Last news in Fakti

23 Юни, 2024 04:57 1 420 4

Условна присъда след нападение на войник над жена вбеси ирландците ВИДЕО

  • ирландия-
  • полиция-
  • насилие-
  • протест

Хиляди протестираха в цялата страна

Хиляди хора излязоха вчера на шествия в Корк, Дъблин, Голуей и Лимерик, за да изкажат съпричастност с 24-годишната Наташа О’Брайън, която се превърна в символ на начина, по който съдебната система в Ирландия се справя с насилието, основано на пола.

Повод стана случаят с ирландски войник, издевателствал над непозната жена при безпричинна улична атака и получил условна присъда, предизвика протести в Ирландия, съобщава в. „Гардиан“, цитиран от БТА.

„Реших да говоря, защото не можех да си представя въздействието върху други жертви. Стига толкова. Сега е моментът това да свърши“, каза О’Брайън на митинга в Лимерик.

По-рано тази седмица О’Брайън категорично разкритикува условната присъда, която позволи на нападателя ѝ Катал Кроти, на 22 години, да избегне затвора. О’Брайън каза, че развръзката от съдебното дело ѝ е причинила нова травма. Министър от правителството нарече случая „преломен момент“, а активисти призоваха за правна реформа.

На 29 май 2022 г. Кроти преби О’Брайън до безсъзнание в центъра на Лимерик, след като тя го помолила да спре да крещи хомофобски обиди на минувачи.

Редникът от армията, който по това време не е бил на служба и е пиел, сграбчил О’Брайън за косата, съборил я на земята и я ударил с юмрук най-малко шест пъти. При побоя носът на младата жена бил счупен, тя получила оток, натъртване и мозъчно сътресение. Часове по-късно нападателят се похвалил на приятели чрез „Снапчат“: „С два удара я свалих, с други два ѝ разказах играта.“

Първоначално Кроти твърди, че жертвата е подбудила насилието, но впоследствие признава вината си, след като записите от камерите за видеонаблюдение показват, че нападението не е било провокирано. Когато е нападната, О’Брайън се прибира вкъщи след смяна в бирария. Тя не е познавала Кроти.

О’Брайън каза на окръжния наказателен съд в Лимерик, че нападението я е накарало да се почувства като „боксова круша“ и че последната ѝ съзнателна мисъл е била, че „ ако той не спре, ще умра“.

Жертвата страда от постоянни симптоми на мозъчно сътресение и чувство на страх и изолация, което води до саморазрушително поведение и в резултат е загубила работата си, каза тя. „Бях вцепенена и се откъснах от реалността, живеейки във вечен страх, че може да го видя отново.“

Командирът на Кроти, комендант Пол Тогер, каза пред съда, че поведението на Кроти е нетипично за него, защото е образцов и дисциплиниран войник.

Съдия Том О’Донъл решава да даде на Кроти условна тригодишна присъда и нарежда нападателят да плати обезщетение от 3000 евро. Той окачествява нападението като ужасяващо, страхливо и подло, но взема предвид самопризнанието на Кроти, липсата на предишни присъди и това, че ще бъде сложен край на армейската му кариера, ако получи ефективна присъда.

О’Брайън каза пред медиите, че присъдата отразява неработеща съдебна система, тъй като други случаи на нападение също са завършили с присъди без лишаване от свобода, което възпира жертвите да търсят справедливост.

Групи за защита на правата на жените организираха протестите под надслов „Нито една повече!“ и призоваха за радикални законови промени. „Кариерата на един жесток войник не е по-важна от безопасността на жените“, заяви групата Rosa. „Нашата съдебна система застава на страната на насилниците всеки ден от седмицата“, смятат активистките.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леля Гошо

    11 3 Отговор
    Кариерата на един СТРАХЛИВЕЦ не е важна. Не му е мястото в армията. Да дойде да се бие с мъжете за да види какво ще му се случи
  • 2 имаджин

    13 0 Отговор
    Как може да бие жена тоя насилник? Като иска да се бие,да си предизвика някой мъж. Жените са за любов,а не за насилие. Войникът е за затвор.

    Коментиран от #3

  • 3 Демокрацията е лъжа!

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "имаджин":

    Ама човекът откъде да знае Наташа от кой пол е? Нали сега всеки може да си е от кой пол си иска, пък той не искал да я обиди случайно на полов признак, за това е решил да я набие без да и иска лична карта.
  • 4 Булба67

    4 0 Отговор
    Значи и тамошният съд е ,,налазен" от Соросоидите!
Новини по държави: