Last news in Fakti

4 Юли, 2024 22:37 959 10

Председателството на Казахстан е високо оценено на 24-ата среща на върха на ШОС в Астана

  • казахстан-
  • шос-
  • среща
Председателството на Казахстан е високо оценено на 24-ата среща на върха на ШОС в Астана - 1

В столицата на Казахстан Астана се проведе 24-та среща на върха на Съвета на държавните глави на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) под председателството на Казахстан. На срещата под надслов «Укрепване на многостранния диалог – стремеж към устойчив мир и благоденствие» беше приета Астанинската декларация, както и около 25 документа и изявления на държавните глави, включително инициативата за световно единство в името на справедливия мир, хармония и развитие, която беше подкрепена от членовете на ШОС.

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви, че ШОС се е превърнала в ефективен механизъм на междудържавните отношения, действащ на основата на «шанхайския дух» на приятелство, добросъседство, равенство и взаимна подкрепа. Той подчерта важността на ШОС и това събитие. «В пространството на ШОС живеят повече от три милиарда души. Организацията включва най-големите и най-бързо развиващи се икономики в света, които представляват една трета от световния БВП. Това ясно демонстрира огромния потенциал и глобалната роля на нашата организация», каза той.

Председателството на Казахстан е високо оценено на 24-ата среща на върха на ШОС в Астана

Според Токаев по време на председателството на Казахстан са проведени около 150 събития на различни нива, включително дигитални, туристически, енергийни и бизнес форуми, както и младежки съвет на ШОС. Бяха изготвени шестдесет нови документа, включително стратегия за борба с наркотиците, план за изпълнение на стратегията за икономическо сътрудничество, споразумение за опазване на околната среда и Стратегия за развитие на енергийното сътрудничество. Разшири се кръгът от международни организации, които си сътрудничат с ШОС. Дейността на специалната работна група за инвестиции беше възобновена и преходът към разплащания в национални валути набра скорост.

Казахстанският лидер добави, че Казахстан напълно е изпълнил всички цели и задачи, заявени на предишната среща на върха.

Председателят на КНР Си Дзинпин, изпълняващият длъжността президент на Ислямска република Иран Мохамад Мохбер, заедно с други лидери, признаха положителната роля на Казахстан в ръководството на ШОС. Си Дзинпин отбеляза: «Бих искал специално да отбележа значителния принос на Председателството на Казахстан в развитието на сътрудничеството и насърчаването на дейността на ШОС. Без съмнение, срещата на върха в Астана ще издигне нашата организация до нови висоти». Изпълняващият длъжността президент Мохбер заяви: «Изразявам своята благодарност за усилията, положени от президента Токаев и правителството на Казахстан през изминалата година по време на тяхното председателство на ШОС».

Президентът Токаев посочи ключови области от стратегическо значение за всички страни от «Шанхайската десетка», включително укрепване на взаимното доверие и сътрудничество в областта на сигурността, разширяване на търговско-икономическите връзки, подобряване на транспортните връзки чрез създаване на ефективни коридори и надеждни вериги за доставки, както и необходимостта от реформиране и модернизиране на ШОС.

Председателството на Казахстан е високо оценено на 24-ата среща на върха на ШОС в Астана

«Продължаващият процес на разширяване на организацията отваря нови възможности и дава тласък на нейното развитие. Страната ни, като председател на ШОС, представи балансирани предложения за превръщането на организацията в още по-ефективен механизъм за многостранно сътрудничество. По-специално, ние се застъпваме за засилване на ролята на Секретариата на ШОС и генералния секретар», подчерта президентът.

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш също взе участие в първата среща във формат «ШОС+». По-рано в изказването си той подчерта важността на ролята на Казахстан в ООН. «Мисля, че трябва да признаем, че когато Казахстан действа в полза на мира, когато Казахстан съдейства на участниците в различни конфликти в света за решаването им, когато Казахстан е активен посредник в международните отношения, Казахстан се превръща в много важен инструмент за постигане на целите на ООН», каза той.

В рамките на формата «ШОС+» президентът Токаев предложи няколко ключови стратегии за укрепване на многостранното сътрудничество между държавите-членки на ШОС. Те включват повишаване на ролята на ООН в осигуряването на глобалната сигурност, подкрепа за плана на Китай за увеличаване на търговския оборот на ШОС до 3 трилиона щатски долара и създаването на голям евразийски търговски пояс, който ще включва повече от 350 000 километра железопътни линии. Той отбеляза, че «80% от сухопътния транспорт между Азия и Европа се осъществява през Казахстан».

Токаев също подчерта важността на справянето с изменението на климата чрез въвеждане на нови технологии за пестене на вода и постигане на екологичните цели на ООН. Освен това той се застъпи за културно и хуманитарно сътрудничество чрез създаване на културни центрове, привличане на млади хора, разширяване на университетите на ШОС и увеличаване на безвъзмездните средства за студенти, особено в техническите области.

На срещата на върха Беларус беше официално приета за пълноправен член на ШОС. Президентът Токаев поздрави президента на Беларус Александър Лукашенко за това събитие.

Председателството на Казахстан е високо оценено на 24-ата среща на върха на ШОС в Астана

На срещата на високо равнище на ШОС присъстваха няколко световни лидери, включително президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Беларус Александър Лукашенко, председателят на КНР Си Дзинпин, Индийският външен министър Субраманям Джайшанкар, казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев, президентът на Киргизстан Садир Жапаров, президентът на Монголия Ухнаагийн Хурелсух, Пакистанският премиер Шахбаз Шариф, емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, руският Президент Владимир Путин, президентът на Таджикистан Емомали Рахмон, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хелоу

    28 0 Отговор
    Нали уж Путин беше изолиран. Евроатлантиците да обяснят? Не излизал от бункера уж. Нещо?

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Ами

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хелоу":

    Изолирана е стара, болна, глЮпава Европа. Самоизолира се от акъл да слугинства на ФАЩ. Те това искаха, слаба Европа и го постигнаха. Достраша ги от двигателя Европа и ресурсите на Русия. Сега двигателя / раб.ръка/ бяга в Китай, заради скъпите разходи в Европа. Европа сама се наниза на ...
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 1 Отговор
    Запада е Миналото,
    Изтока е Бъдещето.
  • 4 Дякон Унуфрий Араллампиев

    10 2 Отговор
    България е важен пункт от пътя на коприната респективно наркотика Без наркотици няма фармация Без фармация няма здравеопазване Крайно време е да си намерим мястото при Братята от Китай Казахстан и Турция
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Фен

    22 1 Отговор
    ШОС говорят за мир и благоденствие. НАТО за война до край. Ние!?🤔
  • 7 Сащ убива България

    19 0 Отговор
    Путин - на срещата на ШОС: Многополюсният свят стана реалност.

    Отново здрава греда за Блгария, и отново сме от грешната страна на бариерата. Многополюсният свободен свят стана реалност. Ние оставаме в еднополюсния евроатлантически свят. А еднополюсния свят независимо какъв, е колониален.
  • 8 НАЙ ХУБАВОТО Е

    15 1 Отговор
    ЧЕ НЯМА ЖЕНСКИ МУТРИ.ПОЛИТИКАТА Е САМО ЗА МЪЖЕ.
  • 9 Добра статив

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хелоу":

    Жалко, че такива сериозни статии се появяват само през ноща. През деня обикновенно шестват текстове за непобрдимата американска демокрация и оръжията за продължаване на войната..
  • 10 Ха-ха-ха

    2 0 Отговор
    Това най ми хареса "справянето с изменението на климата чрез въвеждане на нови технологии за пестене на вода " Разумен подход а не като зелената зделка на запада. Няма как да спреш промяната на климата защото не зависи от човека, но можеш да търсиш начини за справяне с неблагоприятните условия.