Last news in Fakti

5 Юни, 2024 06:10 1 896 33

Френският парламент приема окончателно закон срещу чуждото влияние

  • франция-
  • парламент-
  • закон

Инициативата цели да засили законодателния арсенал срещу чуждестранни намеси

Очаква се френските депутати да приемат окончателно днес закон, целящ да засили законодателния арсенал срещу чуждестранни намеси, във време на нарастващо напрежение заради войните в Украйна и Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тези разпоредби са "жизненоважни и необходими, предвид това че реалността и опасността от чуждестранни намеси в нашата страна е доказана“, подчертава един от авторите на законопроекта - депутатката Констанс Льо Грип от партията на президента Еманюел Макрон.

Льо Грип цитира случаите със звездата на Давид, изрисувана по стените в района Ил дьо Франс, червените ръце, нарисувани върху мемориала на Холокоста, и „фалшивите ковчези" разположени в подножието на Айфеловата кула в събота. Подозренията са, че зад тези актове на дестабилизация стои Москва.

Законопроектът предвижда създаването на национален регистър на влиянието, процедура за замразяване на финансови авоари и експериментално засилване на борбата с намесите чрез алгоритмично наблюдение, което сега се прилага единствено при борбата с тероризма.

Представителите на чужди интереси, които лобират във Франция, и по-специално тези на изборна длъжност, ще бъдат задължени да се регистрират в национален регистър, като на нарушителите ще бъдат налагани санкции.

Законопроектът се отнася за „физически или юридически лица“, които биха се опитали да "влияят на обществени решения“ или френски обществени политики, например като се свързват с членове на парламента, министри, някои представители на местните власти или дори бивши президенти на страната.

Чуждестранни субекти, смятани за потенциални поръчители, ще бъдат дружества, контролирани от държави, политически партии извън ЕС или самите чуждестранни сили, извън Европейския съюз.

Текстът предвижда също замразяване на финансовите авоари на физически лица, дружества или организации, извършващи действия, представляващи намеса.

Регистърът, управляван от Висшия орган за прозрачност на обществения живот (HATVP), ще започне да функционира на 1 юли 2025 г., така че за времето дотогава институцията да си осигури достатъчно средства и екипи.

Законопроектът беше предложен от парламентарната делегация по разузнаването.

"Опасявам се, че в общественото мнение все още има известна доза наивност“ по въпроса за намесите, каза Льо Грип, която е член на тази делегация, като същевременно приветства наличието на "известна информираност"

Сенатът прие в понеделник законопроекта след споразумение по окончателния вариант между депутати и сенатори. Сега текстът, предложен от мнозинството на президента Еманюел Макрон, се очаква да преодолее последното препятствие - долната камара - четири дни преди европейските избори.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    122 3 Отговор
    Значи, трябва да се наложат санкции на Франция. По начина, по който такива се подготвят за Грузия.
    И изхвърляне от ЕС.
    Аааааа, ще ми ограничават демокрацията тези французчета....
  • 2 Хахахаха

    65 3 Отговор
    Ще им помогне срещу американското влияние! Ще се почувстват малко по независими!😂😂😂
  • 3 Софиянец

    71 5 Отговор
    Претекст за упражняване контрол и цензура на масите! Демокрация - Франция!
  • 4 Марков

    86 2 Отговор
    А в България кога ще се предложи и приеме такъв закон? Опасявам се, че никога. Тия, които ще гласуват, са поставени точно от ония, които ще касае закона. Ако някой внесе предложение в НС, ще се организират събития като в Грузия, по същия платен сценарии, от българските продажници на заплата при Сорос. Трябва чудо или някакъв непреодолим катаклизъм да се спре само унищожаването на държавата под чуждо въздействие.

    Коментиран от #25

  • 5 Гошо

    31 2 Отговор
    Требе си цензура...требе си!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Георги

    84 2 Отговор
    За Франция може, за Грузия-не. Малко става нагло с тези двойни стандарти...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахаха

    64 1 Отговор
    И ся франсетата какво направиха и те одобри ха руския закон това не е демократично до вчера заплашва ха Грузия днес са във една орбита руската хахаха
  • 12 Сър Пичук

    5 45 Отговор
    Браво!
    Подобно законодателство трябва да се въведе във всяка държава от ЕС и всяка друга, искаща да се изплъзне от рашисткото влияние.
    Мина времето на братската дружба, клубовете за приятелство и писмата с другарчетата от Съветския съюз. Цялата политика на рашистите от последните 100г за влияние и манипулации в други държави, постепенно оттича в канала.
  • 13 Д. Димитров

    60 2 Отговор
    По същество законът на Франция и законът в Грузия са еднакви.... Само че медиите наричат закона в Грузия, руски.... а този във Франция демократичен с цел да се предпазят от Русия. На хората рано или късно ще им писне от двойните стандарти и ще бият една майна на тази "демокрация", която се е изродила до перверзия, свободия и все повече заприлича на брутален фашизъм. Проамериканските марионетки, на всяко стъпало в ежедневието ни (медии, политици, общественици, Нпо сган и т. н), започват да вършат работата си, безропотно.... все пак за това им се плаща и за това са влагани толкова средства в тяхното развитие. Лошото в случая е, че тази "демокрация", този рак, няма да си тръгне от Европа и света по без кръвен път.... А като се замисля, дали кървавия сценарии не е замислен от англосаксонски те сатанисти още в зародиш??? До кога?
  • 14 българина

    25 1 Отговор
    сащ и израел тоз закон не ги лови
  • 15 Гост

    42 1 Отговор
    А Грузия била недемократична ....
  • 16 АААААа

    44 2 Отговор
    Защо не пишете че френския закон е руски като в Грузия а продажни списвачи краварски ?
  • 17 Ти да видиш

    37 2 Отговор
    Такъв закон цъфти и грее във ФАЩ, сега франсетата го правя, а видиш ли в Русия, Грузия било лошо антидемократично, пък при ония добро....
    И у нас от 30 години е жизнено важен и нужен такъв закон да се затапят разни Америка за България и други подобни, но въобще и намек няма!!!!
  • 18 Сандо

    20 2 Отговор
    Путин покори Франция!Лошо,много лошо ... .
  • 19 А у нас сме под друг доларов закон

    24 4 Отговор
    САЩ (по тяхна информация) са похарчили над 1 милиард долара за справяне с "руското влияние"!
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от ФАЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за анти руска и антипрезидентска пропаганда.
  • 20 мдаааа

    18 1 Отговор
    И сеги франсата как ще живее без Америка за Франция....
  • 21 Порно

    22 1 Отговор
    По същество закон за чуждестранните агенти, действащ почти от век в САЩ но много лош за Унгария , Грузия и всеки , който се осмели да противодейства на американско влияние.
  • 22 Некой си

    14 1 Отговор
    Последните 150 години ВСИЧКИ общества се управляват на един основен принцип.
    Борба с външния враг - позволява на управляващите неконтролируемо да използват ресурсите на държавата.
    Борба с вътрешния враг - позволява на управляващите да налагат репресии над несъгласните.
    Външни врагове може да са комунисти, капиталисти, евреи, нацисти, терористи, ковид, глобално затопляне, въглероден окис и каквото още се сетите.
    Вътрешните врагове са антиваксъри, агенти на капитализма или комунизма, отопляващи се с въглища, притежатели на автомобили с ДВГ и каквото още се сетите.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хаха

    15 0 Отговор

    До коментар #23 от "Жълти копейки":

    Всеки, който е благодарен на руснаците за свободата ни е обиждан на копейка от евроатлантиците. Те от своя страна са горди да подарят държавата ни на американците. Правете си изводи
  • 25 Прогледнал

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Марков":

    България по-скоро ще приеме Закон срещу Руското влияние, докато на власт у нас са проатлантичесите посолствени послушковци
  • 26 Перо

    6 0 Отговор
    Информираха ли дебилите от Грузия и Армения! Чичко Шорош знае ли?
  • 27 факуса

    8 0 Отговор
    ха ха и защо нали в грузия било недемократично
  • 28 Мухаа ха!

    7 0 Отговор
    А нещо ново- " демократично" да поднесете за закона в Грузия? С какво е по различен френския? Или по изпитаната рецепта: Всяка права линия,различна от линията на Партията е крива!

    Коментиран от #33

  • 29 В Грузия НЕ

    7 0 Отговор
    Можело, НЕ било и демократично. Но във Франция може??? Ей, тоя дебилизъм кърти мивки. Еврокочината за нищо вече не става.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Маньо

    1 0 Отговор
    И по какво се различава френскиян от грозинския , че нещо не разбрах ?
  • 33 Червената шапчица

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Мухаа ха!":

    Нека да уточним. Правило първо и единствено – Всяка крива линия, успоредна на евроатлантическата линия е права линия.
Новини по държави: