Last news in Fakti

14 Юни, 2024 05:01 937 9

В Молдова обвиниха висш военен за шпионаж в полза на Русия

  • молдова-
  • шпионаж-
  • игор горган

Започна наказателно дело срещу бившия началник на генералния щаб на армията Игор Горган

В Молдова обвиниха висш военен за шпионаж в полза на Русия - 1
Снимка: Уикипедия

Молдовската прокуратура вчера съобщи, че е започнала наказателно дело срещу бившия началник на генералния щаб на армията на Молдова Игор Горган след съобщения в медиите, че той вероятно е шпионирал в полза на Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Руският разследващ сайт "Инсайдър" в сътрудничество с молдовската медия "Маленкая страна" писаха миналата седмица, че Горган вероятно е предавал поверителна информация както за Молдова, така и за съседна Украйна на руските разузнавателни служби. Той е работил от 2013 г. до 2016 г. и също от 2019 г. до 2021 г. като началник на генералния щаб на молдовската армия.

Горган, уволнен през 2021 г. от проевропейската президентка на Молдова Мая Санду от поста началник на генералния щаб на армията, е възпитаник на военно училище от съветската епоха. Санду заяви, че той ще бъде лишен от званието си генерал и ще бъдат отнети също и държавните му почести.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вълканов

    8 4 Отговор
    Забравихге да пишете, че част от Молдова е Днестровската република, населена от руснаци, която е в противречие с руманката Санду. Генералът руснак си е част от Русия и ще защитава Русия и Днестровската република. Санду защитава Румънските интереси, а не ентересите на Молдавската нация, съставена от две народности - румънската и руската.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 старешки комсопол

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Какви руснаци бълнуваш по времето на Аспарух бе? Още в 5:30 слънцето те е напекло.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Правилно

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Напомни им..тая година са си приготвили 20 милиарда долара за оръжие само
  • 7 Сандо

    5 3 Отговор
    Молдовата върви неотклонно по пътя на Украйна.Тъжно е,но още едно полудържавно формирование ще отиде в историята,при това предадено от своите.
  • 8 Ройтерс???

    1 3 Отговор
    Типичен пример за фалшива новина, Молдова няма армия, но имала генерали.
  • 9 Смерш

    4 5 Отговор
    У нас президента е платен агент на КГБ и всички знаят