Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Юни, 2024 04:44 2 018 15

Киев: ВЕЦ на река Днепър е в критично състояние след руска ракетна атака

  • вец-
  • днепър-
  • атака

Украйна изгуби над осем хиляди мегавата от мощността на електрическите си централи от началото на руската пълномащабна инвазия

Украинска водноелектрическа централа на река Днепър, близо до град Запорожие, е "в критично състояние" след руска ракетна атака, съобщиха снощи местните власти, цитирани от ДПА и БТА.

Експерти трябва да дадат оценка на безопасността за язовира, в който е изградена централата, каза началникът на областната военна администрация на южната Запорожка област Иван Фьодоров пред украинската държавна телевизия. "За момента двата бряга са напълно откъснати един от друг, така че местните жители няма да могат да прекосяват водното пространство", уточни той.

Днепърската ВЕЦ е атакувана неколкократно през последните месеци от руските въоръжени сили, припомня ДПА. Пожар избухна след масирано ракетно нападение в края на март. Тогава тя претърпя сериозни щети и трябваше да преустанови за кратко дейността си, добавя агенцията.

В нощта срещу събота водноелектрическата централа отново е била поразена и движението през язовира е било временно спряно. Украйна изгуби над осем хиляди мегавата от мощността на електрическите си централи от началото на руската пълномащабна инвазия през февруари 2022 г. в резултат от военните действия, като това доведе до режим на тока и покачване на цените на електрическата енергия.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В ЕЦ в Запорожие на Днепър!!

    51 4 Отговор
    Удря се само машинната зала и откритата подстанция! Язовирната стена е Непокътната, взичко друго са Лъжи! Укрите си гръмнаха стената на Каховската В ЕЦ, за да няма вода за Охлаждане на Втория контур на АЕЦ, ползваш такава от това Водохранилище и да бъдат наводнени голями терени, с което да се пречи на Движението на Рускуте войски на ЗАПАД!! Историята се Повтаря! А и да има за какво да Реват!! Стената на това Водихранилище е Непокътната!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Принципно, те ракетите са свалени,

    37 2 Отговор
    даже са свалени повечето от пуснатите, обаче отломките на свалените ракети са причинили щетите.
  • 4 Гориил

    38 2 Отговор
    Руските инженери са добре запознати с уязвимите места на тази водноелектрическа централа.
  • 5 евр умре

    45 1 Отговор
    ток няма ток благодарение на зеленски
  • 6 Герге ,

    1 13 Отговор
    Некой скоро а ти серялфостата ?
  • 7 В ЕЦ Запорижие е Турбинна зала и

    42 0 Отговор
    Подстанция на Открито! и Язовирна стена! Никой не Обстрелва Язовирната стена а само подстанцията в часта Трансформатори! Не се съобщава за обстрел и на турбинната Зала!! Тиражират се лъжи и Дезинформация!! Стената е цяла и невредима!!! За залата се мълчи????
  • 8 дядото

    37 2 Отговор
    днешните укрофашисти нямат никакво право да експлоатират огромната част от енергиината система на страната.тя е изградена с парите и трудът на съветския народ,срещу когото сега те воюват
  • 9 !!!

    19 1 Отговор
    Руснаци направо да отклонят Днепр от украинска територия.Извира тази река наблизо от извора на Волга.
  • 10 чекисть..

    21 2 Отговор
    Сега зеления е на ред..след каховка,същото ще го направи и с днепрогес,той си пада по стените-а бандерците имат опит-още през 1943 год,когато ссср настъпва степан,петлюра-помагат на гестапо да я думнат със 12 вагона тнт..и вова ще бъде виновен,но него го интресуват турбините на двете станции вец 1 и 2..
  • 11 Мишел

    20 0 Отговор
    Украйна беше много голям износител на електроенергия . Сега й се налага да внася по над 18600 мегаватчаса.
  • 12 УКРАЙНА🇺🇦

    8 14 Отговор
    За всички ще си платят фашистките гадове
  • 13 УКРАИНСКИТЕ ВЕЦ СА РУСКИ

    16 1 Отговор
    В УКРАЙНА ВСИЧКО Е РУСКО !
  • 14 Ричард Естес

    13 0 Отговор
    Ами то и България е в критично състояние след толкоз години ЕДНОЛИЧНО- своеволно -безнаказано-авТОРИТАРНО управление на Една Тиква и ШАЙКАТА му !
    Не стига това , ами сега опитват да ни пробутат и наМАГНИТЕНИЯ ШОПАР , като необиколим ФАКТОР в нашия живот !
    Не ! Благодаря ! Не щем от това повече !
  • 15 тиквенсониада

    8 0 Отговор
    Дано само Бойко ТУЛУПО и Делян ШОПАРО да нямат акции в тази ВЕЦ , че им заминаха парите ! А са с толкова усилия крадени , рекетирани и обирани !
Новини по държави: