Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Юни, 2024 09:53 1 971 45

НАТО започва нова мисия за подкрепа на Украйна

  • нато-
  • украйна-
  • мисия-
  • подкрепа

Зеленски горещо се надяваше, че НАТО ще предложи на страната му преговори за членство на срещата на върха, която ще се проведе от 9 до 11 юли

НАТО започва нова мисия за подкрепа на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

В рамките на юбилейната среща на върха във Вашингтон НАТО ще предложи на Украйна нов щаб, който да управлява военната ѝ помощ, съобщава американският вестник The New York Times, като се позовава на официални лица, цитирано от Фокус.

Инициативата ще представлява дългосрочен ангажимент на Алианса към сигурността на страната. Споразумението ще бъде наречено "мост“ към евентуалното членство на Киев в НАТО.

Украинският президент Володимир Зеленски горещо се надяваше, че НАТО ще предложи на страната му преговори за членство на срещата на върха, която ще се проведе от 9 до 11 юли. Вместо това Алиансът ще обяви, че се е съгласил да установи мисия в Германия, която да координира всички видове дългосрочна помощ за Украйна, поясниха представители на САЩ и НАТО. Този ход трябва да изпрати мощен сигнал за ангажираността на съюзниците както към Киев, така и към Москва, която се надява, че Западът ще се умори да подкрепя украинците.

Тъй като мисията ще е под егидата на НАТО, тя се планира да бъде стартирана и поддържана дори ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ през ноември.

Администрацията на настоящия американски президент Джо Байдън и представители на НАТО издигнаха идеята като начин да се даде нещо сериозно на Киев на срещата на върха, дори ако сега не е моментът да се говори за присъединяване на Украйна към Алианса.

Не става въпрос само за това, че страната все още е във война, което може да направи НАТО активен участник в боевете. Байдън и германският канцлер Олаф Шолц предупредиха, че Украйна трябва да предприеме важни реформи за намаляване на корупцията и подобряване на демокрацията и върховенството на закона.

NYT отбелязва, че новата мисия и ангажиментите, които тя представлява, вероятно ще задоволят Зеленски. Защото преди година във Вилнюс той ясно изрази недоволството си, когато на Украйна не бе предложен ясен график за преговори за членство.

Новата мисия ще обедини сегашната "коалиция от способности“ на страни, които предоставят различни аспекти на военна помощ на Украйна, като противовъздушна отбрана, артилерия, изтребители F-16, оръжия и обучение.

Тя също така ще координира обучението на украински военен персонал в съюзническите страни и дългосрочните двустранни споразумения за сигурност, които различни страни са подписали с Украйна, според източници от САЩ и НАТО.

Всички страни от НАТО подкрепят създаването на мисията, увериха официални лица. Стартирането ѝ ще бъде обявено на срещата на върха.

Преди това помощта на Украйна се предоставяше предимно поотделно от всяка страна. Длъжностни лица, информирани за плана, твърдят, че консолидирането на основните области за поддръжка и обучение под едно командване има за цел да рационализира потока и да го направи по-последователен.

Мисията, наречена НАТО в помощ за сигурност и обучение за Украйна (NSATU), ще работи за намаляване на дублирането и усложненията, свързани с различните видове оръжия, изпращани в Украйна.

Мисията ще бъде базирана в американска военна база във Висбаден, Германия, ръководена от генерал - вероятно американски - който ще докладва директно на върховния командващ съвместните сили на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи.

Поставянето на мисията под ръководството на генерал Каволи ще я защити от всякакви политически промени във Вашингтон, казва Иво Даалдер, бивш посланик на САЩ в НАТО, също информиран за плана.

Новата мисия ще включва и съществуващ американски екип, разположен във Висбаден, за да се занимава с доставки на оръжия и обучение на персонал. Той ще работи успоредно с ръководената от САЩ Контактна група за отбраната на Украйна, която координира трансферите на оръжия от около 50 страни за Украйна, а не само 32-те членки на НАТО. Министърът на отбраната Лойд Остин, който създаде контактната група, настоя засега тя да остане под председателството на САЩ.

Групата няма да бъде наречена официално "мисия“ поради възражения от Германия, която иска да избегне внушението, че тя и НАТО са във война с Русия, обяснява Даалдер.

"Това е опит за защита срещу Тръмп и съзнателен опит за сближаване на Украйна и НАТО, за да подкрепят страната днес, а също и в бъдеще“, допълва той.

Администрацията на Байдън не е коментирала публично подробности за плана. Но Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, заяви, че срещата на върха ще покаже, че съюзниците предприемат "конкретни стъпки“, за да сближат Украйна и да ѝ осигурят "мост за възможно членство“.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО в оставка, се изказа неясно относно плана за новата мисия. Той го описа като "ключов резултат от срещата на върха“ и следваща стъпка "по пътя на Украйна към членство в НАТО“. По думите му "тези усилия не правят НАТО страна в конфликта, но те ще засилят нашата подкрепа за Украйна в защитата на правото ѝ на самоотбрана“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    29 8 Отговор
    Сирски също е агент на Кремъл, той не щади войниците, отстъпва, предава селища, оплаква се от липса на хора, боеприпаси, финанси, със сигурност е агент на Кремъл, както повечето украинци.

    Коментиран от #44

  • 2 И Преди и сега

    8 30 Отговор
    Преди блатните територии ги владееше Златната орда сега ги владее Zлата орда
  • 3 Костя Орков Копейкин

    7 18 Отговор
    еииии много ма е яд начиииий
  • 4 Злобното Джуджи

    30 8 Отговор
    Отплава, Големия Кораб отплава, а Зеле и Окрайна останаха сам самички с настървената за мъст руска армия. Фъргайте Мовата и купувайте Букварчета, дори наште Български ще ви свършат работа )))

    Коментиран от #9

  • 5 Русофил

    23 6 Отговор
    Нов щаб - нова цел за Калибрите, цирконите
  • 6 Да видим....

    14 4 Отговор
    САЩ потвърдиха, че спират всички доставки на ракети Patriot за Европа в полза на Украйна
    В материала се отбелязва още , че Полша, Румъния, Германия и Испания в момента имат отворени поръчки за системи Patriot, а коалицията на НАТО е поръчала 1000 ракети Patriot през януари.

    Коментиран от #22

  • 7 Объркано Атлантиче

    25 5 Отговор
    Мисията на НАТО е да ги ръчкат да се избиват едни други. Т.е мисията на НАТО е смърт:

    "Страните от НАТО нямат достатъчно войски, за да се изправят срещу Русия в случай на война - Financial Times
    Въпреки че разполагат с 1,9 милиона войници на хартия, европейските съюзници на НАТО ще се затруднят да привлекат повече от 300 000 войници в конфликт с Русия.
    Основната причина е недостигът на военен персонал в Европа. На Германия й липсват 20 000 войници, за да изпълни армейските си планове, Великобритания не е постигнала целите за набиране през последните 10 години и е загубила 4000 войници през 2023 г. Италианската армия е намаляла от 200 000 на 160 900. Извикването на дори 300 000 войници може да отнеме месеци, което усложнява готовността на НАТО за потенциален конфликт. "

    -- Ft
    Wanted: new soldiers for Europe’s shrinking armies --
  • 8 Украйна влиза в НАТО !

    7 27 Отговор
    И Русия застава в поза полегато !
    Капрал Хаймерсченко, АЗОВ.

    Коментиран от #12

  • 9 не си ли разбрал още

    6 15 Отговор

    До коментар #4 от "Злобното Джуджи":

    Не може роб да победи хирата от Майдана 😊
  • 10 Данко

    4 18 Отговор
    Немска Народна мъдрост:
    Добрият руснак отива в рая, лошият - в ада.
    В крайна сметка никой не се връща у дома.

    Коментиран от #18

  • 11 Не се хабете

    18 8 Отговор
    Всичко скоро ще приключи
    С безпрецедентен крах на ВСУ

    Коментиран от #13

  • 12 Злобното Джуджи

    15 6 Отговор

    До коментар #8 от "Украйна влиза в НАТО !":

    "....Украйна влиза в НАТО !..."

    Точно, ама заедно с Русия 😆
  • 13 знаем

    5 13 Отговор

    До коментар #11 от "Не се хабете":

    3 дни 🤡👻🤣
  • 14 Без коментар

    12 3 Отговор
    Горкото камилче, оп еленче, пак излъгано.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 НАТО

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пусин трябва да знай!":

    пусин си хапва хайверчи
    с неговото жълто аверчи
    казвам му аривидерчи
  • 17 Фен

    6 1 Отговор
    Луд умора няма.
  • 18 Русофил

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "Данко":

    Това трчбва да е мъдрост на германците от среди 85 г, щото после става така" Руснака превзима Берлин и на нас ни забива Клин! "
  • 19 Русия яко ги подкара

    11 4 Отговор
    С FAB-3000 по Украйна 3-тонна планерна бомба . .... Шок и ужас цари в украинската армия
  • 20 Мобилизацията върви по план

    12 2 Отговор
    6 затворници, които се съгласиха да постъпят в редиците на Въоръжените сили, избягаха от учебния център "Десна", — СМИ ...Шестима затворници, които се съгласиха да постъпят в редиците на въоръжените сили на Украйна, избягаха от учебния център "Десна" във военна униформа и с оръжие. Това пише " Телеграф " , позовавайки се на свои източници.

    Коментиран от #23

  • 21 Бойкот на О.Л.Х.

    11 2 Отговор
    Дайте ми, дайте ми, че Оленка не си е купувала нова рокля от минала седмица...
  • 22 Така е

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Да видим....":

    САЩ винаги са били приятели на Русия.
  • 23 Още 24 принудително мобилизирани

    12 2 Отговор

    До коментар #20 от "Мобилизацията върви по план":

    Вчера успяха да избягат от 169 учебен център на името на Княз Ярослав Мъдри.
  • 24 И според теб

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пусин трябва да знай!":

    Какво е това "бой до край" .... Докато украинец жив не остане?
  • 25 Мисионерът

    13 1 Отговор
    Мисии, мисии, мисии ! Мисионерските пози на Зеленски нямат край! Сигурно му харесва да е от долу!
  • 26 Упс!!

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пусин трябва да знай!":

    В Тервел нямате трамвай, ма да ти кажа не е от военните машини. 😂
  • 27 Агентът

    4 8 Отговор
    Най-големия агент на Кремъл е зеления потник!!!
  • 28 Аква

    7 1 Отговор
    ВЛАСТОВО ОВЛАДЯВАНЕ НА ПАРЧЕТО УКРАЙНА! ЧУЖДО, НО ПРИЯТЕЛСКО. ТРОХИТЕ ОТ ТРАПЕЗАТА НА РУСНАЦИТЕ. БОГ ДА ПРОСТИ ВИСБАДЕН!
  • 29 az #СВО

    8 1 Отговор
    Фактически се върви по стъпките, по които вървяха и в Афганистан!

    Всички знаем как свършиха в Афганистан!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Всички виждаме всеки ден че

    10 2 Отговор
    НАТО дрънка оръжие и си го проси . Прави света все по несигурен и все по близко до ядрена война и въпроса е единствено колко пъти трябва да бъде предупреждавана в прав текст преди разум някой в тази терористична организация да прояви.... И да не забравяме че абревиатурата НАТО значи Национална Американска Терористична Организация !!! Много ясно че
    сценарий, при който САЩ ще ударят руски цели, ще има катастрофални последици от световен мащаб. Има ли разумен човек на които това да не му е ясно
  • 32 НЕ на НАТО, ..НЕ на САЩ

    10 2 Отговор
    НЕ на Атлантическият вреден Слугинаж ! Чиба бесни кучета на войната, изчезвайте от България! Ние врагове нямаме, и с никой няма какво да делим освен общият ни празник 24 май.... който впрочем Украйна зачеркна и го замени с някакъв ДЕН НА УКРАИНСКАТА ПИСМЕНОСТ И ЕЗИК, честван в Деня на Нестор, Мики Маус на 9 ноември с президентски указ
  • 33 Натоту ще ни правят да умиргаме

    7 2 Отговор
    Нъ щъ да умиргам за престъпното терористично нату и фаш
  • 34 нова мисия, нова ескалация

    10 4 Отговор
    И все по близко до ядрена война. Това е НАТО, това е САЩ Тумора на света ....
  • 35 Българите мразят НАТО

    11 2 Отговор
    Мразят и престъпните мисии на НАТО, които впрочем нямат нищо общо с отбрана
  • 36 Перо

    9 1 Отговор
    Ционисткият шут не знае ли, че украинския народ има право на референдум или като БГ кочината един човек ще решава, а там незаконен султан!
  • 37 Пиночет

    5 6 Отговор
    Време е, вече да се удари палячовския Гомнокремъл!

    Коментиран от #39

  • 38 Не разбирам

    6 1 Отговор
    какво общо има НАТО с Украйна и Русия. И как се вземат решенията в него? Защо и как да се намесва в отношения и държави които не са членове и не плащат членски внос примерно. Питат ли се тези които си плащат и т.н. въпроси много, отговори малко!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 любител

    5 2 Отговор
    само не разбирам докога тоя с вмирисата фланелка ще проси постоянно и трябва да го виждаме.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Алексбг

    1 3 Отговор
    Украйна НЯМА да бъде изоставена каквото и да говорят ,пишат или мислят русофилите и путиноидите. ! Нека това не се забравя от никой !
  • 43 Алексбг

    1 4 Отговор
    Колкото и лошо да се прави на Русия все е малко !Необходими са по-активни и хо-координирани действия ,за да бъде възпряла и разглобена тази империя на злото МоZкопия.

    Коментиран от #45

  • 44 Ами Да!

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Какво очаквате от военен,клел се във вярност към...- Русия...!
  • 45 Не раздавай акъл от дивана!

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Алексбг":

    Ами като истински и смел ЕвроАтлант,грабвай мешката , Калашника и право на фронта...!
Новини по държави: