Last news in Fakti

9 Април, 2024 08:05 1 559 29

Китай иска да засили стратегическото си сътрудничество с Москва

  • русия-
  • китай-
  • владимир путин-
  • си дзинпин-
  • сергей лавров-
  • ван и

Сергей Лавров благодари за подкрепата, изразена от Пекин за президента Владимир Путин след скорошното му преизбиране

Китай иска да засили стратегическото си сътрудничество с Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай иска да засили стратегическото си сътрудничество с Русия, заяви днес китайският външен министър Ван И на среща в Пекин с руския външен министър Сергей Лавров, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Китай ще подкрепя стабилното развитие на Русия под ръководството на Путин", каза Ван И.

"Пекин и Москва ще продължат да засилват стратегическото си сътрудничество на световната сцена и да си оказват сериозна взаимна подкрепа. Народната подкрепа е източник на прогрес за Русия. Смятам, че под решителното ръководство на президента Путин руският народ ще има светло бъдеще", каза още китайският външен министър.

Сергей Лавров благодари за подкрепата, изразена от Пекин за президента Владимир Путин след скорошното му преизбиране.

Китайският президент "Си Дзинпин (. . .) беше сред първите, които поздравиха президента Путин и ние сме признателни на нашите китайски приятели за подкрепата", каза Лавров на Ван И.

Руският външен министър пристигна вчера на двудневно посещение в Китай, припомня АФП.

Русия и Китай ще продължат да си сътрудничат в борбата срещу тероризма, каза Сергей Лавров в Пекин, след като разговаря с китайския външен министър Ван И, предаде Ройтерс.

"Благодаря на китайската страна за съболезнованията във връзка с терористичното нападение в Московска област на 22 март тази година", заяви руският министър.

Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за нападението в концертна зала край Москва, което отне живота на най-малко 144 души.

"Благодарение на нашите лидери всеобхватните и стратегически отношения на Русия с Китай достигнаха безпрецедентно ниво. Преизбирането на Владимир Путин дава допълнителни гаранции за приемственост във всеобхватното укрепване" на тези отношения, изтъкна Сергей Лавров.

Ройтерс съобщи миналия месец, че Путин ще посети Китай през май, за да се срещне с китайския лидер Си Дзинпин, като това ще бъде първото пътуване на руския държавен глава в чужбина след преизбирането му миналия месец.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    25 2 Отговор
    Ахмактака!? Нали китайски Сибир!! Нали фащ настоявали да нямало сътрудничество!! Как така, поросня!?!
  • 2 Хубаво са казали хората

    1 25 Отговор
    Как ги набиват в калта още повече
    Скоро ще им свалят и ризите от гърба безплатно..под вещото ръководство на другарите руски евреи
  • 3 ОБЕКТИВНО

    10 0 Отговор
    САЩ са изправени пред сериозни рискове вследствие на нарастващото глобално геополитическо напрежение и вътрешната политическа поляризация на страната, предупреди Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan Chase.
    В годишно писмо до акционерите главният изпълнителен директор на най-голямата американска банка посочи големите държавни разходи и усилията на Федералния резерв да свие баланса си, както и конфликта в Украйна и войната между Израел и Хамас, като създаващи “рискове, които биха могли да засенчат всичко след Втората световна война“.
    „Глобалната лидерска роля на Америка се оспорва отвън от други нации и отвътре от нашия поляризиран електорат”, пише Даймън.
    „Трябва да намерим начини да загърбим различията си и да работим в партньорство с други западни държави в името на демокрацията. През това време на големи кризи обединението за защита на основните ни свободи, включително свободното предприемачество, е от първостепенно значение“, призова главният изпълнителен директор.
    Американският банкер добави, че има „нарастваща нужда от увеличаване на разходите, тъй като продължаваме прехода към по-зелена икономика, преструктуриране на глобалните вериги за доставки, увеличаване на военните разходи и борба с нарастващите разходи за здравеопазване“.
    Даймън заяви, че не е толкова оптимистично настроен, че американската икономика ще постигне „меко приземяване“ със скромен растеж и намаляващи темпове на инфлация. Шансовете за меко кацане са „много п

    Коментиран от #29

  • 4 ХАХАХА

    17 0 Отговор
    Сега ще последва предупреждение заплаха от ФАЩ ,при което от страх следващата среща през май е среща между Путин и Си.
  • 5 Упсссс

    18 4 Отговор
    Айдеее САЩ утекоха...-а за ЕС даже няма да говорим....
  • 6 Това е

    3 16 Отговор
    Китай иска Сибир.

    Коментиран от #14

  • 7 Чума

    16 3 Отговор
    САЩ няма да се задоволят с Украйна! Наложат ли се там, ще последват Грузия, Армения, Казастан, Монголия, докато падне и Китай! Москава е само попътна малка гараичка към голямата цел, тайгата, тундрата, полюсите и целия Изток! Битката на Русия при Часов Яр не е само за Кремъл, а за свободата на цяла Азия! А не да ме заплашват, че Путин няма да спре до Варшава! Напротив! Путин се изтегли преди 35 години от Европа, но Горбачов, година преди да си отиде заяви, че Запада го е излъгал!

    Коментиран от #19

  • 8 Данилов

    2 19 Отговор
    РУСКАТА ИЗМЕТ ЩЕ ПОВЛЕЧЕ И КИТАЙ КЪМ ГИБЕЛ

    Коментиран от #23

  • 9 Путин вече не е педофил

    3 16 Отговор
    На Руснак и на Циганин вяра да нямаш
  • 10 Путин Лъжата

    1 15 Отговор
    Лъжа лъжа лъжа лъжа
    Лежа лъжа лъжа лъжа
  • 11 Червен кхмер

    3 14 Отговор
    Китай иска да изпомпва путлеристан и да си вземе Сибир

    Коментиран от #12, #17

  • 12 Чума

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "Червен кхмер":

    А кой да вземе Сибир, ако не Китай!? Справедливо е - Сибир на Китай, Европа на Путин! Не може само да взимаш, Трябва и да даваш!
  • 13 ШОК и ужасТ

    9 0 Отговор
    Жо Банана знае ли?
  • 14 дядо поп

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Това е":

    Не ги мисли , Китай ще се задоволи със Северна Америка , а на Русия и стига и Европа!
  • 15 Тошко

    1 12 Отговор
    Тъкмо ще подпишат някакви договори, и Раша ще се разпадне на 20 нови държави. И правоприемник по тия тоалетни хартии, по които са драскали, ще е Московия. А те горките дали репарации да плащат, дали на китайците, хаха! Само стойте и им гледайте сеира.

    Коментиран от #26

  • 16 Между редовете

    5 1 Отговор
    Се разбира - Китай е много заинтересован от настоящото статукво и би искал все така да купува руски суровини на настоящите преференциални цени! Всичко друго е "мижи да те лажем"8758
  • 17 Мишел

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Червен кхмер":

    Русия, Китай и Иран правят най мощният военен, икономически, индустриален и политически съюз, за да премахнат възможностите за ядрена война на планетата.
  • 18 Преводач

    2 8 Отговор
    Превод: Китай иска да го вкара още по-дълбоко на Москва, а тя го очаква с желание.
  • 19 Факти

    4 9 Отговор

    До коментар #7 от "Чума":

    Ако САЩ искаха да превземат Азия щяха да го направят още през 1945 г. с атомните бомби. Тогава те единствени притежаваха силата да превземат целия свят, но не го направиха. Няма да ти обяснявам защо, тъй като виждам, че нямаш потенциал да го разбереш. Само ще ти кажа, че САЩ никога не са искали да превземат Русия. Даже напротив. Те я спасиха. Ако не бяха САЩ, днес Русия нямаше да съществува и територията й щеше да е разделена между Германия и Япония.

    Коментиран от #20, #25

  • 20 Леле

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Факти":

    Нелеп си
  • 21 МирО

    10 1 Отговор
    Като се обединят държавата производител и държавата със суровините, кво става - останалият свят седи и пляска с ръчички.
    Недай Боже те да почнат да въвеждат санкции!
  • 22 А други лидери от уж свободния

    6 0 Отговор
    Колективен........ Си грезат ноктите
  • 23 Генчо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Данилов":

    Пак си се надрусалпедал софииски !
  • 24 Госあ

    4 0 Отговор
    Крайно време е ШОС да стане военен съюз подоходен на натото, за да настъпи дълготраен мир на планетата !
  • 25 Аз съм веган

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Факти":

    Фактите Маман Галя от типа на копи пейст ли ти ги спуска ?
  • 26 Електра

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тошко":

    Тошко Африкански,кажи какво има в Африка?
  • 27 Хм, да бе

    1 0 Отговор
    Дръж приятелите си близо, враговете, още по-близо...!
  • 28 Един от онези

    0 0 Отговор
    Китай харесва евтини суровини и докато пуСин продава петрол на безценица, за да си купува чипове и машини - ще са първи приятели, но какво стана с бриксовете - от къде да си купим?
  • 29 То се вижда

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ОБЕКТИВНО":

    Много американци иска да живеят в Русия защото там живота е сигурен и има работа / за пари не питай /През 2300 год те ще станат 4 икономическа силаПреди години Хрушчов като викне Мао тои тичаше за Москва А сега Си само като звънни и Путин е там и стои мирно пред начальника си
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания