31 Май, 2024 14:42 1 081 8

Тайванците подкрепят новоизбрания президент по отношение политиката му спрямо Китай

  • тайван-
  • проучване-
  • демокрация-
  • четири споразумения-
  • политически системи

В проучването участие са взели 1073 човек

Над 75% от тайванците подкрепят позицията на Лай Чинг-те относно отношенията между двете страни на пролица.

От над 1000 респонденти в проучването, 75,1% подкрепиха изявлението на Лай, че новата администрация ще спази „Четирите ангажимента“ и нито ще отстъпи пред Китай, нито ще го провокира, като същевременно ще защитава статуквото, заявиха от Съвета по въпросите, свързани с континентален Китай.

„Четирите ангажимента“ е подход към политиката от другата страна на пролива, предложен от предшественика на Лай, Цай Ин-уен, като част от който е „Република Китай (официалното име на Тайван) и Китайската народна република не трябва да бъдат подчинени един на друг“.

Над 70% от респондентите също не са съгласни с реакцията на Китайската комунистическа партия (ККП) по отношение на встъпителната реч на Лай, каза Лианг Уен-чие, заместник-ръководител и говорител на Съвета по въпросите с Китай.

„Изявлението на ККП беше, че „Континенталната част и Тайван принадлежат на един Китай; Тайван е част от Китай; противопоставят се на независимостта на Тайван и чуждата намеса“, каза Лианг. 76% от респондентите не са съгласни с тази позиция.

Проучването, поръчано от Съвета по континенталните въпроси, е проведено от компания за пазарни проучвани Ipsos в периода 23 май – 26 май чрез телефонни интервюта с лица над 20 години в Тайван.

Директорът на Китайската служба по въпросите на Тайван заяви по-рано тази седмица, че Тайван принадлежи на целия китайски народ и това е въпрос, който засяга суверенитета и териториалната цялост на Китай и трябва да бъде решен от всички китайци.

Лианг заяви още, че 88,5% от анкетираните подкрепят позицията на Лай, че „бъдещето на Република Китай трябва да бъде решавано от нейните 23 милиона души“. По негови думи най-големият проблем между двете страни е „разликата в системите“, добавяйки, че тези различия са довели до трудности и застой в отношенията между тях.

„Надявам се, че ККП може да разбере колко ценна е демократичната система на Тайван“, отбеляза той. „Събитията, случващи се в Хонконг, се наблюдават отблизо от народа на Тайван. Разликата в системите през пролива наистина е най-големият проблем, пред който сме изправени в момента“.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Груйо

    1 8 Отговор
    Разбира се че никой не бяга от хубавото и свободата, за да се върне в една развита технологично, но кошмарно опресивна държава, където никой не е сигурен дали няма да изчезне безследно някоя вечер ако ККП реши по някаква причина че е враг на народа.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 флипп

    9 0 Отговор
    Да бе, то и България 134 процента подкрепят окупаторите, и Украинците 4325 процента искат да мрът за ФАЩ. Тези статистики стил късния СССР са ясни
  • 3 Госあ

    6 0 Отговор
    Какви са тия тайванци ? Ако ние позволихме да има северномакедонци, Китай няма да го направи. Освен това, много голема извадка ве ! Хахаха не че има някакво значение нито извадката, нито мнението, нито т.нар. им президент. Всички вече играят по правилата на силата, не само дълбоката държава. А и не само по правилата на силата, Тайван е част от Китай, както Каталуния от Испания.
  • 4 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Груйо":

    В Китай, ако не си враг на народа всичко е окей. Е, има някои дразнещи неща, но като се замислиш разбираш че са правилни. Всяка жаба да си знае гьола.
  • 5 грух

    1 0 Отговор
    жива пропаганда, я дайте имената и адресите на тези, да видим дали са казали точно това !
  • 6 грух

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Груйо":

    за фащ говориш, друже, нали...
  • 7 соломон паси предателят

    4 1 Отговор
    Колко глупав трябва да е човек като щом 1000 човека определят кое е правилно и кое не на " демократичният " Тайван .( мисля ,че населението е някъде 24 милиона.) На това и децата от детската градина не биха повярвали - изводът е!---- от тук може да се определи нивото на Западната журналистика как и на какво ниво са така наречените "журналисти."

    Коментиран от #8

  • 8 Баце ЕООД

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "соломон паси предателят":

    Журналистика не се търси в мейнстрйима....
    А това сайтче тук си е американско НПО