Last news in Fakti

23 Май, 2024 05:45 1 146 4

Мексиканските полицаи протестират заради безводието в страната

  • мексико-
  • полиция-
  • суша-
  • протест

Служителите на реда блокираха движението след недостига на вода заради сушата

Сушата, горещата вълна и недостигът на вода в Мексико са толкова големи, че дори полицията блокира вчера движението в знак на протест, предаде АП, цитирана от БТА.

През последните месеци жителите на някои квартали на столицата редовно образуват човешки вериги, за да блокират булеварди с искане за да им бъде осигурена вода.

Обикновено полицията се опитва да пренасочи движението, но в вчера някои полицаи сами организираха протестна блокада в близост до емблематичния Паметник на независимостта.
Полицаите блокираха шест ленти за движение, като заявиха, че в полицейските управления няма вода от една седмица и че тоалетните са неизползваеми.

Липсата на вода е изострила дългогодишното напрежение между полицаите и техните началници по въпроси като сексуален тормоз и несправедливи условия на труд. "Началниците имат вода в кабинетите си, но на нас не ни е позволено да влизаме там", заяви полицайка, пожелала анонимност. "Те не ни дават решения. Днес докараха камион с вода, след като видяха, че са се появили новини за това в медиите", добави тя.

В условията на рекордни температури и тежка суша много сгради в столицата трябва да се снабдяват с вода от камиони цистерни, но те са в недостиг и са скъпи. Вчера в около 85 на сто от територията на страната температурите достигнаха поне 40 градуса по Целзий.

Почти 40 процента от язовирите в страната са с капацитет под 20 на сто, а 40 процента са пълни между 20 и 50 на сто. Град Мексико е принуден да намали водоснабдяването, тъй като язовирите, които захранват града, пресъхват. В някои магазини вече няма минерална вода.

В цялата страна властите трябваше да доставят вода с камиони за всички нужди - от болниците до пожарните екипи. Ниските нива в язовирите на водноелектрическите централи допринесоха за прекъсване на електрозахранването в някои части на страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В СИБИР ВОДА КОЛКОТО ЩЕШ

    12 2 Отговор
    НОВОТО ЗЛАТО КОЕТО ИНГИЛИЗЛОМОШАНЦИТЕ ИЗКАТ ДА ПРИЛАПАТ..

    Коментиран от #4

  • 2 Тъпо е да нямаш

    10 1 Отговор
    Силна армия, но да имаш вода! Скоро водата ще стане толкова ценна, че ще почнат войни за оцеляване. Трябва по най-бързия начин да имаме силна армия. Иначе други ще ни вземат водата и ние ще измрем.
  • 3 Име

    2 0 Отговор
    Можем единствено да пратим професор Янчулев, но той е възрастен вече.

    Ако направят концесия със "Софийска вода", ще имат и вода и всичко.

    Добре де - това е проблем и за туризма им.

    Сушата ли е проблем или - просто - упадък на нещата.
  • 4 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "В СИБИР ВОДА КОЛКОТО ЩЕШ":

    Лудия Макс идва…
Новини по държави: