Last news in Fakti

23 Юни, 2024 05:00 1 276 3

Арестуваха 13 души в Гърция, пътували на яхта, за пожар на остров Хидра

  • остров хидра-
  • пожар-
  • арести-
  • гърция

Задържаните са заподозрени, че са предизвикали огнената стихия

Гръцките власти арестуваха вчера 13 членове на екипажа и пътници на яхта, след като фойерверки, изстреляни от плавателния съд, предизвикаха горски пожар на остров Хидра, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пожарникарите овладяха огъня вчера рано сутринта. Пламъците изпепелиха част от единствената борова гора на острова в отдалечения район на Бисти.

Задържаните ще се изправят пред прокурор днес, се казва в прессъобщение на пожарната. Не са идентифицирани името на яхтата и физически лица.

„Арестите идват след обвинения, че горският пожар е бил предизвикана от фойерверки, изстреляни от яхтата в петък вечерта," каза служител. Арестите са извършени в яхтеното пристанище в района на Атина.

Остров Хидра се намира югозападно от Атина в Сароническия залив и е популярен сред чуждестранните туристи и пътуващите с яхти.

„Възмутени сме“, реагира кметът на Хидра Георгиос Кукудакис пред държавната телевизия. "Ако е вярно, това наистина ме натъжава."

През вчерашния ден пожарникарите се бориха, за да овладеят десетки горски пожари, раздухвани от бурни ветрове на островите и в южните райони на континенталната част на страната.

При риск властите евакуират туристи и жители, предаде БНР.

Нови 66 пожара пламнаха вчера, съобщават от Гражданска защита.

Затруднена е обстановката до град Комотини, където се запалиха сухи храсти и дървета близо до туристическо село. Властите предупреждават жителите и туристите да са в готовност за евакуация. Сили на армията и доброволци копаят ров, за да спрат движението на огъня към населени места. В района се прехвърлят пожарникари от Кавала и Ксанти.

Голям е огненият фронт до квартал „Калитеа“ в Атина.Там също има готовност за евакуация, а властите спряха движението по пътни артерии в близост до пожара.

Само частично е овладяна огнената стихия на остров Андрос и там гасенето продължава.

Останалите огнища в страната не застрашават населени места, но нанасят големи щети на фермерите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Егати и тъпанарите

    5 0 Отговор
    За такива ефективна присъда без право на обжалваане и да засаждат масиви поне за следващите 7 години.
  • 2 ГОЛАТА ИСТИНА

    5 3 Отговор
    Преди да наложат санкции, "братушките" им пращаха самолети и хеликоптери, в помощ на гасенето. Сега гърците се борят сами, срещу стихията и ЕС ги забрави... помощ няма ! Цяла Европа върви срещу собствения си интерес.
  • 3 Рашавия

    5 1 Отговор
    Нещо много зачестиха горските пожари във враждебните страни...
Новини по държави: