15 Юли, 2024 16:21 716 2

Пакистан планира да забрани политическата партия на бившия премиер Имран Хан

  • пакистан-
  • забрани-
  • политическа партия-
  • имран хан-
  • държавна измяна

Ходът за забрана на Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) се основава на "доказаното" обвинение, че партията е получавала чуждестранни средства от източници, които са незаконни в Пакистан

Пакистан планира да забрани политическата партия на бившия премиер Имран Хан - 1
Снимка: Shutterstock

Пакистан планира да забрани политическата партия на бившия премиер Имран Хан и да поиска от върховния съд на страната да повдигне обвинения в държавна измяна срещу него, каза в понеделник министърът на информацията, цитиран от "Ройтерс".

Ходът за забрана на Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) се основава на "доказаното" обвинение, че партията е получавала чуждестранни средства от източници, които са незаконни в Пакистан, и бунтове от нейни поддръжници миналата година, насочени към военни съоръжения, министър Атаула Тарар казах.

"Федералното правителство ще задвижи дело за забрана на Pakistan Tehreek-e-Insaaf", каза той, добавяйки, че планът ще бъде разгледан пред кабинета, който беше упълномощен да вземе решение.

Правителството също така ще заведе дело срещу Хан и бившия президент Ариф Алви за обвинения в държавна измяна съгласно конституцията на страната пред Върховния съд, каза Тарар.

Помощникът на Хан Зулфикар Бухари каза, че решението е ход към "меко военно положение". "Това е признак на паника, тъй като те осъзнаха, че съдилищата не могат да бъдат заплашвани", каза той.

Последните сътресения идват в момент, когато страната трябва да направи политически непопулярни реформи като повишаване на данъците върху доходите от земеделските стопанства, за да получи 7 милиарда долара от МВФ.

Миналата седмица Върховният съд постанови, че PTI има право на повече от 20 допълнителни запазени места в парламента, засилвайки натиска върху слабото коалиционно правителство на страната.

Кандидатите на PTI се състезаваха на изборите на 8 февруари като независими, след като не бяха допуснати да се явят с партийни листи.

Остава неясно какво въздействие ще има планираната забрана върху решението на съда да предостави запазени места.

Министър Тарар каза, че правителството ще поиска правен преглед на въпроса със запазените места.

Независимата правозащитна група, Комисията по правата на човека на Пакистан, заяви в социалната медийна платформа X, че е "шокирана" и призова правителството да оттегли решението си.

Затворен от август, Хан беше оправдан в събота, заедно с третата си съпруга, по обвинения, че са се оженили незаконно, но той няма да бъде освободен, след като властите издадоха нови заповеди за арестуването му.

Хан беше принуден да напусне поста си през 2022 г., след като загуби вот на недоверие в парламента. Според него по това време военните са се опитвали да го отстранят, след като той е влезнал в пререкания с генералите заради разногласия относно назначенията на най-високо ниво на сигурността.

По-ранната присъда на Хан доведе до петгодишна забрана за заемане на публична длъжност, което отстрани 71-годишния бивш състезател по крикет от предстоящите избори на 8 февруари. Присъдата от сряда обаче означава, че той няма да може да заема поста, докато не навърши 81 години.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    2 1 Отговор
    А дпс и герб кога ?! И политическата криза се решава.
  • 2 Лоша работа

    1 0 Отговор
    Проруски партии като Възраждане трябва изцяло да се забранят. Те са част от хибридната война на Русия с демократичния свят