Last news in Fakti

17 Юни, 2024 04:30 1 064 9

Байдън: Загинаха твърде много невинни хора, мирното предложение на Израел е най-доброто

  • джо байдън-
  • израел-
  • хамас-
  • сащ-
  • курбан байрам

Президентът на САЩ отправи послание към мюсюлманите в навечерието на празника Курбан байрам

Байдън: Загинаха твърде много невинни хора, мирното предложение на Израел е най-доброто - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В посланието си към мюсюлманите в навечерието на празника Курбан байрам президентът на САЩ Джо Байдън защити подкрепения от страната му план за прекратяване на огъня в Газа, като го определи като най-добрия начин да се помогне на цивилните, станали жертва на "ужасите на войната между "Хамас" и Израел", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Бяха убити твърде много невинни хора, включително хиляди деца. Семейства избягаха от домовете си и видяха как общностите им са разрушени. Скръбта им е огромна", пише в прессъобщението на Байдън, публикувано по повод Празника на жертвоприношението, най-големият в мюсюлманския календар, известен още като Курбан байрам. С него се отбелязва жертвата, която Бог поискал от Авраам в замяна на живота на сина му, който в крайна сметка бил пощаден.

"Твърдо вярвам, че предложението на Израел към "Хамас" за прекратяване на огъня в три фази, подкрепено от Съвета за сигурност на ООН, е най-добрият начин да се сложи край на насилието в Газа и в крайна сметка да се сложи край на войната", добави президентът - демократ.

На 31 май Джо Байдън обяви план, чиято първа фаза предвижда шестседмично прекратяване на огъня, съпроводено с изтегляне на Израел от гъсто населените райони на ивицата Газа, освобождаване на някои заложници и освобождаване на палестинци, хвърлени в затвора от Израел. САЩ настояват Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", което управлява Газа от 2007 г., да приемат официално проекта, който беше одобрен от Съвета за сигурност на ООН миналата седмица.

В посланието си американският лидер изтъква и американските усилия за "защита на правата на други мюсюлмански общности", "изправени пред преследване", като рохингите в Мианмар и уйгурите в Китай. Той също така заяви, че "работи за мирно разрешаване на ужасния конфликт в Судан", в който от април 2023 г. се сблъскват редовната армия и паравоенна група.

Освен това Байдън пое ангажимента да води борба с ислямофобията на вътрешния фронт. Американците мюсюлмани представляват ключова електорална общност за демократа, който се надява да бъде преизбран в Белия дом през ноември срещу съперника си от Републиканската партия, бившия президент Доналд Тръмп.

"Моята администрация разработва национална стратегия за противодействие на ислямофобията и подобни форми на предразсъдъци и дискриминация, които засягат не само мюсюлманите, но и арабите, сикхите и южноазиатците", обяви Джо Байдън.

Междувременно пакистанската групировка „Техрик-е талибан Пакистан“ обяви тридневно прекратяване на огъня по случай мюсюлманския празник Курбан байрам, който ще се празнува в страната утре, предаде Асошиейтед Прес, цитирана от БТА.

Групировката стои зад множество нападения с огнестрелни оръжия и бомби. Тя е отделна организация от талибаните в Афганистан.

Временното прекратяване на огъня ще позволи на богомолците да присъстват на молитвите по случай Курбан байрам в джамиите и на отворени места, без да се страхуват от нападения.

"Техрик-е талибан Пакистан“ обяви, че бойците му ще се отбраняват, ако силите за сигурност предприемат действия срещу тях.

Въоръжената групировка засили влиянието си, след като талибаните в Афганистан поеха властта в Кабул след 2021 г. Оттогава отношенията между Кабул и Исламабад охладняха, тъй като групировката зачести нападенията си, а Пакистан твърди, че повечето бойци се крият в Афганистан.

Исламабад също така твърди, че „Техрик-е талибан Пакистан“ използва територията на Афганистан, за да извършва нападения. Както Исламабад, така и групировката отричат тези обвинения.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БОИСКАУТ

    13 0 Отговор
    ЕЕЕЕХ СТАРОСТ ТИ ЗА НАС СИ РАДОСТ-------КОСАЧЪТ Е ПРЕДПОРТИТЕ НА БЕЛАТА КЪЩА
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Е, как може

    12 0 Отговор
    Мирното предложение точно на тия, дето избиха 40 000 човека - целенасочено, премислено и методично, да е най-добро?’?
    Не е ли това изказване, висша форма на цинизъм, едно изплюване в лицата на близките на загиналите? А и на цялото човечество?
  • 5 Уса

    7 0 Отговор
    И по времето на ковида убиха много хора а техните пенсии потънаха в Украйна
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този заспалия

    5 0 Отговор
    кой го слуша? Къв мирен план, кви пет лева…
  • 8 Реалист

    6 0 Отговор
    Лицемерен Боклук. Шефовете му натиснаха бутона и той започна песента. Безсрамие на един световен лидер
  • 9 П Ъ Р В О

    6 0 Отговор
    ИЗПРАТИХА самолетоносач и ОРЪЖИЯ на Израел и сигурно помагаха на Израел с атаки срещу палестинците , а сега предлагат мир . А Л ооооо бай байдъне . Хората по света не сме ИЗКУФЕЛИ все още и не ни смятайте за аборигени . ДЕРИБЕЙСТВАНЕТо ВИ по света е към края си , и слава богу .