Last news in Fakti

16 Юни, 2024 03:50 3 284 39

Проектокомюникето от конференцията в Швейцария призовава за спазване на териториалната цялост на Украйна

  • швейцария-
  • володимир зеленски-
  • украйна

В документа се призовава Запорожката АЕЦ да бъде върната под украински  контрол

Проектокомюникето от конференцията в Швейцария призовава за спазване на териториалната цялост на Украйна - 1
Снимка: Фейсбук

Проектокомюникето от конференцията за мир в Украйна, която се провежда този уикенд в Швейцария, призовава за спазване на териториалната цялост на Украйна и споменава за руската война срещу Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, която е видяла проекта на документа.

Финалният вариант на текста ще се обсъжда днес. Проектът, видян от Ройтерс, е с дата 13 юни.

Швейцарското правителство, което е домакин на форума, изрази надежда, че финалната версия на декларацията ще бъде подкрепена от всички участнички в срещата единодушно.

В проекта на документа се призовава също Запорожката АЕЦ да бъде върната под украински контрол и да бъде гарантиран достъпът на Киев до пристанищата на Азовско море.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в Бюргенщок, че ще отправи предложения за мир на Русия, след като те бъдат валидирани от международната общност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Кения, Саудитска Арабия и Турция вече изразиха съжаление, че руският президент Владимир Путин не е бил поканен да участва във форума.

"Тази среща на върха можеше да бъде насочена повече върху резултатите, ако другата страна в конфликта, Русия, присъстваше в тази зала", заяви турският външен министър Хакан Фидан.

Но мнозинството от около 90 страни, присъстващи на форума, изразиха подкрепа за Украйна и призоваха за справедлив мир, основан на устава на ООН.

"Когато планът за действие бъде сложен на масата, приет от всички и бъде прозрачен за народите, тогава той ще бъде съобщен на представителите на Русия, за да можем наистина да сложим край на войната", обеща украинският президент при откриването на двудневната среща на върха.

Президентката на Швейцария Виола Амхърд призова международната общност да подготви почвата за преки разговори между двете воюващи страни.

Вече се обмисля и втора среща на върха, на която Киев се надява, че ще участва и руска делегация.

"Следващата конференция не трябва да се провежда без Русия. Ние трябва да говорим на врага", заяви президентката на Словения Нашата Пирц Мусар.

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова да се разшири кръгът на страните около масата за разговори.

"Украйна даде индикации, че мисли, че тази война трябва да приключи чрез преговори и това включва и преговори с Русия", заяви пред журналисти съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан. "Сега от гледна точка на Украйна става дума тя да бъде във възможно най-добрата позиция на бойното поле, за да бъде във възможно най-добрата позиция и на масата за преговори", добави той.

"Заедно ние правим първите стъпки към един справедлив мир", каза украинският президент и добави, че светът е по-силен от Владимир Путин.

Днес на форума ще се дискутират три теми в работните групи на срещата на върха - ядрената сигурност, свободата на корабоплаването и хранителната сигурност и хуманитарните аспекти, по-специално съдбата на украинските деца, депортирани в Русия.

Премиерът на Ирландия Саймън Харис нарече това кражба на деца и заяви, че очаква тя да се засили с приближаването на лятото. Украйна иска Русия да ѝ върне близо 20 000 непълнолетни, депортирани или преместени принудително в Русия.

На срещата в Швейцария САЩ са представлявани от вицепрезидента Камала Харис, която обеща помощ от над 1,5 милиарда долара за Украйна, основно за хуманитарна помощ и за подкрепа за енергийния сектор.

Преди форума в Швейцария темата за Украйна беше и сред водещите теми на срещата на върха на Г-7 в Италия.

Междувременно стана ясно, че италианският премиер Джорджа Мелони планира да направи официално посещение в Китай през следващите седмици, предаде Ройтерс.

Мелони, чиято страна в момента председателства Г-7, не посочи точна дата за пътуването.

Италия беше единствената страна от Г-7, която се присъедини към китайската инициатива "Един пояс, един път", но в края на миналата година се оттегли от нея, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е па същото иска и Путин

    55 9 Отговор
    Зелю да напусне нонити руски територии и да не влиза в агресивни блокове като НАТЮ. ТОЧКА!

    Коментиран от #19, #36

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тото

    61 9 Отговор
    Шепа продажни евро политици и техните Атлантически съучастници са решили напълно да унищожат Украйна!!!!!
  • 4 АУУУУУ

    14 51 Отговор
    Мински споразумения във вида, в който бяха, както и Будапещенски, които не дават никакви гаранции, няма да има .......НИКОЙ НЕ ВЯРВА НА ПУТЛЕР......ТОЗИ ПЪТ НОМЕРА.....ДАЙ ДА ПОДПИШЕМ НЕЩО ЗА ДА ИМАМ ВРЕМЕ ДА СИ ПОПЪЛНЯ ЗАПАСИТЕ .......🚾🚾🚾🚾🚾🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #11

  • 5 И Киев е Руски

    41 5 Отговор
    Шиб.ня.и.е изс..ха едно миризливо л...о и продължиха да пируват за сметка на народите си
  • 6 Разказвач на приказки

    51 5 Отговор
    Решили мишките да вържат звънче на котката...

    Коментиран от #37

  • 7 ТОЯ ШУТ ЗАЩО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е НА ФРОНТА!!

    50 7 Отговор
    ПОРЕДНИЯ ЯЛОВ ПОЖЕОЛАТЕЛЕН ПАСКВИЛ , КОЙТО НЕ Е НИЩО ДРЕУГО ОСВЕН ПОВТАРЯЩИТЕ СЕ ДО ВТРЪСВАНЕ МАНТРИ НА ГНИЛОЧИТЕ!!! НЕ ВИ ЛИ ВТРЪСНА ДА СИ ПАПАГАЛСТВАТЕ ВЗАИМНО ТЕЗИ БЕЗПОЧВЕНИ КРЕТЕНИЗМИ. ААААААААААА. СЕТИ ЛИ СЕ ЗА ПРЕГОВОРИ БЕ ШУТ. ПРЕГОВОРИ ИМАШЕ ПРЕДИ ВОЙНАТА , ПРЕГОВОРИ ИМАХТЕ НА 2 ПЪТИ СЛЕД ВОЙНАТА , НО ГОСПОДАРИТЕ ТИ ИЗБРАХА ВОЙНАТА ,ТИ ДА ВОДИШ С РУСИЯ С ТЕХНИ ОРЪЖИЯ ЗА ТЕХТИТЕ ИНТЕРЕСИ /МЕРКЕЛ И ОЛАНД/. ДААААААА, ОЩЕ ТОГАВА С ПРЕГОВОРИ МОЖЕШЕ, А СЕГА КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА!! ГЛУПАК НАПУШЕН , СЕГА ИСКАШ ПРЕГОВОРИ СЛЕД КАТО ПОТОПИ В КРЪВ И РАЗРУХА УКТАЙНА. ЗА БЕСИЛОТО СИ .
    МАРШ НА ФРОНТА !!!НЕ СЕ КРИЙ ПОД РАЗНИ ЯЛОВИ СБИРЧИЦИ ТУК И ТАМ , НЯМА ДА ОТЪРВЕВ МОБИЛИЗАЦИЯТА. ФЛЬОРЦАТА ТИ СЪЩО НА ФРОНТА. ЩОМ ДРУГИ ЖЕНИ МОГАТ И ТЯ МОЖЕ ДА Е ТАМ . ЗАМИНАВАЙТЕ !!!!
  • 8 именно

