9 Юли, 2024 05:36 788 4

Шолц иска по-бързо взимане на решения по подадените молби за убежище

  • олаф шолц-
  • убежище-
  • германия-
  • насилие

Броят на известните случаи на деца и младежи, претърпели сексуално насилие в Германия, се е увеличил, гласи полицейски доклад

Германският канцлер Олаф Шолц снощи заяви, че иска да види по-бързо взимане на решения по подадените молби за убежище, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Шолц каза това при посещението си във Федералната служба за миграция и бежанци (ФСМБ) в провинция Бавария.

Освен това Шолц обеща да бъдат положени политически усилия, например да се подобрят условията по връщането на кандидатите за убежище в рамките на така наречения Регламент Дъблин на ниво ЕС.

"Нашата задача трябва да бъде да постигнем промяна в практиката си", каза Шолц в Нюрнберг. Той добави, че е в "постоянен диалог" с колеги в няколко европейски страни.

Служители на ФСМБ вече са изразявали пред Шолц своето неудовлетворение от съществуващата практика, посочва ДПА. Някои държави, сред които е Италия, понастоящем не приемат, или приемат много ограничен брой, бежанци, макар и че биха били задължени да го правят по силата на Регламента Дъблин.

Според Дъблинските правила само една държава членка на Европейския съюз може да разглежда и да обработва молбата за убежище на даден мигрант - обикновено това е страната, на чиято територия съответният бежанец за първи път е стъпил в границите на ЕС, пояснява ДПА.

Като цяло Шолц призова за по-бързо разглеждане и обработване на молбите за убежище. Според него това е от решаващо значение властите да бъдат по-добре приети от населението. По отношение на използването на технологиите в процедурите канцлерът заяви: "Ние трябва да гарантираме, че сме възможно най-съвременната държава".

Броят на подадените молби за убежище в Германия продължава да спада и тази година, обръща внимание ДПА, макар и да остава голям. 121 000 молби за убежище са подадени в Германия от януари до юни, с около 20 процента по-малко, отколкото в същия период миналата година. Мнозинството от тях са от сирийци, афганистанци и турци, отбелязва ДПА.

Броят на известните случаи на деца и младежи, претърпели сексуално насилие в Германия, се е увеличил миналата година, предаде ДПА, цитирана от БТА, като се позова на полицейски доклад. Тази констатация обаче сама по себе си не е тревожна, се посочва във "Федералния доклад за състоянието на сексуалните престъпления в ущърб на децата и юношите" от 2023 година.

През 2023 г. полицията е регистрирала 16 375 случая на деца, претърпели сексуално насилие, което е ръст с 5,5% в сравнение с предходната година. За същия период са регистрирани и 1200 случая на млади хора, станали жертва на същия тип престъпление. Броят на случаите на детска порнография се е увеличил със 7,4% до около 45 000 случая, което се дължи главно на многобройните сигнали от чужбина.

В доклада за настоящата ситуация канцеларията на Федералната криминална полиция посочи, че броят на разкритите случаи на сексуално насилие над деца е тясно свързан с дейностите по наблюдение на полицията. "В това отношение засилените полицейски дейности в областта на криминалните престъпления през последните години вероятно са довели до увеличаване на броя на декларираните случаи", се казва в доклада.

"Сексуалното насилие над деца и юноши е една от най-ужасните и отблъскващи форми на престъпление", каза министърката на вътрешните работи Нанси Фeзер при представянето на статистиката.

Много от жертвите са все още много малки - повече от 2200 момичета и момчета са били на възраст под 6 години по време на злоупотребата, посочи тя.

Причината, поради която подобни разследвания понякога не водят до нищо, е минималното съхраняване на данни за телекомуникационния трафик. Фезер отново призова за нов правно съобразен регламент за съхраняването на данни за телекомуникационния трафик и местоположението на потребителите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор
    Значи НЕМСКИ кораби карат брадатите "бедстващи" на една миля от Либийския бряг чак в Италия, те после от Италия отиват в Германия и Германия ще ги връща на Италия❗
  • 2 безпартиен

    4 0 Отговор
    Истинските Германия и германци свършиха на 9 май 1045.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ади-зеления смок

    4 0 Отговор
    Младежите от народа му пият и се друсат, като смокове в Палма, той се загрижил за чужденците.
Новини по държави: