8 Юли, 2024 05:17 2 645 8

Брюксел е домакин на първия диалог на високо равнище между Турция и ЕС, посветен на търговията

  • турция-
  • европейски съюз-
  • търговия

Турският министър на търговията Йомер Болат ще разговаря със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис

Първият диалог на високо равнище между Турция и ЕС по търговски въпроси ще се проведе днес в Брюксел. Той ще бъде съпредседателстван от министъра на търговията Йомер Болат и заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Болат и Домбровскис ще се срещнат с представители на ЕС и на турската бизнес общност на кръгла маса сутринта, а следобед ще се проведат междуправителствени срещи.

Напредъкът по въпросите на двустранната търговия и сътрудничеството, включително зеления и цифровия дневен ред, ще бъдат обсъдени в рамките, определени на срещата на работната група по търговията, проведена през октомври 2023 г.

Предвиждат се и дискусии за задълбочаване на търговското и икономическо сътрудничество между Турция и ЕС.

Търговският диалог на високо равнище между Турция и ЕС беше сред препоръките в съвместната декларация за текущото състояние на политическите, търговските и икономическите отношения между Турция и ЕС през ноември 2023 г. и беше решено първата среща по този механизъм ще се проведе на 8 юли 2024 г.

Този диалог ще предостави важна платформа за разглеждане на търговските и икономически отношения между Турция и ЕС на най-високо ниво и за продължаване на позитивната работа по актуализиране на Митническия съюз, отбелязва Анадолската агенция


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ясно

    16 3 Отговор
    Ежедневно наблюдавахме над 1000 TIR а да преминават през България към ЕС, сега бройката ще се увеличи на над 2000. Турците никога не са били под комунистическо робство и знаят как да са конкурентноспособни в международната търговия. А ние все още плачем за Зилове и Москвичи

    Коментиран от #2

  • 2 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "ясно":

    ЕДИН БЪЛГАРСКИ ЗАВОД С 1600 РАБОТНИЦИ
    КАТО ГО ПРИВАТИЗИРАХА МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТ...
    ..
    ПРОДАДОХА 200 СТРУГА И ФРЕЗИ С ЦПУ В ТУРЦИЯ
    ЗА СКРАП МЕТАЛ
    .....
    ЗАВОДА БЕШЕ ЕДИНСТВЕНИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ В БЪЛГАРИЯ НА ПИЖАРНА ТЕХНИКА И МАШИНИ
    ЗА ТЮТЮНЕВАТА ПРОМИШЛЕНОСТ

    Коментиран от #3

  • 3 Иван

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Хората летят в космоса,наш ганьо още за ралото плаче. За нищо не ставате . Мисленето трябва да промените

    Коментиран от #4, #6

  • 4 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    КАТО КАЗА ЗА КОСМОСА , ОНЯ ДЕН ДАДОХ НЕЩО НА РОСКОСМОС И ШЕФА ИМ БОРИСОВ МИ ПИСА :

    " БЛАГОДАРЯ, И МОЙТЕ СА ДЕБИЛИ И НАСА СА ДЕБИЛИ ЧЕ НЕ СА СЕ СЕТИЛИ "
    ... ЩОТО ПОСТАВИХ ВЪПРОСА
    " ЗАЩО НЕГОВИТЕ ДЕБИЛИ И ДЕБИЛИТЕ ОТ НАСА НЕ ДА ГО НАПРАВИЛИ?"
  • 5 Америка

    4 1 Отговор
    Слага търговски бариери да защити собственото производство ЕС иска да разшири търговията с Турция която си доставя евтини руски суровини!?! Явно политиците в ЕС са наведени във всички възможни посоки изключвайки русия и частично Китай. Ударно вървим към обвдняване
  • 6 факуса

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    и ние летяхме и храна за космоса правехме и уреди за там,ама при лошия соц,сега ни върнаха 100г. назад,кат си гладен кво мислене,иска тояга за демократите и такива кат теб навън при "мислещите"

    Коментиран от #7

  • 7 Ехааа

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "факуса":

    Чак пък гладен??? Спор няма ,че пенсиите са ниски и че има много нежелаещи да работят ....от шведите но гладен?!? Твърдиш че в големите градове където има някакво производство хората гладуват?!?
  • 8 САЩ..САЩ..

    0 0 Отговор
    Неке ги пребера в Есу колкото и да се надая..ма па и май и е се тая...
Новини по държави: