Last news in Fakti

2 Юли, 2024 13:33 696 5

Kитайският президент Си Дзинпин предприе важно държавно посещение в Казахстан

  • китай-
  • си дзинпин-
  • казахстан-
  • посещение

Посещението на Си не е само за подновяване на стари връзки, но и за планиране на бъдещето

Kитайският президент Си Дзинпин предприе важно държавно посещение в Казахстан - 1
Снимка: БГНЕС

Kитайският президент Си Дзинпин предприе важно държавно посещение в Казахстан, отбелязвайки ключов момент в дипломатическия натиск на Китай в Централна Азия. При пристигането му президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев го поздрави, показвайки важността на посещението му. Трябва да се отбележи, че когато самолетът на Си навлезе в Казахстан, той беше ескортиран от два казахстански изтребителя, знак за високото уважение, което той изпитва, предава БТА.

По време на посещението си Си Дзинпин подчерта важността на взаимното уважение, добросъседството, солидарността в трудни времена и взаимната изгода. Тези четири принципа, според него, са от решаващо значение за продължаващия растеж и стабилността на отношенията между Китай и Казахстан. В статия, публикувана в казахстанските медии, Си изрази надеждите си за подмладяване на традиционното им приятелство и засилване на всеобхватното сътрудничество.

Посещението на Си не е само за подновяване на стари връзки, но и за планиране на бъдещето. Той и президентът Токаев се стремят да издигнат всеобхватното стратегическо партньорство между техните нации до нови висоти, като се фокусират върху взаимната подкрепа и полза и отговарят на глобалните промени.

Това пътуване, петото на Си в Казахстан, включва участие в 24-то заседание на Съвета на държавните ръководители на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана. След това Си ще продължи дипломатическата си обиколка с държавно посещение в Таджикистан. Придружено от ключови фигури като министъра на външните работи Ван И и официалния представител на ККП Цай Чи, посещението на Си подчертава важността на тези дипломатически усилия. ШОС, която включва страни като Индия, Китай, Русия и сега Иран, представлява значителна част от световното население.

Тази година Беларус трябва да се присъедини към организацията, разширявайки допълнително влиянието си. Посещението на Си Дзинпин в Казахстан е ясна индикация за намерението на Китай да засили връзките и сътрудничеството си с Централна Азия, подчертавайки стратегическото значение на региона в глобалната дипломация.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точен

    6 0 Отговор
    Китай и Русия обграждат 100 % Казахстан. А Казахстан е доста богата държава, ако развият технологии по китайски модел, я очаква място в първата 15-ца на света.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Хората

    5 3 Отговор
    Говорят за бизнес, развитие, сътрудничество, взаимопомощ. Европудалите под кравешката стъпка, пе и наште мастийки ,само за война и конфликти дрънкат небивалици.
  • 3 Айде, цетрална Азия е все

    2 5 Отговор
    по-ориентирана към Китай! Няма само Сибр да замине в средносрочен план...

    Велик, велик стратег е ПутКин!

    Ххаххахахха
  • 4 Да, а ако по оркския

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Точен":

    потъва!
  • 5 Китай

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Точен":

    купува газ на безценица от Русия и Казахстан - това им е далаверата