13 Юли, 2024 03:16 6 385 168

13 юли 1878 г. В Берлин разделят на три части Санстефанската мечта на България

  • берлински конгрес-
  • българия-
  • санстефанска българия-
  • санстефански мирен договор

Русия не защитава енергично България за сметка на Сърбия, Черна гора, Румъния и дори на Османската империя

13 юли 1878 г. В Берлин разделят на три части Санстефанската мечта на  България - 1
Снимка: Архив

На 13 юли 1878 г. е подписан Берлинският договор. Той е короната от тръни, еманацията на отношенията между Великите сили в Европа и техните стремежи да запазят интересите си на Балканите и Проливите.

Санстефанският мирен договор предизвиква недоволството както на всички Велики сили,

така и на балканските страни. Англия и Австро-Унгария открито заявяват, че Русия се захванала самоволно с разрешаването на Източния въпрос, без да се интересува от мнението на другите заинтересовани от този проблем.

Особено недоволство сред западните покровители на Турция предизвиква обстоятелството, че българското княжество има излаз на Бяло море. Против този излаз се обявяват всички под претекст, че той ще бъде използван от Русия, за да утвърди своето присъствие в Средиземно море и по този начин да наруши равновесието на европейските морски сили.

Мирният договор от Сан Стефано довежда до втвърдяване на позицията на западните сили по Източния въпрос и до консолидирането на техните политически инициативи. Англия заплашва Русия с военни действия. Тя е подкрепена от виенското правителство, което постоянно изтъква, че Петербург е нарушил поетите ангажименти от 3 януари 1877 г. за несъздаване на голяма славянска държава на Балканския полуостров, Франция и Италия припявали в същия глас и единствено Германия се въздържа от нападки спрямо Русия и подписания мир, но тя съветва северната империя да бъде по-отстъпчива и по-сговорчива със своите опоненти.

Създалата се неблагоприятна ситуация довежда до поредица дипломатически инициативи от руска страна, които имат за цел да неутрализират основните противници. През март 1878 г. граф Н. П. Игнатиев посещава Виена с цел да води преговори по спорните въпроси. Неговата мисия завършва без успех, тъй като и император Франц Йосиф, и граф Андраши настояват за спазване на постигнатите по-рано договорености и не искат да чуят дори за българска държава с границите, начертани в Сан Стефано/

Неуспехът на Игнатиев прави руското правителство по-отстъпчиво

и през април то се съгласява по принцип с предложението на Виена за разделянето на България на две части. През май посланикът на Русия в Лондон граф П. Шува-лов постига споразумение с министъра на външните работи Солсбъри Англия да не възразява срещу присъединяването на Южна Бесарабия, Карс и Батум към Русия, а последната се съгласява с разделянето на България на две части, като границата трябвало да премине по билото на Стара планина. По постигнатите договорености е подписана специална тайна конвенция, която на практика решава съдбата на българската държава.

След подписването на конвенцията канцлерът на Германия Ото фон Бисмарк издига идеята за среща в Берлин с цел обсъждане на Санстефанския договор. Така се стига до Берлинския конгрес. Причините, поради които се избира Берлин за място на този конгрес, трябва да се търсят преди всичко в това, че Германия и нейният канцлер афишират до това време пълна незаинтересованост към Османската империя и Балканските проблеми. При това положение столицата на Германия се оказва приемлива и за Русия, и за останалите Велики сили.

Заседанията на конгреса започват на 1 юни 1878 г.

и завършват месец по-късно — 1 юли 1878 г., когато е подписан Берлинският мирен договор. Според него Санстефанска България е унищожена, а българските земи са разпокъсани на няколко части. Северна България, без Северна Добруджа, и Софийският санджак образуват Българско княжество, зависимо от Портата. То има територия 63 752 кв. км и население 2 007 919 (по преброяване от 1881 г.). Южна България под названието Източна Румелия е обособена като автономна област под върховната военна и административна власт на султана. Югозападните български земи, известни като Македония, Беломорска Тракия и Одринско се връщат на Турция. Северна Добруджа и според този договор се предоставя на Румъния, а към Сърбия се присъединява Нишкият санджак (така е и по Санстефанския договор) плюс Пиротско и Вранско.

Големи придобивки с Берлинския договор получава Австро-Унгария.

На нея се предоставя правото да окупира в продължение на 30 години Босна и Херцеговина. Да държи свои войски в оставащото под османска власт черногорско крайбрежие на Адриатическо море.

Великобритания узаконява своето право да окупира османския остров Кипър.

Русия получава територии в района на Кавказ, Тя присъединява и румънската дотогава Бесарабия.

Останалите клаузи на Берлинския договор потвърждават договореностите на Сан Стефано. Румъния и Черна гора се признават за независими държави, но както и Сърбия, се задължават да поемат изплащането на съответната част от държавния дълг на Османската империя. Черна гора разширява значително територията си за сметка на съседните османски области.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цъцъцъ

    36 5 Отговор
    Заглавие….” В Берлин разделят на ТРИ ЧАСТ…….
  • 2 РуZка

    12 35 Отговор
    Работа не довършена до край

    Коментиран от #166

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Гъджо

    51 5 Отговор

    До коментар #3 от "бай Гъдю":

    Бсват ти ма.мето ангосаксите. Те винаги много са те любили. Винаги. Много. В капка вода ще
    те .да /вят

    Коментиран от #7

  • 6 Гориил

    70 18 Отговор
    Западните сили не искаха да се примирят с укрепването на руските позиции на Балканите и в Кавказ. Те отказват да признаят клаузите на Санстефанския договор и настояват за неговата ревизия и свикване на международен конгрес. Русия, отслабена от войната, окървавена и похарчена астрономически пари, не беше готова за нова общоевропейска война. Петербург е принуден да отстъпи. Временно.През 1944 г. Русия ще се върне триумфално на Балканите и ще защити България от грабеж и срам.

    Коментиран от #9

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    68 14 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Гъджо":

    Така е ❗ По-късно един, пак техен с шапка, искаше да превърне София в картофено поле ❗🥸
    А сега с НАГЛЕТАТА😉 и с ТЪРКИ-те😉 сме в съюз срещу Дадо Иван 😒

    Коментиран от #17

  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    64 9 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Подлата роля на Англия си я представям с и факта, че английският флот е услужил на Турция, като е превозил голяма турска армия, някъде от Адриатическия бряг на бивша страна от Югославия до брега на днешна Гърция, за да се придвижат и участват в боевете на Шипка!

    Коментиран от #11

  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    28 7 Отговор

    До коментар #6 от "Гориил":

    Точно и вярно!
  • 10 Поредното предателство

    15 59 Отговор
    На рашляка към България 🧐
    Не е забранено 🧐
    🇧🇬🇪🇺🇺🇦

    Коментиран от #15, #164

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    52 2 Отговор

    До коментар #8 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Така е ‼️
    Лично Аугустус Чарлз Хобърт-Хемпдън (на английски: Augustus Charles Hobart-Hampden), по-известен като Хобърт паша, е английски военен на османска служба, главнокомандващ на Османския флот по време на Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

    Коментиран от #14, #107

  • 12 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    43 10 Отговор
    РАЗПАДАНЕТО НА СССР БЕШЕ СЪЩАТА ТРАГЕДИЯ
    СЪЗДАДЕНА ОТ НАШИТЕ НАГЛО - САКСОНСКИ БРАТЯ НО В МНОГО ПО - ГОЛЯМ МАЩАБ
    ....
    ЗАТОВА И ОТРОВИХА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ КОГА ЗАГОВОРИ ЗА КОНФЕДЕРАЦИЯ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ЮГОСЛАВИЯ
    .....
    НО ПАЛАЧИНКАТА СЕ ОБЪРНА, РУСИЯ СЕ ИЗПРАВИ И ЩЕ ГИ МАЧКА ЯКО, КОЕТО Е ХУБАВО И ЗА ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ.
    КАЗВАМ ДУБАВСКА БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО ОСВЕН НЕЯ СМЕ СЪЗДАЛИ И КУБЕРОВА БЪЛГАРИЯ ( МАКЕДОНИЯ) И ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ( ТАТАРСТАН , ЧУВАШИЯ, БАШКИРИЯ , КАБАРДИНО БАЛХАРИЯ
    .... А НА РУСИЯ СМЕ И ДАЛИ СЕМЕ ЗА ДА СТАНЕ
    ИМПЕРИЯ - БЕЗ ДА СПОМЕНАВАМЕ ДАЖЕ ЧЕ ХАН КУБРАТ Е ПОГРЕБАН ДО ПОЛТАВА В МАЛАЯ ПЕРЕЩЕПИНА ДО ДНЕПЪР ( СКОРО ДА БЪДЕ ОСВОБОДЕНАТА ПОЛТАВСКА ОБЛАСТ НА РФ ) :)

    Коментиран от #59, #79

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    45 6 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ТУРСКИЯ ГЕНЕРАЛЕН ЩАБ ЧАК ДО РАЗПАДАНЕТО НА ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ 1920 Е БИЛ ПЪЛЕН
    С ГЕРМАНСКИ ПЕДОФИЛИ
    ....
    ДА ДОБАВЯ!
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 5 Отговор

    До коментар #10 от "Поредното предателство":

    Предателство на
    българските власт/иутки
    към Освободителите ни от 5ОО годишно османско ГОСТУВАНЕ ‼️‼️‼️

    Коментиран от #33

  • 16 Факти, статия

    46 6 Отговор
    Ноември, 2020 10:00
    Чърчил преди 77 г.: София трябва да бъде срината, в руините да се засадят картофи

    Нужно е да се удари единствено столицата на България, за да капитулира цялата държава, казва британският министър-председател..."
  • 17 16 Ком. чети

    20 0 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Помъчих се да копирам тяхната статия ,но я изтриват. 🤔🤔

    Коментиран от #20

  • 18 Госあ

    54 7 Отговор
    Чудя се австрийците или англичаните са нанесли по-големи злини на България…това са най големите ни врагове заедно с турчаците. А ганяка ги обича и уважава най много !

    Коментиран от #21, #95

  • 19 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    38 6 Отговор
    ВСЕКИ БЪЛГАРИН ТРЯБВА ДА ИМА МЕЧТАТА МИ
    ....
    ДА ОТИДА ОТ БЪЛГАРСКИЯ ГРАД ПРЕСПА , ПРЕЗ БЪЛГАРСКИЯ ГРАД ДЕДЕАГАЧ (АЛЕСКАНДОПУЛИС) И БЪЛГАРСКИЯ ГРАД КЮСТЕНДЖА ( КОНСТАНЦА) С КАРУЧКА ДО ВЕЛИКИ БОЛГАР И ДА ПРЕСЕКА САМО ЕДНА ГРАНИЦА - ТАЗИ С РУСИЯ , БЕЗ ВИЗА :))

    Коментиран от #151

  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 1 Отговор

    До коментар #17 от "16 Ком. чети":

    Точно за него и този случай беше коментара ми 👍👍👍

    Коментиран от #24

  • 21 АЛТЕРНАТИВА

    37 2 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    РУМЪНСКИТЕ ЧИКОИ СА НАМБЪР УАН В ПОДЛОСТ И ГАДОРИЯ ... 2 ПЪТИ НИ УДРЯТ В ГРЪБ
    ....
    НЕ МОГАТ ДА СЕ УСПОКОЯТ ЧЕ ВЛАД ДРАКУЛЯ Е ПИШЕЛ И ГОВОРЕЛ НА БЪЛГАРСКИ

    Коментиран от #23, #98

  • 22 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    37 2 Отговор
    ЗАПАДНАЛО ЕВРОПЕЙЦИТЕ И СЕГА НИ ГОТВЯТ
    САТЪРА
    ..... ДАВАТ ПАРИ ОТ ЕС И НА ТУРЦИТЕ ЗА ТРАНС-ГРАНИЧНА ОБЛАСТ ТРАКИЯ , КОЯТО ВСЪЩНОСТ СИ Е ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ
  • 23 Госあ

    34 1 Отговор

    До коментар #21 от "АЛТЕРНАТИВА":

    мамалигарите просто се възползват от австрийската пияница докарана ни за цар от прозападните измекяри. Аз даже си мисля, дали нарочно преднамерено не е обявена война на всичките ни съседи едновременно !
  • 24 А нашите фИтки

    28 0 Отговор

    До коментар #20 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Станаха по католици от папата. Писали са го, а сега го изтриват. Гнусно и долно. Как да им вярва човек- днес.Дъното е безкрайно!!!

    Коментиран от #25

  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 2 Отговор

    До коментар #24 от "А нашите фИтки":

    Те вчера почти 10 часа блокирана коментарите под всички статии, защото няколко човека цитирахме често вожда на бледоликите на срещата на ОТАН‼️‼️

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пуин

    24 2 Отговор

    До коментар #25 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Президента на Украйна!
    😂🤣😂🤣
    В световната мрежа се скъсват да пускат карикатури, клипове и вицове по този повод. Включват се и световно известни личности. И. Мъск е доста активен в бъзиците .

    Коментиран от #29, #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Путин

    21 3 Отговор

    До коментар #27 от "Пуин":

    Президента на Украйна!!!!
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 2 Отговор

    До коментар #27 от "Пуин":

    Две години ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА криеше газовете му, на третата в доста сайтове и медии започнаха да се появяват БАЙДЪНИЗМИ, но вече не могат а и май умишлено не го крият🤔❗ Току виж с неговата нефелност започнат да оправдават САЩинските неуспехи във външната политика ❗

    Коментиран от #31, #32

  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ГАФОВЕТЕ МУ
    /ред.гр./
  • 32 ха,ха,ха

    20 0 Отговор

    До коментар #30 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ДД реши да го подмени и веднага активира всички СМИ да го плюят. И нашит, като кучето на Павлов...натиснаха им бутона и те веднага по команда залаяха.
  • 33 Тебе още не са

    4 30 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Те освободили😂
    Ние сме се освободили сами на 22.09.1908 година, въпреки рашляка🧐🧐🧐
    С тоя договор се освобождават съседите🧐
    Но добре коленичиш😂
    🇧🇬🇪🇺🇺🇦

    Коментиран от #34, #36

  • 34 Кравата Милка

    18 1 Отговор

    До коментар #33 от "Тебе още не са":

    Пък ти добре смууучкаш. Колкото си по- т.п, толкова повече Fирки ми правиш.Тснава е целта. По- обли и по -вдлъбнати ви искам.
  • 35 Това само демонстрира

    36 3 Отговор
    вкоренената ненавист към славянството и Русия за кой ли път. Санстефанска България е изгубена завинаги и никога няма да я има благодарение на “великите” “сили”, с извинение…
    България винаги е била заложник на англосаксонските интереси и единствена Русия поддържа и подкрепя през годините България. Не се залъгвайте, нас не ни канят в нато да ядем и пием на една софра с богатите. Канят ни защото искат от нас нещо което те нямат, стратегическо положение на държавата, място. За тях ние сме само едно стратегическо място, удобна стъпка срещу Русия, нищо друго.
  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор

    До коментар #33 от "Тебе още не са":

    "Позата "каубойка" - идеална за твоето женско удоволствие!"
    СКАЧАЙ ОСВОБОДЕНА (ОТГОРЕ МУ)
    КОЙТ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН ❗

    Коментиран от #38

  • 37 От тогава

    23 2 Отговор
    до сега, нищо не се е променило. И преди са ни разделяли държавата, и сега я разделят. И преди си мразеха Русия, и сега пак си я мразят. Така ще бъде и за в бъдеще и нищо няма да се промени в тяхното отношение. Само ние ще се кандилкаме наляво и надясно като пияни войници и ще сърбаме попарата на англите и саксите. Какво по-ясно доказателство за нас от това?

    Коментиран от #53

  • 38 Вилни си митрофанова

    3 23 Отговор

    До коментар #36 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Да те освободи😂😂😂
    Да ти скача рашляк отгоре, нали така си свикнал 😂

    Коментиран от #39

  • 39 Харесва ти

    18 1 Отговор

    До коментар #38 от "Вилни си митрофанова":

    Рулляците скачат отгоре ви.Така е било и така ще бъде. Ще си чупите зъбите на всеки 100 год. и ще умирате от злоба и мъка.

    Коментиран от #41

  • 40 Те ни мразят

    32 4 Отговор
    и ни унижават, те не зачитат интересите на хората, на българите, на държавата ни, на славянството. Ако беше обратното щяхме да имаме държава, каквато си е била. Те ни мразят и презират, затова компенсират османците с плът от нашата територия. И нещо повече, ползват ни за разменна монета с турците, защитавайки интересите им, а не нашите. Това са истинските ни отношения с тези търгаши и зверове и само Русия ги кара да подвиват опашка. Тези захаросани истории за подкрепата на нато са за папуасите от Нова Гвинея.

    Коментиран от #42

  • 41 Не забравяй да си

    2 18 Отговор

    До коментар #39 от "Харесва ти":

    Викнеш митрофанова😂😂😂
    За твоята лоялност, ще те ВАЗ сгради😂😂😂
    А на мен рашляка може да ми скача само на ку......😂😂😂
    🇧🇬🇪🇺🇺🇦

    Коментиран от #108

  • 42 Много точно си

    1 25 Отговор

    До коментар #40 от "Те ни мразят":

    Описал политиката към нас на,........руZия
    Те наистина ни мразят, заменят територията ни с Турция, подаряват българите в робство на Югославия,..........
    Да, това е мръсния рашляк

    Коментиран от #44

  • 43 В крайна сметка

    33 2 Отговор
    България оцелява и я има днес благодарение единствено на Русия, а не въпреки нея, както днешните дрънкала се мъчат да ни вменят. Дори както обясняват, че Русия прокарвала имперските си интереси, пак за нас е било от полза и не искам да мисля, ако бяха прокарвани англосаксонските интереси какъв щеше да ни чака.
    Четете историята и мислете с главите си, защото който не чете историята е обречен да я повтори по трудния начин. А който не храни армията си, храни чужда. В неговата територия.

    Коментиран от #46

  • 44 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 1 Отговор

    До коментар #42 от "Много точно си":

    БЕЗ.НИКов, БЕЗ.УМецо, БЕЗ.ПРОС.ветен, БЕЗ.УСПЕШЕН е опитът ти да пренапишеш историята ‼️
    Ама то само такива останете на амбраZурата на посолствоТО‼️

    Коментиран от #45

  • 45 Нищо не преибачавам

    2 22 Отговор

    До коментар #44 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Рашляка Джугашвили дава българите в робство на Югославия 🧐
    Граф Игнатиев сам пише в мемоарите си, че договора от Сан Стефано е невалиден, но е подарък за рождения ден на руския император. Използвали са ни за пушечно месо🧐
    И България се освобождава (става
    НЕЗАВИСИМА) на 22.09.1908🧐
    Кое точно е ЛЪЖА🙄🙄🙄
    Ако искаш вярвай и в дядо Коледа, но не ми пробутвай вражеската сибирска пропаганда💪💪💪
    🇧🇬🇪🇺🇺🇦
  • 46 България е

    3 18 Отговор

    До коментар #43 от "В крайна сметка":

    Оцеляла и я има, благодарение на МИЛИОНИТЕ БЪЛГАРИ, паднали за свободата ни💪💪💪
    България я има ВЪПРЕКИ роZия💪💪💪
    Тяхната "братска любов" можеш да я видиш днес в Украйна 🙄🙄🙄
    🇧🇬🇪🇺🇺🇦
  • 47 нека си припомним

    4 22 Отговор
    Сталин иска да даде Бургаска област на Турция,но английския министър отклонява това предложение
  • 48 Човек

    3 18 Отговор
    Предварителният договор от Сан Стефано е тънка руска пропаганда. "С този договор ще се осигури завинаги благодарност на българите към Русия, а тези, които го разрушат, ще загубят всякакво влияние сред тях" - Граф Игнатиев. Не случайно руснаците молят многократно Бисмарк истинският договор да бъде сключен в Берлин и той накрая се съгласява. Четете "Зад кулисите на Сан Стефано и Берлин" на сайта "Българска история".
  • 49 дядото

    18 3 Отговор
    накрая днес пълзим в краката и се унижаваме на тези европейски империи,които тогава осакатяват българия и сан стефанския мд
  • 50 Факт

    3 14 Отговор
    БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛИСТ ДИМИТЪР БЛАГОЕВ - ДЯДОТО


    Забележителното в живата на Димитър Благоев е ,че той от рано е прозрял руската убийствена политика срещу българите .
    Затова в най известната си книга "Принос за развитието на социализма в България" , той пише:
    "Очевидно стана ,че Русия искаше да направи България една руска провинция …
    Борбата на русофобите против русофилите наистина взема характер на борба на запазване на националната самостоятелност от посяганията на Русия и на нейните приятели вътре в страната ,които действаха чрез военни съзаклятия ,въоръжени чети и убийства , устроени със руско злато."
    /Димитър Благоев , Принос към историята на социализма в България ,издателство на БКП 1949 година стр.106./.

    И още :
    "Русия беше и е и днес решителен враг на една силна и независима България. Първо ,защото тогава България би изместила Русия в ролята и на християнски покровител на Балканите и второ ,защото една силна и независима България би била най – голямата преграда на руските завоевателни планове на Балканите. Затова същата тая Русия ,която създаде проекта за Сан Стефанска България , по – късно в 1885 година , се обяви против Съединението на Южна със Северна България, а в 1913 година тласна Румъния в гърба на България ,за да осуети нейните национални стремежи“ /Уводна статия в Работнически вестник ,19.11.1915 година/

    Явно заради тези му писания български комунисти - социалисти вече престанаха да отбелязват датите ,свързани с неговия живо
  • 51 Сандо

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ами разбира се,че Русия е виновна.Според козячетата тя е трябвало да влезе в световна война за да ни запази държавата.А пък другите сили са ни били най-добрите "приятели" защото са били срещу Руската империя.Ето такава извратена трактовка на събитията е разпоредена от Посолството.
  • 52 Факт

    5 16 Отговор
    КРЪСТЬО РАКОВСКИ:
    РУСИЯ Е УБИВАЛА ВСЯКО РАЗВИТИЕ В БАЛКАНСКИТЕ ДЪРЖАВИ И СЪС СВОИТЕ "ОСВОБОДИТЕЛНИ ВОЙНИ" САМО Е БЪРКАЛА ВСЯКО ОСВОБОЖДЕНИЕ

    Русия е убивала всяко развитие в балканските държави и със своите „освободителни“ войни само е бъркала за всяко освобождение. Но днес, когато вече съществуват независими балкански държави, първото руско действие е да ги обезсилва, за да прибягват постоянно до нейната помощ. Това Русия постига още по-здраво, като хвърля и възбужда балканските народи един против друг. На румънците даде Добруджа, за да ги скара с българите, от сърбите отне Босна и Херцеговина, за да им насочи очите към Македония, където ще се сблъскат с българите. През 1885 г. подбутваше по въпроса за Араб Табия българите за война с румънците и всичко беше вече приготвено, но пловдивският преврат на 6 септември попречи. По-късно тя тласна Сърбия във война с България, когато три години преди това по Бреговския въпрос подбуждаше българите на война против Сърбия. Това са все несъмнени исторически факти, които ще видим да се потвърждават по-нататък в течение на разказа. Изобщо за Русия няма нищо по-страшно, отколкото едно общо съгласие, един съюз между балканските държави. Това би й отнело почвата за плетене на интриги, сеене на раздори и междуособици - това би откъснало голямата половина на нейното сърце. „... Много по-опасно е за нас, пише Татишчев, съставянето на една федерация от тесни връзки между трите държави: Сърбия, Румъния и България... Тя би н
  • 53 Сандо

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "От тогава":

    Трябваше да допълниш и Православието.
  • 54 Факт

    8 2 Отговор
    Княжество България е била ВАСАЛ на Османската империя от 03.03.1878г. чак до 22.09.1908г. когато вече става свободна и независима държава!
  • 55 Факт

    4 7 Отговор
    На 3 март 1861 г. в Русия е отменено крепостничеството.
    Всъщност императорът дава право на крепостните да се откупят, за да бъдат свободни.
    Мнозина така и не успяват.
    Крепостни в Русия има чак до 1907.
    Едва през 1974 г. руснаците получават паспорти.
    Пътуването между населени места става с разрешение на органите.
    Асвабадители!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Факт

    7 5 Отговор
    13 юли 1878 г. – подписан е Берлинският договор.
    С него се узаконява тайното споразумение от преди две години, между императорите на Руската и Австро-Унгарската империи в Райхщад.
    Двете империи имат основание да са доволни от резултатите в Берлин.
    1. Главната цел на тайния Райхщадски договор е постигната:
    - В отсъствие на българи, въпреки изричното им желание, е УЗАКОНЕНА тяхната РЕШЕНА, 2 години преди това съдба;
    - Българската земя е разкъсана на парчета - Тракия, Македония и Източна Румелия, /макар автономна/, остават извън новообразуваната българска държава. Нещо повече, те остават в границите на омразната Османска империя;
    - Новото Княжество България е МАЛКО и ЗАВИСИМО. Юридически, то Е ВАСАЛНО на същия османски султан, а фактически е напълно ЗАВИСИМО от волята на новия си господар, императора на Русия;
    - Заложена е унищожителна бомба за българския народ. Той ще продължава да се бори и да ПРОЛИВА КРЪВ и дава свидни жертви за обединението си в своите ЕСТЕСТВЕНИ етнически граници;
    2. Руската империя получава своето – връща си загубения престиж в Кримската война и се разширява на юг, в Кавказ и Бесарабия. За целта е удовлетворена и Румъния, която получава едно от парчетата БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ, Северна Добруджа.
    3. Австро-Унгарската империя също получава своето - разширява се на юг, като окупира Босна и Херцеговина и Новопазарския санджак. За целта е удовлетворена и Сърбия, която получава западната част от разкъсаната БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ - Нишко и Пом
  • 58 Факт

    3 7 Отговор
    Димитър Благоев (основателя на социализма в България) - "Принос към историята на социализма в България"

    Едно прекрасно и изчерпателно четиво, удобно забравяно и пренебрегвано от комунистите (социалистите) и русофилите, живеещи сред нас като разложители на българската държавност.

    Опитът на революционната партия в 1876 година да се освободи България и да се извърши „радикалният
    преврат“ в нея чрез една „народна революция“ свърши
    с пълна несполука. Обаче жестокостите, с които Турция потуши въстанието в 1876 год, дадоха на Русия отдавна очаквания от нея повод, за да се опита да осъществи своите завоевателни планове на „Близкия изток", на Балканския полуостров.
    И наистина, в 1877 година Русия
    обяви война на Турция под знамето: „за освобождението на християните“.
    Както сега е известно, под това знаме
    се криеха съвсем други цели. Преди да обяви войната Русия бе влязла в споразумение с Австрия, според което
    последната добиваше правото да окупира Босна и Херцеговина, а Русия правото да действува с развързани
    ръце против Турция и в откъснатите от нея области.

    Русия наглед имаше всички шансове да
    изпълни своя завоевателен план на Балканския полуостров.
    И действително, след едногодишна война, пълна с поражения за руските войски и напразни жертви, свидетелство за гнилостта на абсолютическия руски строй, най-сетне руските войски стигнаха до С. Стефано, близо до Цариград. Но тъкмо, когато се мислеше, че Русия е близо до целта си и че твърдо се уст
  • 59 Факт

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Факт е че другаря Сталин отрови другаря Георги Димитров, освен да пишете лъжи е добре и да прочетете нещо!
  • 60 Факт

    4 7 Отговор
    Комунистът, интернационалистът, коминтерновец и съветски гражданин - Кръстю Раковски за Русия, и нейната имперска политика за Съединението на България

    Кр. Раковски в една политическа статия във в.
    Камбана, (на Кр. Станчев, бр. 946. юни 1910г.) казва:

    "Панславизмът е синоним на руския империализъм. Идеята за славянството е едно прикритие, зад което Русия се e опитвала да прокара завоевателните
    си стремления в Югоизточна Европа и специално да посегне над свободата и независимостта на България. Ний я виждаме да насочва и поддържа славянските и християнски народи в борба срещу Турция.
    Другъ път — да помага на същата, тъй като между Русия и Запада в тая насока е сществувал постоянен антагонизъм.
    За да се види цената на руското
    самодържавническо и болшевишкото "славянофилство“ по отношение на България, достатъчно е да посочим на дипломатическите протоколи от международната Цариградска конференция през ноември
    1885 г, където Нелидов, както споменахме вече, на няколко пъти е предлагал най-настойчиво, да се даде
    мандат на Турцият да окупира с войските си Източна Румелия, защото и Турция се бе обявила против Съединението. Както видяхме, в дипломатическите преписки
    съществуват данни, които установяват по един безсъмнен начин, че войната между Сърбия и България, 1885 г., е предизвикана от руската дипломация.
    Русия поддържаше турския султан за арменските кланета в Цариград (1896 г.), докато княз Лобановъ-Ростовски, министър на външните работи, бе
    заяв
  • 61 Факт

    4 7 Отговор
    „ВСЯКО ТЪРЖЕСТВО ЗА БЪЛГАРИТЕ Е СМЪРТ ЗА РУСИЯ !
    БАЛКАНСКИТЕ ДЪРЖАВИ НЕ ТРЯБВА ДА ИМАТ НИЩО СВОЕ.
    ТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРИТЕЖАНИЕ НА
    РУСИТЕ ИЛИ, ПО-ЯСНО КАЗАНО, ТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПОГЪЛНАТИ ОТ РУСИТЕ! ”

    ИВАН АКСАКОВ - РУСКИ ПУБЛИЦИСТ,
    В.,, РУСЬ ” 1885 г.
  • 62 Факт

    5 7 Отговор
    Ако някога се запитате, къде са изчезнали известните родове на революционери и будители от нашето Възраждане, ще намерите един тъжен отговор.
    Четиримата сина на Райна Княгиня, за която на 20 април всички се надпреварват да пеят "Кой уши байряка" са или убити веднага след 9-ти септември или умират в лагерите.
    Внукът на Бачо Киро - героят от април 1876 г., генералът от пехотата Теодоси Даскалов е осъден от т.н. Народен съд и разстрелян на 1 февруари 1945 г.
    Племенникът на Иван Вазов - д-р Иван Кирков Вазов е осъден на смърт от т.н. Народен съд и разстрелян на 1 февруари 1945 г.
    Генерал Владимир Вазов е репресиран и издъхва на 25 май 1945 г. в Тетевен, а гробът му е заличен. Двама от синовете на генерала също са репресирани.
    Внучката на баба Тонка е разстреляна със съпруга си на 2 срещу 3 ноември 1944 г. край Русе.
  • 63 Факти

    4 12 Отговор
    Наивните копейки не знаят, че 7 години по-късно "наглосаксонците" са единствените, които подкрепят Съединението на България. Русия научава, че англичаните са убедили султана да приеме Съединението и да не атакува Източна Румелия, тотално избеснява и насъсква кучето си Сърбия да ни нападне в гръб. Англичаните никога не са били против България. Те са били против Русия. Когато тя се обявява срещу Съединението и българите изтрезняват за истинските й намерения, Англия застава на наша страна. Копейките дори не знаят, че без Англия нямаше да има руско-турска "освободителна" война. Американски журналист идва в България след Априлското въстание и документира ужаса, публикуван в серия статии в английския "Дейли нюз". Английският народ е потресен и притиска правителството да вземе мерки. Англия инициира Цариградската конференция на която е взето решение Османската империя да бъде изгонена от Балканите. Русия се захваща с работата заради разположението и ресурсите й, но тя не го прави от любов към българите, а защото си гони собствения интерес - проливите. Всички велики сили винаги са си гонили собствени интерес, но само Русия ни е окупирала два пъти и е крала, убивала и изнасилвала у нас. Да не говорим, че с комунизма ни разказа играта и до днес не можем да се съвземем.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Факт

    5 9 Отговор
    КРЪСТЬО МИСИРКОВ ПРЕЗ 1913 ГОДИНА: РУСИЯ ,КОЯТО ИНСПЕРИРА ТАЗИ ВОЙНА ,ЖАДУВА ЗА ОТМЪЩЕНИЕ ,ЗАРАДИ НЕУСПЕШНОТО ПРЕВРЪЩАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В РУСКО ВЛАДЕНИЕ ,ПОДОБНО НА ФИНЛАНДИЯ ИЛИ ПОЛСКОТО ЦАРСТВО

    И набедения за македонец номер едно Кръстьо Мисирков прекрасно е видял руската убийствена политика по време на Балканските войни и е записал прозренията си във своя дневник, части от които посочваме :

    "Сега гробокопачеството на Русия по отношение на българите завърши с поробването на Македония , при което сърбите и гърците преди всичко ликвидираха в новозавоюваните земи българската национална църква и училище.
    Ограбиха България и извършиха нейната първа подялба благодарение на Русия и руското славянофилство ,стремящо се към сливане на „славянските ручеи в руското море“ под властта на „общославянски цар“!
    ..Беше ясно на всички ,че Русия която инсперира тази война ,жадува за отмъщение ,заради неуспешното превръщане на България в руско владение ,подобно на Финландия или полското царство.

    Записки за България и руско -българските отношения, стр 38 и 44/София 2011 година/
  • 66 Факт

    4 9 Отговор
    ЗАХАРИ СТОЯНОВ - ДЖЕНДО ЗА РУСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ И РУСКОТО ВРАЖЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО - 1.03.1886г. ВЕЧНО АКТУАЛЕН.

    "Джанъм, ние искаме да имаме история, минало, свои герои, наше "ура". Как не могат да разберат това московските славянофили? Ревне ни са, ей така, щото между безбройните чужди паметници по всичките краища на Отечеството ни да има запазено и едно кьошенце наше, българско. Искаме да видим ние, че между различните площади и улици на градове, украсени с имена "Московска","Александровска", "Аксакова", "Паренсова", "Гуркова", "Славянска", "Николаевская", "Невская" и пр. да блещука и нещо като: "6-ий септемврий", "Сливница", "Драгоман", "Батенберг" и т.н. Лошо ли искаме? Лошо-добро, искаме си го у нас, дома, на бащиното си свято огнище. Чуждото ние не щеме; но желали бихме, щото и чуждите да си подръпват покровителската ръчица от нашето, защото тя може и да бъде опарена, не основана на много закони, а в такъв случай, християнската любов почва да капризничи...
    Но хората, които са унищожили Полша, Малорусия (Украйна) и Бесарабия, не искат да слушат. Турили един път те намерение да правят от България Задунайска губерния, нищо свято не ги спира... Това правителство (руското) иска да ни глътне. Не го искаме, защото то има: бесилки, Сибир, Сахалин, III отделение, тюрми, нагайки, камбани, шпиони и прочие. Ако то иска да има с нас братски и человечески съюз - добре дошло. Но то иска дружбата на вълка с агнето!"

    Захари Стоянов, 1.03.1886г.
  • 67 Факт

    4 9 Отговор
    Надавайки вой за съборената кратуна на граф Игнатиев, се призовава „да се зачита историята”, „да се уважава историята”, „ да се обяснява на учениците историята”.
    Но коя история? Тяхната, русофилската, разбира се. Историята на родоотстъпниците, поставили се в услуга на вечния враг на България - Русия.
    Ето я истинската история, четем я от записките на графа:
    „ За да бъде властта ни здрава и да не изисква постоянно извънредно напрежение от наша страна, е необходимо да държим в нравствено подчинение съседните области / т.е. България –б.м./ и да превърнем българското и гръцкото население , от една страна, и арменското , от друга, в послушно оръдие на руската политика и в постоянни съюзници, като унищожим всякакава възможност за преминаването им към враждебния лагер.”
    „Тъй като верността на Михаил Сръбски към нас и недоверието му към Австрия не можеха да бъдат подложени на съмнение, а българите представляваха засега само суров материал, без достатъчно кадри за образуване на самостоятелно княжество, то се предполагаше всички сръбско-български земи, които се удадеше да освободим от турско иго, да се съединят отново в границите на сръбско-българска държава под властта на княз Михаил.”
    „ Аз бях недоволен от българите за твърде грубата им и невнимателна борба против Вселенската патриаршия / на чийто престол, запазвайки връзка с нея, можем без трудности след време да поставим руски монах/;
    политически те/ българите-б.м./ така или ина
  • 68 Факт

    4 7 Отговор
    Корицата на сборника Окупационен фонд, основан за създаване на Руско-дунавска област“, която съдържа документи от секретните архиви на руските консулства в Русе, София, Пловдив, Букурещ, Цариград.
    Тя е издадена през 1892г. от Димитър Петков - опълченец, публицист, държавник, председател на Народното събрание, кмет на София, автор на предговора. Книгата е изцяло документална, УКРИВАНА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДЕСЕТИЛЕТИЯ И ДО ДНЕС, ПОНЕЖЕ СЪДЪРЖА МНОГО НЕУДОБНИ ИСТИНИ.
    Второто й издание е едва през 1993г., но и то бързо изчезва. Четете и се просвещавате. Предговорът на Д. Петков:
    Ако преди освобождението се явеше някой да ни доказва с каквито и да било средства, че подготвяната от Русия война с Турция е война не за освобождаването на „бедните славяни“, а за разширението на Руската империя и за завладяването на Балканите и на България от Русия, – нямаше да се намери нито един българин, който да го повярва….
    Рядко, твърде рядко се намираше някой умен и далновиден човек, който да е разбирал, че за да завладее Цариград, Русия ще трябва да завладее и България. Гневът ни против Турция, желанието ни да видим своята угнетителка разбита и съсипана, бяха толкова силни, че малцина искаха да знаят последствията, които щяха да ни сполетят, след нахлуването на Русия на Балканите….
    Едва в последните години преди освобождението някои от българските патриоти, като Ботев, Каравелов, Стамболов и Левски, бяха започнали да изразяват съмнения в добрите намерения на Русия и пра
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Факт

    5 8 Отговор
    Дмитрий Сергеевич Лихачов е руски филолог и културолог, академик и член на Академията на науките на СССР. Изследовател на средновековната руска литература, изобразително изкуство, история и фолклор. Обект на негови проучвания са и византийската и славянска литература и изкуство.
    АКАДЕМИК ДМИТРИЙ ЛИХАЧОВ:
    " "Не е нужно да се измисля това, което не е било. Никаква велика история Русия не е имала. Създателите на митовете за историята на Русия са Петър Първи и Екатерина Втора. Цивилизацията в блатата и горите на Московията се е появила през XIII век, с идването на християнските проповедници от цивилизования Киев. Но още във времето на Петър Първи московските боляри неистово са се съпротивлявали на новото, като представяли като аргумент своето невежество - не искаме киевски проповедници, те там в Киев всички са книжни плъхове, при тях даже жените им четат."" "
  • 71 Факт

    6 8 Отговор
    Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

    Русчук, 1-й Март 1886 г. Захари Стоянов
  • 72 Факт

    7 9 Отговор
    Скритата история.

    "Знаете ли вие, дръзки господине, какво всъщност дължи българския народ на православна Русия? Слушайте какво!
    Българският народ брои днес едвам четири милиона измъчени хора. Ако той, след падането си под турците, бе останал само сто души плодейки се най-умерено, т.е. удвоявайки се в 30 години, за 510 години трябваше да бъде 13 107 200 души.
    Обаче ние не сме били по-малко от милион, милион и половина, дори след всички кланета.
    Нека се помъчим да разберем, какво стана с класическия народ на славянството? Кой го изтреби? Ако вие, руски писателю, не познавате българската история, поне руската не познавате ли?
    Не знаете ли нищо за многобройните войни, които Русия е водила с турците в стремлението си към Цариград? Екатерина, Павел I, Николай I, Александър I, Александър II - всеки от тия руски владетели е воювал по еднаж и по дваж с Турция, минавайки през България и причинявайки най-велики бедствия на българския народ.
    Зададат се руски войски, оголят народа, войната разори села и градове, бият се с турците, доде застуди и хайде през Дунава на зимни квартири. А какво става с безащитното християнско население в прекосените тъй безсмислено нататък и насам български области?
    Вие, господине писателю, който чувате и виждате през пространството сърбите, не чувате ли през времето писъците на стотина хиляди български жени и деца, минали под нож, не чувате ли техните проклятия, не виждате ли потоци кърви, които вопият към Бога възмездие за турци
  • 73 Факт

    5 10 Отговор
    През 1966 година в колхозите на СССР за пръв път раздават заплати на колхозниците.До този момент селяните са работили за „трудодни",намирайки се в положението на "крепостни" роби.Едва през 1974 година руските колхозници започват да получават паспорти и право да пътуват извън населеното място,в което са живяли като закрепостени.До 1980-те селяните трябва да искат специално разрешение, за да напуснат селото си и да заминават да учат или работят в града.
    Ето такава страна бе погубена, а сега нейните наследници искат да "освобождават" отново съседите си,та дори и Европа.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Факт

    6 10 Отговор
    Професор Пламен Цветков: Липсата на духовни ценности - това е обърканото на българина, а те са най-важното. България е една и съща държава, в която живеят две различни нации. Две паралелни общества, и двете говорят на български, но не се разбират. Едните се подчиняват подсъзнателно на всичко руско и съветско, а другите се мъчим да бъдем българи. Това състояние е резултат не само от последните 60 - 70 години. То е породено от момента, когато България става някаква допълнителна, досадна пречка пред домогванията на Русия да завладее Цариград, Босфора и Дарданелите.
    Всеки завоевател, като си изработи своя план, търси в териториите, които смята да обсеби и прегази, някаква петта колония. И от тук започва едно масирано финасиране на среди, които да виждат в московския самодържец някакъв освободител. Почват да го канят, да го търсят, а на него целта му е да ги зароби. Това всъщност е цялата история на България. Тя не е борба между революционери и някакви привърженици на османското владичество, не е борба между либерали и консерватори, не е борба между левица и десница. Тя винаги е борба между някакви български сили и платената агентура на Русия. Това е нашата история. Страшното е, че българинът не може да разбере това положение, защото от крехка детска възраст, включително и на моя милост, ни се втълпяваше един русофилски, което означава - противобългарски, прочит на собствената ни история. Ние сме разделени на две нации, защото не можем да бъдем едно.
  • 76 Факт

    6 9 Отговор
    ЗАХАРИ СТОЯНОВ ЗА 6 СЕПТЕМВРИ:

    "Кажете, за Бога, коя държава ни е направила толкова пакости? Какво сме съгрешили и какво иска Русия от нас? Защо си не каже да чуем и ние? Подигнахме съединение - най-напред при нея проводихме депутации. Победихме - издаде се приказ, който отдаде победите само на нейните офицери. Цялата руска земя ни напада най-милото и най-святото - ние мълчим, сиромасите. МИЛОСТ И ПРОШКА ЩЕ ПОЛУЧИМ САМО ТОГАВА, АКО СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СВОЯТА НЕЗАВИСИМОСТ, АКО ПРЕСТАНЕМ ДА СЪЩЕСТВУВАМЕ КАТО НАРОД, АКО ДОПУСНЕМ В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ ПАК КОНСУЛИ И ОФИЦЕРИ. Такова самоубийство българската интелигенция няма да направи на своя народ. Ние сме готови и днес на всякакви споразумения с Русия, но нека тия споразумения почиват на свободна почва, нека те са человечески. Ние искаме да имаме своя история, своя Сливница, наш 6 Септември. Ако и да не бяхме сполучили даже никакво съединение на 6 Септември, само освобождението ни от руските офицери е велико само по себе си, по-голямо от съединението. Виновниците от 6 Септември малко разчитаха на успех. Те искаха да оставят един акт в историята, че са се интересували и извършили самостоятелно дело. Убийство щеше да бъде за бъдещето на България, ако това съединение го правеше чужда сила, без народното причастие. Нека бъде половинка, нека бъде чийрече, но нека си бъде наше. 6 Септември и Сливница доказаха, че можем да живеем без кехая. "

    Русчук, 13 февруари 1886г. , из писмо до Драган ЦАНКОВ, който се о
  • 77 Факт

    5 9 Отговор
    Русия може да пази своето човеколюбие за своите полудиви народи, а нас да остави на нашата участ. Панславизмът не може днес без Русия, а това е, което ние не щем. Да припознайме първенството на Русия, ще каже да наведем глава пред нейната желязна власт.“

    П.Р.Славейков, в. "Македония", бр. 7, декември, 1871 г.
  • 78 Факт

    6 9 Отговор
    За да не е къса паметта ни! На 8 срещу 9 август 1886 г. група офицери рублофили, подтикнати и платени от Русия, извършват преврат срещу княз Александър І Български!
    Превратът на русофилите срещу княза е първият /и не последен/ в най - новата българска история. До него се стига след успешната защита на българското Съединение. Народното дело е подкрепено от княз Александър и целия народ, но срещу него се обявява Русия, която следва своя антибългарски курс. През 1886г. България е разтърсена от остри вътрешнополитически борби. Двата лагера са ясно очертани и заемат крайни притивоположни позиции в отношението си към княза. ,,Петата колона на русофилите следва изцяло руската политика и се бори за сваляне на княза, обявен за главна пречка за нормализиране на отношенията с Русия. Срещу ,,петата колона застават патриотите съединисти, които считат княза за герой на България и гарант на нейния суверенитет. През 1886г. руската дипломация подготвя и плаща за свалянето на княз Александър Батенберг, което е осъществено чрез преврата на русофилите офицери на 9 август 1886г. След успеха на преврата срещу Батенберг руският посланик в Цариград Нелидов се хвали като признава срамежливо: ,, Организирането на преврата на 9 август струваше на Русия само 300 000 лева.
    Всъщност руските планове са още по-сериозни. Цели се преминаване на България от статут на ограничена под руски диктат автономия към поглъщането и като Задунайска губерния в състава на Руската империя.
    Русия
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Факт

    4 9 Отговор
    100% от защитниците на Шипка са българи и украинци.
    Легендарните защитници на Шипченския проход са:
    1. Българското опълчение - (I, II, III, IV и V опълченски дружини) - редови състав 100% българи.
    2. 35-и пехотен Брянски полк - в състава на IX пехотна дивизия. щаб Кременчуг, Полтавска губерния, Украйна - редови състав 100% украинци. Командир на полка е полковник Александър Липински - полски произход.
    3. 36-и пехотен Орловски полк - в състава на IX пехотна дивизия. Щаб Кременчуг, Полтавска губерния, Украйна - редови състав 100% украинци. Командир на полка е полковник Густав Линдстрьом - швед по народност
  • 81 Факт

    7 11 Отговор
    Георги Егов

    Тъй наречената русия, нямаше да спечели войната без Българската и Украинската кръв на връх Свети Никола. Сюлейман паша щеше да деблокира Осман паша в Плевен и тъй наречените руснаци щяха да се изнижат като мокра връв зад Дунав, така както са го правили и друг път. На Шипка са се сражавали 35-и пехотен Брянски полк - 100% украинци с командир полковник Александър Липински - поляк, както и 36-и пехотен Орловски полк, 100% украинци с командир на полка - полковник Густав Линдстрьом - швед. Генерал Фьодор Радецки е от шляхтишко-курландси род, пристига с киевския полк - 100% украинци - на помощ. По късно е командуващ на Киевския и Харковския военни окръзи и е погребан в Одеса. Българското опълчение - I, II, III, IV и V опълченски дружини.
    А тъй наречената русия определя цена на “безкористната” си помощ в размер на 10 680 250 книжни рубли и 43 копейки, което по онова време се равнява на 32,5 тона злато и ние си ги плащаме!.
    Не дължим Нищо! Никому!

    Коментиран от #87

  • 82 Факт

    8 9 Отговор
    Биляна Амбарева Таварищи,
    спрете се с тъпотиите, че Русия ни била създала конституция, армия държавна администрация и т.н. Българите не сме били телета, че да е трябвало Русия да ни създава каквото и да било! Това, което "братушките" се опитват да ни наложат не е конституция, а "Органически устав на Княжество България". Сериозно ли си вярвате, че една империя ще се юрне да ни създава армия и държавна администрация от любов, щот сме и много мили?
    Това, което Русия създава е петата колона. На нейните възпитаници дължим режима на пълномощията, абдикацията на Батенберг и бунта на офицерите русофили. Радко Димитриев е синоним за предател. България е единствената освободена от Русия държава, която плаща "окупационен дълг". "Братушките" не са "помогнали" нито на Сърбия, нито на Гърция да си "уредят държавите" след като са ги освободили. Честта да бъде създадена пета колона, докато си плащаме за това, се пада единствено на България. Както е казал Джавахарвал Неру "Най-големият враг на народа - това е интелигенцията, отгледана от колонизаторите."
  • 83 Имперска

    6 10 Отговор
    РУСИЯ губи завоевателната и нападателно агресивна руско-турска война от 1877г целяща разширяването на руската империя със завладяването на нови територии на Балканите и стратегическото завладяване на Босфора и проливите и е принудена да сключи временния Санстефански мирен договор за да може да спаси поне част от вече окупираните и завладени " нови задунайски" земи и в който мирен договор името "България" никъде не фигурира и не се споменава, за да се твърди по късно от руските историци , че имало някаква Санстефанска мечта на България...!!!

    Коментиран от #84, #139

  • 84 Госあ

    10 8 Отговор

    До коментар #83 от "Имперска":

    Колкото и лъжи и глупости да избълвате скакалците, не можете вече да заблудите българина. Датите стоят и не могат да бъдат изтрити. Цифрите и инфраструктурата дори още стоят. Освен това, ви видяхме за 35 години какво можете - лакърдии и кражби. Синьо простолюдие.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 уйко калеко

    11 7 Отговор

    До коментар #81 от "Факт":

    Можеш да потърси по вярна информация за тези наистина славни полкове.И откъде имаш тази информация .че са били на 100 % УКРАИНЦИ .Сигурно лично си ги броил ли що ли.? БРЯНСК И ОРЛОВ СА ГРАДОВЕ В РУСИЯ.. БРЯНСКИЯ ПОЛК Е СЪЗДАДЕН ПРЕЗ 1811 Г.,А ОРЛОВСКИЯ 1711 Г.и според мен едва ли в тях по време на тази война не е имало руснаци.КАКВО УДОВОЛСТВИЕ ВИ ДОСТАВЯ ДА РОВИТЕ КОКАЛИТЕ НА ТЕЗИ ГЕРОИ НАМЕРИЛИ СМЪРТА СИ ДАЛЕЧ ОТ РОДНИТЕ МЕСТА И КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА КАКВИ СА ПО НАРОДНОСТ.ТОГАВА ПОЧТИ ЦЯЛА УКРАЙНА Е БИЛА РУСКА И ТЕЗИ ХОРА УКРАИНЦИ ,РУСНАЦИ ФИНЛАНДЦИ И ДР .СА БИЛИ ПОДАНИЦИ НА РУСКИЯ ИМПЕРАТОР И СА СЕ СРАЖАВАЛИ ОТ НЕГОВО ИМЕ.

    Коментиран от #96, #97, #99, #105

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Госあ

    7 7 Отговор
    Аве копейки, слагайте поне по един минус на тая латерна преразказваща небивалиците на овчарчето джендо предал Бенковски и другарите си и подобни !
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Петкан

    4 3 Отговор
    Причината за войните в последните 100 години са именно завладяване на Османските земи .Балканска война ,Първа световна война ,Втора световна война , Югославската война , Палестина ,Либия,Ирак,Сирия ....милиони жертви ..
  • 95 Не забравяй

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    и франция. Ньойския договор и създаването на Румъния на дотогавашни, български земи. Французи и гърци създават днешния румънски език, на базата на влашкия диалект и български корени в днешните думи в румънския, както и азбука, по подобие на латиницата. До тогава власите са били разпокъсани общности, на вторично подивели федерати от Римската империя, пръснати из днешна Гърция, Сърбия, Македония, България и Бесарабия. Това става през 18 век. Като на Румъния и Молдова, слагат за владетели потомци на Кантакузините и Комнините. От тогава, до ден, днешен Румъния е френски протекторат.

    Коментиран от #100

  • 96 Факт

    7 6 Отговор

    До коментар #87 от "уйко калеко":

    Двата украински полка до опълченците на Шипка. Скритата българо-украинска обща история
    Поради своето местоположение в югозападните части на огромната Руска империя, на самата територия на днешна Украйна се пада да бъде една от основните бази за формирането на действащата руска армия преди заминаването й за Балканите през пролетта на 1877 г.

    Украинците и украинските военни части във войната
    Още през 1876 г., в резултат от развитията около Източната криза, руският император Александър ІІ издава указ за мобилизация на войските. В него изрично се посочват трите украински военни окръзи – Киевски, Харкивски и Одески. Ето защо неслучайно в техния състав, с малки изключения, влизат местни хора. От жители на Полтавска и Харкивска губерния са съставени 33-ти Елецки, 34-ти Севски, 35-ти Брянски и 36-ти Орловски пехотен полк. На украинските формирования предстои да вземат важно участие в редица съдбоносни битки по време на войната.

    Украинците при Свищов, Никопол и Плевен

    Военните части от територията на днешна Украйна се включват от самото начало в непосредствените бойни действия.

    Военни от днешна Украйна се включват от самото начало в бойните действия
    След преминаването на Дунава, още при овладяването на Свищов, редица от действащите лица са украинци.
    Заедно с това има и полкове, които са формирани основно от населението на украинските губернии и се прославят в някои други битки. Така например на 4 юли 1877 г. 20-ти Галицки пехотен полк взима уч

    Коментиран от #116

  • 97 Факт

    8 6 Отговор

    До коментар #87 от "уйко калеко":

    И в прочутите сражения за Плевен, както и в последвалата обсада на града воюват украински дивизии. Сред тях са 31-ва пехотна, състояща се от харкивяни, 33-та – съставена от катеринославци, херсонци, таврийци, а също така 1-ва бригада на 9-та пехотна дивизия, състояща се от полтавчани. Немалко войници, родени в украинските губернии на Руската империя, загиват по време на трите щурма на града.
    Трудно ще е да пропуснем и имената на украинските генерали Федир Федорович Радецки (1820-1890) и Михайло Иванович Драгомиров (1830-1905). Дълги години след края на войната сам М.И. Драгомиров е начело на Киевския военен окръг. Той е убеден украинец и поддържа тесни връзки с украинските дейци от организацията «Стара Громада».
  • 98 Истинското име

    7 5 Отговор

    До коментар #21 от "АЛТЕРНАТИВА":

    на Влад дракула е Влад Цепеш, по документи българин. Наречен е дракула по - късно. Но за него се знае, че се отнасял изключително жестоко с пленените си врагове, най - вече турците, по време на експанзията им.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Госあ

    4 7 Отговор

    До коментар #95 от "Не забравяй":

    Франция ми е по на сърцето заради социалдемокрацията, философите, поетите, учените. Освен това е красива страна и не са ни сторили такива преки злини както англичаните и австрийците. След 89 можеше и ние да се хванем с тях след закуската на Митеран и нещата щяха да са други.

    Коментиран от #124

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Факт

    6 5 Отговор

    До коментар #87 от "уйко калеко":

    Как пък вие русофилите не развяхте едно украинско знаме на Шипка в знак за почит към загиналите на Шипка украинци!
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 бай Гъдю

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И не само той, имало е още и французи на командни длъжности в турската армия и управа. И модерно оръжие са им давали... Следвай парите, както се казва...
    Чест и почит на генерал Вазов, върна им го отчасти!

    Коментиран от #110

  • 108 жълт0паветн0 с0р0сче

    3 5 Отговор

    До коментар #41 от "Не забравяй да си":

    Па на мени дяд0 Дж0рдж ми разпрая, чи н0гу си мирихлия до му рипкаш у скута и така си се усп0к0явал . . .
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Госあ

    1 5 Отговор

    До коментар #109 от "РуZия НИКОГА":

    Ааа радвам се, че си успял да прочетеш
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Факт

    6 5 Отговор
    13 юли 1878 г. – подписан е Берлинският договор.
    С него се узаконява тайното споразумение от преди две години, между императорите на Руската и Австро-Унгарската империи в Райхщад.
    Двете империи имат основание да са доволни от резултатите в Берлин.
    1. Главната цел на тайния Райхщадски договор е постигната:
    - В отсъствие на българи, въпреки изричното им желание, е УЗАКОНЕНА тяхната РЕШЕНА, 2 години преди това съдба;
    - Българската земя е разкъсана на парчета - Тракия, Македония и Източна Румелия, /макар автономна/, остават извън новообразуваната българска държава. Нещо повече, те остават в границите на омразната Османска империя;
    - Новото Княжество България е МАЛКО и ЗАВИСИМО. Юридически, то Е ВАСАЛНО на същия османски султан, а фактически е напълно ЗАВИСИМО от волята на новия си господар, императора на Русия;
    - Заложена е унищожителна бомба за българския народ. Той ще продължава да се бори и да ПРОЛИВА КРЪВ и дава свидни жертви за обединението си в своите ЕСТЕСТВЕНИ етнически граници;
    2. Руската империя получава своето – връща си загубения престиж в Кримската война и се разширява на юг, в Кавказ и Бесарабия. За целта е удовлетворена и Румъния, която получава едно от парчетата БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ, Северна Добруджа.
    3. Австро-Унгарската империя също получава своето - разширява се на юг, като окупира Босна и Херцеговина и Новопазарския санджак. За целта е удовлетворена и Сърбия, която получава западната част от разкъсаната БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ - Нишко и Пом

    Коментиран от #118

  • 116 Глупости

    6 6 Отговор

    До коментар #96 от "Факт":

    Какви украинци воюват в глъвътъ ти? Тогава не е имало никаква Украйна. На нейно място са били Малорусия и Новорусия. Като втората е създадена от Екатерина ІІ, Велика. Украйна се пръква на бял свят ЕДВА 1922г., по идея на хазарина Бланк по майка, по - известен като Ленин. Не знам от къде си нагребал тая помия, дето сега имаш наглостта да ни я предлагаш за изворна вода.

    Коментиран от #149

  • 117 Факт

    5 5 Отговор

    До коментар #114 от "Госあ":

    Защо се мъчиш тук в Колективния Запад вместо да заминеш за любимата ти Русия или Северна, Корея, Китай, Индия, Иран, Куба 😂😂😂

    Коментиран от #120

  • 118 Госあ

    6 6 Отговор

    До коментар #115 от "Факт":

    Пак лакърдии 😂 Фактите са, че запада анулира Сан Стефано и изготвят берлинския договор на който само Русия се противопоставя. Фактите са, че Русия плаща независимостта на България, освен войната която води за Освобождението, и тази сума не е върната.

    Коментиран от #125

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Госあ

    3 6 Отговор

    До коментар #117 от "Факт":

    Просто нямате идея каква страна е Китай. Не бъдете смешни. А ако ще живея и работя в Русия, то това ще бъдат Москва и Петербург, които не излизат от топ 10 за мегаполисите с най висок стандарт на живот.
  • 121 Факт

    5 6 Отговор
    Моля русофилите да обяснят защо България след 03.03.1878г. изплаща ОКУПАЦИОНЕН дълг, та нали тогава руснаците са ни освободили за каква окупация България плаща дълги години след 1878г.

    Коментиран от #126

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Не ми се вярва

    4 3 Отговор

    До коментар #100 от "Госあ":

    Те не са забравили как цар Калоян е лично убил граф дьо Ньой и то при война в която франсетата са завоеватели. Траяли са си толкова векове и когато са решавали съдбата на България, българската делегация е държана вън от залата, пред портрета на същия този дьо Ньой. След като ни сготвили така, французите възкликват : - Сега вече граф дьо Ньой ще може вече да почива в мир.
    Доста цинично, нали?

    Коментиран от #128

  • 125 Факт

    8 5 Отговор

    До коментар #118 от "Госあ":

    Няма такъв Санстефанския договор, той никога не е влизал в сила. Това е един предварителен договор който така и не влиза в сила и е нелигитимен. Заради това се сключва Берлинския договор който влиза в сила. Санстефанския договор е руска измислица и залъгалка за българите за да вярват те че Русия искала да създаде голяма и силна българска държава.
  • 126 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #121 от "Факт":

    Определенията за простолюдие на японците са най добри ! Миамото Мусаши и Юкио Мишима пишат за простолюдието 😂
  • 127 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #123 от "Или си много наивен":

    Ориз се яде повече в Япония отколкото в Китай. В Китай ядат повече спагети (нали знаеш,че това не е италианска кухня), пица и баница. Веднъж се заговорихме с един китаец за пицата и той ме попита дали се появява преди или след Марко Поло 😂

    Коментиран от #131

  • 128 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #124 от "Не ми се вярва":

    Франсетата ни дадоха да произвеждаме премиум автомобил и Митеран лично поздрави нашите учени и инженери за уредите на МИР и производството на ваксини (по френска технология, апропо ). Това ми е достатъчно. А, Франция дава първите дирижабли на българската авиация и я подпомага впоследствие
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Радвам се, че си проучил

    4 6 Отговор

    До коментар #127 от "Госあ":

    Хранителните навици на бъдещите ти господари😂😂😂
    Надявам се вече осъзнаваш, че сибирския талибан е само пешка в много по-голяма игра🧐
    И обратно на въпроса - накрая изяснихме, че рашляка няма нищо общо с българското освобождение🧐
    Рашльо винаги е бил стратегическа заплаха за България и сега ще плати😂
    🇧🇬🇪🇺🇺🇦
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Госあ

    4 5 Отговор
    Ай оставям копейките да бранят Русия, ама те май са активни само като стане дума за Путин 😂 като волгата, карбовски, чеков и андролова 😂 Иначе, са готови да признаят кирилицата за РСМ азбука
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Нито един БЪЛГАРИН

    8 5 Отговор

    До коментар #135 от "Госあ":

    Не присъства на подписването на този договор. Това не ти ли говори нещо🤔🤔🤔🤔
    Самият Игнатиев пише, че договорът е просто дипломатическа игра🧐🧐🧐
    Той постига целта си - и до ден днешен има хора като теб в България 😂😂😂
    Поклонници на сибирския талибан😂
    РуZия никого не е освободила. Виж Украйна 😂😂😂

    Коментиран от #153

  • 137 Историк

    7 5 Отговор
    Няма "мирен договор" от Сан Стефано.

    Има една нищо незначеща хартийка, която Русия да размахва пред очите на българите за да ги пороби. НЕслучайно договора е "предварителен", т.е. няма НИКАКВА правна стойност в международния ред.

    Русия предварително се разбира с Австро-Унгария , че на Балканския полуостров няма да се създава голяма славянска държава. Прочетете за Райхщадското ТАЙНО споразумение между двете империи. То е ТАЙНО именно за да не знаят българите какви са истинските намерения на Русия. Прочетете и за Будапещенския меморандум във връзка с Райхщадското споразумение, с което се потвърждават договореностите от него. Тези неща се случват ПРЕДИ една пушка да е гръмнала - Русия е подготвяла цялата измама спрям българите за това как била тругнала да ги "освобождава" - целия план е бил за овладяването на бъглгарските територии от Русия.

    Но дори в безполезната хартийка България е ЕДИНСТВЕНАТА държава от изброените в нея, която НЕ ПОЛУЧАВА НЕЗАВИСИМОСТ. Отново по договорка от руснаците.

    Коментиран от #142

  • 138 Защо ги ненавиждам

    8 6 Отговор
    Тези, западналите? Тези винаги са ни орязвали територията. Много ме интересуват техните идиотски "интереси"? "Не било правилно да се създава голяма славянска страна на Балканите"???
    Изобщо, защо ние още се занимаваме с тези западналите ? Те ВИНАГИ са били против нас!!!
    Кой ни унищожи армията и защо? Пак, поради същите причини. Те НЕ искат ние да сме силни и или по-силни от тях. За това беше унищожено и нашето образование, което беше наистина по-добро от тяхното от основно, до средното. Като създадат неуки и посредствени хора, по-лесно ще ни ограбват и унищожават. Може ли да си съюзник с такива, които винаги са били и СА против твоя просперитет и напредък? Да те държат "долу ниско", за да си им роб?

    Коментиран от #140

  • 139 Значи

    4 3 Отговор

    До коментар #83 от "Имперска":

    Не ми било "Санстефанска мечта" на България, защото такава държава тогава просто е нямало, Ами си е било чисто руска завоевателна и имперска мечта по стар руски обичай чрез война и военни операции за завладяване с окупиране и най лесно асимилиране на славянското население , да се включат и присъединят към Руската империя "задунайските" земи и за да може руската империя да се разшири още повече териториално и да има излаз на Бяло и Средиземно море...
  • 140 Добре си описал

    1 7 Отговор

    До коментар #138 от "Защо ги ненавиждам":

    Нашите отношения с рашляка. Те са западналите, предполагам😁
    Наистина няма друг, освен османците, които са орязвали толкова територия от нас.🧐
    Те са последните, които би окупират. Даряват нашата земя на всичките ни съседи, оставят българите роби😂
    Наистина разбиват нашето образование и наука и до днес берем плодовете на това🧐🧐🧐
    Прав си - западналия рашляк винаги е бил враг на България 💪

    Коментиран от #144

  • 141 Факт

    3 5 Отговор

    До коментар #130 от "Госあ":

    Китай ще си върне заграбените от Руската империя китайски територии!
  • 142 Глупости!

    6 4 Отговор

    До коментар #137 от "Историк":

    Все пак само Русия се е застъпила и освободила и е успяла да направи МАКСИМАЛНО ВЪЗМОЖНОТО за онова време. Докато всичките западнали са били против нас, против освобождението ни .. и до днес още са си ни врагове. Но Бай Ганя не разбира и им тича в краката да им е роб и да им служи. Защо бе? Защо не се обединим ВСИЧКИ българи по света и наистина да станем "Голяма Българска страна"?
    Колко от нас има по териториите на Украйна? На Русия, на Румъния, на Молдова? А Макетата нали са също българи но с продухани мозъци? Даже и на територията на бивша Югославия има българи!
    Да не говорим и за всичките отишли по чужбина след 1989-та г. Ние сме навсякъде и само ОБЕДИНЕНИЕ може да ни спаси и направи пак велики! Търнава да се оповаваме само на нас си. Другите "съюзници", само ако не са против нас и не ни използват за техните им интереси!
    Да държим само на нас си!!

    Коментиран от #145, #146

  • 143 Факт

    2 7 Отговор
    Рус, Киевска Рус е мноогоооо по стара държава от Московията! Тризъбеца е бил герб на Киевска Рус, на всички Киевски князе и на Украйна. Тризъбеца никога не е бил герб на Москва, на Московията, на Российската империя, на СССР нито на Российската федерация! България е дала кирилицата на киевския княз Владимир който е княз на Киевска Рус през 988г.По това време няма друга Рус нито други руснаци даже Москва още не е построена. Едва през 1721г. Московията е прекръстена на Российская империя. Но дори и през 1762г. когато Паисий Хилендарски създава своята "Историѧ славѣноболгарскаѧ", в нея той нарича Киевска Рус, нейните князе и народа и с термина Руси и руски, а россияните нарича москали!
    " "При все че москалите, русите, сърбите и други се хвалят, че те по-напред са приели славянските букви и кръщението, но не е така. Не могат да представят за това никакво свидателство. Ако и москалите, и русите да пишат за това, но гръцките и латинските летописи показват …Руската княгиня Олга приела кръщението в 958 година, но с малко хора от руския род. Имал гръцки свещеници, а не славянски. Русите не умеели тогава още никак да четат по славянски… След княгиня Олга руският и киевски княз Владимир приел светото кръщение в 1008 г. всенародно, кръстил се целият руски московски народ. Явно е тук, че българите всенародно приели кръщение 153 години преди руския и московския народ; така тогава приели и славянските букви и книги. А сърбите били под римския папа и държали римската в

    Коментиран от #148

  • 144 Грешка си

    5 6 Отговор

    До коментар #140 от "Добре си описал":

    "западналите" са западна Европа, Британия, Сащ, техният гнил "съюз"...
    Ние сме и част от Русия или те са част от нас, понеже там исторически живеят много етнически българи. Даже техния "руски език" е някаква производна на нашият език. Ако знаеш повече езици, ще видиш тази роднинска връзка на нашите езици. Докато западналите винаги с а против нас... И сега ни ограбват и отслабват. Нямат никакъв интерес ние да се развиваме и да сме силни.

    Коментиран от #147

  • 145 Ти си истинският

    4 8 Отговор

    До коментар #142 от "Глупости!":

    Провал на образователната ни система 🧐
    Ние не произвеждаме български граждани, а азиатски еничари за руския господар🤨
    Не прочете ли нищо от написаното?
    Да кажеш, че руZия ни е освободила, е все едно да кажеш, че рибаря освобождава червея на куката си, като го хвърля във водата😂😂😂
    Русия ни е използвала за собственото си разширяване и предварително е договорила това с австро-унгария 🧐
    Така сега освобождават Украйна 💪

    Коментиран от #150

  • 146 Историк

    2 4 Отговор

    До коментар #142 от "Глупости!":

    "Все пак само Русия се е застъпила и освободила и е успяла да направи МАКСИМАЛНО ВЪЗМОЖНОТО за онова време."

    Абсолютна лъжа и вече посочих, че истинските намерения на Русия са тези, които е скрила от българите.

    Има множество ДОКАЗАТЕЛСТВА, че руската политика в България е била да постави в подчинение живеещите на териториите населявани от българите.

    Това е НЕОСПОРИМО. Фактите са неопровержими.
  • 147 Аз живея в България

    3 5 Отговор

    До коментар #144 от "Грешка си":

    И ЕС 🧐
    Значи съм част от западналите😂😂😂
    Със сигурност не съм част от азиатския талибан, ограбвал и поробвал държавата ми.
    Рашляка няма нищо общо с мен, нито има българи там🧐🧐🧐
    А ако ги питаш тия талибани, ще разбереш, че азбуката им идва от Северна Македония, а буквите от Петър I🧐🧐🧐
    Тия сибирци нямат нищо общо с нас

    Коментиран от #156

  • 148 Факт е също и

    2 0 Отговор

    До коментар #143 от "Факт":

    Великата Тартария. Виж картите н западноеврооейските географи и историци от 16-17-ти век! Има ги на запад, в Холандия, в Британияи в архивите на техните национални библиотеки! Имало е огромна страна в Евразия - Велика Тартария. Част от нея е била и Волжка България и Чувашия и Черна България. Последната е била от другата страна на Черно море, дето днес са руски територии. Гледаш Варна и от другата страна на морето е имало още една "Черна България"! И какво е станало с всичките тези "Българии"? Може днес да ги няма, но народът там им са българи. Това е истината. Ние сме навсякъде в Европа и в Азия.

    Коментиран от #167

  • 149 хазарина Бланк

    7 3 Отговор

    До коментар #116 от "Глупости":

    Най-голямото нещастие на света са точно тези. Обсебват всяка страна и я изяждат отвътре.
    Защо в сащ има "дълбока държава" и кои са те?
    Ротшилдови, Рокфелери, Варбургите, Кун-Льоб, Морганите и подобните "печатари на доларите "!
    Отделно австриецът с мустачките точно това казва в едно негово интервю:
    "Тези са ни превзели държавата отвътре и с помоща на нашите закони ни преследват и ограбват. Още преди да дойдем на власт ми беше ясно, че те трябва да ги отстраним от ключовите места на властта... Те ни съсипват страната и народа ..те работят само за тях си. Обединени са в един международен техен картел и работят против всяка отделна национална страна. "! Сега е ясно какво става по света и защо една деменция е на "власт" в сащ? Само куклички имаме отпред, отзад винаги са само хазарите.
  • 150 А ти не виждаш истината

    9 4 Отговор

    До коментар #145 от "Ти си истинският":

    Ако Русия не те е освободила тогава, днес още да говориш и пишеш на турски. Това разбираш ли поне?
    Много продухани мозъци, ей.....

    Коментиран от #152

  • 151 Скопие

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Постои област Преспа, не постои град со такво име.
  • 152 Нито Русия ме е

    3 9 Отговор

    До коментар #150 от "А ти не виждаш истината":

    Освободила, нито ще говоря турски🧐
    Това е една от най-тъпите руски опорки😂
    За 500 години, нито ние, нито гърците, нито арабите, нито НИКОЙ не е проговорил турски😂😂😂
    А България се освобождава сама на 22.09.1908 година. Незнам каква е тая наша образователна система, но ОЧЕВИДНО не работи🙄🙄🙄

    Коментиран от #159

  • 153 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #136 от "Нито един БЪЛГАРИН":

    Българи там работа не са имали. Имало е сърби и черногорци, които са участвали като съюзници на руснаците да ни освобождават.
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Май те е грижа

    1 8 Отговор

    До коментар #154 от "ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!":

    Повече за руZия, отколкото за България 😤😤😤
    Ти си типичен продукт на провалената ни образователна система. Компютърен еничар на сибирския талибан😂😂😂
    Или както Джугашвили ви нарича - полезни идиоти🧐🧐🧐
    РуZия е неприятелска държава 🧐

    Коментиран от #160

  • 156 Живей си със 72

    4 3 Отговор

    До коментар #147 от "Аз живея в България":

    Половите :)!!! Щом си искаш, да си западнал, като тях... Кой ти пречи? Факт е, че никой не е питал български ят народ нито за НАТО нито за ЕС. А отделни заблудени индивиди, винаги е имало. Те искали да са западнали, еми кво им пречи. Нека да са, ама не целия народ го иска това...
  • 157 Факт

    3 7 Отговор
    Райхщатското тайно споразумение между Руската и Австроунгарскаа империи от 1876г.
    С договора в Райхщад на практика се предрешава съдбата на бъдещата българска държава...
    Какво се договарят?
    Договарят се:
    - да се води война срещу Османската империя, за завладяване на територия от нея, но в техен, а не в български интерес.
    - за разпределяне и създаване на свои собствени зони на влияние в новозавладените територии.
    - войната да се води от Руската империя, за да се маскира загриженост за християните и православието...
    - за последствията от войната.
    - българските земи да бъдат разкъсани и бъдещата българска държава да бъде слаба и зависима....
    - Русия да получи правото да си върне Бесарабия, което става за сметка на откъсване на Северна Добруджа от бъдещата България.
    - страните да подпишат и запазят споразумението в тайна...
    Какво става после?
    Ракхщаъското споразумението СТРИКТНО се изпълнява:
    - Проваля се Цариградската посланическа конференция в същата година. Тя е обречена, защото на нея се поставя българският въпрос и се прави опит да регламентира създаването на БЪЛГАРСКИ държави в границите на българското землище.
    - После тайното споразумение се допълва с нови ангажименти в началото на следващата година в Будапеща...
    - После, войната се води и благодарение на огромния принос на българските опълченци и българското население е спечелена от Руската империя...
    - После, в Берлин българската земя е разпарчетосана...
    - Образуват
  • 158 Така е. Ние

    3 8 Отговор
    Не сме имали работа там, защото сибирския империалист не е искал да има България, а Задунайска губерния 😤😤😤
    Ние се появяваме на картата благодарение на западните сили, които искат да възпрат сибирския талибан🧐🧐🧐
    България е разделена на парчета и се освобождава ВЪПРЕКИ сибиреца през 1908
  • 159 Да, бе да...

    8 1 Отговор

    До коментар #152 от "Нито Русия ме е":

    Сам си се освободил от османците?
    Не знам, къде си учил история, ама не в България. И изопачаваш фактите. Истинските факти не те интересуват. Плащат ти, да заблуждаваш българите.

    Коментиран от #162

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Смешен си

    3 8 Отговор

    До коментар #159 от "Да, бе да...":

    Отвори един учебник и виж кога се освобождаваме и на кого плаща е🧐🧐🧐🧐
    А Русия е последната държава, окупирала България през 1944🧐🧐🧐
    Така, че е и последната, от която сме се освободили🧐🧐🧐
    Къде учите вие, в Сибир ли🙄🙄🙄

    Коментиран от #165

  • 163 уйко калеко

    9 2 Отговор
    Три са ключовите дати които създават така наречената ТРЕТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА.Трети март и САНСТЕФАНСКИЯ ДОГОВОР са началото,защото тогава за първи път от 500 г. в международен документ се споменава за БЪЛГАРСКО КНЯЖЕСТВО.Съединението от 06 септ. 1885 г е втората дата .Третата дата е 22 септ.1908 г. ЧРЕЗ ОБЯВЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТА и тогава РУСИЯ изиграва положителна роля за да се случи това. МЕЖДУ ДРУГОТО ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯ ПОНЕ ЗА МЕН УСПЕШЕН ПОЛИТИЧЕСКИ АКТ В ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА ТРЕТАТА БЪЛГАРИЯ.Другите ключови решения на политици и управляващи(Междусъюзническа война ,ПСВ и ВСВ) са грешни и водят до големи загуби за страната ни убити,загуба на територии и изплащане големи репарации. Какъв смисъл има ние днешните хора да определяме националната принадлежност на героите които под знамето на РУСКИЯ ИМПЕРАТОР са се сражавали на ШИПКА,ПЛЕВЕН И ДР и от коментарите преди мен излиза че по това време в РУСКАТА ИМПЕРИЯ са живеели само украинци. ..По това време е нямало държава УКРАЙНА.Все едно сега да се твърди че Британската империя печели двете световни войни единствено благодарение на индийци, новозенландци австралийци и т.н. НЯКЪДЕ СРЕЩНАХ КОМЕНТАР ЗА КИЕВСКА РУС. ТАЗИ ДЪРЖАВА Е ОСНОВАНА ОТ ДИНАСТИЯТА РЮРИК ОКОЛО 892 Г.ПРЕЗ 1240 Г Е РАЗГРОМЕНА ,НО ПОТОМЦИТЕ НА ТАЗИ ДИНАСТИЯ УПРАВЛЯВА РУСКОТО(МОСКОВСКО КНЯЖЕСТВО)до 1598 г.
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Букай в Осака

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "РуZка":

    Иии.кой друг от Великите сили е направил нещо повече за този изстрадал,беден НО....за сметка на това изключително НЕБЛАГОДАРЕН народ? Веднъж го освободили,отвоювали територия,дали я да си направи държава ,но не, трябва да се сбият с всички заради нас и като не щат са виновни.
  • 167 Хайде стига

    2 2 Отговор

    До коментар #148 от "Факт е също и":

    С тези типично нашенски( включвам и макетата,нали сме една семка) колко сме били велики в миналото.Че едва ли не,цялата цивилизация в Европа тръгва от нас.Завоювана територия сме били.Това е истината.Такива са били тогава времената- кой ,кого! И защото и тогавашните ни предци са били същите лакоми г,з ове за власт,разцепват България на пет царства- господарства.Всеки цар да бъде! Идеален вариант за османлиите.Поединично- наред.Следват пет века под османски ботуш.За Русия всички знаем.Със сигурност е имала имперските си интереси на Балканите.Но ни Освобождава,със цената на хиляди жертви.Кой ни орязва,като агнешка кожа,Русия ли? Точно онези,на който днес се кланяте, но мразите Осободителя си.Прав е бил Чърчил с определението си за нас,като народ.Въртиопашки според момента.
  • 168 Донев

    1 2 Отговор
    Не разделя нещо което не съществува ,Сан Стефанска България предварително е обречена още преди войната с рихщадското спорузонение ,в Вардарска Македония не са влезли никакви Руски Войски ,освен това на Берлинският Конгрес Руският Представител Княз Горчаков също подписва с най голямо удоволствие пред Царският Брат Николай
Новини по държави: