11 Юли, 2024 16:23 1 836 19

Китай към НАТО: Не създавайте хаос в Азия, както в Европа

  • китай-
  • хаос-
  • азия-
  • европа-
  • нато

В изявление НАТО каза, че Китай се е превърнал в фактор за войната чрез своето "безгранично партньорство" с Русия 

Китай към НАТО: Не създавайте хаос в Азия, както в Европа - 1
Снимка: БГНЕС

Китай обвини НАТО, че търси сигурност за сметка на другите и каза на Алианса да не внася същия "хаос" в Азия, както е направил в Еропа, предаде АП, цитирано от News.bg.

Изявлението на външното министерство идва ден, след като НАТО определи Китай като "решаващ фактор" за войната на Русия срещу Украйна и на фона на укрепването на връзките между членовете на Алианса и Япония, Южна Корея и Филипините.

Говорителят на министерството Лин Джиан каза на брифинг, че е неразумно НАТО да прехвърля отговорността по въпроса с Украйна върху Китай понеже "има зловещи мотиви" и подчерта, че Китай има справедлива и обективна позиция по украинския въпрос.

В изявление НАТО каза, че Китай се е превърнал в фактор за войната чрез своето "безгранично партньорство" с Русия и своята широкомащабна подкрепа за руската отбранителна промишлена база.

Лин каза, че търговията на Китай с Русия е законна и разумна и се основава на правилата на Световната търговска организация. Той каза, че "така наречената сигурност" на НАТО идва за сметка на сигурността на други страни.

Пекин изрази загриженост относно зараждащите се отношения на НАТО със страните от Индо-тихоокеанския регион. Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея изпратиха свои лидери или заместници на срещата на върха на НАТО тази седмица във Вашингтон.

"Китай призовава НАТО... да спре да се намесва във вътрешната политика на страната и да петни имиджа на Китай и да не създава хаос в Азиатско-тихоокеанския регион, след като създаде смут в Европа", подчерта Лин.

Припомняме, че тази седмица китайски войски пристигнаха в Беларус за съвместни учения, близо до границата с Полша. Говорителят на външното министерство описа съвместното обучение като нормална военна операция, която не е насочена към конкретна държава.

По-рано този месец руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин присъстваха на среща на лидери или висши служители от 10-те държави от ШОС в Казахстан, на която Путин повтори искането си Украйна да изтегли войските си от частите на страната, окупирани от руските сили. Украйна твърдо отхвърли това, както и китайското предложение за мир, в което не се споменава връщането на украинска територия на правителството в Киев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Апокалипсис

    33 0 Отговор
    Това се иска от БайДън

    Което в превод означава ОТКРОВЕНИЕ.
  • 2 да де

    44 0 Отговор
    Собственика на НАТО няма друг избор трябва му голяма война иначе сам ще се затрие.
  • 3 АУУУУУ

    3 42 Отговор
    КИТАЙ ДА ВНИМАВА.......ЗАЩОТО ПРОТИВ НЕГО СА ВСИЧКИ В АЗИЯ ........ ТАЙВАН , ИНДИЯ , ВИЕТНАМ, ФИЛИПИНИ, ИНДОНЕЗИЯ, МАЛАЙЗИЯ, ЮЖНА КОРЕЯ, ЯПОНИЯ.....С ВСИЧКИ ТЕЗИ КИТАЙ ИМА ТЕРИТОРИАЛНИ ПРЕТЕНЦИИ ........ ТАКА ЧЕ ......🚾🚾🚾🚾🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #4

  • 4 Сложи още десет икони, дечко

    28 1 Отговор

    До коментар #3 от "АУУУУУ":

    Иначе никой няма да те вземе насериозно.

    Коментиран от #11

  • 5 Вай вай вай

    1 34 Отговор
    Хаосът не го ли създадоха иранските и руските глупаци-терористи
  • 6 Абе това НАТО казало заканило се .......

    34 0 Отговор
    То ли е центъра на всичко.....
    Няма балами да плаши вече....
    Новите полюси са реалност САЩ и неговите подчинени от нато не са ФАКТОР
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Един там

    20 1 Отговор
    Китайците ще се изплюят по един път и ще ги удавят в Америка.
  • 9 Тити

    1 19 Отговор
    Китайците са лицемери говорят за мир а от друга страна спонсорират Рашистите.

    Коментиран от #12

  • 10 НАТО

    2 9 Отговор
    Китай има избор, все още...
  • 11 АУУУУУ

    2 12 Отговор

    До коментар #4 от "Сложи още десет икони, дечко":

    Заради американските санкции Китай промени решението си да доставя оборудване за най-големия проект за LNG (втечнен природен газ) в Русия. Руската Новатек не получи модули за проекта Arctic LNG-2, произведени от китайската корабостроителница Wison New Energies. Модулите са били на път и само няколко дни преди да пристигнат в Белокаменка, Мурманска област, корабът тръгва обратно заради заплаха за компаниите да попаднат под американски санкции. 🚾🚾🚾🚾🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 12 Пипо

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тити":

    Лицемерите са от кравария да ти кажа, в последните 30- ина години 4 различни държави изравниха със земята ама сега няма мир заради Китай и Русия.
  • 13 Учуден....!

    4 13 Отговор
    Чудно ми е как тези жълтурковци толкова бързо забравиха,че до вчера ядяха само варен ОРИЗ,май май м е домъчняло за купичка варен ориз....!!!
    Забравиха и за изгорялите им войници,които 80 десетегодини СССРето ги изгори на гранцата.....слаба памет.
  • 14 Живков

    0 12 Отговор
    Чайници стойте си мирни и никой няма да ви закача . После да не ревете като палестинците Дадоха ви Хонконг стига ви
  • 15 шаа

    11 0 Отговор
    нато са ментално ограничени и могат да разсъждават единствено в един доста тесен коловоз. единственият начин да прогледнат е да се опарят.
  • 16 Преди 30г. китайците

    1 5 Отговор
    бяха икономическа нула. Благодарение на Запада купиха десетки хиляди западни заводи и китайското чудо е компилация от западни технологии, многобройният, трудолюбив, ниско платен и жестоко експлоатиран от комунистическата диктатура китайски народ и не на последно място скъпия западен пазар. Китай сам нищо не е постигнал, на глава от населението БВП е по-малко от на бедна България, просто са много. БВП на България е 100млрд. и ако го умножим по 230(толкова са повече китайците от нас) се получава 23трлн., а китайският е 18трлн.

    Коментиран от #18

  • 17 Всъщност Русия и Китай

    1 3 Отговор
    са най-големите противници-съседи в този свят. РФ иска да си върне територриите от СССР и да се разшири още повече, да стане суперсила. Китай желае същото, но претендира че Сибир е негов чак до Урал. Няма интерес от силна РФ защото помни как силен СССР ги нарита за един малък остров Дамански. Мечтата на Китай е да превземе Сибир и да търгува със Запада което е в силно противоречие с това което иска путинска РФ. Др. Си каза, че шахтите на руските стратегически ракети са в Сибир и американците ще ги атакуват с ЯО което прави така ценния за тях Сибир неизползваем(особено дървесината) за хиляди години. Освен с това радиацията ще засегне почти половината човечество - Китай, Индия, Пакистан, Бангладеш, така че Китай няма да разреши използването на ЯО от РФ.

    Коментиран от #19

  • 18 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Преди 30г. китайците":

    😂 каза ганяка със средно. Не ми е ясно откъде хлебарките вадите това самочувствие
  • 19 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Всъщност Русия и Китай":

    преди 4 години, според два доклада в Китай е имало 18х по малко крайно бедни на глава от населението от краварника. Автопарка на бедния китайски народ е по нов от този на сащ, а инфраструктурата несъпоставима по никакъв начин с Европа.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания