16 Юли, 2024 05:35 1 903 25

Питат Белия дом дали Русия е споделяла с Китай информация за американски оръжия

  • китай-
  • русия-
  • екрайна-
  • сащ-
  • оръжие

Трябва да предвидим и да действаме в рамките на предположението, че това се случва, заявиха сенатори

Двупартийна комисия на Конгреса на САЩ призова Белия дом да разкрие подробности за това дали Русия е споделяла с Китай информация за това как да бъдат обезвредени американските оръжия, използвани на бойното поле в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В писмо до съветника на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан, видяно от Ройтерс, избраната от Камарата на представителите комисия за Китай предупреди, че действията на Русия на бойното поле, които противодействат на определени американски оръжейни системи, "вероятно се разпространят" в Китай, включително руските системи за електронна война, противодействащи на американските прецизни боеприпаси.

"Ние трябва да предвидим и наистина да действаме в рамките на предположението, че Русия предава информация за уязвимости или противодействия на американски и съюзнически оръжия на КНР (Китайската народна република)", пишат председателят на комисията републиканец Джон Муленаар и демократът Раджа Кришнаморти.

Законодателите се позовават на съобщения в медиите и мозъчните тръстове за подкрепата на Китай за руската военна промишленост и "тревожните нива на руска адаптация", които са подкопали ефективността на няколко неуточнени американски оръжейни системи.

Те поискаха от Съливан да оцени способността на Русия да прави по-малко ефективни и да противодейства на американските оръжия, разположени в Украйна, както и степента, до която Москва е споделила "научените уроци" с Китай.

Съветът за национална сигурност на Белия дом не отговори на молбата за коментар, съобщи Ройтерс.

САЩ са най-големият поддръжник на Украйна и са предоставили на Киев военна помощ повече от 50 млрд. долара от 2022 г. насам.

В четвъртък Вашингтон обяви нов пакет за Украйна на стойност 225 млн. долара, който включва батарея "Пейтриът", допълнителни боеприпаси за високопроходими артилерийски системи за залпов огън и ракети, наред с други елементи.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не ,не е споделяла

    38 1 Отговор
    само им е казала ,понеже като нападнете Китай ,те трябва да са информирани все пак!
  • 2 Хахахаха

    52 1 Отговор
    Те руснаците първо споделят с Конгреса , какво са научили и пишат отчети!😅😂🤣
    Толкова неадекватни хора, сигурно е от ваксините и наркотиците!
  • 3 Мяза

    37 1 Отговор
    на развален телефон 😅
  • 4 Я па тия

    52 2 Отговор
    Какво има да споделят? Че тоцял свят видя как Абрамсите горят...Как Хаймърсите с обикновенни дронове ги унищожават..-каква тайна руснаците да кажат на Китайците--освен че американското оръжие е просто реклама..?
  • 5 дано са споделили

    35 1 Отговор
    и с Иран също

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Механик

    38 2 Отговор
    Ако си бяхте държали "гейм-чейнджърите" там където им е мястото, сега нямаше да си задавате тия въпроси.
    А мястото им си е там, зад океана.
    Ако не бяхте тръгнали да "разпадате Русия" нямаше да ви е шубето сега. Ама то пуста алчност... Ресурсчета им се приискали, а? Тлъстички ресурсчета за без парики, нали?

    Коментиран от #25

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Изкукуригал

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "дано са споделили":

    И със Северна Корея

    Коментиран от #22

  • 11 Мишел

    18 0 Отговор
    Информацията за старите американски оръжия отдавна не е военна тайна.

    Коментиран от #23

  • 12 Всъщност,

    21 0 Отговор
    Белият Дом откъде да знае за всичко, което руснаците и китайците си споделят? Междувпрочем, военните по света днес се учат от войната в Украйна навсякъде, но най-много ще научат руснаците, което авангардно ще адаптира към условията на модерната война.
  • 13 Факт

    16 0 Отговор
    Ако на място има Китайски наблюдатели, те несъмнено имат информация!
  • 14 Мишел

    13 4 Отговор
    Очевидно Русия споделя със съюзниците си тази информация. Единственият начин, по който САЩ могат да противодействат на този обмен, е да наложат на Русия и Китай много тежки санкции.😀😀😀😀

    Коментиран от #24

  • 15 А сега ха ха ха ха ха

    17 0 Отговор
    Терористите пак притеснени загрижени скастриха наложиха санкционираха......
  • 16 Тия у ред ли са бе?

    16 0 Отговор
    За какво "предполагаемо" споделяне на наученото за продиводействието над вълшебните оръжия на САЩ, става дума?

    Разбира се че ще го споделят с Китай! Та на нали Китай има помагаха с чипове за да могат руснаците да си перат дрехите. Нищо че руснаците много напреднаха в производството на собствени чипове за перални. Става дума за миниатюените процесори.
    Впрочем и сега Русия е лидер при високото ниво в тази сфера за най-мощните компоненти. Наравно с Китай.
  • 17 Ксаниба

    14 0 Отговор
    Да питат белийот дом за 6-ица от тотото!! Тия на баба Ванга конкуренцията!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Всъщност от войната се учат бандитите

    14 0 Отговор
    Скоро ще има съобщения за елиминиране на Еди кой си бос с дрон камикадзе както си лежи в строго охраняваната си резиденция или джип!!
    Не можете се скри вече боклуци.
    А и конфискация на всичко да и от децата ви наследници!!!
  • 20 нпо агент

    12 0 Отговор
    Русия постоянно се адаптира, правейки западните прецизни оръжия HIMARS, Excalibur, ATACMS безполезни...според украинските командири, към средата на 2023 г. боеприпасите Excalibur са станали практически безполезни и вече не се използват.Няколко други оръжия, които демонстрираха западното технологично превъзходство, претърпяха подобна съдба.
  • 21 Българин

    2 0 Отговор
    Русия не може да споделя каквато и да е информация с Китай! Най - добре е да им наложат санкции!
  • 22 Те вече знаят

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Изкукуригал":

    и хуситите, защото гръмнаха величието на СрАЩ в Червено море, та се наложи куцайки да се оттегли.
  • 23 Че те

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мишел":

    нови нямат, опитват се от 4 години с хиперзвука ама ич не им се отдава.
  • 24 Тежки, тежки

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мишел":

    е па колко да са тежки, като до сега нищо не подейства от наложените санкции. Освен да почват война янките, но знаят какви са пръд,,,,, ловци, та за тва само лаят беззъбо.
  • 25 До Механик

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Съгласен съм с вашата теза.Колкото до " тлъстичките ресурси" ще ви подкрепя с два примера.Първи:онзи- юдата Горбич, в името на демокрацията,и взаимното уважение, им "подарява ", забележете - подарява 500 т плутоний.Благодаренйе на този жест, всичките им АЕЦ, почти 25 г,са работили с огромна печалба.Ядрено гориво без пари.Това е една от най важните причини,щатите да дръпнат икономически пред останалите държави.Втори пример: другото пианде - Елцин,закова руската икономика, с дългосрочни договори за износ на петрол.В резултат на което, по тръбите, директно до пристанището, руският петрол,добит,превозен от Русия, три мега компании ( не посочвам,че има гума) са заплащали на РФ по 1$ за барел нефт.По един $! При тогавашна ,борсова цена -17-19$/ барел! Само от тези ларж подаръци, РФ е загубила над 3,4 трилиона $. Затова ненавиждат Путин.Той дойде,и още първата година им би дузпата, безкомпромисно.Искате петрол- плащайте по цени на световната борса.В
    Третото за което са му бесни- начело с Акушерката,че с един Указ, изпрати в небитието, далаврата им за трилиони- Започна СВО и пландемията се изпари за три дни!