Last news in Fakti

7 Април, 2024 08:49 2 363 103

Захарова за геноцида в Руанда: Резултат е от решения на аматьори политици и неоколониалните амбиции на Запада

  • мария захарова-
  • геноцид-
  • руанда-
  • политици аматьори-
  • запад-
  • амбиция

Моралът на тази ужасна трагедия е следният: трябва да познавате историята, за да не повтаряте грешките от миналото. Колективният Запад не е променил нито философията на сегрегацията, нито инструментите за нейното прилагане, коментира още Захарова

Захарова за геноцида в Руанда: Резултат е от решения на аматьори политици и неоколониалните амбиции на Запада  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

На 7 април се навършват 30 години от началото на геноцида над народа тутси в Руанда. Кланетата продължават 100 дни, като броят на жертвите се оценява на малко над 1 милион души. В памет на тези ужасни събития на 23 декември 2003 г. Общото събрание на ООН учреди Международен ден за възпоменание на геноцида в Руанда.

Това написа в "Телеграм" говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова. Тя продължи с коментара си по следния начин:

Конфликтът между тутси и хуту обикновено се нарича "етнически". В същото време, както в много други региони на света, изкуственото разделение на един някога обединен народ е дело на западноевропейските, и по-специално на германските и след това белгийските колонизатори, които се стремят да запазят властта си в Руанда чрез изостряне на вътрешните противоречия. Първоначално Белгия подкрепи монархията на тутси, след което направи отстъпки на мнозинството хуту. В резултат на това в Руанда, с подкрепата на Белгия, окончателно се оформя поляризацията на населението по етнически признак и се формират етнически ориентирани политически партии.

В края на 80-те години, на фона на икономически затруднения, противоречията между тутси и хуту се засилват. Смъртта на президента на страната Ювенал Хабиаримани на 6 април 1994 г. се превърна в пролог към началото на геноцида на всички тутси в страната. Сред първите убити бяха умерени политици и журналисти хуту.

За три месеца, от април до юли 1994 г., до 1 100 000 души са брутално унищожени, което представлява до 20% от населението на Руанда. Брюксел и Париж не обичат да си спомнят за силните политически връзки между правителството на Хуту и ​​ръководството на Белгия и Франция. Медиите, контролирани от правителството на Хуту, също изиграха тъжна роля в подбуждането на расистка пропаганда - по-специално Свободното радио и телевизия Thousand Hills, които излъчваха расистка пропаганда, характерна за колониалния Запад. Когато най-накрая, след няколко седмици мълчание, ситуацията в Руанда излезе за разглеждане от ООН, започнаха дълги и сложни бюрократични процедури, в които Париж цинично се опита да поеме инициативата за въвеждане на мироопазващ контингент.

Геноцидът в Руанда е ярък пример за това как опитите за външна намеса в делата на една държава могат сами по себе си да съживят тлеещ етнически конфликт, като го издигнат до невъобразимо ниво и му придадат безпрецедентен мащаб. Този конфликт и неговите трагични последици бяха резултат от решенията на аматьори политици и неоколониалните амбиции на Запада, съчетани с геополитическото съперничество на големите западноевропейски сили да запазят влиянието си в Африка.

Още през 21 век Елисейският дворец официално призна, че „Франция можеше да спре геноцида заедно със своите съюзници, но нямаше желание да го направи“. Повечето историци, включително тези от Съвета на Европа, са съгласни, че Париж носи значителна политическа отговорност за геноцида. Бяха публикувани телеграми от съветника на френския външен министър Бернар Емиер, в които той предупреждава срещу драстични действия в посока Руанда, разубеждава ги да арестуват престъпниците и съветва да „използват косвени канали“, за да не се излагат. Преди тези публикации Петата република категорично отричаше връзките си с хутите, но сега, когато истината излезе наяве, стана невъзможно да се отрича повече.

Моралът на тази ужасна трагедия е следният: трябва да познавате историята, за да не повтаряте грешките от миналото. Колективният Запад не е променил нито философията на сегрегацията, нито инструментите за нейното прилагане.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Козята глава казала нещо казаха

    20 48 Отговор
    Хахах таз смешната какви вълнения има
    Не бе викам по-голямото племе изяде по-малкото нищо сложно няма
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пачата

    24 44 Отговор
    Смърди!
  • 4 Град Козлодуй

    25 8 Отговор
    Геноцид Войни Атентати са жестокост а Войната
    е Кървав Бизнес

    Коментиран от #10

  • 5 Рашастан в колапс

    29 44 Отговор
    Тая oвцa вече не знам дали някой я взима на сериозно.Само някакъв вой и рев срещу запада й е в главата.Русия чак толкова да я е страх от САЩ и запада направо вече е комично това шубе.

    Коментиран от #11, #16

  • 6 Госあ

    50 25 Отговор
    След като Китай и Русия поеха нещата в Африка в свои ръце, ще настъпи мир. Строят се атомни електроцентрали и фабрики и хората започват да намират работа. На експлоатацията и експериментите с хора в Африка беше сложен край. Много изстрадал континент още от времената когато западните зверове са ловяли хора с мрежи и са ги търгували като стока, а после изпомпвали безогледно богатствата и предизвиквали кланета. Африка вече е с цивилизования свят.

    Коментиран от #40, #91

  • 7 Кличко кмето на Ботунец

    25 14 Отговор
    Е.С. предлага Зеленски да стане президент на Руанда,бай Дън пък ще е министър на ориентацията в Руанда.
  • 8 1984

    38 10 Отговор
    Ами права е, на кой мислите от колонизаторите му пука за негрите!

    Коментиран от #25

  • 9 Хахахаха

    17 32 Отговор
    Ауууу настръхнах от това есе на пияната ватница слава
  • 10 Путин гол до кръста на кон

    9 14 Отговор

    До коментар #4 от "Град Козлодуй":

    Точно така моето момче! Маладець! И ние делаем бизнесь!
  • 11 Ми колонизатора

    23 5 Отговор

    До коментар #5 от "Рашастан в колапс":

    Се плащи и не иска слуша истината казана от най Добрия дипломат в света просто защото имат дълги шии и трудно им стига до мозъка!!!
  • 12 Госあ

    26 14 Отговор
    В повечето китайски компании, работещи в Африка, над 80% от персонала са местни служители. Китайските компании се отплатиха на местните общности чрез изграждане на мостове и пътища, пробиване на кладенци и инсталиране на улично осветление. В същото време те увеличиха трансфера на технологии, местните поръчки и обучението на персонала в Африка и помогнаха за модернизирането на секторите на селското стопанство, производството и услугите на континента, модернизираха производствените и преработвателните си техники и създадоха по-голяма добавена стойност, допринасяйки значително за стабилността, развитието и просперитета на африканските страни.”

    Коментиран от #29, #100

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ихтамнет

    12 18 Отговор
    Тази тигрица ако получи и запек ще обвини запада
  • 15 Демократ 0876 334 457

    14 27 Отговор
    Дядо ми навремето крупен бизнесмен още от Турско си седи 45-та когато идват руските полумонголоидни примати да ни "асвабаждават".Каза че дори не им се разбирало какво говорят само мучали нечленоразделно.Генетичното НИ превъзходство над тези е смазващо.

    Коментиран от #22

  • 16 Тонката

    17 14 Отговор

    До коментар #5 от "Рашастан в колапс":

    "Русия чак толкова да я е страх от САЩ и запада направо...."

    Кой от кого го е страх, се вижда в Украйна....🤣

    А я питайте британците, защо ще изпращат нелегалните мигранти в Руанда? Без значение от коя държава идват, товарят ги на самолетите и директно в Руанда....Хайде сетете се що точно там?🤣

    Коментиран от #28

  • 17 Иван

    20 8 Отговор
    Което си вярно си е вярно и робовладелците от запада се правят хора като че ли са ги ударили с мокър па рцал ЗАЩОТО СА СИ КОВАРНИ
  • 18 Шизофрения

    16 21 Отговор
    Тая пача реве за Руанда,а не ревеше когато на ден по 1000 ватника даваха фира край Авдеевка.
    Парадокс.
  • 19 Маша и медведь

    25 8 Отговор
    В тикволандия скоро ще успеят да достигнат 50% унищожаване на населението. А в Руанда само 20%.
  • 20 Ццц

    9 15 Отговор
    Страх тресе блатото.
  • 21 Цял свят бил с Русия

    12 18 Отговор
    Ама Третият свят.И не баш целият.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Минаващ

    23 11 Отговор
    Наголста и лъжите са си присъщи за безочието на запада а ЗАХАРОВА Е ЕДИН ОТ НАЙ ДОБРИТЕ ДИПЛОМАТИ В СЕТА !!!Бог да я пази тази енегична и красива жива енциклопедия
  • 24 Васо

    16 16 Отговор
    Западът е виновен също и за това, че Сталинския терор, унищожи 20 милиони руснаци. Също и за лагерите Гулаг.

