Last news in Fakti

1 Май, 2024 18:16 1 572 15

Над 200 арестувани в Истанбул в Деня на труда

  • турция-
  • протест-
  • арести-
  • истанбул

Полицията използва сълзотворен газ и би демонстранти

Над 200 арестувани в Истанбул в Деня на труда - 1
Снимка: YouTube

Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и груба сила срещу демонстранти, които се събраха, за да отбележат днешния Ден на труда на площад "Таксим", където демонстрациите бяха забранени от властите, съобщи БТА, позовавайки се на турски медии.

По данни на вътрешния министър Али Йерликая, цитирани от турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, са арестувани 210 души, а ситуацията в града наподобява извънредно положение.

Сблъсъците започнаха, когато група демонстранти със знамена и плакати се опита да навлезе на площад "Таксим" в центъра на града откъм близкия булевард "Истиклял".

От снощи районът бе ограден с железни бариери, коли за борба с безредиците и бронирани автомобили и достъпът до площада бе забранен.

В съседните на "Таксим" райони "Шишли" и "Окмейданъ" също се стигна до сблъсъци между полицията и демонстранти и арести, информира телевизията. Полицията не е допуснала демонстрантите да стигнат до "Таксим".

Пред Истанбулската голяма община в района "Сарачхане" също се стекоха много хора. Групи демонстранти се насочиха от "Сарачхане" към "Таксим", но пътят им бе препречен от полицейски екипи и се стигна до стълкновения.

От снощи центърът на Истанбул е буквално блокиран от полицаи, коли за разпръскване на сълзотворен газ, бронирани коли "Тома", разположени по улиците, извеждащи към центъра. Площадът "Таксим" е отцепен с метални преграждения. Много от артериите на градския транспорт са спрени. Отменено е движението на пътническите кораби между европейския и азиатския бряг, за да се попречи на хората да се събират.

Министърът на вътрешните работи Али Йорликая заяви, че няма да допуснат демонстрации на "Таксим" въпреки призивите на синдикатите за свободно честване на празника.

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия, най-голямата опозиционна сила в страната, Йозгюр Йозел призова властите в мегаполиса да не пречат на днешните демонстрации.

Първи май в Турция се отбелязва като Празник на труда и работническата солидарност, но всяка година той се съпровожда със забрани от властите за провеждане на масови демонстрации и чествания, най-вече на площад "Таксим" в Истанбул, налагани от съображения за сигурност.

Всяка година синдикатите призовават за честване на Първи май свободно и без ограничения.

Площадът "Таксим", където се намира паметник на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, е емблематично място за милиони трудещи се. На този площад през 1977 г. при провокации по време на честване на Първи май биват убити 40 души, а над 200 души са ранени. Оттогава площадът и паметникът на Ататюрк се почитат като лобно място на загиналите и традицията е точно на Първи май да се поставят венци и свежи цветя пред паметника.

От няколко години обаче властите забраняват проявите на "Таксим" по случай Първи май и всяка година този ден се съпровожда със сблъсъци между полицията и демонстрантите.

В днешния ден над 42 хиляди полицаи дежурят в общо 264 точки на града, за да не допуснат забранени демонстрации. В други части на мегаполиса властите са дали разрешение за провеждането на митинги, шествия и чествания по случай празника.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сорос

    1 14 Отговор
    Турция е на евреите. Като Украйна, Израел, Англяи, ЕС, Косово и САЩ.
  • 2 Мехмед

    7 16 Отговор
    Къде е тролът българските турци, да ни обясни, колко демократична Турция?

    Коментиран от #3, #6, #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Труден в 4тия месец

    12 0 Отговор
    И аз бях там да марширувам в Деня на Труда. Съгласих се щото на една заплата не се живее, а "Америка за Турция" ми направиха предложение което не можех да откажа.
  • 5 Турската частна телевизия СиЕнЕн-

    2 5 Отговор
    Турска? Турска, турска, колко да е турска?

    И кому служи? С чии пари?
  • 6 Такааа

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мехмед":

    Нали го гледахме на живо по турските те,полицията беше хладнокръвна нито веднъж не се поддаде на провокациите на комунистите,бяха хвърлени павета и камъни по полицията но командира им нареждаше на полицаите спокойно спокойно и леко по-леко бяха изтласкани демонстрантите и после спокойно си разотидоха
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Божке божкеее

    10 0 Отговор
    Преди време нас насила ни караха да демонстрираме на 1май, а турците насилс не могат да ги спрат....

    Коментиран от #12

  • 11 Много нежно ги галят на тези комунисти

    10 0 Отговор
    Да им дават по един билет за ориент експреса и да ги качват на влака
  • 12 Носта

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Божке божкеее":

    В Турция все още има почитатели на сърп и чук.
    Например МКЛП(Марксиско Ленинсака Комунистическа Партия). Флагът им е жълт чук и сърп на червен фон.
    Не знам как турските граждани(повечето от кюрдски произход) успяват да съчетават идеите на Маркс и Ленин в едно те са доста различни.
  • 13 Галин

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мехмед":

    Глупак,щом е забранено,каква работа имат "трудещите се" там. В целия град е разрешено само там не е,а те точно там отиват . Другия път властите ако забранят на луната манифестациите,със сигурност и там ще отидат. Как не са се сетили

    Коментиран от #15

  • 14 Галин

    7 1 Отговор
    Соросоидите даже са се прекарали,сложили автентична снимка,където много добре се вижда кой кого напада. Даже са маскирани тези трудещи. Ние навремето с маски на лицата ли ходехме да честваме този празник.
  • 15 Сарец

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Галин":

    Непременно да им забранят и демонстрации на Луната така дано отидат там без билет за връщане.

    Това е единственото решение да се отърват от марксисти и ленинисти.
Новини по държави: