Last news in Fakti

2 Юли, 2024 14:32 884 26

Опонентите на "Национален сбор" засилват опитите си да попречат на крайната десница да вземе властта във Франция

  • опонентите-
  • национален сбор-
  • крайна десница-
  • франция-
  • властта

Партията на Марин Льо Пен излезе с голяма преднина на първия тур от вота, след като рискованият ход на президента Еманюел Макрон за свикването на предсрочни парламентарни избори се провали и постави центристкия му алианс на незавидното трето място

Опонентите на "Национален сбор" засилват опитите си да попречат на крайната десница да вземе властта във Франция - 1
Снимка: БГНЕС

Опонентите на "Национален сбор" засилиха опитите си да попречат на крайнодясната партия да вземе властта властта във Франция. Все повече кандидати заявяват, че ще се откажат от участие във втория тур на парламентарните избори във Франция този уикенд, за да няма разпиляване на гласовете на избирателите, които са против Марин Льо Пен, предаде Ройтерс.

По данни на местни медии около 180 кандидати са потвърдили, че няма да вземат участие на втория тур на изборите в неделя за състава на 577-членното Национално събрание (долната камара на френския парламент). Останалите кандидати имат време до 18:00 ч. местно време да направят своя избор.

Партията на Марин Льо Пен излезе с голяма преднина на първия тур от вота, след като рискованият ход на президента Еманюел Макрон за свикването на предсрочни парламентарни избори се провали и постави центристкия му алианс на незавидното трето място, нареждайки се зад новосформираната лява коалиция "Нов народен фронт".

Но дори и преди политическите маневри от последните 24 часа за създаването на "републикански фронт", който да блокира антиимигрантската и евроскептична партия, далеч не бе ясно дали "Национален сбор" ще успее да спечели необходимите за мнозинство 289 места в Националното събрание.

Според социологическите проучвания резултатите от първия тур показват, че "Национален сбор" е на път да получи между 250 и 300 места. Това обаче бе преди тактическите оттегляния и междупартийните призиви към гласоподавателите да подкрепят на втори тур онзи кандидат, който е в състояние да се противопостави и да победи местния си опонент от партията на Льо Пен.

"Играта не е приключила. Трябва да мобилизираме всичките си сили", заяви пред телевизия "Франс 2" кметът на Париж Ан Идалго, която е член на Социалистическата партия - част от новосформираната лява коалиция.

Вчера финансовите пазари отбелязаха растеж въз основа на всеобщото облекчение, че крайната десница не се е представила по-добре, въпреки че реакцията беше приглушена от факта, че един "висящ" парламент, в който няма да има обособено мнозинство, би рискувал парализиране на политиките за останалата част на президентството на Макрон до 2027 г., отбелязва Ройтерс.

Първоначално имаше объркване относно това дали съюзниците на Макрон ще се откажат от участие във вота в полза на по-добре представили се конкурентни кандидати, ако те са членове на крайнолявата партия "Непреклонна Франция" на Жан-Люк Меланшон, която също е част от новосформираната лява коалиция.

Въпреки това вчера Макрон заяви на закрито заседание на Министерския съвет в Елисейския дворец, че основният приоритет е недопускането на "Национален сбор" до властта и че кандидатите на "Непреклонна Франция" могат да бъдат подкрепени, ако е необходимо.

"Републиканският фронт" е работил и преди - като например през 2002 г., когато избиратели от всички слоеве на обществото подкрепиха с огромно мнозинство Жак Ширак в президентската надпревара, за да победи бащата на Марин Льо Пен - Жан-Мари.

Не е сигурно обаче, че в наши дни избирателите са склонни да следват указанията на политическите лидери за това за кого да дадат гласа си на фона на усилията на Льо Пен да подобри имиджа на партията си, което допринесе за представянето ѝ като по-приемлива за милиони избиратели.

Днес Льо Пен потвърди твърдението си, че "Национален сбор" няма да се опита да състави правителство, ако тя и съюзниците ѝ не разполагат с работещо мнозинство в парламента. "Не можем да се съгласим да съставим правителство, ако не можем да действаме. Това би било най-лошото предателство към нашите избиратели", каза тя пред радио "Франс Ентер".

В предвкусване на лошото настроение, което ще преобладава в случай на "съжителство" за споделяне на властта между Макрон и правителство, ръководено от "Национален сбор", Льо Пен се позова на медийни спекулации, че той планира да направи ключови назначения в публичния сектор, за да попречи на партията ѝ да прилага политиките си.

Макар да не твърди, че разполага с доказателства за това, Льо Пен заяви, че всеки подобен ход би означавал "административен преврат".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    10 0 Отговор
    Демокрация, натиснали са ги да се откажат
  • 2 да де

    10 0 Отговор
    Меките китки вият на умряло, че петлите гласуват петата република да е за нормалнита бели люде.
  • 3 Госあ

    1 16 Отговор
    Нема да оставят таа корумпирана путинстка да вземе мнозинство. Франция си има механизми за защита. Цивилизована страна е това не е блатна или прерийна империя. Всички путинисти са аморални корумпета. Иначе, подкрепям Путин да СВО в Украйна и се надявам да ги накаже подобаващо за пример на други продажни джуджета. Подкрепям търговия с путинска Русия, обаче не искам да чувам за путинисти и протежета в България.

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Ти си

    13 0 Отговор
    Ако "Национален фронт " използва такива приеми и такива публични изявления веднага цялата демократично-либерслна преса щеше да излее тонове от помия жлъч и злоба срещу тях ! То нямаше да са фашисти , нацисти , екстремисти и незбам какви ли не още .
    Всичко е двуличие и лицемерие - не само у нас а и при развитите "демокрации" ....
  • 5 Евро Пейка

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    И кой ти каза че е корумпирана "путиниска" ?
    Медиите обслужващи Макрон ли ти го казаха ?
    Не ти ли прави впечатление че в последно време всички десни и национално ориентирани партии в Европа казионните медии ги заклеймяват като путинисти или копейкаджии ? Жалка пропаганда.
  • 6 факуса

    6 0 Отговор
    ама кви са тез националисти да клатят демокрацията,я забрана на всякакви избори,кат в осрайна,само демократи на власт,другото е заплаха за нац.сигурност на сащ
  • 7 Атина Палада

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Истинският механизъм за защита на Франция, това са истинските французи.. И те гласуваха за Льо Пен!
    Да, истинските французи ще защитят Франция, а не ония ръждивите... разни мароканци и пр.
    Смятай, че истинските французи по скоро ще направят гражданска война, отколкото да се оставят на мароканци те-гласоподавателите на Макрон да управляват съдбите им.

    Коментиран от #9

  • 8 нннн

    5 0 Отговор
    Мошениците се договарят, но как ще гласуват французите е друго нещо. Предполагам ще гласуват против Макрон и макрончетата.
  • 9 Госあ

    0 5 Отговор

    До коментар #7 от "Атина Палада":

    Кои са тези истински французи ? Фашистите на Виши ? Щото аз мисля, че са социалдемократите. Разликата им действително е малка на тези избори, заради либерастките изцепки на дълбоката държава ес, обаче вторите се обединяват с третите и путинските корумпета са чао. Само гледай. Руската олигархия я има само у сащ. Даже и там има некакви мерки. И ай стига с тия джендъри и черни. Чеченците много ли ти харесват ? А ? Или дагестанците ? Ай говорете за стандарт на живот нещо. Стига с тия смешни опорки. На мен джендърите не ми бъркат толко, колкото руските мафиоти, които раздадоха народните пари на НРБ на тикви и тиквеничета.

    Коментиран от #10

  • 10 Атина Палада

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    В много голяма грешка си! Под истинските французи, разбирай французите, а не мигрантите... Знаем с какви мигранти е налазена Франция, паа макар и саа са с френски паспорти. Това беше идеята ми. И точно истинските французи, а не мигрантите гласуват за Льо Пен.
    Относно раздадени те пари в България...
    Да, така е, и не саамо в България а в цяла Европа, включително и в Русия! Това приятелю е неолибераялната система..
    Която навлезе в Европа Првз 90-те години на миналия век. При нас в соц. лагера навлезе директно тя. Ние не сме имали нито капитализъм като в САЩ, нито капитализъм като в Западна Европа, който беше след ВСВ та до 90-те години на миналия век!
    Това, което стана при нас, стана и в Западна Европа.. Живях и работих години наред в Мюнхен!
    Преди 90-те години в Западна Европа всички сектори със стр.значение бяха държавни.. При навлизането на неолиберализма, всичко се приватизира..Досущ като в България. Раздаде се целият бизнес на шепа играчи близки до властта. И бизнеса им зависи от властта.. Или казано - сливане на държавата с бизнеса.. В такава система живеем и до днес.Това е неолибералната система. Или познато още като глобализъм, олигархичен капитализъм, корпоративен...
    Единствено Русия успя миналата година да я замени със системата, която беше в Западна Европа - наричана "национален капитализъм"!
    Затова , когато работех в Германия, германците изказваха мнение, че никога една частна клиника /болница не може даа бъде по богата, по добре оборудва

    Коментиран от #12

  • 11 Атина Палада

    4 0 Отговор
    Продължение:
    Затова , когато работех в Германия, германците изказваха мнение, че никога една частна клиника /болница не може даа бъде по богата, по добре оборудвана и по добре стопанисвана от държавната, защото зад държавната клиника/болница седи държавата.. А държавата е много по богата от който и да е частник..
    Това мислене им е останало от националния капитализъм, защото в действителност е било така при тях... Сега не е така..Сега глобализма им взе всичко... Заради това не само у Франция и Германия, ами навсякъде у Европата ще взимат превес десните националистически партии, а тия като на Макрон отиват в историята... Иначе... Френска Революция!
    И не е виновна Русия и Путин за избирането на десните националистически партии у Европата....
    Виновна е системата.... При една шепа много богати и всички останали бедни.... Ще има революции у Европата и не е виновен Путин..

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Госあ

    0 6 Отговор

    До коментар #10 от "Атина Палада":

    Българският модел е абсолютно същият като руският/путинският , но в умалени мащаби. Относно държавното и частното здравеопазване е абсолютно точно. В Япония всеки ходи в държавна болница за по-сериозни проблеми, защото са много по-оборудвани и с по-квалифицирани специалисти. А работодателя е длъжен да ти осигури два пълни прегледа в годината и ако не го направи, жална му майка. Зъболечението се покрива на 80% от здравната осигуровка. Това в Япония, не в Русия.

    Коментиран от #15

  • 13 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Атина Палада":

    В Европа, като действително изключим Япония където средната класа е главозамайваща и е действително точен пример за т.нар. от теб държавен капитализъм (Япония, не Русия), стандарта продължава да е най добър. Китайците правят чудеса с комунизма, но при 1,3 млрд човека без ресурса на Русия и сащ, действително ще бъде трудно да настигнат Европа. Според доклади, обаче, са задминали сащ предвид разделението на крайно бедни и крайно богати.
  • 14 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Атина Палада":

    За повече от четвърт век управление на Путин, са емигрирали огромно количество руски специалисти от Русия, ще ти дам за пример нобеловата награда за графена от двама руснаци завършили Московски политехнически, обаче наградата е за Англия, нали се сещаш ?! Лъснаха 300 млрд евро изнесен капитал от Русия в апартаменти, яхти и какво ли не, а освен Москва, Петербург, инфраструктурата е плачевна. Докато китайците пътуват със свръхскоростни железници, руснаците още се тътрят часове ! Така ме, айде не ми го хвали тоя гопник с ченгеджийските му номера ! Същински - баце, верно малко по-образован. Както многократно писах, подкрепям СВО, укрите и запада предизвикаха Русия, санкциите са пълна простотия и губим само ние от тях, обаче изобщо не ми го хвали ! Да му мислят руснаците.

    Коментиран от #18

  • 15 Атина Палада

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Ти не разбираш ли, че този модел е същия като в цяла Европа, разбира се и като в Русия. Защото при навлизането в Европа, при нас в соц. лагера навлезе директно този модел. Така, че не може да се каже, че е като в Русия.. Най правилно е да се каже като в САЩ.. Защото в САЩ го въведе Рейгън. Замени техният либерслизъм(чист капитализъм) с този модел/система!
    Русия успя в края на 2022 да го замени с държавен капитализъм. Системата, която беше в Западна Европа!
    За клиниките/болниците..... Така е било, обаче сега не е така! Нито в Германия нито в други страни от ЕС. Навсякъде в държавните е мизерия!
    Работех в Атина в една държавна болница в лабораторията... По време на ваксините, отказах да се ваксинирам и трябваше да напусна... Стоях без работа докато отмина това с ваксините.. После си намерих работа в една частна болница в лабораторията! Ами разликата като оборудване е от тук до небето:) Частната е много по модерна... Държавните в Гърция не са по различни сега от тези в България... В Германия в момента е същото.. Държавните изоставени... Бизнеса, включително и болниците раздадени на шепа играчи близки до властта. И лошото в Гърция е, че частните болници са си частни, и се плаща само в кеш.. Нямат право да работят с здравната каса... А цените са умопомеачителни... Има болници, където само престоя за денонощие, без лечението е 2000(две хиляди евро) Кой обикновен гражданин може да си го позволи? Аз не познавам такъв тук.. Хората оставени на произвола..
    Зза Яп
  • 16 Атина Палада

    3 0 Отговор
    Продължение
    Зза Япония... нямам много инфо. Само зная, че външния дълг им е към 170% от БВП, което значи, че живеят на вересия..

    Коментиран от #17

  • 17 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Атина Палада":

    Хахахаха на кой дължат ? На Путина ? Хахахаха Само дето средната продължителност на живот в Япония е 1,5х на руснака. А ? Опорките ви са смехотворни

    Коментиран от #19

  • 18 Атина Палада

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Това, което пишеш за Русия (относно капиталите) се отнася с пълна сила и за Европейските държави... След навлизането на неолиберализма в Европа, той отвя парите на западняците и всичко замина в офшорки... Всичко държавно се приватизира и се раздаде на близки до властта..
    Да, този модел точно това прави... Шепа много богати (олигарси) и останалите бедни... Модела както в Русия след разпада на СССР, така и в Европа беше идентичен.
    Така, че не е коректно да разказваш само за руските олигарси, а да премълчава за европейските... Модела създаде и руските и европейските олигарси..Къде смяташ, че са изнесени капиталите на европейските олигарси? В офшорки!
    Казах ти, че в края на 2022 в Русия имаше голямо сътресение по върховете.. И тогава надделя националния промишлен капитал.. А компрадорския доларов капитал изпадна....
    Русия тепърва ще се развива... Защото приключи с олигархичния капитализъм...Но определено ще набляга на ВПК, защото с нейните несметни богатства има много поводи за външна агресия..
  • 19 Атина Палада

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Инфото е достъпно за всички!
    Можеш да провериш не само на Япония ами на всички страни в света външните им дългове.. И съответно процента от БВП!
    На Япония е 170%! Само на Люксембург е по голям. Техният беше 3000(три хиляди) :)))) Следват Италия И Гърция... От по 160 и нещо.. И на Италия и на Гърция..

    Коментиран от #20

  • 20 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Атина Палада":

    😂 глупостите на кремълските идиоти не ми се коментират. На кой ги дължат тия пари Г7 бе момиче ? На Русийка ? А ? Или на Марс ? Това са икономически взаимоотношения на страните от Г7, където Русия с изключителния си стандарт на живот, високи пенсии, добро здравеопазване и правилно разпределение на финансите, няма никаква работа да си пъха нослето и да коментира. Схващаш иронията ми за добрия живот в Русия, нали ?

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Атина Палада

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Виждам, че си лаик, но имам още десетина минути време, за да ти кажа, па макар проумееш на кого ги дължат. И не ми говори за икономически взаимоотношения на страните от Г7 , защото е пълна глупост... Защото това касае светът.
    Приятелче, още в късната есен на 2019 година финансовата система беше подложена на силен натиск и централните банки изпаднаха в паника в опит да спасят фалиралата банкова система с огромна ликвидност. Удобно за банките имаха извинение за това печатене на пари, тъй като ковид започна месец след това. Обикновенно, трябваше да започне война, но пандемията създадена в лабораторията свърши добра работа. Светът сега е в много несигурни води. Кораб в такава опасност не изисква от повече от лека буря за да бъде засегнат от непоправими щети. В момента никой не може да прогнозира какво ще се случи, тъй като няма с какво да се сравняваме.Но това, което е много вероятно, съществото създадено на остров Джекил постигна ужасна съдба - съдба, за която само, която бъдещите историци могат с аразкажат на света.. Един съвет от мен. :) Чети малко повече, за д ане се излага по форумите :)

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Атина Палада":

    😂 ама не преигравай с това, че си блондинка 😂 Пак ти повтарям, не е работа на корумпираните путинсти да държат сметка финансовите взаимоотношения на страните от Г7. Дори Китай не го прави. Русия е аут от тези финансови взаимоотношения не дължи, не и дължат. Сега разбра ли ме по-добре ?
  • 24 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Атина Палада":

    Издишате отвсякъде. Като хванем показателите на мужика и европееца и японеца. Русия разбира се е след Китай и сащ, но сте изключително смешни като тръгнете да обяснявате как руснака живее по-добре от японеца, германеца, франсето, канадеца и така всички от Г7 😂 Между другото наркоманията и спина у Русия са много по разпространени отколкото в западна Европа, да не говорим за Япония и Южна Корея
  • 25 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Атина Палада":

    Наблягайте повече на джендърите, това с по високия стандарт на живот на руснака от страните от Г7 нема почва по света и у нас 😂. Ама само на джендърите, щото Русия е лидер в проституцията 😂
  • 26 Луд

    0 0 Отговор
    Нали ушким демикрацията дава на хората правото да избират кой да ги управлява , НО май на демократите това хич не им харесва.
Новини по държави: