Last news in Fakti

1 Юли, 2024 05:44 893 1

Ево Моралес: Президентът сам организира опита за преврат срещу себе си

  • боливия-
  • ево моралес-
  • луис арсе-
  • преврат

Бившият държавен глава на Боливия обвини Луис Арсе, че е измамил боливийския народ

Ево Моралес: Президентът сам организира опита за преврат срещу себе си - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Боливия Ево Моралес обвини политическия си съюзник, превърнал се след това в негов съперник, президента Луис Арсе, че е измамил боливийския народ, като е извършил сам опита за преврат срещу себе си миналата седмица, за да спечели политически точки сред избирателите, предаде АП, цитирана от БТА.

Първоначално Моралес беше сред най-силните гласове в страната, които заявиха, че около 200 военни, които в сряда се отправиха към правителствения дворец на Боливия заедно с бронирани автомобили, са се опитали да извършат "държавен преврат". "Убедени сме, че демокрацията е единственият начин за уреждане на всякакви разногласия и че институциите и върховенството на закона трябва да бъдат зачитани", написа Моралес в публикация в социалната медия "Екс" в деня на военната акция. "Повтаряме призива си всички участници в този бунт да бъдат арестувани и съдени", добави той.

Но вчера Моралес се присъедини към други, които смятат, че самият Арсе е инсценирал опит за преврат, за да спечели симпатиите на боливийците в момент, когато популярността му е изключително ниска. Арсе "не уважи истината, измами ни, излъга не само боливийския народ, но и целия свят", заяви Моралес в предаване по местна телевизия.

Моралес все още има голямо влияние в Боливия, особено сред производителите на кока и профсъюзите, докато Арсе се сблъсква с тлеещо недоволство, тъй като страната е обхваната от икономическа криза.

Моралес, някогашен приятел на Арсе, подаде оставка като президент през 2019 г. в условията на размирици, след като се кандидатира за неконституционен трети мандат и избяга в изгнание. Той подкрепи Арсе на изборите в страната през 2020 г. като кандидат на неговото Движение за социализъм.

Но отношенията между двамата се влошиха, когато Моралес се завърна от изгнание, и по-късно обяви, че планира да се изправи срещу Арсе, за да бъде кандидат на Движението за социализъм на предстоящите избори през 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спиди Гонзалез

    2 1 Отговор
    И Садам Хюсеин сам се обеси бе и Кадафи си пререза вените от любовна мъка.