13 Юли, 2024 17:50 820 4

Политическа криза. Управляващите партии в Южна Африка намаляха до 10

  • южна африка-
  • политика-
  • управляващи-
  • опозиция

Панафриканска партия "Обединени африканци за промяна" (OAI) напусна управляващото мнозинство

Политическа криза. Управляващите партии в Южна Африка намаляха до 10 - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Панафриканска партия "Обединени африканци за промяна" (OAI) напусна управляващото мнозинство в Южна Африка, оттегляйки подкрепата си за правителството на националното единство, и се премести в блока на парламентарната опозиция. Това съобщи лидерът на OAI Вандер Махлаци.

„Ние прекратяваме участието си в правителството на националното единство на Южна Африка“, каза той, отбелязвайки, че партията не е получила нито една лидерска позиция нито в правителството, нито в парламента. Така управляващото мнозинство в Южна Африка беше сведено до 10 партии, които подписаха споразумение за създаване на правителство на националното единство.

OAI, която спечели едно място в долната камара на парламента (Националното събрание) след общите избори, проведени в Южна Африка на 29 май, се присъедини към опозиционната „Прогресивна фракция“, създадена в парламента. Тя включва още три партии: Umkhonto we Sizwe, водена от бившия южноафрикански президент Джейкъб Зума, Борците за икономическа свобода и Борците за икономическа свобода. Юлиус Малема и движението за африканска промяна.

На 6 юни президентът на Южна Африка и лидер на партията Африкански национален конгрес (ANC) Сирил Рамафоса инициира сформирането на национално правителство единство на Южна Африка, тъй като нито една от партиите на общите избори не успя да спечели мнозинство в парламента. Той покани всички 18 парламентарно представени партии да се включат в него. На 30 юни Рамафоса обяви, че в Южна Африка е създадено управляващо мнозинство под формата на правителство на националното единство, което е подкрепено от 11 парламентарни партии. Водещата роля в правителството се играе от ANC.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    4 2 Отговор
    май муни НИКОГА не могат да се управляват сами /Мандела е най-големият наивник на Африка
  • 2 диктаторчо

    3 0 Отговор
    Политическа криза. Управляващите партии в Южна Африка намаляха до 10... Каква трагедия - само 10 партии, това неминуемо вещае края на Южна Африка! Колеги, местим ли?
  • 3 Само

    0 0 Отговор
    Питър Бота ги лекуваше тези шебеци. Вече не се раждат истински хора, само продажни боклуци. Така е в целия свят...
  • 4 Мухаа ха!

    0 0 Отговор
    От държава- Рая на земята,за две десетилетия,е превърнаха в кочина.Дива,неконтролирана престъпност, икономиката им затъна в пъти,безработица..Дай им да крадат,да се е ..т,като шебеци,и да друсат афро- гз кючеци
    При П.Бота бяха толкова мощни,че техния ранд / към онзи момент/ се обменяше за2,45$,най скъпата валута в света !!! Сега струва около 14 наши стотинки.Единствената държава,в която спокойно можеше да обмениш купюри в банката,срещу златни кюгреранд.Ш бека си е ш бек по цялото земно кълбо.Тъкмо си стъпиха на краката,и пак местни,купени със сигурност отвън ( някой , който не му изнася че са в БРИКС) започват да клатят правителството.