10 Юли, 2024 06:10 722 4

Управителите на провинциите подкрепиха програмата на аржентинския президент

  • хавиер милей-
  • програма-
  • аржентина-
  • губернатори

Хавиер Милей и 18 губернатори подписаха т.нар. Майски пакт (Pacto de Mayo) на церемония по случай Деня на независимостта в Сан Мигел де Тукуман

Управителите на провинциите подкрепиха програмата на аржентинския президент - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Програмата за реформи на крайнолибералния в икономическо отношение президент на Аржентина Хавиер Милей бе подкрепена от управителите на провинциите на южноамериканската страна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Държавният глава и 18 губернатори подписаха така наречения Майски пакт (Pacto de Mayo) на церемония по случай Деня на независимостта в Сан Мигел де Тукуман в северозападната част на страната.

Обещанията в споразумението включват защита на частната собственост, балансиране на бюджета, намаляване на държавните разходи, реформа на пазара на труда и отваряне на Аржентина за свободна световна търговия.

Неотдавна Милей влезе в конфликт с няколко губернатори по въпроси, включващи разпределението на федералните фондове. Милей заяви, че въпреки различията си участниците са подписали пакта, "за да се вслушат в призива на аржентинския народ за дълбока промяна в посоката". Той определи пакта като "символ на повратна точка".

Президентът планира да извърши фундаментална промяна в Аржентина. В края на юни Конгресът (двукамарният парламент на Аржентина) одобри спорния му пакет от реформи, който включва приватизация на няколко държавни компании, данъчни облекчения за големи инвеститори и реформи на пазара на труда и данъчната система. Президентът ще получи и широки законодателни правомощия и ще може да управлява с укази в продължение на една година, заобикаляйки Конгреса.

Аржентина е в разгара на тежка икономическа криза. Някога богатата страна страда от раздут държавен апарат, ниска индустриална производителност и огромен сив сектор, който лишава държавата от данъчни приходи.

Сега Милей планира да върне втората по големина икономика в Южна Америка "в правия път" с радикална политика на строги икономии. Правителството вече съкрати хиляди работни места в публичния сектор, намали субсидиите и ликвидира социалните програми, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    2 2 Отговор
    И тоя е пътник.....

    Коментиран от #2

  • 2 Ами много

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Кърлежи на държавната хранилка...като в България, Франция... Имаш нещо против съкращаване на непродуктивните държавни разходи??
  • 3 Този е психопат

    1 1 Отговор
    ще свърши зле
  • 4 Димитър

    0 0 Отговор
    Какви са тези етикети дами и господа журналисти?! Поне се разберете помежду си дали е крайно ляв или крайно десен господинът Милей.
Новини по държави: