Last news in Fakti

30 Юни, 2024 04:50 837 5

Пхенян: Южна Корея, САЩ и Япония създадоха азиатска версия на НАТО

  • северна корея-
  • южна корея-
  • япония-
  • сащ-
  • нато-
  • учения

Изолираната страна осъди съвместните учения на Сеул, Токио и Вашингтон

Пхенян: Южна Корея, САЩ и Япония създадоха азиатска версия на НАТО - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пхенян осъди съвместните военни учения между Южна Корея, Япония и САЩ, които се проведоха тази седмица, и ги определи като знак, че трите страни са развили отношенията си по начин, който ги превръща в "азиатска версия на НАТО", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съюзническите армии в четвъртък започнаха тридневното учение "Фрийдъм едж", чиято цел е да се засилят способностите за отбрана при нападения с ракети и подводници. В маневрите участваха разрушители и изтребители, както и американският ядрен самолетоносач "Теодор Рузвелт".

Решението въпросното учение бе взето миналата година на тристранна среща на върха в Кемп Дейвид, щата Мериленд, където лидерите на САЩ, Япония и Южна Корея се договориха да подсилят военното си сътрудничество на фона на създаваното от Пхенян напрежение на Корейския полуостров, отбелязва Ройтерс.

Северна Корея няма да игнорира засилването на военен блок, оглавяван от САЩ и съюзниците им, и ще предпази мира в региона с агресивен и съкрушителен отговор, се казва в изявление на външното министерство в Пхенян, разпространено от севернокорейската информационна агенция КЦТА. В текста се посочва, че Вашингтон продължава с усилията си да обвърже Сеул и Токио с НАТО и че пример за това са опитите на Южна Корея да достави оръжия на Украйна.

Сеул заяви, че ще разгледа възможността да изпрати военно оборудване директно в Украйна в знак на протест срещу двустранното споразумение в сферата на сигурността, което сключиха севернокорейският лидер Ким Чен-ун и руският президент Владимир Путин, припомня Ройтерс.

Вашингтон и Сеул обвиняват Пхенян, че доставя оръжия Русия, които тя използва във войната си в Украйна. Както Русия, така и Северна Корея отричат това.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 С огън и меч трябва да бъдете...

    3 6 Отговор
    Унищожени, изверги корейски и китайски.
  • 5 С МНОГО БРОЙКИ НАТО ЩЕ ОПРАВЯМЕ СВЕТА!!!

    1 0 Отговор
    КОЛКО ОЩЕ БРОЯ НАТО СА НУЖНИ НА ХЕГЕМОНА ??? НЕКЪДЪРНИ ЗА ДИПЛОМАЦИЯ , ЗА ЧОВЕШКО ,НОРМАЛНО УРЕЖДАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ , В ТОВА Е ПРОБЛЕМА .!!! С ЕДНА ДУМА ДИВАЦИ , ДОКАРАХА НИ НА РЪБА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО. КОГАТО САМО С ОРЪЖИЕ СЕ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ , СЕ СТИГА ДО САМОУНИЩОЖЕНИЕ, КЪМ КОЕТО СЕ ДОБЛИЖАВАМЕ , БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДИВАТА ,БЕЗМОЗЪЧНА ПРОСТОТИЯ!!!
Новини по държави: