Last news in Fakti

3 Май, 2024 04:40 1 832 4

Китай стресна Нова Зеландия

  • китай-
  • нова зеландия-
  • тихи океан

Островната страна е обезпокоена от нарастващата активност на Пекин в Тихия океан

Китай стресна Нова Зеландия  - 1
Снимка: YouTube

Външният министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс осъди днес стремежа на Китай да увеличи присъствието си в областта на сигурността на тихоокеанските острови, като предупреди за действия, които биха могли да "дестабилизират" или отслабят регионалната сигурност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Китай има дългогодишно присъствие в Тихия океан, но ние сме сериозно обезпокоени от засилената му ангажираност в областите на тихоокеанската сигурност", заяви Питърс в реч за отношенията с Китай, в която отправи рядка критика към най-големия търговски партньор на Нова Зеландия.

Китай накара редица тихоокеански островни държави да се откажат от дипломатическо признаване на Тайван в полза на Пекин и сключи пакт за сигурност със Соломоновите острови през 2022 г., чието съдържание остана скрито.

Китайските полицейски, изследователски и военни кораби присъстват все по-често в региона, което предизвиква борба за влияние със САЩ и опасения, че Азиатско-тихоокеанският регион, станал място на битки по време на Втората световна война, отново се превръща в арена на борба между световните сили.

"Не искаме да виждаме развития, които дестабилизират институциите и споразуменията, които от дълго време поддържат сигурността в нашия регион", заяви Питърс по време на среща на Съвета Нова Зеландия-Китай в Окланд.

Китай е най-големият експортен пазар на Нова Зеландия и основен клиент на нейните млечни продукти, месо и други стоки.

Уелингтън отдавна е един от най-близките партньори на Пекин сред западните демокрации.

Въпреки това през последните години отношенията между двете страни се влошиха, тъй като Китай се стреми да разшири военната и дипломатическата си мощ над части от Тихия океан и отвъд него, посочва АФП.

/АМ/

Източник: www.bta.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    7 3 Отговор
    Китай те мрази.Но рано или късно светът ще му се подчини.
  • 2 Андропов

    12 3 Отговор
    Китай е новият глобален Лидер и има право да защитава всички свои интереси, навсякъде, където реши.
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    12 2 Отговор
    А КАТО ДОЙДЕ КИТАЕЦА И ПОСТРОИ ЗАВОД ВИКАТЕ ЧУЖДА ИНВЕСТИЦИЯ
    ....
    ЗАЩО САМИ НЕ СИ ГИ СТРОИТЕ БРЕ ?
  • 4 АААА ЧИ НОВА ЗЕЛАНДИЯ Е КИТАЙСКА

    5 0 Отговор
    БРЕЕ АМА НОВОЗЕЛАНДЦИТЕ ОЩЕ НЕ ЗНАЯТ ЗА КВО МАОРИТЕ ИМАТ ДРЪПНАТИ ОЧИ......