    Коментиран от #79

  • 25 стоян

    13 23 Отговор

    До коментар #8 от "1984":

    До 8 ком - другар 1997 гд в Африка няма западни колонизатори - това са междуплеменни борби - но пияната другарка нали трябва да плюе против запада и да се хареса на африканците защото им трябва пазар на руснаците

    Коментиран от #80

  • 26 Демократ 0876 334 457

    11 13 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Очевидно е бил по напред.По това време е търгувал с Виена а китайците още земеделие не са имали били са още на еволюционна форма събирачество тоест малко след шимпанзетата.

    Коментиран от #31, #32

  • 27 Иркутск

    14 13 Отговор
    А нещо за руцкия геноцид над чеченския народ

    Коментиран от #81

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Госあ

    19 11 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Ако де върнем назад в историята, когато китайският флот е бил тотално доминиращ на планетата, както е почти и днес и ще бъде със сигурност утре, имал е освен астрономична навигация и компас и един кораб е бил колкото няколко европейски, основно е бил ползван да разчистване на пирати (както ще бъде и днес). А когато пътували до други земи, за разлика от западните варвари които плячкосвали, изнасилвали и убивали, китайците търгували и носели култура.

    Коментиран от #42

  • 30 касата

    15 13 Отговор
    Кремълските палячовци са пътници!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Болгарин

    10 7 Отговор
    Свобода за Волжка България!

    Коментиран от #82, #89

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Русофил

    14 3 Отговор
    Да се чете наобратно!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Госあ

    10 8 Отговор
    Аз не знам защо на бесните селяндури им казвате жълтопаветници ? Мога да изреждам родните села на демократите един по един ! Като не еднократно съм писал, че за мен няма голямо значение дали простолюдието е богато или бедно, откъде са му корените и дали е полуобразовано или не.

    Коментиран от #53, #84

  • 40 Вярваме

    9 12 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Абе селски ти сам не си вярваш..кой ще ги плаща тия атомни централи при условие че нямат данъци там..на говорим за тарифа на тока..или диктаторите се занимават с някаква благотворителна дейност викаш

    Коментиран от #44, #101

  • 41 ерго

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "Демократ 0876 334 457":

    Много долни личности са събрали НПОтата .
  • 42 Плебея е скран с историята май че

    10 8 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Искаш да кажеш че няма такъв ден на доминация..китайския флот е бил крайбрежен флот с гребла и целият свят видя какво се случи край бреговете на Япония при първия тайфун..и прави сметка че само по римско време е имало битки с по хиляда кораба..да не говорим за битката при Лепанто

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Госあ

    18 11 Отговор

    До коментар #40 от "Вярваме":

    Египет, Кения, Гана, Нигер и Нигерия вече са внесли ядрените си програми в международната асоциация по ядрена енергия. Изпълнители ще бъдат Русия и Китай. Русия вече строи в Египет. А ти вервай у к’вото искаш

    Коментиран от #50

  • 45 Госあ

    6 8 Отговор

    До коментар #42 от "Плебея е скран с историята май че":

    Нямам намерение да те ограмотявам. Гоуеми историци се извъдихте всички хахахаха

    Коментиран от #51, #57

  • 46 Джон Моузес

    11 12 Отговор
    Винаги съм се възхищавал на женската простота, състояща се в това да се хващат за възможно най тъпите.Това привличане към тъпотата и простотата наистина е възхитително, казват че простите неща са гениални като и самата Захаренкова.

    Коментиран от #67

  • 47 Един

    12 10 Отговор
    Друго си е да нападаш съседни страни и да сриваш градове.
  • 48 Зулуса

    6 2 Отговор
    "Етнически разногласия"?Ето това трябва да обясните.Какво искат едните,и другите.За да стане ясно.
  • 49 Васил

    15 10 Отговор
    ООООо Захарова наздраве на коя бутилка си днес?
  • 50 Верваме

    14 12 Отговор

    До коментар #44 от "Госあ":

    Селски тия маневри ги гледахме 50 години при освобождението на Ангола и Куба..нищо по различно няма да се случи и сега Путин иска да им прибере доларите а китайците искат да им приберат и ресурсите..след 10 години няма да има и следа от тия мероприятия запомни това добре..ако запада спре да храни черните хуманитарната криза ще е просто страшна
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Хосъ

    11 8 Отговор
    В Украйна кво правите?

    Коментиран от #85

  • 53 Русофил

    10 6 Отговор

    До коментар #39 от "Госあ":

    Противоречите си.
    То да не започнем до броим селата на комунистите, че стана страшно
  • 54 каква миловидна загриженост

    16 9 Отговор
    Избиха стотици украински деца, хиляди отвлякоха и се загрижили за Руанда. Направо ме разплака пияндето.

    Коментиран от #86

  • 55 Zахарова

    13 8 Отговор
    На Женевското езеро съм във вилата на,Солавьов,скука! Ще обядваме миди сен жак, а за вечеря флуа гра,скука. Така де,понаписвам по някоя глупост, колкото бг анзузите да не се отпускат. Обувам си новите прашки и излизам,чао,до после
  • 56 Госあ

    12 13 Отговор

    До коментар #51 от "Що бе дай да чуем":

    Аз претенции имам само към себе си, бате. Яд ме е на изпуснатото простолюдие у България, което докара западните “ценности” и то англосаксонските хахахаха Ше ми говорят за еволюция, простотиите на дарвин са отдавна в кофата. Където им е мястото. А уроци по история на Китай, нема да ти давам. Мнооого дълга тема, освен това.

    Коментиран от #60

  • 57 Ко ти пука

    12 10 Отговор

    До коментар #45 от "Госあ":

    Ти нали си грамотна подлога нает тьотя да ръсиш прапаганда
  • 58 захарчева

    9 10 Отговор
    тук обаче не се казва защо се стрелят с калашници в цела африка А в клиповете вече има кадри как има в ръцете и на истински маймуни и те стрелят Я ДА коментира това захаринчова
  • 59 Госあ

    14 15 Отговор
    Да имаш културно-исторически връзки с великата сила Русия и да ги хвърлиш в кофата заради кока кола, макдоналдс и банани, бате ! И да ми обясняваш как китайците били маймуни - най старата съществуваща цивилизация ! Простолюдие неземно !

    Коментиран от #63, #64

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Русофил

    10 9 Отговор

    До коментар #59 от "Госあ":

    Комунисти докараха,,западните ценности,, Кое не ясно
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Хириъм Максим

    12 9 Отговор
    Самите руснаци ни връщат в Каменната ера не с бомби а с тъпотата си.
  • 66 Госあ

    9 12 Отговор

    До коментар #64 от "Потрес":

    А те ве, с английските пълководци на турските орди, бомбардирали цивилни в София и други градове имаме културно-исторически връзки. Или с австрийците които ни докарват три национални катастрофи ! И Раковски и Ботев са имали връзки с Русия, ясно ли е ? А Ботев е абсолютен комунист привърженик на Прудон. Земи да прочетеш “Смешен плач”. И Ботев и Левски са презирали цървуларите, крупни бизнесмени -въртели алъж вериж с турците, повече от самите турци.

    Коментиран от #68

  • 67 Какво друго

    3 3 Отговор

    До коментар #46 от "Джон Моузес":

    би могъл да каже един мормон?
  • 68 Русофил

    11 7 Отговор

    До коментар #66 от "Госあ":

    Тотално де издаде ,путинист. Тежък буламач!
    А за Френска революция да сте чували?
    Охохох,аман от болни путински слуги. Поне стана ясно на аудитопията!

    Коментиран от #69, #71

  • 69 Госあ

    7 9 Отговор

    До коментар #68 от "Русофил":

    Със сигурност съм чувал повече от тебе. И пак ти казвам, вземи да прочетеш “Смешен плач”, а не да ми пишеш лакардии. Да, точно така, и Раковски и Ботев са имали връзки с Русия. Факт.

    Коментиран от #70, #99

  • 70 Русофил

    9 5 Отговор

    До коментар #69 от "Госあ":

    Влиянието,влиянието откъде идва. Но е най- добре да прочетете всичко на Раковски,което сравнително скоро преиздадоха, да се прочистите

    Коментиран от #73

  • 71 Госあ

    7 8 Отговор

    До коментар #68 от "Русофил":

    А за френската революция, не съм сигурен дали Дидро или друг беше казал, че кичозните и безмислени бижута по улиците на Париж надминали многократно броя им в двора преди революцията за сметка на производството и земеделието на Франция. Човекът е видял накъде отиват нещата с полуграмотната буржоа…
  • 72 Леонид Брежнев

    7 7 Отговор
    ПО ВРЕМЕ НА ЦАРУВАНЕТО СИ СТАЛИН Е ИЗБИЛ 10 000 000 РАШКИ ! ЩОМ ДОПУСКАТЕ ДА СЕ ПОВТОРИ ПУТИН ЩЕ ИЗБИЕ 20 000 000 УШАНКИ А АКО НЕ СИ ВЗЕМЕТЕ УРОК СЛЕДВАЩИЯ ВОЖД ЩЕ ПРЕХВЪРЛИ 30 000 000 АКО ИЗОБЩО ПРОСЪЩЕСТВУВА РУСИЯ А НЕ СЕ СВИЕ САМО ДО МОСКОВИЯ СЛЕД ПУТИНОВОТО ЦАРУВАНЕ!
  • 73 Госあ

    5 13 Отговор

    До коментар #70 от "Русофил":

    За разлика от простите англосакси, Русия има и писатели и поети и художници и класически композитори. Само не ми оспорвай руската културна школа.

    Коментиран от #76

  • 74 Рузки глупаци

    12 4 Отговор
    Това в Руанда е малко зрънце сравнение с рузкия геноцид срещу съседните им държави.
  • 75 Леле

    10 4 Отговор
    И тези руснаци говорят за История! Та нали именно техният кремълски вожд устремено върви по крачките на Хитлер!!! Изкукала нация.
  • 76 Ха ха

    9 4 Отговор

    До коментар #73 от "Госあ":

    Че то няма какво да се оспорва! След Булгаков, тя просто я няма.
  • 77 Русофил

    9 2 Отговор
    Въй,въй,въй,само и Дидро не захващайте,че стана обърквацията страшна! То се вижда,че чул недочул е работата. Първо идете в килията му на порт Венсан,последна спирка на 1 метро. После прочетете Енцклопедията му и накрая се качете на последня етаж на Лувър,където е френско изкуство,има чудесен негов портрет от Мишел ван Лоо. Успех!!!
  • 78 Ха ха ха

    8 2 Отговор
    Пияницата се загрижила за Руанда.
  • 79 Пълни глупости

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Васо":

    Тези неща, дето ги приписват на Сталин, са дело на червените хазари, впили се във всички нива на тогавашната власт в СССР. Точно заради тях започва голямото очистване от паразитите. След като го отравят, същите хазари му приписват всичките си престъпления. Типична, тяхна черта. То и червената революция 17-та година е инвестирана от хазарите от ФЕД.
  • 80 Ха ха ха ха

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "стоян":

    Вие, жълтопаветните галинчовци претворихте и световната история. Само че в стил приказки под шипковия храст.
  • 81 М`чи вър при

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "Иркутск":

    "А нещо за руцкия геноцид над чеченския народ"
    Кадировчето, да те просветли по темата. Може и лезгинка да те научи да танцуваш.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Точен

    3 9 Отговор
    Западът 5 века е убивал и грабел света, не само Африка. Ама който вярва на пребаналностите на Холивуд, е на дъното.

    Коментиран от #88

  • 84 Отговорът е лесен

    2 4 Отговор

    До коментар #39 от "Госあ":

    "Аз не знам защо на бесните селяндури им казвате жълтопаветници ?"
    Защото си въобразяват, че като стъпят на жълтите павета и автоматично се превръщат в столичани. Порази тази си особеност провеждат кресливите си сборища именно там.
  • 85 Отговорът е лесен

    2 5 Отговор

    До коментар #52 от "Хосъ":

    "В Украйна кво правите?"
    Възвръщат си своето и спасяват сънародниците си от хазарски геноцид.
  • 86 Дааааааам

    1 5 Отговор

    До коментар #54 от "каква миловидна загриженост":

    Белият нос изби много не само деца, въобще хора. Но неизбежният му край хлопа на вратата на бункера в кийф. За пореден път ще бъдат попарени алчните, хазарски, вековни блянове.
  • 87 Казуар

    5 1 Отговор
    Захарова, пак ли говориш пред чукчите.
  • 88 Казуар

    6 1 Отговор

    До коментар #83 от "Точен":

    А Русия 5 века как е разширявала империята, с убеждения.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Макс

    7 0 Отговор
    Така, така . Под пагубното влияние на СССР ,България под ръководството на БКП , извърши срамния възродителен процес. Смени насилствено имената на етническите турци и ги прокуди от родните им места .
  • 91 От ЮАР

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Първо, няма случаи, в които бели да са ловели черни в гората. КУПУВАЛИ са ги от черните вождове. Второ, до ден-днешен, нито Русия, нито Китай са допринесли нещо за доброто на черните в Африка - това са пропаганда и агитация, но на терен (а аз живея в Африка, макар че ЮАР не е точно Африка, но съм бил в много страни на този континент), на терен нещата са съвсем други. Колониалните сили са донесли в Африка градове, пътища, железници, течаща вода, болници, училища, просвета и каквото още можеш да се сетиш. Иди в Африка и питай стари хора, да ти кажат кога са живели най-добре - всеки ще ти каже, че през Колониално време е било най-добре и това е ФАКТ! Спри с Руската и комунистическата пропаганда, защото издишат отвсякъде.

    Коментиран от #97

  • 92 Уаууууууу

    1 3 Отговор
    Дежурни жълтопаветковци спамят злобни, но правоверни глупости и цъкат усърдно плюсчета и минусченца. Това им дава усещане за победа в спора за тяхната истина. Работливи галинчета.
  • 93 От ЮАР

    5 3 Отговор
    Най-големи грабители в Африка са Китайците, следвани от Индийците. Това е по ниво на експлоатация на местното население. В цяла Африка, всеки един черен предпочита да работи за бели, отколкото за Китайци и Индийци. Руснаците в Африка нямат шанс, защото изобщо не разбират този континент и нищо не са допринесли за него, освен Калашници и размирици. В бившите колониални страни, хората предпочитат Европейски компании и бели хора, защото живеят по-добре покрай тях. Дори Американците не разбират този континент и нямат исторически корени тук. Хората повсеместно предпочитат бившите колонизатори. Пряк свидетел съм на тия неща и мога да се подпиша с две ръце, за това, което казвам в коментарите си.

    Коментиран от #95

  • 94 Жалка цензура

    1 1 Отговор
    Защо изтривате нещо което е исторически вярно, без обиди или нещо вулгарно? Или на втората ръка хора, от колонията, трябва постоянно да се внушава чувство за малоценност и безнадеждност? Да слушкат и се подчиняват. на хегемона. Този който няма история, няма бъдеще, но няма да ви се получи. Жалкари
  • 95 Да не казвате,

    1 0 Отговор

    До коментар #93 от "От ЮАР":

    че емигрантската вълна от Африка и Азия се случва,защото населението от бившите колонии предпочита да захвърли ,,хубавият" си живот в родината,защото предпочита да работи за бели?
  • 96 Бай Кажугет

    2 1 Отговор
    Пак ли с тая пияна пача ни занимавате ?

    Тая и Медведев са издухали напълно ,от прекомерна злоупотреба -не само с алкохол.
  • 97 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #91 от "От ЮАР":

    Предходният ми коментар за китайските инвестиции е извадка от медия. Няма да търся точно и какви инвестиции направи Китай в Африка, особено последните години но не са изобщо малки, убеден съм в това. Вече писах за ядрените програми на конкретни страни, които ще разчитат изцяло на Русия. Относно ловенето с мрежи на местни абсолютно точно и буквално съм го написал, не си съчинявай. Така, а от собствено лице мога да говоря за Непал и китайските инвестиции там и разговори с местни. Откакто Китай напълно изрита английските колонизатори започна да строи пътища и мостове по които съм пътувал там, училища, ВЕЦове и болници. Имат табели, да се знае ! За китайската болница в Катманду в България можем само да мечтаем. Та, откакто Китай изрита англичаните, Непал от туристически бардак при който хората единствено бяха използвани за носачи и шерпи при подигравателни условия и заплащане и пазар за опиум, живна. Местните казват, че са наясно че Китай има геостратегически интереси, но след като им предоставят достъпни стоки, грижат се за инфраструктурата, здравеопазването и образованието са доволни.
  • 98 ДОСТ

    3 3 Отговор
    ВСИЧКИ ЗНАЕМ, ЧЕ УСА И НАТО ВОДЯТ ПОЛИТИКА НА ПРОВОКАЦИЯ И КОНФРОНТАЦИЯ И СЛЕД ТОВА РЕВЪТ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ. ЕТО КАКВА Е ТЕХНАТА ДЕМОКРАЦИЯ. ПОГЛЕДНЕТЕ КАРТИНАТА В УКРАЙНА И СЕ УБЕДЕТЕ САМИ.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Алоу

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Затава ли африканчовци още драпат към Запада?
  • 101 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "Вярваме":

    Всички са китайски! Да не мисли някой че чайните им ги строят на ц ръните заради черните им очи. Африка е под китайското робство. Цоцат суровини, никви благотворители.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 шмара пресалкаше

    0 0 Отговор
    сапуна и вода ме геноцидят !