Last news in Fakti

29 Май, 2024 16:58 758 11

Инфлацията в Германия се увеличи малко повече от очакваното до 2.8% през май

  • германия-
  • инфлация

Показват предварителни данни от федералната статистическа служба

Инфлацията в Германия се увеличи малко повече от очакваното до 2.8% през май - 1
Снимкa: Shutterstock

Инфлацията в Германия се увеличи малко повече от очакваното до 2.8% през май, показват предварителни данни от федералната статистическа служба в сряда. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст от 2.7%, след като през април годишното увеличение на потребителските цени беше 2.4%, базирано на данни, хармонизирани за сравнение с другите страни от Европейския съюз.

Икономистите обръщат специално внимание на данните от най-голямата икономика в Европа преди публикуването на данните за инфлацията в еврозоната, което се очаква в петък.

Германия, като най-голямата икономика в ЕС, служи като важен индикатор за икономическото състояние на съюза. Всякакви промени в инфлацията в Германия могат да повлияят на решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно монетарната политика.

ЕЦБ вероятно ще понижи лихвените проценти следващата седмица, след като най-голямата серия от увеличения доведе до спад в инфлацията до малко над целта от 2%. Тези увеличения също така ограничиха кредитирането. Инфлацията в Германия ще бъде важен фактор при вземането на тези решения.

Като част от ЕС, България е свързана с икономическите политики и решения на ЕЦБ. Промените в инфлацията и лихвените проценти в еврозоната могат да окажат влияние върху българската икономика, особено по отношение на кредитирането, инвестициите и търговията.

В Германия, охлаждането на цените на енергията и храните оказват облекчаващ ефект върху инфлацията тази година, но основната инфлация, която изключва тези по-волатилни елементи, остава висока. През май основната инфлация беше 3.0%, без промяна спрямо предходния месец, съобщи статистическата служба.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атеш айдар марийка-мир изливка джамбаз

    7 4 Отговор
    Гледайте телеграм каналите zачистка,енот херсон,изнанка,оркестр вагнера,глазамиЧеловека,бобр и др. Влезте във фронтовик18+(скрит канал)и гледайте как урките стават на парчета

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Шок

    23 4 Отговор
    Санкциите работят, а?

    Коментиран от #4

  • 3 Медийната сянка

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Атеш айдар марийка-мир изливка джамбаз":

    В ЕС Е ГОЛЯМА. НО ВСЕ ЕДНО. Укрите ядът големи шамари.
  • 4 Правилно

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "Шок":

    За февруари инфлацията в русия е 8% , а основният лихвен процент 16%.
  • 5 Калпазанин

    16 2 Отговор
    тези 2,8%сджена истински ли са??? Само дойче бан имат дългове от 30 милиарда Евро миналата година са фалирали над 50000 фирми, дори мерцед мисли за снасяне на производството в Китай, защото един мерцедес произведен в Германия става не продавам за един германец, нямате си на престава колко шваби преди пенсия се изнасят защото там просто е невъзможно да оцелеят, и ми били само 2,8 %така става когато си приятел на фащ, апропо фалиралите им фирми се купуват на кг точно от говеда

    Коментиран от #9

  • 6 Ко речи?

    10 0 Отговор
    Абе не знам за какви 2.8% ми говорите, но билетът за рейса от летището във Франкфурт до Дармщат от 8 е скочил на 10,10 евро за една година.
  • 7 Ко речи?

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "Атеш айдар марийка-мир изливка джамбаз":

    Руски простотии не гледам

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Манго

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ко речи?":

    Като не гледаш,отивай да миеш кенефи от Дармщад до Франкфурт
  • 9 Сократ

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    Стара информация имаш. Мерцедес и БМВ вече са в сащ. Честито на швабите. Германия е в тежка рецесия, ама тук ни будалкат. А ганьо лапа ли лапа.
  • 10 тато

    1 0 Отговор
    швабите почват да хапят дървото, а от там че замине и целият ЕС!
  • 11 тато

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ко речи?":

    то кът гледам скоро не треа да гледаш нищо....
Новини по държави: