5 Юли, 2024 07:41 4 094 32

Беларус и Русия планират всеобхватно споразумение за гарантиране на сигурността до края на годината

  • беларус-
  • русия-
  • споразумение-
  • сигурността

Двете страни обещаха да задълбочат сътрудничеството си между отделите, като планират да увеличат броя на консултациите и да нанесат последните щрихи на съвместен план за действие, определен за 2025 г.

Беларус и Русия планират всеобхватно споразумение за гарантиране на сигурността до края на годината - 1
Снимка: БГНЕС

Беларус и Русия се подготвят за поредица от дискусии, насочени към изработването на всеобхватно споразумение за гарантиране на сигурността до края на годината. Това развитие стана ясно след разговор между външния министър на Беларус Максим Риженков и руския му колега Сергей Лавров в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, предава News.bg.

Разговорите между двете страни не се ограничават само до сигурността. Те обещаха да задълбочат сътрудничеството си между отделите, като планират да увеличат броя на консултациите и да нанесат последните щрихи на съвместен план за действие, определен за 2025 г. Тези дискусии са планирани да кулминират на съвместно заседание на борда по-късно тази година, където фокусът ще бъде върху проблеми със сигурността наред с други теми.

Очакването се засилва, след като руското външно министерство намекна за приемането на междудържавен договор за взаимни гаранции за сигурност, заедно с концепция за сигурност на съюзната държава. Тези основни документи се очаква да бъдат разкрити на декемврийското заседание на Висшия държавен съвет на съюзната държава, отбелязвайки четвърт век от единството между двете нации.

От създаването си в Шанхай през 2001 г. ШОС се разрасна от шестчленна регионална организация до страхотен трансрегионален блок, който сега може да се похвали с 10 пълноправни членове, включително Беларус, която официално се присъедини по време на тази среща на върха. Разширяването на организацията отразява нейното нарастващо влияние, като сред нейните членове са Индия, Иран и Казахстан.

Като добави към значението на тези дискусии, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разкри, че руският президент Владимир Путин планира да предложи нов набор от евразийски споразумения за колективна сигурност. Тази инициатива подчертава развиващата се динамика на сигурността в региона и желанието за сплотена рамка за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснаков

    7 3 Отговор
    Ставайте вече една държава та да мирясате...въпрос на време.....

    Коментиран от #10

  • 2 Ех да бяха тия споразумения

    15 6 Отговор
    само между Русия и Беларус, паниката на САЩ и ЕС психопатите нямаше да е чак толкова голяма.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Фен

    16 9 Отговор
    САЩ оспяха да обединят три четвърти от света срещу себе си. Гениални са!

    Коментиран от #11

  • 6 Демократ

    11 18 Отговор
    Терористите ще гарантират сигурност в света. Чудо нечувано. Путин е главния терорист и обединява терористичните си творения от чудовища като него. Само като ги погледне човек ,тръпки го побиват. Путин- Ким Чен Ун- Лукашенко. Иран също. Сега и с талибаните прави съюз. Световният тероризъм вилнее и тероризира хората. Да не пропуснем Куба и Венецуела.

    Коментиран от #7

  • 7 провинциалист

    14 4 Отговор

    До коментар #6 от "Демократ":

    Кои са терористите? вестибг - 6 февруари 2013, 07:20 - Тайни затворници на ЦРУ в 54 държави / Доклад на хуманитарната организация "Инициатива за отворено общество и справедливост" (Франс прес). "54 страни са участвали в програмата на американската разузнавателна агенция по различни начини - тайни затвори на тяхна територия, подпомагане на залавянето и транспортирането на предполагаеми терористи, участие в разпитите и в мъченията, предоставянето на разузнавателни данни или само отваряне на въздушното пространство за самолетите, превозващи тайно затворниците от една страна до друга. ...25 европейски страни, като Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Финландия, Германия, Ирландия, Великобритания, Испания и Италия"

    Коментиран от #12

  • 8 Пффф

    8 14 Отговор
    Според световната статистика за продължителността на живота, челните места се окупират от западните демокрации - показателно за качествената им медицина, сред която работят най-добрите бг лекари, избягали оттук. България е на 89 място, и, забележете - колхозът на 109то място - едно от последните в Европа и сходно със страни от Африка. Други статистики сочат руснаците на първо място в Европа на глава от населението по спинозни, наркомани, престъпност, втори в света по алкохолизъм след Унгария, и предпоследни в Европа по минимална заплата. Това искат поклонниците на путя за България. Пишат се патриоти, а са еманация на лицемерието и вредни за България с всичките си деградирали клетки.

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Всъщност

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "Руснаков":

    За да имаме мир в региона на черноморието трябва да размажат киевската хунта и да приобщят и Украйна в обединението си !
  • 11 Малеей

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Фен":

    С тоя правопис на питекантроп ще е цяло чудо ако можеш да ходиш на два крака. Но едва ли...
  • 12 Демократ

    5 8 Отговор

    До коментар #7 от "провинциалист":

    Чугунена глава с една гънка в мозъка, задръстена с кремълски опорки. Никаква собствена мисъл.

    Коментиран от #15

  • 13 Тръъъц

    5 9 Отговор
    На никого не му дреме. Двама отчаяни главорези в опит да изглеждат все още могъщи и заплашителни. Лукашенко също, и то съвсем скоро, ще трябва да лубрикира дадените му от Пycлep ракети и интензивно да се нанизва на тях... Пycлep вече е две обиколки напред в акта...
  • 14 Всъщност

    10 9 Отговор

    До коментар #8 от "Пффф":

    Доста погрешни данни - за алкохолизъм водят скандинавците и германците , по бездомници - великите кравари ... Но щом са ти наредили да пускаш фейкове ...карай 😜

    Коментиран от #21, #30, #31

  • 15 провинциалист

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "Демократ":

    "кремълските опорки" в цитираната статия идват от Франс прес. Измисли нещо друго. Можеш ли?

    Коментиран от #32

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дефакто, картофобелачите са

    5 6 Отговор
    23-та република поробена от Хунтата в кремля!Всички те са управлявани от ФСБ генерали и прибижени на режима маскалски!
    Всяка Братска република от П едерацията поискала НЕЗАВИСИМОСТ, я очаква съдбата на ЧЕЧНЯ
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор
    Гарантират сигурността само до края ба годината или до края на годината ще подпишат гаранциите🤔🤔‼️

    Коментиран от #19

  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ...НА...
  • 20 Готов за бой

    3 8 Отговор
    През 44-та рашките нахлуха у нас, превзеха ни и ни държаха под руско робство цели 45 години. Ако пак посмеят, първата ми работа ще е да застана на Калотина с картечница и да разстрелям плъховете които напират да дезертират на запад (ще има доста). И после запуквам рашките 👊

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 провинциалист

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "Готов за бой":

    Алоу, първо - демократите отмениха робството и го кръстиха присъствие; второ - през 44-та нахлу 3-ти Украински фронт, дето сега ги защитаваш; трето - след нахлуването не са присъствали през 45-те следващи години.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пффф

    4 1 Отговор
    За продължителността на живота на северомонголците - ни дума, ни стон. За престъпността, спинягите, тези на херца и минималната работна заплата - също. За алкохолизма им също си има обективна статистика, ама Пенчо писател, не читател.

    Понеже не могат да се постват линкове и пише на латиница, ето какво казва първият резултат при търсене "алкохолизъм по страна" на английски:

    Топ 10 страни с най-високо процент на алкохолизъм:

    Унгария 21.2%
    Русия 20.9%
    Беларус 18.8%
    Латвия 15.5%
    САЩ 13.9%
    Южна Корея 13..9%
    Словения 13.9%
    Полша 12.8%
    Словакия 12.3%
    Естония 12.2%

    Това е положението.
  • 30 Пффф

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Всъщност":

    За продължителността на живота на северомонголците - ни дума, ни стон. За престъпността, спинягите, тези на херца и минималната работна заплата - също. За алкохолизма им също си има обективна статистика, ама Пенчо писател, не читател.

    Понеже не могат да се постват линкове и пише на латиница, ето какво казва първият резултат при търсене "алкохолизъм по страна" на английски:

    Топ 10 страни с най-високо процент на алкохолизъм:

    Унгария 21.2%
    Русия 20.9%
    Беларус 18.8%
    Латвия 15.5%
    САЩ 13.9%
    Южна Корея 13..9%
    Словения 13.9%
    Полша 12.8%
    Словакия 12.3%
    Естония 12.2%

    Това е положението.
  • 31 Пффф

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Всъщност":

    Сайтът се казва уърлдпопюлейшънривю точка ком
  • 32 Демократ

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "провинциалист":

    Кремълската хибридна война се води много активно във Франция и спосорираната от Путин партия на Мари льо Пен доказва това. Уж му върнала парите, ама май не е. Навсякъде в Европа е пръсната Кремълската отрова.
Новини по държави: