18 Юли, 2024 14:54 755 16

Израелски бомбардировки в централна Газа убиха 13 души

  • израел-
  • газа-
  • бомбардировки-
  • убиха

Въоръженото крило на групировката "Хамас" и нейните съюзници заявиха, че днес са обстрелвали с минохвъргачки израелските сили в югозападната част на Рафах.

Израелски бомбардировки в централна Газа убиха 13 души - 1
Снимка: БГНЕС

Израелските сили днес бомбардираха историческите бежански лагери в централната част на ивицата Газа и удариха град Газа в северната част, убивайки най-малко 13 души, а танковете навлизат все по-дълбоко в Рафах в южната част на палестинския анклав, съобщиха здравни служители и жители, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

При един израелски въздушен удар бяха убити шестима души в град Зауейда в централната част на Газа, а двама души бяха убити при удар по къща в лагера "Бурейдж". При израелски въздушен удар са убити трима души в автомобил в Дейр ал Бала, град, пълен с хора, разселени от други части на Газа, съобщиха здравни служители.

В град Газа в северната част на страната медиците съобщиха, че двама палестинци са били убити при друг въздушен удар.

Израелските военни съобщиха в изявление, че техните сили са убили двама висши командири на "Ислямски джихад" при два въздушни удара в град Газа, включително един, който според тях е участвал в нападението на 7 октомври в Южен Израел, предизвикало войната в Газа.

Жители на Рафах съобщиха, че израелските танкове са напреднали по-дълбоко в западната част на града и са заели позиция на върха на хълм. Израелските военни заявиха, че силите са открили няколко тунела и са убили няколко въоръжени лица.

Въоръженото крило на групировката "Хамас" и нейните съюзници заявиха, че днес са обстрелвали с минохвъргачки израелските сили в югозападната част на Рафах.

Сраженията са довели полевата болница на Червения кръст в Рафах с 60 легла до ръба на капацитета, се казва в изявление на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК).

Повече от девет месеца след началото на войната палестинските бойци, водени от "Хамас", все още могат да атакуват израелските сили с противотанкови ракети и минохвъргачки, като понякога изстрелват ракети по Израел, посочва Ройтерс.

Израел се закле да изкорени "Хамас", след като бойци ислямисти убиха 1200 души и взеха повече от 250 заложници при нападението на 7 октомври. От тогава до сега в ответната офанзива на Израел са загинали над 38 000 палестинци, твърдят здравните власти в Газа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 провинциалист

    11 5 Отговор
    "От тогава до сега в ответната офанзива на Израел " - а, какво стана с пълномащабното нахлуване? "са загинали над 38 000 палестинци" - с мълчаливото съгласие на дружно пеещите в хор цивилизовани западни страни.
  • 3 Аз съм

    3 3 Отговор
    Евреите жертва на германска холокоста през ВСВ са ката службата в БНА. Евреите като млади войници - новобранци са алтретирани от старите войници. След една година като стари войници и те малтретират младите. Ивицата Газа е с излаз на Средиземно море, зона със залежи на нефт и газ. Арабите палестинци, Евреите ще унищожат, но няма да гигорят като холокост. Хитлер и евреите, кой е бил прав?

    Коментиран от #14

  • 4 Голата истина

    12 9 Отговор
    В украйна е война пък по малко умират.Еврейте правят геноцид пък света спи

    Коментиран от #5, #6

  • 5 БАЦЕ ЕООД

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Голата истина":

    не спи ... фашистите просто са на власт все още .. и искат война до 2030та . Дупе да им е яко, ако ни въоражат ..
  • 6 Защото

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Голата истина":

    това е новото "демократично".
  • 7 ТаУмВзе

    3 2 Отговор
    Лаченият Геноцид на моше ли! Нема Санкции и А У. ХАХАХАХХА
  • 8 В ГАЗА

    6 7 Отговор
    У от поголовните израелски бомбандировки умират стотици деца и възрастни , в ПЪТИ повече от в Украйна , но НЯМА санкции .Израелските войници НЕ са убийци за разлика от руснаците . В Газа се бомбандират наред , болници ,училища , жилища и т.н. заедно с хората в тях . ДО кога ДВОЕН аршин от ООН.

    Коментиран от #13

  • 9 САЩ..САЩ..

    1 4 Отговор
    Тия ора се уплашиа от ония ора от северо и ся млатят юга...нешчо уш пука и ка северо ама оплеская пантолите...
  • 10 Да живееят журналистите

    0 3 Отговор
    Убиха тоест какво означава това?
    Не казвате или те имат право да се защитават на чужда територия или ?

    или или или да живее ада за вас дяволски слуги!!!
  • 11 Браво на Изрел

    5 5 Отговор
    така се действа срещу радикалния ислям. А на нас тука в ЕС сороската толерантност рано или късно ще ни изяде главата. Преди да се усетим ,че християнска Русия и Путя не са истинския ни враг, вече ще е много късно!
    То не ,че при тая огромна бройка мюсулмани руснците няма да имат същите проблеми някой ден, ще имат и то големи проблеми, но ние тука в ЕС първи ще изядем дървото.....още малко , още малко да се поразвъдят !!!
  • 12 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 2 Отговор
    МАЛКО СА БРОЙКИТЕ ...............

    Коментиран от #15

  • 13 ТИ ПА МНОГО СИ СЕ ЗАГРИЖИЛ

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "В ГАЗА":

    За гъжвалиите.....ама тия дето са плъзнали из цяла Европа ,като хлебарки ги пЦоваш....а...??? Що така бе бате...???
    Аз пък казвам...Слава на Израел,израелците ще спасят света от ислямското зло...!!!
  • 14 анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Аз съм":

    Холокоста е създаден от евреите като силен инструмент за световен контрол. Официалната история се пише от евреите и е за "лапни шарани" като теб, ха-ха-ха. Не пиши за неща които не разбираш.
  • 15 Адолф

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Трябва нов Холокост!
  • 16 Свети Валентин

    0 0 Отговор
    Браво, само така. Всички палестинци участват по един или друг начин с оръжие в конфликта. Защо не се пише колко са военни палестинци? Все общия брой на убитите палестинци.