21 Юли, 2024 12:55 991 4

Властите в Бангладеш удължиха днес полицейския час в цялата страна

  • бангладеш-
  • власти-
  • удължиха-
  • полицейски час

Военнослужещи продължават да патрулират по улиците на столицата Дака

Властите в Бангладеш удължиха днес полицейския час в цялата страна - 1
Снимка: БГНЕС

Властите в Бангладеш удължиха днес полицейския час в цялата страна, докато Върховният съд се очаква да се произнесе по решението за квотите за наемане на държавни служители, които предизвикаха продължили дни наред протести и доведоха до смъртта на най-малко 114 души, предадоха световните агенции, цитирано от БТА.

Военнослужещи продължават да патрулират по улиците на столицата Дака, център на демонстрациите, прераснали в сблъсъци между протестиращите и силите на реда. Достъпът до интернет в страната е спрян от четвъртък, няма възможност и за размяна на текстови съобщения.

Полицейският час, наложен късно в петък, беше удължен до края на заседанието на Върховния съд в 15 ч. местно време, след което вероятно ще бъде удължен за неопределено време след двучасова пауза, през която на хората ще бъде позволено да си напазаруват, съобщиха местните медии. Университетите и колежите също са затворени от сряда.

Министър-председателката Шейх Хасина Вазед обяви неделя и понеделник за неработни дни, като ще работят само спешните служби.

Протестите избухнаха, след като студентите се разбунтуваха срещу квотите за работа в държавния сектор, които предвиждат 30% от позициите да се запазят за семействата на хора, сражавали се през 1971 г. във войната за независимост от Пакистан. Шейх Хасина отмени квотната система през 2018 г., но миналия месец съдът я възобнови. Върховният съд спря изпълнението на решението след обжалване от правителството и ще разгледа делото днес, след като се съгласи да проведе по-рано заседанието, което първоначално беше насрочено за 7 август.

Протестиращи се срещнаха късно в петък с правителствени представители в опит да постигнат решение, а правосъдният министър Анисул Хак заяви, че правителството е отворено за обсъждане на техните искания.

Основната опозиционна партия, Националната партия на Бангладеш (НПБ), подкрепи протеста. В изявление НПБ подчерта, че нейните поддръжници не са отговорни за насилието и отхвърли обвиненията на управляващата партия, че използва общественото недоволство за политически цели.

Демонстрациите от изминалата седмица са най-масовите откакто Шейх Хасина Вазед беше преизбрана за четвърти пореден мандат тази година. Те са подхранвани и от високата безработица сред младите хора, които съставляват почти една пета от населението. Безредиците подчертават пукнатините в управлението и икономиката на Бангладеш и разочарованието на младите хора, които нямат добра работа след завършване на висшето си образование, отбелязва Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зарзаватчия

    3 2 Отговор
    За Бангладеш е ясно. Обаче за фронта в Украйна няма и думичка напоследък. Чудно защо. Да скоро пишехте колко квадратни сантиметра територия са освободили. Сега е пълно мълчание и изобщо не се сещам защо е така.
  • 2 морски

    4 0 Отговор
    Леле -мале .В тази територия бях 1 месец и мога да кажа ,че нашите им братовчеди които живеят тук в гетата ,все едно се намират в лондонското сити .Толкова глад и мизерия не съм виждал никъде по света!!
  • 3 От чужбина

    3 1 Отговор
    Бангладеш към края на миналата година пуснаха първата си АЕЦ построена от Росатом.
    Тук в чужбината съм работил за кратко с човек от Бангладеш. Същия е мюсюлманин и така планирахме работата си, че да може в определения час да отиде в стаичката за молитва. ДА, тук има стаички за молитва за тях в разните учреждения и фирми. В разговор с него го попитах за тяхната религия и каква е разликата между сунити и шиити. Отговора беше - няма разлика. При тях хората си живеят заедно и си се женят по между си и т.н. Тази разлика, казва той, е измислиха на Запад, за да ги разделят. Ако погледнете историята на Индия, ще видите, че след като става независима Индия е прекалено голяма и силна. Как може Индия да бъде задържана или спряна - само чрез някакво разделение, откъсване на парчета. Такова е разделението по религия. Така се отделя Пакистан - Северозападно от Индия. След това се отделя и "Източен Пакистан"- сега Бангладеш, който се намира Източно от Индия. Този "Източен Пакистан" се явява нещо като колония на Пакистан и започва собствена борба за независимост. Между тези "два Пакистана" има разстояние от стотици километри, нямат обща граница. В тази борба е подкрепен от самата Индия и от СССР. Така сега съществува Бангладеш като независима държава.
  • 4 Един

    0 0 Отговор
    Тея са 200 милиона на територия колкото България. Хайде представете си какъв гъч е навсякъде. Бил съм в Читагонг, който е един от "мегаполисите " им. Няма такава мизерия. Всички ме гледаха втренчено че съм бял и имах чувството, че всеки момент ще ме връхлетят да ме изядат. Като влязат в МПС-тата си първото нещо е да натиснат клаксона и след това стартират. Докато карат едната ръка е винаги на бибитката. И го питам тоя: защо постоянно свирите като карате. А той: Ами да знаят че съм на пътя. Който реве, че сме били много бедни, му пожелавам да отиде да види какво е там.