаха за да стигнат до тук нещата.
  • 27 Апел

    4 0 Отговор
    Господин Нетаняху стига вече, време е! Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с терористичнта групировка ХАМАС. С терористи не се преговаря!
  • 28 Мюслюманин

    5 0 Отговор
    Египет е 110 милионна държава, толкова ли не могат да ги приберат тия палестинци, не виждат ли, че Израел си иска земите обратно. Египет и палестинците нали са братя по вяра, мюслюмани и т.н. братски народи - колко му е да си ги приберат за да спрат да умират палестинци, деца - всичките бежанци. Очевидно няма друго решение.. те са на египетската граница. Освен да се измятат в морето или какво? Тоя свят тотално пощуря. Египет незабавно трябва да си отвори границите и да приюти бежанците! Европа приютява векове наред и в момента милиони и милиарди мигранти, а Египет огромна и мощна държава не може да прибере малък брой бежанци, братя и сестри по вяра? Срамота. Айде по сериозно!

    Коментиран от #29

  • 29 ФараОни

    0 4 Отговор

    До коментар #28 от "Мюслюманин":

    От преди 1900 е започнало унищожаването на евреите от християните обвиняваики ги че са виновни за убииството на Исус.
    Поради това са преследвани и през Първия Кръстоносен поход Европа е била поочистена от тях
    1290 година са прогонени от Англия.
    1396 година 100 хиляди евреи са били прогонени от Франция.
    1421 година хиляди евреи са прогонени от Австрия.
    След навлизането на португалците в южна Индия през 17 век са извършени зловещи извращения срещу тамошните евреи.
    Да не говорим че през 1870 евреите са принудени да живеят само в гета от Папалика.
    Има ли нужда да обяснявам какво са живели през 20 век.
    Сега евреите правят по жестоки неща от това дето някога са правели срещу тях но поддържани от техните инвезитори.
    Целенасочено е?
    Каква е целта им?
  • 30 Хора събудете се

    5 1 Отговор
    Явно в Европа ще има нов Политически Ред. Щом почнаха да лаят срещу Израел ще се смени статуквото. Някакви паразити почнали да лаят и да вършат глупости. Колкото и да мразиш или харесваш евреите и да ги подкрепяш или не, в момента са прави. На 7-ми октоври ИЗРАЕЛ беше нападнат от терористите на ХАМАС, които извършиха невиждан по размери погром. Убийства, изнасилвания, отвличания и за капак изпичане на бебе във фурна пред очите на неговите родители. Ужас! Не им ли узря главата на Европейците, че тия племена където идат искат да се спазват техните правила и обичай. Искате да почнете да ходите забулени и в дълги дрехи посред лято. Да не пиете, да си стоите без нищо и по цял ден да се кланяте на Изток. Да ставате в 05,00 часа и да се молите и така 5 пъти на ден. Толко ли ви се иска да се върнем в 7 век.
  • 31 Апел до Антъни Блинкън

    4 0 Отговор
    Господин Блинкън, Вие сте Държавен секретар на най мощната държава в света. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет,Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Турция, Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. Не забравяйте, че Турция е родината на палестинците, които се преселили в Газа и сега може да ги настани в Анадола. Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет, се страхува от тях и затова е затворил границата. Палестинките раждат като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС, САЩ и Червеният кръст. Палестинските мъже не полагат никакви грижи към децата, по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. Време е Турция, Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и сестрите по вяра палестинци и същите да мигрират в техните държави. Това е.

    Коментиран от #32

  • 32 Мелек

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Апел до Антъни Блинкън":

    Ето Защо евреите са били винаги гонени навсякъде където са били.
    Или ще ги прогониш или те теб ще те доведат до такова състояния .
    Така е било в Англия, Франция, Австрия и добре знаете какво е сторил Хитлер с тях в Германия.
    Западният цивилизован свят е принудил палестинците да направят такава огромна грешка а сега ще си търсят османците и онова съвместно съжителство наричано от някои робство.