18 Юни, 2024 13:05 5 434 90

Шефът на НАТО: Държавите от Алианса се въоръжават като за последно

  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • йенс столтенберг-
  • джо байдън

Йенс Столтенберг заяви на президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом, че преди пет години броят на съюзниците от Алианса, които изпълняват тази цел за разходи, е бил с десет членове по-малко

Шефът на НАТО: Държавите от Алианса се въоръжават като за последно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повече от 20 страни членки на НАТО ще изпълнят целта на Алианса да отделят най-малко 2% от БВП за отбрана тази година. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

Той подчерта, че съюзниците са увеличили военните си разходи, откакто Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г.

Столтенберг заяви на президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом, че преди пет години броят на съюзниците от Алианса, които изпълняват тази цел за разходи, е бил с десет членове по-малко.

"В цяла Европа и Канада съюзниците от НАТО тази година увеличават разходите за отбрана с 18% - това е най-голямото увеличение от десетилетия, а 23 съюзници ще похарчат 2% от БВП или повече за отбрана тази година", посочи той.

По думи на Столтенберг увеличаването на разходите за отбрана на съюзниците е нещо добро за Европа и за Америка, особено след като голяма част от тези допълнителни средства се разходват в Съединените щати.

Столтенберг беше във Вашингтон за подготовката за срещата на върха на НАТО следващия месец в столицата на САЩ - тема, която той и Байдън също обсъдиха.

Байдън отбеляза, че Алиансът е изправен пред един от най-значимите моменти за Европа след Втората световна война, докато Украйна се сражава с руските сили.

"Укрепихме източния фланг на НАТО, давайки да се разбере, че ще защитаваме всеки сантиметър от територията на Алианса", посочи той.

Столтенберг пък заяви, че когато лидерите на страните от НАТО са определили целта от 2% от БВП на срещата си през 2014 г., само три членки - САЩ, Гърция и Великобритания - са я изпълнили.

По това време 28 страни членуваха в Алианса, докато сега те са 32.

Столтенберг посочи, че тенденцията за увеличаване на военните разходи от членовете на НАТО е предизвикана от завземането на Крим от Русия през 2014 г.

Разходите за отбрана на НАТО станаха много спорни през последните години, особено след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обвини европейците, че харчат твърде малко за собствената си сигурност и разчитат на Съединените щати за защита.

По-рано тази година Тръмп - предполагаемият републикански кандидат на тазгодишните президентски избори в САЩ - предизвика възмущение, като намекна, че няма да защити членовете на НАТО, които не са похарчили достатъчно за отбрана и дори ще насърчи Русия да ги нападне.

Разходите за отбрана на много европейски страни се повишиха рязко след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Столтенберг уточни, че разходите за отбрана на НАТО ще бъдат основна тема на срещата на върха на Алианса във Вашингтон следващия месец.

Той предупреди, че забавянето на предоставянето на американска военна помощ за Украйна, което се случи по-рано тази година, не трябва да се допуска отново.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владо Путя

    56 16 Отговор
    Ами може и да им е за последно.
  • 2 русийката

    23 57 Отговор
    горката отново ще загуби надпреварата. рф ще се разпадне също като ссср.

    Коментиран от #21, #60

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тома

    52 10 Отговор
    Защото ще се отбраняват от тактическо ядрено оръжие или ще се усвояват едни милиарди от гърба на народите

    Коментиран от #56, #59

  • 5 Ти да видиш

    47 9 Отговор
    Ново двайсет за последно десет...

    А България се разоръжава за предпоследно, ще има още едно последно, само Тагарев да се върне.

    А кво става с нашите кашони , наречени ф16, тях броите ли ги или ги смятате към канцеларските материали!?

    Коментиран от #9

  • 6 Хахаха

    50 11 Отговор
    ПАК ПАРИ ДА ПРАВИТЕ Сороси?А ние европейците ще плащаме поколения!За да се гушкате дженджари!В Африка умират от глад!С тези 300 Милярда,които пратихте на Зеленият потник!Нямаше да има глад по света!А тука Европа ще стане в Хиперинфлация,за да може двуполовите да стават още по богати!

    Коментиран от #8

  • 7 ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО

    38 5 Отговор
    ДАНО БАЙ ДЪНЮ ДА Е РАЗБРАЛ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА НО СИЛНО СЕ СЪМНЯВАМ ДА Е ВДЯНЪЛ.СИГУРНА СЪМ ,ЧЕ ТОЙ НЕ ЗНАЕ КОЙ Е ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ В МОМЕНТА
  • 8 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    14 39 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Айде не плачи на чужди гробища, а? Чичко Вова защо не нахрани гладните африкански дечица, вместо да дава милиарди за да разрушава болници, училища и жилищни кооперации в Украйна? Кажи "миролюбецо", защо той да може а жертвите му - не?

    Коментиран от #13, #24, #26

  • 9 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    7 33 Отговор

    До коментар #5 от "Ти да видиш":

    Идват скоро да сменят великолепните ни 40 годишни "могучи" токмаци Миг 29, дето нощно време, в дъжд и сняг не летят! Щото те и без това са останали 5, ама не могат много.
  • 10 Ежко Бежко

    37 7 Отговор
    Предполагам, че евроатлантиците получават ерекция от прочетеното, без да се замислят, че за всичко това плащаме всички ние, обикновените хора.

    Коментиран от #15

  • 11 Презвитер Козма

    14 37 Отговор
    Проскубаната руска мечка накрая събуди заспалия Западен Грифон и сега ще яде дебелата опашка
  • 12 деменция

    33 4 Отговор
    И кой печели най-много от конфликта в Украйна?
    САЩ печели, продава всякакво оръжие на високи цени на ЕС,НАТО и т.н.д

    Коментиран от #84

  • 13 кви жертви бе

    25 6 Отговор

    До коментар #8 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    жертви, да не би да е нападнал някой в европа. никой не напада, но и своето не дава. да не протягат крадливи ръчички към чуждото.

    Коментиран от #20, #40

  • 14 Ботоксният жужак

    14 30 Отговор
    Направи НАТО 2 пъти по-силно от преди😂
    Страхотен стратегически ход. Удвои и парите за отбрана и границите на НАТО 😂😂😂😂😂😀
    Какъв стратег😂
    Ботокса явно пречи на мисленето😂
    Но какво да очакваш от човек, толкова безпомощен, че да плаши Украйна с атомно бомби 😂
    Страна, която УЖ щеше да завладее за 3 дни 😂

    Коментиран от #17

  • 15 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    11 26 Отговор

    До коментар #10 от "Ежко Бежко":

    Леле това русофило-путинофилите дето по цял ден яростно кълнете и псувисвате украинците, иначе какви сте хуманни, човеколюбиви и култерни бреее! А кои хора плащат на Путин железата в Украйна - може би той лично и другарите му Олигарси? Ако нещо не ти харесва - помоли го да спре войната и да се изтегли от ЧУЖДАТА територия която е завзел?

    Коментиран от #19

  • 16 Коментатор

    25 8 Отговор
    Ханс,Йенс,куче немско,питай баба си,какво я сполетя през оная 1945 год.Теб ще те сполети същото през 2024 год.Швабо долна,имаш ли представа от истинска война,която засяга теб и гадните ти моруци които са те създали?

    Коментиран от #61

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Добре че този фигурант

    21 3 Отговор
    Скоро ще изчезне от публичното пространство
    Прави ми впечатление че на запад колкото по фиктивна длъжност заемаш толкова си по токсичен
  • 19 дафай ма

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    ако иксаш доведи няколко украйнци заедно с тях

    Коментиран от #28

  • 20 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    6 20 Отговор

    До коментар #13 от "кви жертви бе":

    Верно ли бе?! И кое му е "своето" на дъртия КГБ-ешник в Украйна - Държава призната повече от 40 години от ООН, която е била член на Съвета за Сигурност, и за чиято териториална цялост Русия е подписала гаранции? Нещо "свое" ли има там? Бащиния някаква може би?

    Коментиран от #46

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 По света и у нас

    25 4 Отговор
    Киевският симфоничен оркестър тези дни бил на турне в Германия , но не пожелал да се върне повече в милата си героична родина. Дезертирали 70 души заедно с инструментите и в момента управата на северен Рейн - Вестфалия ги е разквартировала в Манхайм.
    Що така тези хорица се плашат да се върнат , не искат ли да изнасят концерт в Крим???!!!!
    Не искат ли да се въоръжат и да защитават натовските ценности??!
    Естонците пък се жалват , че всички украински бежанци говорели на руски и искали да им спират помощите, защото никога преди това в Естония не се е говорило толкова много руски език??!! Внесли си руснаци хората, ама откъде да знаят!
    В Германия пък сърбите буквално теглиха як бой на англичаните , след като албанци надъхаха английски запалянковци да нападнат сръбски фенове в едно кафене. Откъде да знаят и те, че там бил синът на Вучич с охраната си и такова бягане му дръпнаха накрая след като изядоха боя, че сърбите се отказаха да ги гонят.
  • 23 Прав е

    13 1 Отговор
    За последно ще е
    Джен Ди
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ксаниба

    10 2 Отговор
    Т.е. тръмп и лобитата, които той представлява постигнаха своето!! Тупото ЕС е увеличил разходите за отбраната - амерскиье компании продават сега като топъл ляб!! И газ 3 пъти по скъп от руския, и проозводството германското изнесено за фащ!! Честито баламурници !!! Еуропа це окраина!!
  • 26 Гробищата са твоите, тъпунгел

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Тия пари ти ще ги плащаш.
    Всъщност вече го правиш.
    И вместо за училища и болници, ще си даваш парите на американските ккорпорации.
    И то за чертежи.

    Коментиран от #35

  • 27 Русофил

    6 2 Отговор
    Всички пари по зелената сделка - за оръжия !!!
  • 28 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    25 10 Отговор

    До коментар #19 от "дафай ма":

    Както вече ти казах, помоли Идола си да спре да сее смърт в Украйна, и няма да има нужда никой никого да води където и да било!

    Коментиран от #30, #31, #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ще кажа пе деру...га заминавай с твоята

    7 15 Отговор

    До коментар #28 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    половинка русофил за Тайланд одобри законопроект за легализиране на еднополовите бракове
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    19 12 Отговор

    До коментар #26 от "Гробищата са твоите, тъпунгел":

    С удоволствие - стига да ми гарантира, че никога ти и подобните ти комунистически пееераси няма да помиришете властта в Родината ми! Освен това, ти като пенсионер не плащаш - какво си зациврил?

    Коментиран от #38, #44

  • 36 Хасковски каунь

    5 16 Отговор
    Жо Байдън е бил адекватен? Със сменен памперс?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 абе мека кит

    11 5 Отговор

    До коментар #35 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    какво си видял от комунизма ти бре хахаха .кажи за 35 години демокрация какво постигна ?стана джендър друго ?

    Коментиран от #43

  • 39 Ами нали според тях,

    4 4 Отговор
    Войната е мир? Значи тези окончателно са се определили за мир???
  • 40 Муфаса

    7 8 Отговор

    До коментар #13 от "кви жертви бе":

    Епа вече няма и да нападне! Руските неможачи накараха Европа това, което друг не можа - да види накрая истината за Русия и да се въоръжи! А, да не забравим, че след като вече три години час по час "метат" атоми по цял свят, накрая рушняците накараха Европа да започне разполагане на нови възпиращи ядрени оръжия! Страхотен руски "успех"! И от вчера реват като гладна мечка, колко Европа е "агресивна"!

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    7 4 Отговор

    До коментар #38 от "абе мека кит":

    Бегай към Женския за евтина салатка, че довечера жената ще ти скъса.. опинците! Нема да ти зачете отбраната на "Източния фронт"!

    Коментиран от #49

  • 44 А ние от ГЕРБ младежи

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    може ли да помиришем властта?
    Не сами, заедно с ДПС?

    Коментиран от #50

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ти сам си отговаряш

    7 9 Отговор

    До коментар #20 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    държана на около 40 години - образувана след разпада на ссср. преди някой чувал ли е за такава държава . няма! съществувала е само като суверенна , забележи суверенна територия в ссср. отворете си кьоравите очи - лидзито греъм ви го каза защо избиват украинци - щото под тях имало богатства за 13 трилиона долара - а когато някъде има такива богатства 200 годишната пък държава веднага започва да се бори за правата на човека и териториалната цялост. Русия е цивилизация алооо.

    Коментиран от #54

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    11 2 Отговор

    До коментар #44 от "А ние от ГЕРБ младежи":

    А не ме изпитвай, а?
  • 51 хахах верно ли бре мека кит

    2 8 Отговор

    До коментар #48 от "Умряла е наМа"йкаТиПу"тката":

    не умряла ами вече и не е държава .но нали меки кит като теб се вълнуват какво се случа .мило ако ме видиш и го кажеш в очите бих ти извад ил всички зъби да може по леко да правиш додук да не хапеш пед...

    Коментиран от #55

  • 52 Норвежката пръчка

    7 9 Отговор
    Столтенберг е говоряща глава и това е колективна тайна. Явно е "тайна" и за нюз бг. Истинският шеф на НАТО се казва (правилно) Остин. Точно както натовската ЧВК се нарича ВСУ. И точно както НАТО води своята прокси война с Русия за да я омаломощи преди да я нападне директно защото точно това ще се случи ако руснаците проявят слабост. И тази война ще се води не за някакви си виртуални западни ценности" ,а за възможността САЩ да продължи да ограбва света за да могат отвъд океана да си гледат кефа
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Умряла е наМа"йка тиГранясалата

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "хахах верно ли бре мека кит":

    въ"шливаПутка като те е раждала.

    Коментиран от #58

  • 56 Трябва им

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "Тома":

    Ще го използват срещу собствените си народи.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Твърде лично

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Тома":

    ЯО няма как да използват от руззия защото ще ги занулят за два часа, и то с конвенционално оръжие.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Твърде лично

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Коментатор":

    Аууу колко агресия!? Какво бе, младеж те кара да си толкова изнервен? Да не би загубата на мада раша? Киев за три дня ;-
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Същия

    3 2 Отговор
    Недейте с тези новини, че нащи русофили правят кафява чертичка на гащата озат
  • 64 От утре войнолюбците сана вход

    4 1 Отговор
    Ей Варна какви са тези воени камиони дето носят военна кутии какво е това??? 🙄 По улиците се движат колония от воени играчки а всички мълчат
  • 65 Тошко укр@йнски

    5 3 Отговор
    Вие се въоръжавате но украинската ви държанка харчи по-бързо.
    Като всяка украинска м @ с т и я
  • 66 Трол от Криводол

    2 0 Отговор
    Шефчето, ти гледай да не тръгнат срещу теб с въоражението си. Щото наближава това време.
    Товава ще се чудиш в кой бункер да се скриеш със запасите от памперси, които тъй усърдно складираш в килера си.
  • 67 какъв

    5 2 Отговор

    До коментар #60 от "Българин":

    българин може да си ти? русофилска подложка. робска душица.
  • 68 Доктора

    0 0 Отговор
    Защо като
  • 69 голяма част от тези допълнителни средств

    2 0 Отговор
    По думи на Столтенберг увеличаването на разходите за отбрана на съюзниците е нещо добро за Европа и за Америка, особено след като голяма част от тези допълнителни средства се разходват в Съединените щати.
  • 70 Правоверен Евроатлантик

    3 1 Отговор
    Какъв шеф е тази мъжка секретарка? Няма никакви реални правомощия. Доволни са, че ВПК-то на САЩ получи поръчки за години напред, взе авансово парите и каза "ще видим".
    Толкоз е помощта от НАТО. Затова цяла Европа се тресе от протести, падат правителства и сега европарламента е нареден по нов начин.
    Западът е лудия в стаята, който крещи и буйства. В началото всички се съобразяваха с тях и гледаха да не ги провокират, но скоро закономерното ще се случи и ще нахлузят усмирителната риза на буйстващия пациент.
    Ей го Наполеончо как се скопоса - стана за смях и на баба си. На Урсулата и замириса рязко на прокурор.
    Лека полека маските падат и всичко си идва на мястото.
  • 71 Факт

    3 4 Отговор
    Русофилите да мълчат така наречените "Пределите на България" от Ботев и Левски нямат право на мнение ..Руски гнусни подлоги въобще да не влизат в никакви български сайтове ..да си влизат в руски и да си пишат там ...Тук в България където живеят основно българи и 15-20 процента турци ..Руски подлоги какво въобще коментират ..години наред руското ДС ни управляват и да ни мачка и продължават да го правят правейки се на европейци за да крадат милиарди от Европа,.и да ги пращат на Путинов а народа на България да се чуди къде се изпаряват европейските пари..Ами ей там ходят, в Кремъл .пък вие си работете за 1000 лв !
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Ами идва края на червондебилчетата

    2 5 Отговор
    Путин мисли, че ще му се размине, но този път си подписа рф разпада и декомунизацията!
    Ще ги правиме руснаците и русофилите цивилизовани или ще си седят в сибирската мизерия!

    Коментиран от #77

  • 74 !!!!!!!!

    4 0 Отговор
    единствена печалба имат само американските " миролюбци " а европейските овце да духат СУПАТА !!!!!!!

    Коментиран от #76

  • 75 Путюнист глупой

    2 3 Отговор

    До коментар #72 от "Не те познавам":

    В рф никой не мечтае за пенсия! Всичпки са обречени на черни груз200 пакети!
    За това работи още 609 години, а не се скатавай
    Че ще те пратим в рф и на сво фейк пенсия! Загубеернякк!

    Коментиран от #78

  • 76 Американците не са глупави!

    3 3 Отговор

    До коментар #74 от "!!!!!!!!":

    Глупавите са путюнистите русофилли и импермизерници!
  • 77 Правоверен Евроатлантик

    3 1 Отговор

    До коментар #73 от "Ами идва края на червондебилчетата":

    Цивилизовай и образовай първо себе си, та после се пъни за другите. Комунизъм към днешно време има в Китай и Виетнам. В Русия комунизъм има толкова, колкото у нас...
  • 78 Хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #75 от "Путюнист глупой":

    Заминавай на фронта да забавляваш остатъка от Урки!Двуполов си ....Поне ще те оправят ....както ние украинките на морето!Старче скрий се!
  • 79 ДОмастора на пропагандата

    1 1 Отговор
    --- а бе партйно ГЪОВЕЧАРЧЕ защо малчиш за поразиите на вашия зелен превратаджия ???????????та....па....к
  • 80 Защо е така преиначено?

    2 0 Отговор
    Оригинално заглавие: Йенс Столтенберг каза , че повечето държави от НАТО ще успеят да отделят регламентираните по договор 2% от БВП за обновяване на въоръжаването си

    Затлавието тук: Шефът на НАТО: Държавите от Алианса се въоръжават като за последно
  • 81 Сашко Йорданов

    2 2 Отговор
    2 % ? Малко са .Трябва поне 8 % да заделяме за да възпрем руският агресор.
  • 82 Тагаренко

    1 0 Отговор
    Мъ нали и аз туй думам. Малко са 2% .................
  • 83 А ниееее

    0 1 Отговор
    Се въоръжаваме с погачи. Ха ха ха
  • 84 Наивник

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "деменция":

    Монетата има две страни. Акой губи влияние? Не е лесно се молиш на Китай, да правиш мили очи пред Турция, да раздаваш титли и обещания в С. Корея, да се излагаш в Куба, да нахъсваш Хутите ,и...
    Цирка е голям а всички знаем, че най големия цирк е Руски . И понеже сте част от спектакъла, комплименти.....


    .
  • 85 Руя

    4 3 Отговор
    НАТО е гибел за земята.Най-добре е да бъде унищожено.
  • 86 Другият един

    1 1 Отговор
    Е НАТО станало 32 държави а БРИГС са две трети от населението на земята с останалите симпатизанти и малко повече Май китаеца дето каза онази неприятна приказка за великолепната седморка не е много далеч от истината
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Шарли Ебдо

    0 0 Отговор
    Мдааа,крайно време беше. Това е добра новина за руския народ,наближава свободата за руския народ
  • 89 Стоян Георгиев

    1 0 Отговор
    Много жалко, че хората контролиращи Западния свят избраха пътя на конфронтацията и войната. Всъщност, точно така, както предсказват и Нострадамус и майка Шиптън.
    Вместо да се стремят да помогнат на тази малка планета, която се вари във все по-затоплящия се климат, те дадоха над 400 млрд долара за войната в Украйна, която многократно провокираха Русия да започне. Изключително безотговорно, недалновидно и антихуманно. Зад всичко това стоят нео консерваторите, военно промишления комплекс, нефтените компании, евреите, технологичните компании.
    Вече се оформиха и съюзите: САЩ и НАТО срещу Русия, Китай и Северна Корея. Защо е необходимо това? Не може ли всички да живеем дружно?

    Коментиран от #90

  • 90 Кака ти

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "Стоян Георгиев":

    Алчни са, затова.Големите капиталисти нямат никаква полза от мира.