30 Юли, 2024 10:37 1 335 25

Протести в цяла Венецуела на поддръжници на управляващата партия и на опозицията

  • протести-
  • венецуела-
  • поддръжници-
  • управляваща партия

В снощното си изказване Мадуро заяви, че правителството му "знае как да се справи с тази ситуация и да победи тези, които са склонни към насилие"

Протести в цяла Венецуела на поддръжници на управляващата партия и на опозицията  - 1
Снимкa: БГНЕС

Очаква се днес във Венецуела да се състоят протести на поддръжници на управляващата партия и на опозицията след оспорената изборна победа на президента Николас Мадуро. Опозицията твърди, че действителните резултати от гласуването показват, че кандидатът ѝ печели убедително, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Изборните власти съобщиха, че Мадуро е спечелил трети мандат с 51% от гласовете, което му позволява да продължи четвъртвековното социалистическо управление.

Опозицията обаче заяви, че 73% от преброените гласове, до които тя има достъп, показват, че кандидатът на опозицията Едмундо Гонсалес е спечелил безапелационна победа, като е получил повече от два пъти повече гласове от Мадуро.

"Скъпи мои венецуелци, утре се събираме като семейство, организирано, демонстрирайки решимостта, която имаме, за да направим така, че всеки глас да се брои и да защитим истината“, заяви лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо в пост в "Екс" късно снощи, призовавайки поддръжниците си да излязат на шествие днес.

Хорхе Родригес, депутат от управляващата партия и ръководител на предизборната кампания на Мадуро, от своя страна призова привържениците на социалистите да излязат на митинг-шествие до президентския дворец Мирафлорес, за да подкрепят правителството. Докато Гонсалес предупреди да се избягва всякакво насилие, Родригес обвини опозицията, че подтиква към насилие.

В снощното си изказване Мадуро заяви, че правителството му "знае как да се справи с тази ситуация и да победи тези, които са склонни към насилие", като същевременно декларира, че подкрепя мира. Мадуро, 61-годишен бивш шофьор на автобус и министър на външните работи, встъпи в длъжност след смъртта на президента Уго Чавес през 2013 г. САЩ и други страни смятат, че през 2018 г. той е бил преизбран с помощта на изборни фалшификации и го наричат диктатор.

Много венецуелски гласоподаватели се отчаяха при новината за още един шестгодишен мандат на Мадуро, под чието управление страната претърпя икономически крах, довел до емиграцията на около една трета от населението и рязко влошаване на дипломатическите отношения. Това се случи в комбинация със санкции, наложени от САЩ, ЕС и други страни, които съсипаха и без това изпитващата затруднения петролна индустрия.

Правителствата във Вашингтон и по света призоваха за пълна прозрачност при преброяването на гласовете от изборите в неделя, а 12-те страни членки на Организацията на американските държави ще се срещнат утре, за да обсъдят вота и положението във Венецуела.

Данните за преброените гласове, с които разполага опозицията, показват общо 2,75 млн. гласа за Мадуро и 6,27 млн. гласа за неговия съперник, бившия дипломат Гонсалес, каза Мачадо.

Цифрите рязко се различават от 5,15 млн. гласа, които според изборните власти е спечелил Мадуро, срещу 4,45 млн. гласа за Гонсалес.

От цялата страна се съобщава за сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност, като за разпръскването на множествата беше използван сълзотворен газ, а най-малко двама души са загинали. В Коро, столицата на щата Фалкон, демонстранти събориха статуя на покойния ментор на Мадуро Уго Чавес.

Правозащитната организация "Венецуелски център за наблюдение на конфликти" съобщи в публикация в "Екс" за над 180 протеста в 20 от 23-те щата на Венецуела.

"Съобщава се за многобройни актове на репресии и насилие, извършени от паравоенни групи и силите за сигурност", отбелязва Центърът.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    44 65 Отговор
    Шепа платени Соросоиди!

    Коментиран от #8, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Краварите ще пият една студена вода

    40 65 Отговор
    Кравари пак заложихте на куция кон и отново тъпи дирижирани протести платени от вас, нищо ново, нищо умно!
  • 5 Българка

    65 26 Отговор
    Диктаторите не биват преизбирани на редовни избори. Те се самоназначават чрез репресии, фалшификации, подмяна на вота.

    Коментиран от #7

  • 6 Боруна Лом

    32 65 Отговор
    И ТУК МАЙДАН С ПЪЛНА СИЛА ПО СВИРКАТА НА ОБОРА! ОПОЗИЦИЯТА ДО КРАК ДА Е ЗАБУЛЕНА!
  • 7 Последния Софиянец

    24 65 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Имаш предвид Хитлерняху и Зеленски?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хахахаха

    65 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Шепа платени ма ду ри.
  • 10 Ццц

    28 65 Отговор
    Протестите са запазена марка и белег за сигурно американско присъствие.

    Коментиран от #15, #20

  • 11 Косто

    15 65 Отговор
    Това става всеки път. И на предните избори ПАК беше така, мили "деца". Пак имаше бунтове. Но както всички във Венесуела знаят, Армията е на страната на Маъдуро. Т.е. ще поплачат и ще се разотидат от опозицията. Все пак трябва да направят нещо за получените пари от ...
  • 12 ТесТ

    1 25 Отговор
    ТесТ
  • 13 Ха ха ха

    6 25 Отговор
    Хамериканските либералдемократи започнаха опитите за Майдан по изпитаната методичка. Ама майсторът вече го няма.Изтече им времето.
  • 14 Венецуела ще е свободна

    25 3 Отговор
    Мъдуро показа официалната статистика, според която той печели с 51 процента при преброени 109 процента от гласовете!?!?! Броили са гласове за мъдуро по 2 пъти, докато го изкарат победител......Така правят комунистите диктаторчета..... въпросът е какво правят крепостните селяни ?
  • 15 Колко мъка има по този свят

    25 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ццц":

    Жалки същества, мъчно ми е за вас!!!
  • 16 мдаа

    25 3 Отговор
    Във Венецуела, страната на победилия комунизъм, заплатите бяха вдигнати 4 пъти и в момента са 2,5 долара. Неофициално разплащателно средство е доларът, докато местната валута е до такава степен обезценена, че от нея се правятн чанти и сувенири. В момента един долар струва 2 600 000 /два милиона и шестстотин хиляди/ боливара. В страната с най-големи петролни залежи, годишната инфлация е над 10 000 /десет хиляди/ процента.

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 факт

    25 4 Отговор
    Мадуро е загубил изборите с над два пъти по-нисък резултат от опозицията. Започват безредици. Армията започва да минава на страната на протестиращите.
  • 19 къде е златото?

    25 3 Отговор
    Също така има съмнения, че Мадуро е изнесъл златния резерв на страната. Къде? Не е ясно.

    Коментиран от #23

  • 20 Хахахаха

    25 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ццц":

    Нито една диктатура не се сваля по мирен начин, копейка! Нито една.
  • 21 факуса

    2 25 Отговор

    До коментар #16 от "мдаа":

    и това щот национализираха сащисаните фирми за добив на петрол и не подгъзуват на сащ,затуй снакции и им запорираха златото,все така демократично
  • 22 сан себестиан

    3 25 Отговор
    Всичко това е работата на ЦРУ основната й дейност подривни операции : като сваляне на неугодни за тях Правителства , отвличане и убийства на лидери , оранжеви революции , финансиране , организиране на терористически групи и структури. Само най елементарните , слабоумните , мало...умните и лицемерите продажници им вярват всеки нормален не би им повярвал.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хи их хи

    1 25 Отговор
    Айде и тука дежурен козяшки трол, да цъка плюсове и минуси!
  • 25 Червен кхмер

    25 1 Отговор
    Личи си, че четвърт век социалистическо управление е равно на мизерия.
    Хиляди венецуелци ходят да пазаруват във съседните страни ,защото социалистическите магазини са празни.
    Иначе Венецуела е страна с огромни находища на нефт.
    червените бок....л.....ци винаги превръщат страната си в пустиня.