Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Юни, 2024 11:23 1 224 33

Съветът на Европа: Избягалите от войната в Украйна получават по-добро отношение от другите бежанци

  • украйна-
  • бежанци-
  • война-
  • отношение-
  • съветът на европа

В доклада на ECRI се посочва, че не всички украински бежанци са получили еднакво ниво на грижи. По-конкретно, в него се споменава, че ромите с украинско гражданство често се оказват в по-неблагоприятни условия на живот

Съветът на Европа: Избягалите от войната в Украйна получават по-добро отношение от другите бежанци - 1
Снимкa: БГНЕС

Украинците, избягали от домовете си заради инвазията на Русия, са получили по-добро отношение в сравнение с тези, разселени от други войни и извънредни ситуации, съобщи Комисията за борба с расизма и нетърпимостта (ECRI) на Съвета на Европа, призовавайки страните-членки да подкрепят всички бежанци равноправно, предава Ройтерс, цитирано от News.bg.

В доклада на ECRI се посочва, че не всички украински бежанци са получили еднакво ниво на грижи. По-конкретно, в него се споменава, че ромите с украинско гражданство често се оказват в по-неблагоприятни условия на живот в сравнение с други украинци в подобни ситуации.

Докладът също засяга предизвикателствата, пред които са изправени африканските граждани в Украйна, които според съобщенията са срещали трудности, когато са се опитвали да пресекат границите на безопасно място. Това несъответствие в отношението се простира отвъд украинската криза, като докладът отбелязва значителни разлики в качеството на услугите и приемните центрове между украинци и бежанци от други части на света.

Йохан Фристед, изпълнителен секретар на ECRI, подчерта необходимостта от нов стандарт за приемане на всички хора, независимо от техния произход. Докладът предполага, че солидарността с украинците може да е била по-силна поради възприеманите прилики във външния вид и културата, нещо, което президентът на ECRI Бертил Котие намекна по време на пресконференция.

Въпреки някои случаи на враждебност, общият обществен дискурс остава в подкрепа на украинците. Нивото на подкрепа обаче не винаги е било разширено за хора от други региони, като докладът подчертава увеличаване на инцидентите на омраза срещу мюсюлманите и нарастване на антисемитизма в няколко европейски страни.

Докладът на ECRI призовава държавите-членки да предложат еднаква защита и подкрепа на всички разселени лица, призовавайки за отдалечаване от стереотипите и дискриминацията. Чрез възприемането на по-приобщаващ подход, надеждата е, че всички бежанци, независимо от тяхната националност, цвят на кожата или религия, могат да получат грижите и подкрепата, от които се нуждаят през най-трудните времена.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сила

    24 12 Отговор
    ЕСТЕСТВЕНО, ЗАЩОТО СА ЕВРОПЕЙЦИ, БЕЛИ, ЦИВИЛИЗОВАНИ, ХРИСТИЯНИ И НЕ РЪГАТ С НОЖОВЕ ДЕЦАТА ПО УЛИЦИТЕ И НЕ РЕЖАТ ГЛАВИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВИТЕ, КОИТО СА ГИ ПРИЕЛИ.....!!!

    Коментиран от #4, #31

  • 3 МирО

    20 3 Отговор
    Ми хората бягат от чудесиите дет ги твори джуджака-наркоман и кураторите му, нормално е да им се помогне.

    Коментиран от #10

  • 4 гост

    13 11 Отговор

    До коментар #2 от "Сила":

    И най-важното са били ПРИНУДЕНИ да избягат , а не са тръгнали по желание !! И много от тях вече се връщат в Украйна !

    Коментиран от #7

  • 5 Да, така е!

    8 9 Отговор
    И на каква основа? Дали т.н. "украинци" са нещо повече от другите бежанци от войни?
    Това си е чист расизъм, на държавно ниво! Ама и ЕС не е по-добре! Същите са. Гледах интервю на немците в Източна Германия. Западните се чудят, ЗАЩО източните немци избират масово "Алтернативата за Германия"? Според западналите, тя била "право-радикална" партия??? НО, един там каза: "Ами тези уж избраните за нас, коренното население на Германия нищо не правят. Всичко отива само за тях си, за политиците и за т.н. "бежанци". Те живеят по-добре от нас, немците! И кого да избираме тогава? Тези, които са против нас ли?.." Много правилно! Но, за това и с украинците в Германия също е така! "Някои другари, са по-добри другари от другите...!" И щом предпочитат чужденците, само "Алтернативата" ще оправи нещата!

    Коментиран от #8

  • 6 гост

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Така си Е":

    Ти гледай каква "любов" ще получите уродите путинолюбци скоро , съвсем безплатно , но за последно !!

    Коментиран от #24

  • 7 Сила

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    ДА, ИМЕННО..... благодаря за необходимото уточнение......!
  • 8 гост

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Да, така е!":

    Надай се коньо за зелена трева , ама ще получиш същото като Путлер , "какъв загубеняк" , хахаххахахах !!

    Коментиран от #12

  • 9 90 % от украинките

    13 6 Отговор
    не са избягали от войната, а са туристки с осигурена безплатна софра

    Коментиран от #32

  • 10 Глупости!

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "МирО":

    В нета има много видеа на хора от Одеса, които тръгнали по Европа, да си ИЗБЕРАТ, къде да живеят! Е, това НЕ са бежанци от война! Който може ей-така да обикаля по света и да избира, иска ли или не, някъде да живее, НЕ е бежанец!
    Бежанец е в първата страна, след неговата, в която няма война и там остава. Има ли покрив над главата и нещо за ядене, не падат снаряди и ракети, значи си добре... НО, на т.н. "украинци" това не им е достатъчно. Те постоянно се оплакват, при условие, че даже СА ИЗГУБИЛИ статута на "бежанец от война"! За тях 4-5 звездни хотели и пак се оплакват. Като не им харесва, вратата е отворена. Не може нашите хора, пенсионери и болни хора да живеят по-лошо от тези "бежанци", които на паркинга са си поставили коли за по над 100 000 евра! И ние да им плащаме този стандарт?

    Коментиран от #13, #18

  • 11 Имам си украинка

    3 4 Отговор
    Малко е дива, ама бързо се учи. Няма проблем с мусаката.
  • 12 Нямаш представа!

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Вече цяла Източна Германия избират масово само "Алтернативата..". Ако се опитат обаче да я забранят, ще стане гражданска война. Западните са коне с капаци и не разбират, какво става изобщо...

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Ного ясно

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Глупости!":

    Като имаш избор ще избираш. Това е да си свободен човек в свободна Европа. Махмудчо може да отида само там, където са братята му.

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ти нямаш представа

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Нямаш представа!":

    На последните избори AFD вкара 15 депутати (15.9%), а CDU/CSU вкара 29, SPD - 14 и Зелените - 12. Когато числата говорят троловете се скриват.

    Коментиран от #19

  • 16 Ха-ха...

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Ного ясно":

    "свободен човек в свободна Европа..."
    Тогава в никакъв случай не може да става въпрос за "бежанци от война"! Това са МИГРАНТИ! Също, както и всичките други от Африка и арабските страни, дошли в Европа...
    Има голяма разлика, между "бежанци от война" и "мигранти"! Юридически тези двете са абсолютно различни и съответно минават по различни параграфи в правото на страната домакин!

    Коментиран от #20

  • 17 Алоу, ариеца!

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "Нямаш представа!":

    В Европа не се забраняват партии. Това да не ти е Русия или Северна Корея?

    Коментиран от #25

  • 18 Сила

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Глупости!":

    Дано не ти се налага да "ИЗБИРАШ" по такъв повод и по този начин....... Щото не е много хубаво, не е екскурзия да ти взривят блока или да ти запалят къщата..... За убитите близки не говоря.....!!!

    Коментиран от #21

  • 19 Не знам, за кои

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ти нямаш представа":

    избори говориш?
    Последните тука бяха европейските. В Германия ЦДУ/ЦСУ спечеилха повече гласове, но АзГ имаха огромен скок и са на второ място. Интересно беше и партията на Сара Вагенкнехт, която от "нулата" спечели доста гласове ...
    Светофарната коалиция губи по всички флангове... Бившата ГДР, 6 немски републики, масово избраха АзГ! Умните немци избират само АзГ! Само те са спасението от тази тъпа диктатура!
    Есента ще има там (бившото ГДР) в някои от тези републики местни избори и тогава АзГ ще има мнозинство! За кошмар на "старите" партии...

    Коментиран от #23

  • 20 Ного ясно

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ха-ха...":

    В твоите представи може да са мигранти, но юридически те са временно пребиваващи в дадената страна. Имат всички права на европейски граждани. ВНЖ им се подновява периодично. Работят в местните фирми, имат адресна регистрация и банкови сметки, в които получават заплатите си. При нас работят 2 украински семейства. Децата им посещават българска детска градина и училище. В града ми има още такива. Така че влакът си върви, а ти пригласяй на кучетата зад стобора.
  • 21 Едното няма

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Сила":

    нищо общо с другото!
    И все пак, това не е отговор, ЗАЩО т.н. "украинци" имат привилиегии в сравнение с другите мигранти???
    Това си е расизъм, независимо от това, кой от коя страна е дошъл в Европа!!!

    Коментиран от #27, #29

  • 22 не е за хвалба и европа е мащеха

    1 2 Отговор
    избягалите евреи , юдейси от 2 световна им дадохме земя и си направиха страна . Сега си живеят богати от лихварство и хазард . Бедняшките укро тьотки обикалят хотелите и дянат на социални или заплатници преспективи нечакащи никакви . не им се връща и в украйна .

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Чакам ела

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Ще гуЛапаш като за последно
  • 25 "В Европа не се

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Алоу, ариеца!":

    забраняват партии...."???
    Е, то в Европа и не се крадеше на ниво Урсула, но вече се краде с милиарди и на никой не му пука. Няма осъдени и свалени от топлото местенце...
    Защо преследват партията не Георг Масен - "Съюз на ценностите" и АзГ? Това също уж го нямало??? НО, ГО ИМА и са фашистки методи...
    Знаеш ли, колко коренни немци бяха принудени да емигрират в други страни, понеже бяха гонени от властта? Маркус Крал, проф. Хьокерц.. и други, а др. Ноак направо в Австрия го убиха... Западът, за който говориш, вече го няма!
  • 26 Кой си ти, дето си дал земя?

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "не е за хвалба и европа е мащеха":

    Да не би да си Британската империя, която заедно с Франция е отвоювала Близкия Изток от Турската империя?
  • 27 Тъй

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Едното няма":

    Може би защото са минали легално границата а не са минали на тумби без документи и основно мъже . Досега не са посягали на жени и деца за разлика от другите и не ни дават акъл как да живеем
  • 28 украинските бежанци

    9 2 Отговор
    бягат наистина от война. Минават легално границата през КПП където се записват имена, адреси и др.подробности. Повечето са жени, деца и старци над 60г. Има и млади мъже част от които са съпрузи на украинки, но не са украинци, има и млади мъже НГВС и такива които са си платили да ги пуснат. Голяма част си намират работа и/или отиват в други държави. Афганистанците, сирийците, иракчаните са по неписано правило мъже 20-40г. 90% и са икономически мигранти. Минават нелегално границата, без документи за самоличност, а в техните държави вече няма война - в Сирия има още, но само около Идлиб. Не работят, закачат жените, искат джамии, халал , правят атентати, не се интегрират. Те това е разликата, но много хора не я разбират и ги слагат под общ знаменател.
  • 29 Сила

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Едното няма":

    27 и 28 са ти отговорили изчерпателно и аргументирано.....! Благодаря....
  • 30 хихи

    0 1 Отговор
    Това е защото са Демократични бежанци...
    в смисъл Бягат от демокрацията...
  • 31 зле

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сила":

    украинските бежанци са прима майки с деца и баби тук там някой старец и болни мъже, между капките и някой момък. от близкия изток само мъже бежанци еми кой е по симпатичн в случая.

    Коментиран от #33

  • 32 зле

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "90 % от украинките":

    що пишеш глупусти ве!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: