Last news in Fakti

28 Юни, 2024 05:02, обновена 28 Юни, 2024 10:30 2 892 44

НА ЖИВО: Започна първият дебат между Тръмп и Байдън ВИДЕО

  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • дебат

Двамата се изправиха един срещу друг в опит да привлекат избиратели

Първият дебат за президентските избори в САЩ тази година започна в Аталанта, където президентът на САЩ Джо Байдън и неговият съперник от Републиканската партия Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в опит да привлекат избиратели, които още не са избрали за кого да гласуват, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Байдън, действащият президент от Демократическата партия, има възможност да увери избирателите, че на 81 години е способен да преведе САЩ през редица предизвикателства.

В същото време 78-годишният Тръмп може да използва момента, за да се опита да загърби присъдата си, произнесена в Ню Йорк и да убеди аудиторията от десетки милиони, че е подходящ да се завърне в Овалния кабинет.

Днешният дебат е уникален поне в две насоки: никога досега не са се сблъсквали двама претенденти за Белия дом в такава напреднала възраст и никога досега Си Ен Ен не е била домакин на президентски дебат, отбелязва АП.

Дебатите започнаха с припомняне на правилата от страна водещите Джейк Тапър и Дана Баш. Те се провеждат без публика.

Президентът на САЩ Джо Байдън и предполагаемият кандидат на ПП Доналд Тръмп бавно се отправиха към своите подиуми, когато пристигнаха на сцената на дебата. Двамата не си подадоха ръка.

Преди началото на дебата президентът Джо Байдън се пошегува с инсинуациите на Доналд Тръмп, че използва наркотици, за да подобри представянето си в дебата.

Байдън публикува снимки в социалните мрежи и съобщение, че е пил консервирана напитка, наречена "Тайният сос на Тъмния Брандън". Това е просто вода в алуминиева кутия, но на етикета със съставките са отбелязани 34-те наложени на Тръмп присъди и се подчертава, че основната съставка в алуминиевата кутия е "Сълзи на МАГА" (съкращение на лозунга на Тръмп "Да направим Америка отново велика", на английски MAGA, използван и като наименование на движението му - бел. ред.).

Макар че Байдън се опитва да не удостоява с внимание критиките на Тръмп, неговият предизборен щаб вече продава водата за 4,60 долара кутията, отбелязва АП.

Още в самото начало на дебата Байдън и Тръмп си размениха нападки по отношение на абортите и справянето им с икономиката. Байдън, който на моменти звучеше дрезгаво и несигурно, понякога се препъваше в думите си, докато Тръмп сипеше нападки, включително добре познати неистини, като твърденията, че мигрантите са извършили вълна от престъпления и че демократите подкрепят убийство на деца, отбелязва Ройтерс. Според двама служители на Белия дом, президентът на САЩ страда от настинка.

От своя страна Байдън обвини Тръмп, че е дал възможност за премахване на правото на аборт в цялата страна, като е назначил консерватори във Върховния съд на САЩ - въпрос, който тормози републиканците от 2022 г. насам. В отговор Тръмп заяви, че Байдън няма да подкрепи никакви ограничения върху абортите и заяви, че връщането на въпроса в компетенцията на отделните щати е правилният подход.

Тръмп заяви, че Байдън не е успял да защити южната граница на САЩ, което е довело до появата на десетки престъпници. "Наричам това мигрантската престъпност на Байдън", каза той.

"За пореден път той преувеличава и лъже", отговори сегашният президент.

Проучванията показват, че имигрантите не извършват престъпления в по-голяма степен от родените в САЩ, отбелязва Ройтерс.

90-минутният телевизионен сблъсък по CNN се проведе много по-рано от всички съвременни президентски дебати - повече от четири месеца преди изборния ден на 5 ноември. Двамата кандидати се явиха без публика на живо, а микрофоните им се изключваха автоматично, когато не беше техен ред да говорят - две нетипични правила, наложени, за да се избегне хаосът, който провали първия им дебат през 2020 г., когато Тръмп прекъсна Байдън многократно.

Първите въпроси бяха фокусирани върху икономиката, тъй като социологическите проучвания показват, че американците са недоволни от работата на Байдън въпреки ръста на заплатите и ниската безработица. Самият той призна, че инфлацията е довела до значително по-високи цени, отколкото в началото на мандата му, но заяви, че заслужава признание за това, че е поставил "нещата отново на място" след пандемията от коронавирус.

Според него е наследил "хаос", когато е поел президентския пост от Тръмп.

От своя страна Тръмп заяви, че е ръководил "най-великата икономика в историята на нашата страна" преди пандемията и каза, че е предприел действия, за да предотврати влошаването на икономическото положение.

Експрезидентът отправи нападки срещу Байдън за изтеглянето на американските войски от Афганистан, като заяви: "Това беше най-срамният ден в историята на нашата страна", отбелязва АП.

В хода на дебата Байдън започна да реагира по-настъпателно, отбелязва Ройтерс. Към средата на дебата той за първи път спомена присъдата на Тръмп заради сумите, платени на порнозвездата Сторми Даниълс, като го нарече "престъпник".

В отговор Тръмп повдигна въпроса за неотдавнашната присъда на сина на Байдън, Хънтър, излъгал за употребата на наркотици, за да си купи оръжие.

В отговор на въпроса за нападението на Капитолия в САЩ на 6 януари 2021 г., извършено от тълпа поддръжници на Тръмп, експрезидентът отказа да поеме каквато и да било отговорност и заяви, че много от арестуваните са невинни.

"Този човек няма никакво разбиране за американската демокрация", реагира Байдън.

Дебатът подчерта най-вече, че двамата кандидати имат рязко различаващи се виждания по почти всички основни въпроси и изпитват дълбока враждебност един към друг, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    61 6 Отговор
    Байдън няма никакъв шанс в дебат с Тръмп !!! Той ще е като клоун в това шоу !!!

    Коментиран от #8

  • 2 да де

    56 5 Отговор
    Бай пън знае ли изобщо за какво ще е дебата?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ако успеят да го задържат

    45 2 Отговор
    Прав и не падне и не търси стол да седне. Ще му казват със слушалка в ухото какво да каже. Демократите няма да допуснат Тръмп за втори път стане президент. Той е бесен за спретнатите процедури по задържането му и ще ги разпердушини ако стане президент.
  • 5 особен

    49 3 Отговор
    Абе това е някаква гавра с Бай пън.Може ли човек с деменция да прави дебат.
  • 6 Срамна работа

    30 0 Отговор
    Кукленото шоу. Тъпизми с двама старци.
  • 7 Срамна работа

    16 0 Отговор
    Кукленото шоу. Тъпизми с двама старци.
  • 8 един

    3 12 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Колкото и ти имаш шанс да напишеш нещо умно!
  • 9 Позор

    28 1 Отговор
    В колонията следат с небивал интерес кой ще е следващия им господар...
  • 10 Щеше да е смешно,

    27 0 Отговор
    ако не беше тъжно. Не виждам как някои хора няма да прогледнат най-сетне, че "царят е гол", макар че това им избожда очите. Опитах се да го гледам, но отговорите на Байдън ме приспаха след усилията да схвана какво бърбори. Накрая май артикулираше малко по-добре. Но още 4 години? Ще е истинско безумие. Питам се дали Жириновски няма да се окаже прав и за това, той предвиди, че избори в САЩ няма да се състоят, преди да умре.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Механик

    25 0 Отговор
    Това ще някакъвбо. "изтънчен" начин за подигравка с бъзрастни хора. Точно по американски - плоско и грубо.
    Та Байдън изобщо не е в състояние да провежда умствена дейност, те тръгнали да го "дебатират".
  • 13 Лост

    26 0 Отговор
    Естествено,че ще е без публика.Иначе Байдън може да се стресне и да запраши в публиката.
  • 14 един

    1 25 Отговор

    До коментар #10 от "Щеше да е смешно,":

    Кой цар е гол,той дето Кремъл го държат на каишка ли и дето унизи Америка пред очите на цял свят на срещата в Хелзинки?Не напразно го нарекоха "пуделът на Путин",ако става въпрос за тоя цар,гол е да!
  • 15 Ний ша Ва упрайм

    13 1 Отговор
    дърти ефтини циркаджии
  • 16 Механик

    3 29 Отговор
    Колко са изпаднали блатините и копейките им за да се молят тръмп да спечели и да им подари нещо от Украина!

    Коментиран от #18, #21

  • 17 Пак ли?

    23 0 Отговор
    Защо постоянно имате проблем с Атланта? Когато споменавате други градове, уточнявате и щата.
    За сетен път с Атланта сте в издънка. На всичкото отгоре сте я написали АтАланта!!! Коя Атланта имате предвид? Тази в Мичиган, Индиана, Тексас, Джорджа, Илиной, Луизиана, Канзас, Невада или тази в Мисури? Това са 9 щата, демек 9 Атланти.
    Пък има и една в Нова Скотия в Канада.
    Стига сте се излагали, свършете си съвестно работата ако обичате.
    Колкото до дебатите - Бай Пън почна да заеква още на 7-8та минута. Щастливец е той - вече е забравил колко се е издънил.

    Коментиран от #26, #28

  • 18 Смех

    18 0 Отговор

    До коментар #16 от "Механик":

    Твойте приятели краварите, саюолетите дето ги платихме преди сума години, не искат да ти докарат. Чакай да ти подарят нещо.

    Коментиран от #27

  • 19 Кой управлява Америка

    14 0 Отговор
    Във вс случай не е Бай Пън.

    Коментиран от #25

  • 20 Демократ

    2 16 Отговор
    Трябва Американски президент който с едната ръка да биха Китайците а с другата Рашняците до псиране
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Изгледайте дебата

    17 0 Отговор
    вместо да си вадите заключения от тази Матросовско-адвокатска статия.

    С Байдън е приключено след този дебат. Тъжно е човек да го гледа и слуша в това състояние. .
    Не е само мнение, но и на отговорните демократи. И западните медии дори.

    Коментиран от #23

  • 23 Точно така

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "Изгледайте дебата":

    Правилно. И аз го изгледах. В момента вървят коментарите от студиото. А статията не струва.
  • 24 Ццц

    11 1 Отговор
    По съществото си дебатът между Тръмп и Байдън е продължение на филма "От глупав по-глупав", като Тръмп не случайно е написан пръв 🤣🤣. Другото чучало не само е тъпо, но и опасно за света.
  • 25 Подкрепям

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "Кой управлява Америка":

    "Във вс случай не е Бай Пън."

    Съвсем вярно. Аз хич не се учудвам, защо постоянно плашат със съчинения на тема заплаха от руското или корейското ядрено оръжие.
    И мен би ме било страх. Кой ги контролира тези хиляди заряди на бойно дежурство, които би трябвало да пазят Естадос Краваристанос? По правило, президентът има решаващ глас. Но има ли някой, който да му се довери на сегашния? Да си представим реална ситуация. Литват някакви ракети - я руски, я корейски. Без значение по кое време на денонощието, Бай Пън първо трябва да го събудят. Което не е лесно, той постоянно спи. После трябва да му се напомни, че той е президент на ФАЩ. След това да му се обясни какво значи това и какви са му задълженията. Като му се обясни, трябва де се провери дали пак не е заспал. И ако случайно не е, да се види дали не е забравил, че е президент. Дотук лесно, ама трябва и да му се втълпи, че има едно копче за натискане, което не е машината за сладолед. И да му го покажат, че да не вземе да натиска копчето на пижамата. Като му го покажат, трябва да са сигурни, че гледа към него, а не се е отплеснал да се ръкува с духа на Линкълн. Белким не се строполяса на път към копчето. Дорде се ориентира, братушките ще са вече на по литър водка, кило сельодка и ще празнуват победата.
    Ами ако не успеят да го събудят? Кой ще решава? КамИлата ли? Хехехе, смях в залата. Или министърът на простатата (на отбраната де) Остин? Ами ако отново се е скрил от всички, за да не разберат хората че м

    Коментиран от #33, #40

  • 26 Ццц

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пак ли?":

    По начина на изписване имат предвид не град в САЩ, а италианския футболен отбор. 🤣 Не хаби нерви, нормално е за тук 😂

    Коментиран от #29

  • 27 ТаУмВзе

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Смех":

    От кой ще се пазиш с тия самолети, другаю клошар!?

    Коментиран от #35

  • 28 Новичок

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пак ли?":

    Е пак ли? Та това е главният редактор на сайта.Хахаха...

    Коментиран от #30

  • 29 Пак ли?

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ццц":

    Съвсем вярно. 🤣🤣🤣
  • 30 Пак ли?

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Новичок":

    Ей, да бе. Не обърнах внимание. 👍👍🤣🤣
  • 31 Бай Дън има ли

    5 1 Отговор
    Рраво за се съветва и слуша мненията на умрелите? То така може да му помагат много опитни мъртъвци, като Кенеди, Бжежински, сенаторът Макейн, Линкълн, Рузвелт или даже Чърчил. Няма да е честно. Тръмп не умее да разговаря с умрелите и няма да има помощ от отвъдното.
  • 32 Ха ха ха с деменция дебат????

    5 0 Отговор
    Абе стига глупости
  • 33 Браво

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Подкрепям":

    Как идеално си го писал.
    Поздрави от Ямбол

    Коментиран от #34

  • 34 Подкрепям

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Браво":

    Поздрави от Тексас.
    Имам 4-ма приятели тук от Кокорево. Казват, че е близо до Ямбол. И те поздравяват. Голям купон е тази вечер.
  • 35 Смех

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "ТаУмВзе":

    Аз не искам самолети, от щатското посолство наредиха, и ние ги платихме.
  • 36 Папагали

    7 1 Отговор
    Как не се намери един български журналист да гледа и веднага да коментира изявите на кандидатите?! Всичко е "куриере деласера" А имахме хора с възможности- Владимир Костов и др....

    Коментиран от #37

  • 37 Хихи

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Папагали":

    Ако нашите ги коментират, всички ще разберат колко е зле положението там. За това си трайкат
  • 38 За протокола

    5 0 Отговор
    "Бърза анкета, проведена от CNN след президентския дебат в четвъртък вечерта, показа, че бившият президент Тръмп сериозно побеждава президента Байдън.
    Анкетата на CNN, публикувана в ефир, показа, че 67% от наблюдателите на дебата смятат, че Тръмп е спечелил дебата в сравнение с 33%, които вярват, че Байдън е спечелил дебата."
  • 39 дядото

    6 0 Отговор
    хайде бе,дебата започна и приключи,вече изтече медиина информация да фиаското на бай дън.вие какво чакате- разрешение и наставления от козяк ли.
  • 40 Бе то е ясно

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Подкрепям":

    Ядреното куфърче на САЩ няма да го дадат на Байдън. Този не знае какво е това и за какво е. Цял свят гледа този глупав театър. Ясно е, че неизбирани управляват САЩ. Ясно е, че се укриват, да не се знае, че те управляват. И е ясно, че фед печатят зелената хартия и че те дърпат конните. Защо обаче ни поставят този болен човек и се гаврят с него? Биха могли да вземат някой по-млад тъпанар, както немската министърка на външните работи- Бербокова. Но около 40 г но няма нищо в черепната кутия. Но пък поне знае, къде е и може да реагира на въпроси. Е, отговорите са катастрофални, но поне уж тя е "началник"! Докато Дънбай изобщо го няма на сцената! Ха-ха-ха!

    Коментиран от #41

  • 41 Подкрепям

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Бе то е ясно":

    Отново подкрепям!!!
    За съжаление, никога няма да разберем кои са хората, които наистина управляват. И не ни остава друга алтернатива, освен саркастичните забележки и коментари към назначените (не избраните) на власт.

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Най-смелата и

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Подкрепям":

    Конспиративна теория е, че някакъв изкуствен интелект ни е завладял. И "то" управлява цъл свят с помоща на марионетки. НО, понеже не познава човешката суета и психиката й, то прави някога такива, глупави грешки, като с Байдън или по мреме на короната. Направо имаше очебиещи издънки, които ясно показаха фалша на всичко. Марина Джакоби, но и други прокарват тази хипотеза. Също известният Стамен Стаменов също имаше такива хипотези. Ротшилдовите и другите мошета били също роби на този ИИ?
  • 43 Въййй

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Подкрепям":

    Това вече дори НЕ Е примитивен театър на изключително ниско ниво,
    а си е долнопробен цирк
  • 44 грух

    0 0 Отговор
    вече никой не може да помогне на лудите крави... R.I.P, ненормалници..