Last news in Fakti

8 Юни, 2024 16:36 2 560 31

Милорад Додик с нов план: Република Сръбска може да се присъедини към Сърбия

  • милорад додик-
  • балкани-
  • сърбия-
  • република сръбска-
  • дейтънско споразумение

Президентът на Република Сръбска каза още в интервюто, че с Владимир Путин имат еднакви виждания за политическата ситуация на Балканите

Милорад Додик с нов план: Република Сръбска може да се присъедини към Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Босненският сръбски политик Милорад Додик отново заяви, че Република Сръбска ще се отдели от Босна и Херцеговина. Додик, който е президент на едната от двете съставни части на Босна - Република Сръбска, даде интервю за агенция ТАСС в рамките на Петербургския международен икономически форум, който се провежда от 5 до 8 юни, пише БТА.

„Има решение за отделяне, но конкретен ден все още не е определен (...) Ние бихме искали още сега, но освен нас има още две страни по този въпрос“, каза Додик, отговаряйки кога може да се проведе референдум за независимостта на Република Сръбска.

Додик каза, че за Република Сръбска да остане в рамките на Босна и Херцеговина „е синоним на загуба на време и възможности“. По думите му обаче „категорично“ Република Сръбска не иска да създава нестабилност на територията на страната. Затова, каза той, Република Сръбска е предложила на Босна и Херцеговина да се оттегли, а Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на гражданската война от 1992-1995 г., да бъде прекратено.

По-рано Додик заяви, че в рамките на 30 дни властите на Република Сръбска ще изготвят проект за мирно разделение на Босна и Херцеговина. Според него проектът ще предвижда запазване на сегашния модел на функциониране на икономиката и адаптиране към модела на мирно разделение в рамките на няколко години, припомня ТАСС.

Додик не изключи вариант в бъдеще Република Сръбска да се присъедини към Сърбия. По думите му „би било естествено, абсолютно исторически оправдано, страните, в които мнозинството от населението е представено от сръбския народ, да се обединят в единна структура и общност“.

Додик уточни пред ТАСС, че „това е задача на бъдещите поколения и политическите решения на двете страни“. Той даде за пример обединението на Източна и Западна Германия.

Босненският сръбски политик заяви също, че Република Сръбска няма да се поддаде на Запада и ще запази добрите отношения с Русия.

"Усещаме го (западния натиск - бел. ред.) ежедневно по въпроса за сътрудничеството ни с Русия“, каза Додик и допълни, че в това отношение нищо няма да се промени.

„Ние не сме граждани (на Запада) и се гордеем с нашите партньорски и добри отношения с Руската федерация“, каза Додик.

Президентът на Република Сръбска каза още в интервюто, че с Путин имат еднакви виждания за политическата ситуация на Балканите.

Във връзка със срещата му с президента на Русия Владимир Путин вчера, Додик каза: „Разговорът беше приятелски. Анализираме всички проекти и продължаваме да си сътрудничим и занапред. Информирахме се взаимно за политическата ситуация на Балканите и се съгласихме, че имаме идентични възгледи. Разговорът продължи един час“.

Додик каза още, че Република Сръбска възнамерява да приеме закон за чуждестранните агенти. По думите му такъв законопроект е бил оттеглен под натиск.

„Ние със сигурност ще приемем този закон, защото сме убедени, че той е необходим“, посочи Додик. По думите му в Република Сръбска има една организация, която „много внимателно следи финансовите и всички други дейности на страната и на нейните ръководители“.

"В същото време ние не можем да ѝ задаваме никакви въпроси. От кого е подкрепяна и какво представлява", отбеляза президентът на Република Сръбска.

"Наистина има голям натиск по този въпрос. Той се усеща от нас ежедневно. И конкретно по този въпрос, разбира се, и по въпроса за сътрудничеството ни с Русия", каза още Милорад Додик.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зИленски

    19 16 Отговор
    САМО БЕЗ, МЕЙДАН
    ЧЕ У НАС КВА СТАНА
  • 2 Гориил

    20 22 Отговор
    Русия не подкрепя този план. Следователно Додик е самотен и изолиран. Нито най-малък шанс. Вашингтон и Брюксел ще наказват жестоко. Тъй като няма външни граници и излаз на море, Република Сръбска е застрашена от унищожение.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Първата и Втората Световни войни

    19 22 Отговор
    започнаха заради Сърбия! Третата, пак от там!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гоце

    10 17 Отговор
    Още единрусороб ,как ще стане то и Кърджали да се присъедини към Турция
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вълк

    14 19 Отговор
    Сърбите да си ядат плескавицата и да внимават да не оплескат света отново
  • 9 Гориил

    19 7 Отговор

    До коментар #3 от "Путинофил":

    Москва ще разположи сателитни комуникационни приемо-предаватели и руската система за глобално позициониране в Европа. Додик няма нищо против.
  • 10 Въпрос?

    12 21 Отговор
    Путин не спира да предизвиква конфликти да отклони вниманието на САЩ

    Коментиран от #14

  • 11 Сталин

    31 9 Отговор
    Кога и в България ще се приеме закона за чуждите агенти по модел на нашия господар,и половината София да остане без работа

    Коментиран от #28

  • 12 Верно ли

    33 13 Отговор
    Браво на сърбите. Само обединението е спасението на славянските нации!
  • 13 Музикант

    14 20 Отговор
    Харесвам сръбската музика,но да внимават да не чуят отново музиката на бомбите
  • 14 Гориил

    21 9 Отговор

    До коментар #10 от "Въпрос?":

    Русия няма да отслаби натиска. Ще бъде още по-лошо.Днешната среща под Триумфалната арка в Париж оставя тежко усещане за загуба и поражение.И това не е единство и сплотеност. Това е още едно доказателство за упадък и разруха. Робът благодари на господаря си за прекратяването на договора за доставка на френски подводници за Австралия.Това не правят съюзниците и приятелите.

    Коментиран от #18

  • 15 УСА боклук

    12 10 Отговор
    Това е политикът на когото вече е вдигнат мерника.
  • 16 Българка

    17 24 Отговор
    Русия и всичките й привърженици сеят навсякъде размирици, смърт и разруха.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Крепостник като теб

    5 10 Отговор

    До коментар #14 от "Гориил":

    да говори за роби?!?!

    🤣😂😃🤣😂🤣😅😅🤣🤣😂😂
  • 19 горд Цариброджанин-българин

    17 8 Отговор
    И Цapибpoдско и Пиротcko към Р. България!!!
  • 20 Може... Може....

    13 8 Отговор
    Може и пак НАТО да ви дойде на гости.....
  • 21 Република Сръбска е част от Сърбия?

    14 14 Отговор
    Както и Косово!?
  • 22 Може и така да е...

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Татяна Дpuслu":

    Както македонците едновременно и атланти и ануаки, както и президента на Мексико е българка, така и ние можем да сме всякакви, според ситуацията.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ами да

    7 4 Отговор
    Всичко може, но народът да реши! А не като при путин!
  • 25 хххх

    9 9 Отговор
    Мръсно съветско мекере!!!
  • 26 Аз съм веган

    9 5 Отговор
    Само ватенкикте са по - отвратителни от сърбетата

    Коментиран от #27

  • 27 Сигурно

    5 4 Отговор

    До коментар #26 от "Аз съм веган":

    Защото не са жендъраци, нали ве мек.
  • 28 Бай Яни.

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Сталин":

    Когато вее всички грузиномовсковци си замините в московията и блатата около нея. Когато го въведем Коста копейкин и сити русороби ще останат без пари и прихрана то доброволно ще се заселят в Сибир.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ВОВКАТА ОТ РУСИЯ

    1 0 Отговор
    ТОМБОЛА .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания