Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Май, 2024 14:16 1 459 11

Финландия провери военните вериги за доставки в случай на конфликт

  • финландия-
  • военни конфликти-
  • проверка

Министерството на отбраната е проверило повече от 1000 договора с частни компании

Финландия провери военните вериги за доставки в случай на конфликт  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Министерството на отбраната на Финландия преразгледа резервните военни вериги за доставки в случай на необходимост от рязкото им увеличаване в условията на въоръжен конфликт, съобщи вестник Financial Times (FT) с позоваване на заместник-началника на щаба по въоръженията и логистиката на финландските отбранителни сили генерал-лейтенант Мико Хейсканен.

Според него, наскоро Министерството на отбраната е проверило над 1000 договора с частни компании, които предвиждат доставка на военно оборудване, оборудване и предоставяне на различни услуги по време на военни действия. „Трябва да сме подготвени за дългосрочна кризисна ситуация“, каза Хейсканен. „Активирахме някои от споразуменията, проверихме всички споразумения, тествахме покупките не само на боеприпаси, но и на други материали. „Проверяваме плановете и готовността на нашите стратегически партньори“, отбеляза той.

Още новини от Украйна

"Нямаме военна икономика, но сега се чувстваме доста уверени", каза военният лидер. През последните две години страната започна да увеличава производството си на боеприпаси и произвежда около 10 пъти повече снаряди, отколкото само преди пет години. Присъединяването към НАТО позволява на финландците да съхраняват военно оборудване и в съседна Норвегия и тя скоро ще се споразумее за това с Швеция, а след това и с други държави, добави той.

Финландия официално се присъедини към НАТО на 4 април 2023 г. По-късно руският външен министър Сергей Лавров отбеляза,че Русия ще разположи допълнителни оръжия във връзка с присъединяването на Финландия и Швеция към Алианса.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    9 1 Отговор
    Европа да провери всичко за война с русията трябва. Все още има руснаци на Сейшелите, но са по-малко.

    Коментиран от #5

  • 2 В случай на конфликт

    8 11 Отговор
    Ако се вземе решение Финландия се унищожава моментално

    Коментиран от #3, #9

  • 3 Е.......

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "В случай на конфликт":

    Защо само Финландия,направо цяла Европа и Северна Америка от Тексас на Север
  • 4 3333

    8 6 Отговор
    Тука преди време капейки предвещаваха граждански бунтове във Финландия и Швеция ако влезнат в НАТО а то се оказа че хората празнуват хаха защитени са от блатарите!

    Коментиран от #7

  • 5 Фюрерът Путлер реанимира

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    западната, военна индустрия с тази безсмислена война... 😂
  • 6 име

    8 15 Отговор
    И установи че складовете с боеприпаси са опразнени от зеления бандит, ако не са гръмнали преди това. А по-читавите образци от НАТОвската скрап е на парад в Москва! Другите чакат ред за претопяване в Мариупол.

    Коментиран от #8

  • 7 име

    3 8 Отговор

    До коментар #4 от "3333":

    И ти предвещавеше 3м санкции и икономиката крах, глад в Русия, олигарсите се събират да го свалят, федерацията се разпада, от 2014 фалират до няколко месеца....но хладината от мокрия чаршав те разбуди!
  • 8 Трай бе

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "име":

    Неандертал
  • 9 Ей смех

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "В случай на конфликт":

    Ти чел ли си нещо за зимнта война чадо .Явно не си ограмоти се колко копейки чоложиха кратуни.Прочети нещо за Симо Хаюка снайперист.
  • 10 Тъкмо Путин

    6 3 Отговор
    ги подсети, че трябва да възстановят военното производство и да превъоръжат цялото НАТО с нови оръжия закупени от най-добрия производител (САЩ). Така ще си оправят и огромния дълг като впрегнат икономиките на ЕС, ОК, Япония, Ю. Корея, Тайван, Австралия, Канада. Целият Запад се беше отпуснал като мръвка след победата над СССР в Студената война и неговото разпадане. Нови членове на НАТО станаха "верните" съюзници на СССР от Варшавския договор, дори бивши съюзни републики (Прибалтиките) и миролюбивите досега Финландия и Швеция.
  • 11 Идеята на САЩ

    4 2 Отговор
    е да изринат всички по-стари модели оръжие от складовете на САЩ и съюзниците в НАТО и да се запълнят с нови произведени в САЩ. Затова натискат всички НАТО-вски държави да си дадат оръжията на Украйна и да си повишат на поне 2% от БВП военните разходи за да купят от САЩ нови. Така смятат да си оправят огромния дълг.
Новини по държави: