29 Май, 2024 05:26 865 4

Хаити има нов премиер

  • хаити-
  • премиер

Преходният съвет в размирната държава избра министър-председател

Хаити има нов премиер - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера, близо месец след като коалицията в рамките на раздробения преходен съвет избра друг за този пост, предаде Асошиейтед прес.

Дългоочакваният ход идва в момент, когато банди продължават да тероризират столицата Порт о Пренс, откривайки огън в някога спокойни квартали и използвайки тежки машини, за да разрушат няколко полицейски участъка и затвори.

Членът на съвета Луис Жералд Жил заяви пред Асошиейтед прес, че шест от седемте членове на съвета с право на глас са избрали Конил във вторник. Той каза, че един от членовете, Лоран Сен Сир, не е в Хаити и затова не е гласувал.

Конил, който е регионален директор на УНИЦЕФ за Латинска Америка и Карибския басейн, преди това е бил министър-председател на Хаити от октомври 2011 г. до май 2012 г. при тогавашния президент Мишел Мартели.

Освен да избере нов министър-председател, съветът отговаря и за избора на нов кабинет и провеждането на общи избори до края на следващата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вуду

    3 1 Отговор
    На Карибите е по-топло и не е необходимо да се плащат високи сметки за ток, вода и порно.
    Освен това хората могат да застрелят политиците, които не ги кефят.
  • 3 това е

    1 0 Отговор
    държавата с най голям черен расизъм в света.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.