    51 6 Отговор
    Тези 90 държави да бяха призовали преди война Украйна да спре убийствата на цивилни в Донбас и сега нямаше да има война . Поне 80 държави краварите са ги изнудили да присъстват на този форум за Украйна

    Коментиран от #14, #26, #38

  • 9 Доротея

    27 4 Отговор
    И в разгара на дебатите на трибуната се появи изрусена дама от България, представяща се за Маша Захарова и всички, начело с Камала и Урсулата се разбягаха! Какво става, когато котарака се появи внезапно на мишо събрание, където мишоците обсъждат как да поставят звънче на котарака!?
  • 10 Можеха да призовават на воля

    34 5 Отговор
    и без да се събират на безсмислени конференции, които са любимите пиар акции на Еленския клоун. В подобен цирк се чувства напълно в свои води.
  • 11 Ха-ха-ха

    35 7 Отговор

    До коментар #4 от "АУУУУУ":

    ДАЙ ДА ПОДПИШЕН НЕЩО ЗА ДА ИМАМ ВРЕМЕ ДА ВЪОРЪЖИМ И ОБУЧИМ УКРАЙНА. На Запад без капчица свят си го признаха относно Минските споразумения. Недей да съдиш за Русия с искривените англосаксонски понятия. Англосаксонците постоянно мамят и ограбват и си мислят че и другите са същите.

    Коментиран от #17

  • 12 Българка

    8 31 Отговор
    Всеки, който нападне Израел ще бъде унищожен. Израел трябва премахне ХАМАС.Иначе няма да има покой никога.Тези главорези още от малки ги учат да мразят и убиват,а техните шиитски "мюсюлмански братя" ги използват за "пета колона".
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мнение

    3 19 Отговор

    До коментар #8 от "именно":

    За Донбас питай Гиркин и Пригожин.И Риа новости .
  • 15 Дедо ви...

    23 3 Отговор
    Президентката на Швейцария охлади ентусиазма на Зеленски за засилване на натиска срещу Русия: Целите ни са по-скромни
    Украинският президент Володимир Зеленски смята, че конференцията за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария, ще увеличи натиска върху Москва, но останалите участници във форума не са толкова оптимистични
  • 16 Бандита

    4 30 Отговор

    До коментар #13 от "Калпазанин":

    Тази Камала е вицепрезидент на най-великата държава.И вероятен бъдещ президент.И трябва да се слуша какво говори.Внимателно.

    Коментиран от #20, #27

  • 17 Генчо

    4 23 Отговор

    До коментар #11 от "Ха-ха-ха":

    Всъщност Украйна се оказа много добре обучена.Блицкрига на Путлер не се състоя.И никога няма да се състои.

    Коментиран от #28

  • 18 Калпазанин

    23 3 Отговор
    И всичко в статията ви е подвеждащо, както винаги пушилка голяма, гръмки аа ви само пр@@@@@;повече от 90 страни, кои страни и какви страни, :по устава на ООН, кое ООН,? Онова което никой не го е@@@ли?! тва оон не върши функционира освен да лае, колко палестинци бяха избити и колко евреи са наказани, къде и кога виновния е поставял условия на победения, писледния абзац казва много, и тия чакали ми предлагат мир, президентите на най голямата латиноамериканска и африканска страна там ли бяха, Китай беше ли там,, или те не са от този свят и не живеят на тази планета, евала на Турция Кения и СА.и като мислят за втора среща, да чакат покана от Путин в Кремъл с участието на целия сват с легитимни президенти и правителства а не с назначени подлоги, апропо ще бъде много интересно и да се излъчва онлайн та да се види какво лицемерие блика от тези чакали водени от фащ

    Коментиран от #32

  • 19 Е па путин може да иска

    4 19 Отговор

    До коментар #1 от "Е па същото иска и Путин":

    И шипков мармалад.Ама н е м а.
    П.П.Как е курса рубла долар?....Опсссс в блатото минават на юани.

    Коментиран от #35

  • 20 Сандо

    23 5 Отговор

    До коментар #16 от "Бандита":

    Камалата е по-тъпа и от кравите,които си отглеждат краварите.Затова и янките стискаха палци Байдън да не се гътне до изборите,защото тази ходеща и хилеща се простотия щеше да го замести.
  • 21 Мишел

    27 4 Отговор
    Ръководителката на делегацията на САЩ Камала Харис отлетя спешно за Вашингтон няколко часа след откриването на конференцията. Ще бъде заместване от съветника по националната отбрана Джон Съливан. ( новините на Бломберг)
    Какво ли е толкова спешно в в Вашингтон?
  • 22 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    17 1 Отговор
    Бай Деменций избяга и остави камилата да се оправя тук...
  • 23 камал чето

    16 1 Отговор
    на поредната разходка на костюмчето и достойна заместничка на вехтия.
  • 24 Стоян

    14 1 Отговор
    Тия не разбраха ли , че скоро украйна няма да я има ако не приеме мирен план !
  • 25 Международната

    14 2 Отговор
    общност в Швейцария не се събра, така, че от там нищо не може да излезе. Пугин направи предложение, ако не го приемете изчезване во век и Веков. Не си пропускайте шанса, по-добро предложение няма да има. Следващото ще е подписване на пълна и безусловна капитулация.
  • 26 Платих им по

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "именно":

    100 хиляди на калпак за присъствие плюс храна, спане и плътски удоволствия без пари.
  • 27 Нищо съществено

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бандита":

    защото е тъпа и поста, хили се и нищо не казва, а когато нещо каже е несмислено и тъпо. Същата е кат оня ръкуващия с духове изгубен във времето.
  • 28 Да само дето

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "Генчо":

    такъв не бе планиран, а армията на клоуна наркомански свършва, както и неговото царуване.
  • 29 фАНТОМасс

    6 1 Отговор
    Какво ще стане , ако мексиканците , индианците и негрите също поискат да бъде признат геноцида , експлоатацията и кражбите от тях ?
    Ако поискат да бъдат възмездени правата им отнети със смърт , сила и оръжие от АМЕРИКАНЦИТЕ ?
    Просто питам , нищо повече !
  • 30 доктор ОХ боли

    7 1 Отговор
    Светът тотално се обърка и за съжаление под натиска главно и основно от САЩ и жаждата им за ВЛАСТ и ДОМИНАЦИЯ !
    Те признават правата на другите , но САМО АКО ИМ СЕ ПОДЧИНЯВАТ и се съгласят да им бъдат слуги !
    Това честно и справедливо ли е или по АМЕРИКАНСКИ ?
  • 31 Азь

    4 1 Отговор
    Напълно загубено време...
  • 32 Българин 🇧🇬

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Калпазанин":

    Прочете ли това което си го написал ? Ходил ли си някога на училище ? Абе всички русороби сте неграмотни .
  • 33 САЩ..САЩ..

    3 0 Отговор
    Тиа не четая исторята и географията само четая числата на банкнотите, а високата цена плашчая украинския народ....
  • 34 Ами

    1 0 Отговор
    Те една трета от всички участващи в тази конференция са зависими малки държавици от ЕС . Отделно ... Кабо Верде, Самоа , Гвиана и по-подобни полуколониални общности...
  • 35 Талибан

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Е па путин може да иска":

    Е па курса си е добре.Хората чакат пред банките. Нормално. П П. А в обора колко хора чакат пред фалиралите банки?
  • 36 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Е па същото иска и Путин":

    Руският разбойник да си обере крушите от Украйна и да започне да плаща поразиите които е направил.Това май е началото на края на последната останала империя в света.И всички военнолюбиви путинофили да си получат заслуженото
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ха така

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "именно":

    Ами това нападение над Украйна е пето по ред от както цар путин се качи на престола.Я раскажи за другите нашествия на путлер какъв освободител е.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: