20 Юли, 2024 05:19 1 026 5

Поне 40 мигранти от Хаити загинаха при пожар на кораб

  • хаити-
  • мигранти-
  • загинали-
  • кораб-
  • пожар

Плавателният съд е превозвал повече от 80 човека

Най-малко 40 мигранти от Хаити са загинали в сряда в открито море, след като корабът им се е запалил, съобщи Международната организация по миграцията (МОМ), цитирана от Ройтерс и БТА.

Корабът, който е превозвал над 80 души, е отплавал от хаитянското пристанище Сен Мишел и се е запътил към островите Търкс и Кайкос (отвъдморска територия на Великобритания), съобщи МОМ, позовавайки се на данни на миграционните служби на Хаити.

Четиредесет и един мигранти са оцелели при пожара и са били спасени от хаитянската брегова охрана.

Ръководителят на службата за гражданска защита в северната част на Хаити Жан-Анри Пти разказа пред вестник „Маями Хералд“, че хората на борда са запалили свещи като част от молебен за безопасно пътуване, което е довело до възпламеняване, а след това и до взрив на варели, пълни с бензин.

„Това потресаващо събитие е още един нагледен пример за рисковете, с които се сблъскват децата, жените и мъжете, които мигрират по нелегални маршрути“, съобщи ръководителят на мисията на МОМ в Хаити Грегоар Гудщайн.

Гудщайн подчерта, че засилващото се бандитско насилие в Хаити през последните месеци е принудило хаитяните „да прибегнат до отчаяни мерки“, за да избягат от родината си. Насилието подхрани хуманитарна криза, която прогони близо 600 000 души от домовете им, а пет милиона души са застрашени от сериозна продоволствена несигурност.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    6 0 Отговор
    ООН, те са фиктивни по принцип.
  • 2 Много са били

    5 3 Отговор
    печени тия хаитяни бре...
  • 3 Винкело

    4 0 Отговор
    "сериозна продоволствена несигурност" - това коректното име на глада ли е?
  • 4 Съседната

    2 0 Отговор
    Доминиканска република предпочете да остане под френско влияние и сега са много добре по всякакви показатели, особено сравнени със "свободно" Хаити. Гонят "колонизаторите", а после бягат в митрополиите от глада и престъпността в освободените им страни.
  • 5 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    Хаитянците нал имаха нов дженерал губернатор от кравария.