31 Май, 2024 16:26 1 170 1

Чехия подкрепя международното участие на Тайван

  • тайван-
  • чешка република-
  • резолюция-
  • сътрудничество-
  • включване-
  • оон-
  • сзо

Чешкият сенат ежегодно одобрява протайвански резолюции

Резолюция, приета от Сената на Чешката република, призоваваща за ангажиране на Тайван в международни организации, е силно оценена от правителството и народа на Тайван, заявиха от Министерство на външните работи.

Приета на 29 май, резолюцията потвърди подкрепата за участието на Тайван в агенции на ООН.

Тя характеризира Тайван като важен партньор в Индо-тихоокеаснкия регион и отбелязва, че президентът Петър Павел се е застъпил за задълбочаване на сътрудничеството с Тайван за решаване на глобалните проблеми. В резолюцията се казва още, че съмишлениците споделят демократични ценности и се радват на тясно сътрудничество в области, обхващащи култура, образование, инвестиции, наука и технологии и туризъм.

Заместник-министърът на здравеопазването на Чехия заяви, че принципът на равенството трябва да се спазва, а здравето е универсално право. Той добави, че Чехия напълно подкрепя кандидатурата на Тайван да получи статут на наблюдател в Световната здравна асамблея.

Според Министерството на външните работи, чешкият сенат одобрява протайвански резолюции всяка година от 2021 г. насам, демонстрирайки твърдата си подкрепа за международното участие на Тайван. Министерството ще продължи да работи с чешкото правителство в полза на хората от двете страни и съвместно да допринася за глобалния мир, просперитет и стабилност.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.